POLICIE ČR: Kolik a jaké druhy kyberpodvodů řešili policisté v prachatickém okrese...

POLICIE ČR: Kolik a jaké druhy kyberpodvodů řešili policisté v prachatickém okrese v loňském roce

Legendy, které podvodníci ke kybernetickým podvodům používají, se za poslední roky příliš neliší. K útokům opakovaně dochází na různých internetových bazarech, jako je například Marketplace, Bazoš či Vinted, kde rádoby zájemce o zboží, zašle prodejci na WhatsApp nebo jinou sociální síť odkaz, tvářící se jako pravé stránky přepravní společnosti, které však důvěřivce, po rozkliknutí přiloženého odkazu ve zprávě, přesměrovávají do internetové bankovnictví. Tam se však dostává v tu chvíli i pachatel, který okamžitě začne “hospodařit” s jeho penězi. Dalším stále se opakujícím typem podvodů je snaha zbohatnout investováním do kryptoměny.

V rámci tohoto typu podvodu loni prachatičtí kriminalisté řešili případ s velkou škodou. Podvedená žena chtěla zbohatnout investováním do kryptoměny. Za tímto účelem si vyhledala na internetu jednu společnost, nabízející možnost investování do této virtuální měny. Následně ženu zkontaktoval zástupce této firmy, který jí nabídl, prostřednictvím vzdáleného přístupu, pomoc se založením účtu na kryptoměnové burze Binance. Žena s postupem souhlasila a po založení účtu prováděla různé finanční transakce přesně podle jeho instrukcí. Muž jí utvrzoval v tom, že její peníze budou dobře zhodnoceny. Než si však žena uvědomila, že se jedná o podvod, stačil jí podvodník připravit o finanční částku ve výši 3 500 000 korun.

Opakovaně podvodníci používají také legendu o napadeném účtu. Poškozeným se zpravidla ozve falešný bankéř, zastupující jejich banku nebo Českou národní banky, s tím, že jejich účet je v ohrožení a že mohou přijít o všechny své peníze. Podvedení pak pod tlakem možné ztráty jejich finančních prostředků, přepošlou mnohdy i všechny své úspory na cizí účet.

Množí se i přestupková jednání, kdy si lidé objednají na internetu dražší značkové zboží, například sportovní boty, ale místo nich obdrží mnohem méně kvalitní neznačkové tenisky. Není ani ojedinělé, že jsou lidem doručovány nevyžádané zásilky, u kterých zaplatí doběrečné, protože si zboží tímto způsobem objednávají často. A až později zjistí, že si tuto zásilku vůbec neobjednali.

Nárůst kyberpodvodů zaznamenávají policisté i na Prachaticku. Pro srovnání uvádíme počty trestných činů a přestupků za poslední tři roky:

V roce 2021 – 43 TČ, 34 PŘ, 2022 – 66 TČ, 32 PŘ a v roce 2023 – 79 TČ, 57 PŘ. V roce 2021 2022 vylákali podvodníci v rámci trestního řízení z poškozených finanční prostředky za více jak 7 milionů korun. V roce 2023 to už bylo více než 11 milionů korun.

Na základě stále rostoucího počtu případů v oblasti internetových podvodů vytvořili jihočeští policisté projekt KYBER RÁDCE, jehož cílem je zvýšit povědomí široké veřejnosti právě o nejaktuálnějších metodách internetových podvodníků a jak se jim účinně bránit. Projekt KYBER RÁDCE policisté realizují nejčastěji formou přednášek a kontaktních terénních pracovišť, a to po celém jihočeském kraji.

 

Co KYBER RÁDCE radí, abyste se nestali další z mnoha obětí, naleznete na přiloženém odkaze: https://www.policie.cz/clanek/kyber-radce-jihoceske-policie.aspx

 

POLICIE ČR

(Zveřejněno bez redakční úpravy)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře