VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Přeregistrace k VZP

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Přeregistrace k VZP

OTÁZKA:
Jak se můžu přeregistrovat k VZP?
ODPOVĚĎ:

Způsobů, jak se přeregistrovat k VZP, existuje několik. Nejrychlejší je vyplnit na webu VZP velmi jednoduchý on-line formulář – celý proces zabere jen pár minut. Pokud někdo preferuje osobní jednání, s přeregistrací mu pomohou na kterékoli pobočce VZP.

Přihlášku k VZP je také možné z webu pojišťovny vytisknout, vyplnit a zaslat do VZP poštou na adresu VZP ČR, P. O. BOX 111, 586 11 Jihlava, hodit do sběrného boxu/schránky na pobočce, poslat e-mailem na podatelna@vzp.cz či datovou schránkou (i48ae3q).

 

Jaké jsou přeregistrační termíny?

Každý může změnit svoji zdravotní pojišťovnu jednou za rok. Využít k tomu můžete dvě přeregistrační období. První přeregistrační období probíhá od 1. ledna do 31. března – pojištěncem VZP se stanete k 1.  červenci tohoto roku. V případě, že se přihlásíte k VZP v průběhu druhého přeregistračního období, tedy od 1.7. do 30.9., stanete se pojištěncem této nové pojišťovny k 1. lednu následujícího roku.

Kdy je poslední termín pro přeregistraci k VZP, jestliže poslední březnový, resp. zářijový den připadá na sobotu či neděli?

Připadne-li poslední den lhůty pro přeregistraci na sobotu, neděli nebo svátek, je posledním dnem přeregistrace první následující pracovní den.

Kdy dostanu průkaz VZP? Co mám dělat se starou kartičkou zdravotní pojišťovny?

Průkaz VZP bude pojištěnci po přeregistraci včas doručen na adresu, kterou uvedl v přeregistrační přihlášce. Tímto „novým“ průkazem se bude pojištěnec prokazovat u poskytovatele zdravotních služeb od data změny pojišťovny (tj. od 1. 1. nebo od 1. 7. dle daného přeregistračního období). „Starý“ průkaz má pojištěnec povinnost vrátit původní zdravotní pojišťovně do 8 dnů.

Musím ještě něco zařizovat?

VZP po přeregistraci nového pojištěnce zařídí jeho odhlášení u původní zdravotní pojišťovny. S přestupem k nové zdravotní pojišťovně však souvisejí některé povinnosti, které musíte jako pacient, pojištěnec či plátce pojistného splnit sám – bližší informace uvádíme v článku povinnosti po přeregistraci k VZP.

Pokud má plátce pojistného u své původní zdravotní pojišťovny evidované nějaké závazky (např. dluh na pojistném, penále, pokuty), měl by je s původní zdravotní pojišťovnou řešit, aby nedošlo k prohlubování problému a nárůstu dlužné částky.

 

Další užitečné informace:

·         Přeregistrace nezletilého dítěte k VZP

·         Přihlášení novorozence k VZP

 

(vzp)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře