JIŽNÍ ČECHY: Z tradiční mlhy na blatech se vynořil netradiční nákeřský masopust

JIŽNÍ ČECHY: Z tradiční mlhy na blatech se vynořil netradiční nákeřský masopust

 

Pro jižní Čechy zcela netradiční, pro jednu z obcí v těsném sousedství temelínské elektrárny ovšem zcela běžná masopustní koleda, byla v sobotu 10. února znovu po roce k vidění v Nákří na Českobudějovicku. Letošní nákeřský masopust byl do jisté míry výjimečný i tím, že odstartoval v pomalu ustupující husté mlze, velmi tradičním jevu hojně se vyskytujícím v obcích ležících na území zdejších Zbudovských blat.

Místní masopustní koleda je v regionu skutečným unikátem. Kdo by čekal pro jižní Čechy obvyklou růžičkovou, mečovou, nebo slaměnou koledu, nedočkal by se. V Nákří totiž typické „kolečko“ netančí „mládenci“, ale ženy a dívky v rozličných maskách. Třeba královna, indiánka, ruská carevna či pracovnice Biologického ústavu Akademie věd Nákří.

„Rozhodně nejde o žádný novodobý výstřelek. Před sedmnácti lety, kdy jsme masopust díky příspěvku Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ obnovili, jsme navázali na jeho původní historickou podobu. Její zvláštností je, že každý a to včetně dětí, přijde v masce, kterou si sám vybere. Objeví se tak ledaskdo a ledacos. Nemáme žádná omezení. Do poslední chvíle tak vlastně nikdo neví, jaké masky se objeví,“ uvedl starosta Nákří Miloslav Jodl. Sám v masce „kominíka pro štěstí“.

Přesně podle plánovaného a dlouhodobě zaběhnutého itineráře se koledníci sešli v půl jedenácté před místním hostincem. Zde jim starosta předal symbolický klíč od obce a hostinská povolila večerní veselici. V jedenáct hodin se pak asi padesátihlavý, postupně se stále rozrůstající, průvod kostýmovaných koledníků vydal na cestu po zhruba osmi desítkách domů v obci. Před většinou z nich čekalo účastníky koledy pohoštění. Některé domy zůstaly opuštěné. To ovšem souviselo především s tím, že koledy se aktivně účastnila zhruba třetina obyvatel obce. Nikdo tak nebyl doma. O hudební doprovod se postaralo duo tahacích pianovek v rukou Václava a Jiřího Mikolášových.

„Kostýmovaných koledníků rok od roku přibývá. Zatímco prvního obnoveného ročníku se zúčastnilo jednadvacet dospělých a dvě děti, nyní se začíná jejich počet pomalu blížit stovce,“ poznamenal Jodl. Obec proplácí každému z koledníků náklady na pořízení, či zapůjčení kostýmů až do výše 300 korun. A masky byly skutečně velmi různorodé. Nechyběly postavy z filmu Mrazík, lovci mamutů, kosmonaut, ufonka, cikánka, maxikrálík, římská legionářka, Albert Einstein spolu s celým vědeckým týmem a další. Nechyběl ani bývalý starosta Nákří Pavel Božovský coby „Akademický umělecký fotograf a stvořitel nového art stylu, takzvaného Nákeřského Pavlismu“.

„Masopust je u nás tradičně úvodní akcí Oranžového roku, v rámci kterého Skupina ČEZ podporuje sportovní, kulturní a společenské akce ve třiatřiceti městech a obcích v okolí temelínské elektrárny. Tyto pravidelné příspěvky nám mimo jiné umožnily návrat k některým tradicím, ale také možnost vzniku zcela nových. Jde o desítky akcí. Především společná setkání nejen místních ale i obyvatel sousedních obcí,“ konstatoval starosta.

 

  • Nákří, obec na Českobudějovicku, leží v rovinaté, rybníky protkané krajině, zhruba jedenáct kilometrů severozápadně od Hluboké nad Vltavou. V současné době zde žije bezmála 230 stálých obyvatel.
  • Historické území Zbudovských blat se rozkládá převážně v nivě Soudného potoka v rovinaté krajině mezi Hlubokou nad Vltavou a Netolicemi. Blata mají bohatou historii a hlavně zajímavou středověkou architekturu takzvaného selského baroka. Celou oblast charakterizuje množství vodních ploch rybníků, z nichž největšími jsou Volešek, Bezdrev, Mydlovarský, Vlhlavský a Zlivský.

 

Text a foto: Petr POKORNÝ


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře