Z DENÍKU POLICIE ČR: Pozor při nákupu použitého zboží přes internet

Z DENÍKU POLICIE ČR: Pozor při nákupu použitého zboží přes internet

Hned dva případy podvodného jednání při nákupu zboží přes internet přijali trhosvinenští policisté.

V prvním případě se na ně obrátila oznamovatelka s tím, že si na internetovém inzertním portále www.bazos.cz vyhédla inzerát, ve kterém prodávající nabízel  čtyřkolku tovární značky Cfmoto Gladiátor za bezmála 70 000 korun. S prodávajícím se spojila a dohodli se na tom, že částku kupující zaplatí ve třech platbách na účet prodávajícího a pak že na smluveném místě dojde k předání čtyřkolky. Kupující peníze skutečně dopředu zaslala, ale k předání stroje již nedošlo. Prodávající pak přestal i komunikovat.  Žena se tak stala obětí internetového podvodníka.

Druhý případ přišel oznámit poškozený muž, kterého kontaktoval údajný vlastník kabiny bagru, kterou poškozený na inzertním portálu www. bazos.cz poptával. Telefonicky se spojili a s prodejcem se dohodli na tom, že mu nejprve zašle zálohu ve výši 6 000 korun. Poškozený proto peníze poslal na bankovní účet prodejce. Poté mu prodejce řekl, že už vyráží do místa bydliště kupujícího, že přijede tak za 4 hodiny, aby mohlo dojít k předání kabiny, ale že mu peníze ještě nedorazily. Proto kupujícímu nadiktoval druhé číslo účtu, na které mu poškozený důvěřivě poslal dalších 6 000 korun. K předání však nedošlo a ani poškozenému nebyla vrácena finanční hotovost. Přišel tak o 12 000 korun.

V obou případech se jedná o trestný čin podvodu, za který pachateli v případě jeho odhalení a prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. Policisté varují každého, kdo nakupuje zboží přes internet, aby nebyl důvěřivý a nikdy neposílal své peníze dopředu lidem, které nezná. Vždy je možnost zvolit platbu dobírkou a máte jistotu, že o své peníze nepřijdete.

 

POLICIE ČR

(Zveřejněno bez redakční úpravy)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře