PAVEL DVOŘÁK: A pak, že peníze nejsou…

PAVEL DVOŘÁK: A pak, že peníze nejsou…

Po prosincovém schválení rozpočtu na rok 2024 se na zasedání Zastupitelstva města Vimperk dne 22. ledna projednávaly změny jak v navýšení, tak ve výdajích. A byly schváleny některé zásadní korekce balíku peněz na tento rok.

Započítalo se do rozpočtu přes 27 mil. Kč, co nám stát přidal, co jsme vydělali na pokutách (kolem 20 mil. Kč čistého), atd.

A poprvé v historii má město v ročním rozpočtu částku více jak 400 mil Kč. Konkrétně 405,6 mil. Kč.

Nikdy nebylo peněz víc…

Město potřebuje ke své činnosti, chodu, včetně škol, kultury, policie atd. kolem 230 mil. Kč a jenom čistá agenda úřadu vyžaduje 150 mil. Kč. Zbytek si může město dát kam chce. Něco přes 170 mil. Kč.

Záleží, kam peníze bude radnice pouštět. A aby to mělo pro život naších lidí pozitivní smysl. Pro mne není zodpovědné je dávat na projekty s průkaznými ekonomickými i jinými nesmysly.

 

Druhým bodem bylo schvalování příspěvku pro Městské služby (MěSl) na údržbu sportovišť. Jednalo se o 7,5, mil. Kč.

Tabulku, kterou předložil Radek Rubeš, jednatel MěSl, máte čtenáři před sebou. Je srozumitelná a přesně definující.

 

Rozpočet správy sportovišť – MěSl Vimperk

Nikdo ze zastupitelů tabulku nerozporoval. Snad bude mé rozpitvání tabulky pro někoho zajímavé.

Zimní stadion je otevřen 7,5 měsíce v roce. Sezóna začíná kolem půlky srpna a končí v březnu. Pro mne je hlavní denní využití. To se daří udržet na 11,5 hodinách, a to je dobré. I tržby jsou odpovídající, nelze předpokládat nějaké horentní navyšování hodinové sazby. Město se chová z mého pohledu dobře.

Letní areál – znamená údržbu a služby na dvou fotbalových hřištích, volejbalovém a bývalém házenkářském hřišti a okolí. Největší peníze se dávají na péči o fotbalový trávník. Hodně tam chodím a je škoda, že je málo využívaný tartan.

Bazén v roce 2023 navštívilo 3761 lidí. Sezona trvala od 9.6. do 31.8. čili 84 dní, ale otevřen pro návštěvníky díky počasí byl jen 37 dní. To znamená průměr 101 návštěvníků na den. A provozně při nákladech 1,360 mil. Kč to znamená, že jeden den provozu stojí 16 200 Kč. A 281 dní v roce voda, rozvody i motory, chemie atd. co bazén vyžaduje k provozu, stojí a chátrá. A zase se opravují dlaždice, odvody vody kolem bazénu za 3 mil. Kč, protože to bylo uděláno na projekt krytého bazénu.

Pořád hovořím o strategické chybě tohoto vedení města. Jak v ekonomickém pohledu, tak z pohledu života lidí.

Vodník – to jsou plochy hlavně pro léto a zimu a těch 706 tis. Kč na sečení, úklid, zasněžování, práci rolby a sněžných děl, kterou dělají MěSl spolu s oddílem lyžování má dobrou kvalitu.

Žádost o dotaci pro byla MěSl odsouhlasena s tím, že se bude, podle slov starostky, pravděpodobně navyšovat v průběhu roku.

 

Tak to je můj pohled i pozadí mého názoru. Doufám, že je to srozumitelné i pro Vás.
Škoda, že takto se nevyjadřuje vedení města, byť je za to slušně placeno.
Třeba napíšou něco o nemocnici, o Steinbrenerových domech, o nové velké mateřince, o plánu na vybudování technického objektu a kabin fotbalu, o nákupním centru….
Já jim nevěřím, ale třeba uvidíme…

 

Pavel DVOŘÁK, vimperský zastupitel, starosta města v letech 2007-2010 a 2017-2018

 

 

 

Fotografie poskytl Pavel Dvořák

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře