JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 7. týden ´24

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 7. týden ´24

 

Nemocnost v Jihočeském kraji oproti minulému týdnu poklesla o pět procent na 1 677 případů na sto tisíc obyvatel

V sedmém týdnu roku 2024 v Jihočeském kraji poklesl počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s týdnem předešlým o 5,2 % na 1 677 případů na sto tisíc obyvatel. Nemocnost tak po dvou týdnech epidemického výskytu poklesla pod jeho práh, který je asi 1 700 případů na sto tisíc obyvatel. Nejvyšší pokles zaznamenali hygienici v okrese Č. Budějovice, kde došlo k výraznému poklesu o 16,5 %, nemocnost poklesla i v okrese J. Hradec a mírně na Táborsku. V ostatních jihočeských okresech stoupala. Nejvyšší nemocnost je nyní stále na Českokrumlovsku, kde bylo v týdnu 2 280 případů na sto tisíc obyvatel, nejnižší je stále na Prachaticku (1 402/100 000). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) je 138 případů na sto tisíc obyvatel (-7,4 %).

Vloni jsme v 7. týdnu roku 2023 měli v kraji nemocnost 1 315 případů na sto tisíc obyvatel, s výjimkou Českobudějovicka a Prachaticka tehdy ve všech zbývajících okresech kraje klesala, nejvyšší byla před rokem na Prachaticku (1 396/100 000), na Českobudějovicku a Českokrumlovsku (shodně 1 385/100 000) a na Strakonicku (1 354/100 000).

Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) v končícím 7. týdnu 2024 poklesl o 7,4 % a je 138 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

„Ve srovnání se šestým týdnem letošního roku v kraji nemocnost v oblasti akutních respiračních infekcí poklesla o 5,2 procenta na 1 677 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Po dvou týdnech epidemického výskytu tak opět poklesla mírně pod práh epidemického výskytu, který je přibližně 1 700 případů na sto tisíc obyvatel daného regionu. Nejvýraznější pokles o více než šestnáct procent (-16,5 %) vidíme v okrese České Budějovice, o čtyři procenta poklesla nemocnost na Jindřichohradecku a velmi mírně na Táborsku. V dalších okresech našeho kraje nemocnost mírně stoupala. Nejvyšší nemocnost je aktuálně na Českokrumlovsku, které se v relativním vyjádření jediné z jihočeských okresů opět dostalo nad dvoutisícovou hranici a má 2 280 případů na sto tisíc obyvatel. Další okresy mají nemocnost nižší, pod dvoutisícovou hranicí, nejnižší je stále na Prachaticku, kde je aktuálně 1 402 případů na sto tisíc. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění poklesl ve všech, nejvíce mezi mladými lidmi (15-24 let, o -8,3 %) a seniory (65 a více let, o -6,2 %). Počet chřipce podobných onemocnění (ILI) poklesl oproti předešlému týdnu ze 149 na 138 případů na sto tisíc obyvatel kraje (-7,4 %),“ komentovala data za sedmý kalendářní týden 2024 ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

V pátém letošním týdnu byl počet hlášených a potvrzených případů COVID-19 v kraji celkem 52 potvrzených případů, data za 6. týden 2024 ukázala 47 potvrzených případů COVID-19, ucelená data za aktuální 7. týden budou k dispozici v dalších dnech.

REŽIMY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V JIHOČESKÉM KRAJI

• Nemocnice České Budějovice, a.s.: Od 2. 2. režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest, dezinfekce rukou, maximálně 2 osoby k lůžku na 15 minut, děti do 15 let by neměly do nemocnice vstupovat, nepotřebují-li samy lékařskou péči).

• Nemocnice Český Krumlov, a.s.: Z důvodů zvýšeného výskytu respiračních onemocnění jsou od 7. 12. 2023 zakázány návštěvy na chirurgickém oddělení. Režim návštěv na interním oddělení – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, dezinfekce rukou, omezená doba návštěvy, omezená přítomnost dětí mladších 15 let).

• Nemocnice Dačice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Písek, a.s.: Od 31. 1. do odvolání vyhlášen zákaz návštěv na odd. JIP, ARO a u pacientů izolovaných pro akutní respirační onemocnění. Na ostatních odděleních platí režimová opatření (dezinfekce rukou a zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích).

• Nemocnice Prachatice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, maximálně 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Režim návštěv – oddělení LDN – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Strakonice, a.s.: Bez omezení.

• Nemocnice Volyně, s.r.o.: Od 16. 2. jsou návštěvy povoleny. Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2, max. 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, zákaz vstupu osob s příznaky infekce horních cest dýchacích, zákaz návštěv pro děti mladší 15 let).

• Nemocnice Tábor, a.s.: Od 6. 2. zákaz návštěv do odvolání.

• Před návštěvou zdravotnického zařízení doporučujeme zjistit aktuální opatření týkající se návštěv na oficiálních webových stránkách daného zdravotnického zařízení.

 

(tz-khs)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře