JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 4. týden ´24

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 4. týden ´24

 

Nemocnost v kraji od minulého týdne vzrostla o téměř třináct procent na 1 599 případů na sto tisíc obyvatel a blíží se k prahu epidemického výskytu, Nemocnice Volyně zakázala návštěvy

Ve čtvrtém týdnu roku 2024 se v Jihočeském kraji zvýšil počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s týdnem předešlým o +12,8 % na 1 599 případů na sto tisíc obyvatel kraje a nemocnost se tak blíží k prahu epidemického výskytu. Vzrostla ve všech jihočeských okresech s výjimkou Jindřichova Hradce, nejvíce na Českokrumlovsku o 23,9 % a Českobudějovicku o 22,2 %. Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) je 83 případy na sto tisíc obyvatel. Od předešlého týdne vzrostl o více než +50 %.

Ve 4. týdnu roku 2024 byl počet akutních respiračních infekcí /ARI/ 1 599 případů na sto tisíc obyvatel kraje (+12,8 % od minulého týdne). Vloni jsme ve 4. týdnu měli nemocnost podobnou, 1 587 případů na sto tisíc obyvatel, nemocnost tehdy v mezitýdenním srovnání již klesala, a výrazně nejvyšší byla před rokem na Jindřichohradecku (2 089/100 000). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) v končícím 4. týdnu výrazně vzrostl a je 83 případů na sto tisíc obyvatel regionu (+50,9 % od minulého týdne).

„Ve srovnání se třetím týdnem letošního roku v kraji nemocnost v oblasti akutních respiračních infekcí vzrostla znatelně, a to o 12,8 procenta na 1 599 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Blížíme se tak k prahu epidemického výskytu, který je přibližně 1 700 případů na sto tisíc obyvatel daného regionu. Vzrostla ve všech okresech s výjimkou Jindřichova Hradce, nejdynamičtější nárůst jsme zaznamenali na Českokrumlovsku, kde v mezitýdenním srovnání vzrostla o výrazných 23,9 procenta, na Českobudějovicku, kde vzrostla o 22,2 procenta, a na Písecku, kde vzrostla o 18,5 procenta. Nejvyšší nemocnost ze všech jihočeských okresů má aktuálně okres Český Krumlov, kde je 1 847 případů na sto tisíc, na Českobudějovicku je 1 827 případů na sto tisíc, nejnižší nemocnost je na Prachaticku, kde je 1 301 případů na sto tisíc. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění vzrostl ve všech, nejvíce mezi školními dětmi (+19,2 %) a mladými lidmi (15-24 let, +13,2 %). Vzrostl počet chřipce podobných onemocnění (ILI) z 55 na 83 případů na sto tisíc obyvatel kraje (+50,9 %),“ komentovala aktuální data za čtvrtý kalendářní týden 2024 ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

 

 

Ve druhém letošním týdnu byl počet hlášených a potvrzených případů COVID-19 v kraji celkem 145 potvrzených případů, data za 3. týden 2024 ukázala 98 potvrzených případů COVID-19, ucelená data za aktuální 4. týden budou k dispozici až v dalších dnech.

REŽIMY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V JIHOČESKÉM KRAJI

• Nemocnice České Budějovice, a.s.: Návštěvy bez omezení.

• Nemocnice Český Krumlov, a.s.: Z důvodů zvýšeného výskytu respiračních onemocnění jsou od 7. 12. 2023 zakázány návštěvy na chirurgickém oddělení, Režim návštěv na interním oddělení: Ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou.

• Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Dačice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Písek, a.s.: Bez omezení.

• Nemocnice Prachatice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FFP2 či rouška, maximálně 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Režim návštěv – oddělení LDN – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).

• Nemocnice Strakonice, a.s.: Bez omezení.

• Nemocnice Volyně, s.r.o.: Od 24. 1. zákaz návštěv do odvolání.

• Nemocnice Tábor, a.s.: bez omezení.

• Před návštěvou zdravotnického zařízení doporučujeme zjistit aktuální opatření týkající se návštěv na oficiálních webových stránkách daného zdravotnického zařízení.

 

(tz-khs)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře