VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Přihlášení novorozence k VZP

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Přihlášení novorozence k VZP

OTÁZKA:
Jak je to s pojištěním novorozeného miminka? Musím ho sama přihlásit ke zdravotní pojišťovně? A kdy dostane kartičku pojištěnce?
ODPOVĚĎ:

Miminko je v den narození pojištěno u té zdravotní pojišťovny, u které je při porodu pojištěna jeho maminkaPokud matka není v den porodu zdravotně pojištěna v České republice, miminko se stává pojištěncem té zdravotní pojišťovny, u které je pojištěn jeho otec. Přihlásit miminko ke zdravotní pojišťovně je potřeba do 8 dnů od jeho narození. Za přihlášení se neplatí žádný poplatek.

V případě, že není ani jeden z rodičů zaregistrován u zdravotní pojišťovny v České republice, oznámí narození dítěte VZP – toto se týká novorozených dětí cizinek, které mají povolení k dlouhodobému pobytu).

Kdo může přihlásit novorozence?

Novorozence může přihlásit zákonný zástupce (např. jeden z rodičů), poručník nebo opatrovník.

Co potřebuji k přihlášení novorozence?

Ke zdravotnímu pojištění je možno zaregistrovat miminko až po přidělení rodného čísla, tzn. pro přihlášení budete potřebovat jeho rodný list. Ten vám vystaví a vydá matriční úřad, v jehož správním obvodu se dítě narodilo. V případě, že byste rodný list neobdrželi do 8 dnů od porodu, přihlásíte novorozence, jakmile budete mít dokument k dispozici.

Způsoby přihlášení novorozence k VZP

On-line

Novorozence může zákonný zástupce přihlásit bez nutné osobní návštěvy pobočky ze svého účtu v aplikaci Moje VZP. Další elektronickou možností je on-line přihláška. Informovat zdravotní pojišťovnu můžete i datovou schránkou – i48ae3q.

Poštou

Přihlásit miminko lze také zasláním vyplněné a podepsané přihlášky (formulář Přihláška pojištěnce) a kopie rodného listu dítěte poštou na adresu VZP ČR, P. O. BOX 111, 586 11, Jihlava.

Na pobočce

Přihlášení můžete vyřídit také osobně na kterékoli pobočce VZP. Specifické případy lze vyřídit pouze na pobočce VZP (např. maminka dítěte nebyla v den porodu pojištěna u žádné zdravotní pojišťovny v ČR, ale u VZP je v den porodu pojištěn otec dítěte atd.).

Průkaz pojištěnce a jeho doručení

Po přihlášení novorozence od nás obdržíte dočasný průkaz pojištěnce, se kterým se budete prokazovat za vaše miminko u poskytovatelů zdravotní péče. Průkaz pojištěnce bude po registraci bez zbytečné prodlevy doručen na uvedenou kontaktní adresu, a to na jméno novorozence (stejně tak veškerá případná korespondence od zdravotní pojišťovny bude adresována již na jeho jméno).

Novorozenec je pojištěn u jiné zdravotní pojišťovny, můžu ho přeregistrovat k VZP?

Pokud je novorozenec po porodu zaregistrován u jiné zdravotní pojišťovny a vy ho chcete v daném kalendářním roce přeregistrovat k VZP, můžete ho bez obav k VZP přeregistrovat. U novorozenců nemusí být dodržena zákonná lhůta 12 měsíců, tzv. právo pojištěnce na změnu zdravotní pojišťovny jednou za 12 měsíců. K VZP můžete novorozence přeregistrovat ve chvíli, kdy mu bude přiděleno rodné číslo (tzn. budete mít jeho rodný list).

V případě přeregistrace se novorozenec může stát pojištěncem VZP k 1. lednu (přeregistrační období je od 1. 7. do 30. 9.) nebo k 1. červenci (přeregistrační období je od 1. 1. do 31. 3.).

Další informace k přihlášení novorozence a nejčastější dotazy maminek naleznete na webu VZP.

(vzp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře