Z PRVNÍ RUKY: 7. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 7. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Dokument ve formátu PDF

 

Rychlá pomoc je dvojnásob účinná, děkuje město Větřní za pomoc při ubytování obětí požáru

V pátek 29. prosince došlo k tragické události, kdy jeden z bytů v Domě s pečovatelskou službou ve Větřní na Českokrumlovsku vzplál kvůli svíčce na adventním věnci. Evakuováno bylo 12 osob, z nichž některé utrpěly vážná zranění. Zasahovaly všechny složky IZS.

„Téměř polovina evakuovaných obyvatel našla útočiště u svých rodin, nicméně pro sedm klientů zařízení, včetně jednoho vozíčkáře, bylo nezbytné zajistit náhradní ubytování,“ řekl krajský radní a současně starosta města Větřní Antonín Krák.

Ještě 29. prosince večer přijela na místo neštěstí ředitelka Domova důchodců v Horní Plané Renata Březinová s nabídkou ubytování klientů, kteří během chvilky přišli o střechu nad hlavou. „Paní ředitelka Březinová okamžitě nabídla pomoc a možnost ubytování pro naše seniory. Tuto nabídku jsme s vděčností přijali a sedm seniorů bylo bezodkladně přemístěno do Horní Plané, kde nalezli dočasné obydlí a péči až do začátku února,“ řekl Krák a současně vyjádřil své poděkování za rychlou a efektivní pomoc celému týmu Domova důchodců v Horní Plané. „Tato událost nám připomněla sílu, ochotu a solidaritu krajských organizací v našem regionu. Znovu se potvrdilo, že rychlá pomoc je dvojnásob účinná,“ dodal za město Větřní Krák.

Ihned po neštěstí začalo město Větřní s rekonstrukcí vyhořelého objektu. Ta již byla dokončena a od 5. února jsou všichni klienti zpět ve svých bytech.

(tz-jč)


 

Vědci experimentálně potvrdili altermagnetismus

Mezinárodní tým vědců boří v článku publikovaném v časopise Nature tradiční představu o dělení magnetismu na dvě větve – feromagnetickou a antiferomagnetickou. Podařilo se jim experimentálně prokázat třetí větev, altermagnetickou, teoreticky předpovězenou vědci z Prahy a Mohuče před několika lety.

„Nedávno předpovězené altermagnety kombinují přednosti feromagnetů a antiferomagnetů, které byly považovány za principiálně neslučitelné, a navíc mají také další jedinečné přednosti, jež se v ostatních větvích nevyskytují,” říká Tomáš Jungwirth z Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Podíl penzijních nároků na HDP se vrátil na předcovidovou úroveň

Hodnota penzijních nároků českých domácností (nárok současných i budoucích penzistů ze všech typů penzí) se po poklesu na 270,2 % HDP ke konci roku 2021 vrátila na úroveň 305,2 % HDP ke konci roku 2022.

„Do poklesu hodnoty penzijních nároků v roce 2021 se promítla pandemie onemocnění covid-19, která měla významný dopad na úmrtnost. V roce 2022 se díky zvýšení důchodového věku žen a třem valorizacím tato hodnota vrátila na předcovidovou úroveň,“ říká Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a finančních účtů ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/podil-penzijnich-naroku-na-hdp-se-vratil-na-predcovidovou-uroven

(tz-čsú)


 

VZP vrací na doplatcích za léky rekordních 800 milionů korun

Celková částka, kterou VZP vrací svým klientům za přeplatky na lécích v roce 2023, přesahuje rekordních 800 milionů korun. Vzrostl i celkový počet pojištěnců, kteří překročili tzv. ochranný limit. Vloni jich bylo téměř o desetinu víc než v roce 2022, konkrétně 637 tisíc. Průměrná výše přeplatku u VZP v loňském roce činila 1 256 Kč (o 88 Kč víc než v roce 2022). Nejčastějšími příjemci přeplatků byli lidé starší 70 let (tvoří 84 % ze všech příjemců).

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

Meziroční růst cen výrazně oslabil

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 1,5 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle bydlení. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v lednu o 2,3 %, což bylo o 4,6 procentního bodu méně než v prosinci.

„Spotřebitelské ceny v lednu výrazně oslabily svůj meziroční růst na 2,3 %, což je nejnižší hodnota od března 2021. Tento vývoj byl ovlivněn především cenami bydlení a potravin a rovněž vyšší srovnávací základnou v loňském roce,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-leden-2024

(tz-čsú)


 

Pozvánka na HW a RW 2024 a k hlasování v anketě Kraj mého srdce

Trendy cestovního ruchu pro rok 2024 uvedou veletrhy HOLIDAY WORLD & REGION WORLD

Exotické perly, atraktivní destinace napříč kontinenty i nejpoutavější turistická lákadla v Česku. To představí tuzemští a zahraniční vystavovatelé na mezinárodních veletrzích cestovního ruchu a regionální turistiky HOLIDAY WORLD & REGION WORLD, které proběhnou v termínu od 15. do 17. března na výstavišti PVA EXPO PRAHA. V Letňanech nebude chybět ani doprovodný program plný zajímavostí pro odborníky i širokou veřejnost.
V rámci veletrhu HOLIDAY WORLD uvidí návštěvníci expozice z oblíbených i zcela nových destinací a oblastí, například italský ostrov Elba, oblíbené Chorvatsko s jeho lákadly, Slovinsko, ale například i vzdálenější destinace jako Peru, Indonésii či již podruhé Japonsko. Po delší odmlce se vrací do Letňan Srí Lanka.
Veletrh REGION WORLD nabídne nejkomplexnější přehlídku turistických lokalit, trendů a novinek z území České republiky.

Podrobnosti o veletrhu najdete na stránkách HOLIDAY WORLD & REGION WORLD 2024

Nejoblíbenější kraj
O tom, jaký kraj si Češi loni nejvíce oblíbili, se hlasuje v anketě Kraj mého srdce pořádané redakcí portálu Kam v Česku ve spolupráci s ABF, a.s. konané pod záštitou Asociace krajů ČR.
Hlasovat pro svou oblíbený kraj mohou zájemci do konce února ZDE.
PĚT vybraných hlasujících obdrží hodnotné CENY (po jedné od každého partnera ankety)
Současně bude jednomu hlasujícímu udělena speciální cena.

(tz-kpč)


 

Bilance roku 2023 pohledem jihočeských celníků: Do státního rozpočtu putovalo o 300 milionů více, než v roce 2022

Rok 2023 byl pro jihočeské celníky úspěšný nejen z pohledu výsledků provedených kontrol, ale také z hlediska fiskálního. Do státního rozpočtu totiž putovalo od Celního úřadu pro Jihočeský kraj o 304 milionů korun více než v roce předchozím. Zatímco v roce 2022 Jihočeši inkasovali necelé 3 miliardy, v roce 2023 tuto hranici překročili a do státního rozpočtu z jihu Čech putovaly 3 miliardy a více než 116 milionů korun.

V loňském roce zaznamenal nejvyšší nárůst výběr daně za minerální oleje, a to o více než 32 %. Na spotřebních daních z této komodity inkasoval celní úřad bezmála 2 miliardy korun, což je o necelých 500 milionů více než za rok 2022. Spotřební daň z minerálních olejů má též na celkové bilanci největší podíl. Následuje ji spotřební daň z lihu – více než 260 milionů korun, spotřební daň z piva – více než 250 milionů korun a spotřební daň z energetických (ekologických) daní – více než 220 milionů korun.

Výběr cla jako tradiční role celní správy zaujímá páté místo v pomyslném žebříčku, pracovníci Celního odboru Celního úřadu pro Jihočeský kraj v loňském roce vyměřili poplatky na cle v celkové výši přesahující 150 milionů korun.

Další úspěšný rok má za sebou též odbor Správy příjmů a vymáhání, jehož pracovníci v loňském roce v rámci takzvané dělené správy na poplatcích a pokutách přispěli do státního rozpočtu částkou přesahující 400 milionů korun, což je o 22 % a o 75 milionů korun více než v roce minulém a o více než 100 milionů korun více než v roce předminulém.

Sečteno a podtrženo: Celní úřad pro Jihočeský kraj společným úsilím všech jeho pracovníků přispěl do státního rozpočtu částkou vyšší o 9 % proti roku předešlému. Na jednoho zaměstnance tak vychází příspěvek do státního rozpočtu více než 14 milionů korun. Jihočeští celníci mohou tedy konstatovat, že mají za sebou další úspěšný rok.

(tz-csčr)


 

Start-upy mají v Jihočeském kraji podporu

Akciová společnost Jihočeského kraje – Jihočeský vědeckotechnický park otevírá nové možnosti pro rozvoj podnikání v regionu. “Jsme hrdí na to, že můžeme podpořit dynamiku a inovaci v Jihočeském kraji prostřednictvím našich programů a podpor pro začínající podnikatele,” říká náměstkyně hejtmana Jihočeského kraje Lucie Kozlová.

Programy poskytované v rámci parku jsou navrženy tak, aby podporovaly podnikatele v každé fázi jejich podnikání. “Věříme, že je klíčové nabídnout komplexní podporu od počátečního nápadu až po první tržby,” dodává.

Jedním z hlavních nástrojů je soutěž Jihoczech, která motivuje podnikatele k formulaci kvalitních podnikatelských plánů. “Soutěž je skvělou příležitostí pro podnikatele, kteří chtějí svůj nápad uvést na trh,” vysvětluje náměstkyně. Na regionální soutěž navazuje přeshraniční soutěž CROSS-BORDER IDEA & START-UP CONTEST, která vychází z memoranda hejtmanů Jihočeského kraje a Horního Rakouska a jejím cílem je společná podpora inovativních podnikatelských projektů v obou příhraničních regionech.

Pro ty, kdo potřebují finanční injekci k zahájení podnikání, je k dispozici Jihočeský akcelerační program, který nabízí dotační podporu až 150 tisíc korun. “Tato podpora je klíčová pro to, aby se nové produkty a služby dostaly na trh a podnikatelé začali generovat své první tržby,” zdůrazňuje ředitel JVTP, a. s. František Mlčák.

Aby se zajistilo efektivní využití finančních prostředků a správné nastavení podnikatelských procesů, vyhlásil Jihočeský vědeckotechnický park program s názvem „JihoSTART“. Jde o mentoring a poradenství pro startupy financované z Národního plánu obnovy. “Tato iniciativa je dalším důkazem našeho závazku podporovat inovace a podnikání v Jihočeském kraji,” uzavírá náměstkyně.

Jihočeský vědeckotechnický park tak poskytuje komplexní a propojenou podporu pro začínající podnikatele, aby překonali počáteční překážky a uspěli na trhu.

(tz-jč)


 

Bezpečí pacientů a zachování plnohodnotné lékárenské péče musí zůstat prioritou, a to i v případě úvah o zavedení zásilkového výdeje léků na předpis

Dnes se konal na půdě Ministerstva zdravotnictví ČR kulatý stůl na téma zásilkového výdeje léků na předpis. Česká lékárnická komora vítá snahu ministerstva zdravotnictví, Státního ústavu pro kontrolu léčiv, pacientských organizací a dalších věnovat pozornost důkladné přípravě legislativního návrhu. Je především v zájmu pacientů, aby se zásilkový výdej nezavedl ve zjednodušené podobě, jež by vyhovovala pouze těm, kteří v lécích vidí jen další položku rozšiřující sortiment internetových obchodů. Česká lékárnická komora upozornila poslance a zástupce Národní asociace pacientských organizací na rizika zásilkového výdeje na předpis. Zároveň je seznámila s pravidly a opatřeními, která musí být přijata před jeho případným zavedením. Na prvním místě jako vždy zůstává zachování bezpečné a kvalitní lékárenská péče, která dosud chrání zdraví a život pacientů.

V některých zemích Evropské unie si mohou pacienti objednat léky vázané na lékařský předpis online s doručením domů například prostřednictvím internetových stránek lékárny. Platí zde však komplexní regulační mechanismy umožňující dostatečně širokou, plošně rozloženou síť kamenných lékáren a její koexistenci se zásilkovými lékárnami. Je tím zajištěna lékárenská péče pro každého pacienta, ve městě i na venkově. V daných zemích není povoleno zveřejňovat ceny těchto léků či na ně poskytovat slevy. Výrazně limitována je také reklama, navíc cena léčiv spolu se službami za dopravu je ve všech lékárnách stejná.

Lékárny neslouží pouze k výdeji léků, farmaceuti poskytují poradenství pacientům při lehčích zdravotních problémech a v případě těžších je směřují k lékaři.  Pro mnohé, především starší pacienty, představují důležitou sociální oporu, což se potvrdilo během pandemie covid-19 a rovněž v dnešní neustále se zrychlující době. „Technologický pokrok sice přináší pohodlí a rychlost do mnoha oblastí, avšak ve zdravotnictví nesmíme rezignovat na bezpečnost a kvalitu. Proto je naprosto nezbytné, aby zásilkový výdej probíhal za stejných podmínek jako výdej v kamenné lékárně. V lékárně farmaceut zkontroluje recept z hlediska administrativní správnosti a ověří, zda je terapie v souladu s předepsanými a již užívanými léky. Zcela zásadní význam má následná edukace pacienta. Farmaceut podrobně vysvětlí, jak by měl pacient lék užívat, zda existuje možnost kontraindikace či omezení, případně doporučí další doplňkovou léčbu. V případě nedostupnosti předepsaného léku zastává farmaceut nenahraditelnou úlohu při řešení vzniklé situace, kdy nahradí chybějící lék jiným, se stejně účinnou látkou. Pacient tedy nemusí na léčbu čekat,” vysvětluje Mgr.  Aleš Krebs, Ph. D., prezident České lékárnické komory.

Jak by to v praxi mohlo fungovat? „Zásilkový výdej léků na předpis nesmí být v žádném případě automatizovaný. Naopak je zásadní, aby proběhla identifikace pacienta a celý proces probíhal pod kontrolou pacienta a farmaceuta. Stejně je zapotřebí také na dálku zachovat osobní kontakt farmaceuta s pacientem. Ten musí zkontrolovat jeho totožnost, zajistit správný výdej, poté vše zdokumentovat a archivovat. Určitě bychom také museli nastavit maximální počet výdejů jedním farmaceutem v pracovní době,” doplňuje PharmDr. Martin Kopecký, Ph.D., viceprezident České lékárnické komory.

Česká lékárnická komora také upozornila na nutnost bezpodmínečně zajistit rovnoměrnou dostupnost léků pro všechny lékárny a rovněž neumožnit hromadění léků u několika vybraných provozovatelů e-shopů. I při zásilkovém výdeji by se měla dodržovat stejná pravidla pro zacházení s léky jako v kamenné lékárně.

„Česká lékárnická komora si je vědoma vysoké odpovědnosti vůči pacientům, proto apeluje na všechny zúčastněné strany, aby se neuchylovaly ke zkratkovitým jednáním v podobě nepromyšlených pozměňovacích návrhů k projednávaným zákonům. Naopak považujeme za nezbytnou další diskuzi na půdě ministerstva zdravotnictví ohledně stabilizace fungování lékárenské péče,” uzavírá Mgr.  Aleš Krebs, Ph. D., prezident České lékárnické komory.

(tz-člk)


 

Jihočeská filharmonie sklidila v Paříži ovace. Připravuje další nahrávku s Gallianem

Jihočeská filharmonie je bezpochyby nejvýznamnějším jihočeským hudebním tělesem. Můžete ji vidět na její domovské scéně, na mnoha koncertech po celé České republice, nebo i v zahraničí. Tam přijíždí obvykle zahrát na pozvání různých organizací, ale také jako doprovodný orchestr známých umělců. To byl případ jejich lednové návštěvy Paříže, kde filharmonie doprovázela světoznámého hudebníka, skladatele a akordeonistu Richarda Galliana.

„Galliano nahrál už před dvěma lety s Jihočeskou filharmonií desku s názvem Madreperla. Teď jsme domluvili další pokračování naší spolupráce na skladbě Oratorium, kterou by měli společně nahrát na konci roku 2024. Tato skladba bude předznamenáním celého dalšího alba,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro kulturu Pavel Hroch.

Jihočeská filharmonie společně s Richardem Gallianem zahrála 27. ledna koncert v Salle Gaveau. Dirigoval Jan Talich. O koncertu se hovoří jako o zážitku, který si budou Pařížané dlouho pamatovat. „Kromě tohoto úspěchu si filharmonie připsala i další. Neméně významný. Zahrála na Ambasádě České republiky v Paříži. Úspěch obou koncertů potvrzuje, že hudba na té nejvyšší úrovni je tou nejlepší kulturní diplomacií, kterou Česká republika má. Jihočeský kraj a Jihočeská filharmonie tak nesmírně pomáhají zahraniční politice naší země,“ dodal náměstek Hroch s tím, že tématem rozhovoru s velvyslancem ČR v Paříži Michalem Fleischmannem byla i možná spolupráce dvou evropských hlavních měst kultury pro rok 2028 – tedy našich Českých Budějovic a francouzského města Bourges.

(tz-jč)


 

Na pravou míru: Přiznání invalidního důchodu – jak probíhá a proč posudkový lékař vydává posudek zpravidla bez osobního setkání s žadatelem

Chtěli bychom uvést na pravou míru proces Přiznání invalidního důchodu – jak probíhá a proč posudkový lékař vydává posudek zpravidla bez osobního setkání s žadatelem. Se zdravotními komplikacemi málokdo počítá a člověk si je často vůbec nechce připustit. Mnohdy pak musíte v důsledku onemocnění či úrazu řešit novou situaci včetně žádosti o invalidní důchod. Můžete být často zaskočeni a nevědět spoustu informací. Přinášíme odpovědi na nejčastější otázky, které s procesem přiznání invalidního důchodu souvisí.

CELÁ ZPRÁVA (Formát PDF)

(tz-čssz)


 

Elektronicky si přihlášku na SŠ podala už více než polovina uchazečů

Praha, 12. února 2024 – Podávání přihlášek na střední školu, které probíhá do 20. února, je v druhé polovině. Elektronický systém DIPSY již využilo 59 000 uchazečů, z toho 53 000 si přihlášku podalo elektronicky s přihlášením přes Identitu občana.

Neděle 11. 2. 2024 byla pro systém DIPSY rekordní den, během 24 hodin bylo podáno 9940 přihlášek.

„Toto číslo vnímám jako nesporný úspěch. Jsem rád, že systém po počátečním zdržení funguje a uchazeči a jejich zákonní zástupci volí ze tří možných variant především tu plně elektronickou,“ říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláš Bek.

„Nově jsme do systému přidali přehled již podaných elektronických přihlášek, který poskytuje uživatelům přehled podstatných údajů o podaných přihláškách,“ doplňuje ředitel Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) Miroslav Krejčí.

K dispozici je v tuto chvíli již i možnost přihlášku podanou elektronicky vzít zpět. Tato funkcionalita umožňuje uživatelům spravovat své přihlášky, mohou ji vzít zpět a podat novou.

„Duplicitní přihlášky, tedy ty, které byly absolutně totožné, jsme systémově sloučili do jediné, což usnadňuje proces jak z pohledu ředitelů, tak z pohledu rodičů a zároveň zvyšuje efektivitu systému, zároveň již drtivá většina rodičů vzala zpět vícenásobně podané různé přihlášky,“ vysvětluje ředitel Krejčí.

Cermat vyřešil problém týkající se uchazečů, kteří mají více občanství a jimž se nezobrazovalo státní občanství ČR, systém také filtruje nepřesné informace, např. se v něm po přihlášení nabízí pouze jména žijících dětí. Doklad o splnění povinné školní docházky nadále nebude v systému považován za povinnou přílohu, uchazeč ji doloží při nástupu do školy.

„U několika set uživatelů systému registrujeme potíže se zobrazením seznamu jejich dětí. Společně s Digitální informační agenturou (DIA) a Ministerstvem vnitra na řešení této situace intenzivně pracujeme. Děkujeme veřejnosti za trpělivost a zároveň se omlouváme za případné nepříjemnosti. Usilujeme o to, aby proces podávání přihlášek byl co nejjednodušší a uživatelsky přívětivý,“ dodává ředitel Cermatu.

(tz-mšmt)


 

Ceny vývozu a dovozu v roce 2023 meziročně poklesly, směnné relace byly nejvyšší od roku 1998

V prosinci 2023 se vývozní ceny snížily meziměsíčně o 0,9 %, meziročně o 2,4 %. Dovozní ceny meziměsíčně poklesly o 1,2 %, meziročně o 6,2 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 100,4 %, meziročně 104,0 %. V průměru za celý rok 2023 v porovnání s rokem 2022 vývozní ceny poklesly o 0,7 %, dovozní ceny o 5,7 % a směnné relace činily 105,3 %.  %. 

„Ceny vývozu a dovozu se v průměru za rok 2023 proti roku 2022 snížily, ve vývozu o 0,7 % a v dovozu o 5,7 %. Ve vývozu mělo největší vliv zejména snížení cen železa a oceli, ropných výrobků a obilovin, v dovozu pokles cen ropy a ropných výrobků, plynu a elektřiny. Směnné relace vzrostly na 105,3 %, což byla nejvyšší hodnota od roku 1998,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-prosinec-2023

(tz-čsú)


 

Vloni VZP zaplatila za léčbu epilepsie miliardu korun

S epilepsií se léčí více než 50 tisíc pojištěnců VZP. Jejich léčba vloni pojišťovnu stála přes miliardu korun. Epilepsií trpí o něco víc muži (27 727), což je pro tuto nemoc typické. VZP na tuto chorobu a na náklady s ní spojené upozorňuje v souvislosti s Evropským dnem epilepsie, který připadá vždy na druhé pondělí v únoru (letos 12. 2.)

Počty nemocných epilepsií se mezi pojištěnci VZP pohybují již řadu let kolem 50 tisíc. Dle odborníků však touto nemocí trpí až 100 tisíc Čechů. Epilepsie je neurologické onemocnění centrálního nervového systému, konkrétně mozku. Po cévních mozkových příhodách je to druhé nejčastější neurologické onemocnění.

Léčba epilepsie se odvíjí od charakteru záchvatu. Nejvíce pacientů dostává nemoc pod kontrolu léky, antiepileptiky, běžné jsou však dnes i operace, při nichž se odstraňují ložiska vyvolávající záchvaty.

Epilepsie je definována opakovaným výskytem záchvatů, které jsou ve většině případů nevyprovokované. Druhy záchvatů se liší podle toho, které části mozku se podílejí na jeho vzniku. U někoho se tak může záchvat projevit ztrátou vědomí, upadnutím a záškuby těla, jindy může jít o zvláštní mravenčení a zvuky, které postižený „slyší“ anebo také dívání se krátkou dobu do prázdna.

Záchvaty nelze předvídat, lze však snížit jejich riziko dostatečnými znalostmi o epilepsii a sledováním, jak tělo reaguje na různé podněty. Existují však některé spouštěče, které u lidí s epilepsií zvyšují riziko dalšího záchvatu, jako je například nadměrný stres, úzkost, alkohol, silný a nečekaný zvuk anebo blikající světlo. Záchvaty může také spustit nedostatek jídla a spánku, u žen také hormonální výkyvy.

Nejčastějšími příčinami záchvatu trauma, poškození mozku při narození, mrtvice nebo infekce, ale přibližně v polovině všech případů je obtížné určit zdroj. Mozek vysílá ohromující počet a řadu elektrických signálů k ovládání těla a tyto komplexní obvody je těžké analyzovat. Některé typy epilepsie se objeví v dětství a časem odezní.

(tz-vzp)


 

(tz-e.on)

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře