JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 8. týden ´24

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 8. týden ´24

 

V 8. týdnu přibylo v Jihočeském kraji 85 nových případů černého kašle, za letošek již bylo potvrzeno 247 případů

ČESKÉ BUDĚJOVICE 23. 2. 2024 – Za prvních osm týdnů letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici 247 případů černého kašle /pertuse/. V týdnu přibylo v Jihočeském kraji 85 nových případů.

Podle dosavadních dat tak bude patřit rok 2024 k rokům s vůbec nejvyšším výskytem pertuse u nás. Zvýšený výskyt tohoto vysoce infekčního onemocnění, které postihuje dýchací cesty, zaznamenávají ale i další evropské země.

„Za osm týdnů letošního roku registrujeme v Jihočeském kraji 247 potvrzených případů pertuse, v končícím týdnu jich přibylo 85. Za celý rok 2023 jsme registrovali 29 případů pertuse, letošní výskyt je tedy za necelé dva měsíce téměř devětkrát vyšší než za celý loňský rok. V předchozích letech byl výskyt pertuse minimální, protože fungovala protiepidemická opatření v souvislosti s covidem. V prvním letošním týdnu jsme zaznamenali tři nové případy za týden, v sedmém již byl týdenní přírůstek 62 nových případů a v končícím osmém již 85 potvrzených. V současném období akutních respiračních infekcí se černý kašel hůře diagnostikuje, jeho příznaky jsou zpočátku podobné jako u jiných respiračních onemocnění,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

„Co se týče jihočeských okresů, k osmému týdnu bylo nejvíce – 117 případů – potvrzeno na Českobudějovicku. Na Jindřichohradecku bylo 43 případů, na Českokrumlovsku 28, na Prachaticku 26, na Strakonicku 20, na Písecku 7 a na Táborsku 6 případů. Co se týče věkových skupin, nejvíce – 101 případů – bylo mezi studenty ve věkové skupině 15–19 let, mezi školními dětmi ve skupině 10-14 let jsme evidovali 34 případů a mezi mladšími školními dětmi 5-9 let to bylo 25 případů. Dvanáct případů máme hlášeno mezi dětmi od jednoho do čtyř let a 5 případů mezi novorozenci a kojenci do jednoho roku věku,“ upřesňuje ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje MUDr. Hana Bendíková.

 

• Nejmenší děti patří mezi nejohroženější skupinu, nejsou ještě chráněny očkováním. Důležitá je proto prevence očkováním u těhotných žen a rodičů a nejbližšího okolí nejmenších dětí.

• Protiepidemický odbor KHS Jč. kraje zajišťuje a nařizuje v souvislosti s případy pertuse protiepidemická opatření – epidemiologické šetření s každým potvrzeným případem nákazy, aktivní vyhledání kontaktů a zajišťuje vyšetření. Spolupracuje proto především se školami, kde se pertuse šíří nejvíce.

• Pro zamezení šíření je důležitý včasný záchyt onemocnění a cílená léčba antibiotiky

• Klinické průběhy v proočkované populaci nejsou tak závažné, nedochází k hospitalizacím, a pokud ano, pak z důvodu předběžné opatrnosti u nejmenších dětí do jednoho roku, které z důvodu věku ještě nejsou očkovány nebo jsou očkovány neúplně

• Hygienici doporučují se jednou za patnáct až dvacet let nebo alespoň jednou za život nechat na černý kašel přeočkovat, optimálně v kombinaci s vakcínou proti tetanu a záškrtu, protože ochranné protilátky z očkování v dětství v čase postupně klesají a jedinec se stává více vnímavý


 

Nemocnost v Jihočeském kraji oproti minulému týdnu poklesla o šest procent na 1 576 případů na sto tisíc obyvatel

Č. BUDĚJOVICE 23. února – V osmém týdnu v Jihočeském kraji poklesl počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s týdnem předešlým o 6 % na 1 576 případů na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší pokles zaznamenali hygienici v okrese Č. Krumlov, kde došlo k poklesu o 16,6 %, nemocnost poklesla ve všech jihočeských okresech. Nejvyšší nemocnost je i přes výrazný pokles stále na Českokrumlovsku, kde bylo v týdnu 1 902 případů na sto tisíc obyvatel, nejnižší je na Prachaticku (1 343/100 000). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) je 99 případů na sto tisíc obyvatel (-28,3 %).

Vloni jsme v 8. týdnu roku 2023 měli v kraji nemocnost 1 478 případů na sto tisíc obyvatel a s mezitýdenním nárůstem o 12,4 %, vysoká nemocnost byla před rokem na Prachaticku (1 536/100 000), na Českobudějovicku (1 648/100 000) a nejvyšší na Českokrumlovsku (1 872/100 000).

Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) v končícím 8. týdnu 2024 poklesl výrazně o -28,3 % a je nyní 99 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

„Ve srovnání se sedmým týdnem letošního roku v kraji nemocnost v oblasti akutních respiračních infekcí poklesla o 6 procent na 1 576 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nejvýraznější pokles o více než šestnáct procent (-16,6 %) vidíme v okrese Český Krumlov, o téměř jedenáct procent poklesla nemocnost na Jindřichohradecku. Nejvyšší nemocnost je stále na Českokrumlovsku, které má 1 902 případů na sto tisíc obyvatel, nejnižší je stále na Prachaticku, kde je aktuálně 1 343 případů na sto tisíc. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění poklesl ve všech, nejvíce mezi dospělými (25-64 let, o -11,7 %) a seniory (65 a více let, o -10 %). Počet chřipce podobných onemocnění (ILI) poklesl oproti předešlému týdnu ze 138 na 99 případů na sto tisíc obyvatel kraje (-28,3 %),“ komentovala data za osmý kalendářní týden 2024 ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

 

 

 

V šestém týdnu byl počet hlášených a potvrzených případů COVID-19 v kraji celkem 47 potvrzených případů, data za 7. týden 2024 ukázala 49 potvrzených případů COVID-19, ucelená data za aktuální 8. týden budou k dispozici až v dalších dnech.

REŽIMY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V JIHOČESKÉM KRAJI

Nemocnice České Budějovice, a.s.: Od 2. 2. režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, maximálně 2 osoby k lůžku na 15 minut, děti do 15 let by neměly do nemocnice vstupovat, nepotřebují-li samy lékařskou péči).

Nemocnice Český Krumlov, a.s.: Z důvodů zvýšeného výskytu respiračních onemocnění jsou od 7. 12. 2023 zakázány návštěvy na chirurgickém oddělení. Režim návštěv na interním oddělení – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, dezinfekce rukou, omezená doba návštěvy, omezená přítomnost dětí mladších 15 let).

Nemocnice Dačice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

Nemocnice Písek, a.s.: Od 31. 1. do odvolání vyhlášen zákaz návštěv na odd. JIP, ARO a u pacientů izolovaných pro akutní respirační onemocnění. Na ostatních odděleních platí režimová opatření (dezinfekce rukou a zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích).

Nemocnice Prachatice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, maximálně 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Režim návštěv – oddělení LDN – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

Nemocnice Strakonice, a.s.: Bez omezení.

Nemocnice Volyně, s.r.o.: Od 16. 2. jsou návštěvy povoleny. Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2, max. 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích, zákaz návštěv pro děti mladší 15 let).

Nemocnice Tábor, a.s.: Od 6. 2. zákaz návštěv do odvolání.

Před návštěvou zdravotnického zařízení doporučujeme zjistit aktuální opatření týkající se návštěv na oficiálních webových stránkách daného zdravotnického zařízení.

(tz-khs)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře