NAŠE MĚSTO VIMPERK: Ptáme se za vás – Co letos chystá Stifterův...

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Ptáme se za vás – Co letos chystá Stifterův pošumavský železniční spolek Vimperk

 

Co na letošní rok chystá Stifterův pošumavský železniční spolek Vimperk pro obyvatele Vimperka a okolí? Uvidíme ve Vimperku parní lokomotivy? 

Odpovídá Vladislav Šlégr, jednatel, Stifterův pošumavský železniční spolek Vimperk:

Jako obvykle je začátek roku začátkem příprav nové sezóny a tím i velkých příprav. Vzhledem k tomu, že náš spolek působí v současnosti na celém území České republiky, není možné všechny akce konat na Vimpersku. I tak si jistě příznivci železnice z okolí našeho města najdou příležitost se zúčastnit železniční nostalgie.

Na měsíc únor jsme s Městskou knihovnou připravili výstavu „Železnice, které odvál čas na Šumavě a v Bavorském lese“, která bude umístěna v Galerie Městské knihovny Vimperk.

14. února od 17:00 se v galerii uskuteční beseda s promítáním „Železnice ve Vimperku v časech minulých i současných“.

Na Velikonoce připravujeme jízdu zvláštního motorového vlaku v trati Tábor – Vimperk – Kubova Huť a zpět.

29. června se uskuteční jedna z největších železničních akcí v okolí, Železniční den v Prachaticích v rámci Slavností Zlaté stezky. Připraveny jsou jízdy zvláštních parních vlaků Prachatice – Chroboly a zpět, zvláštní motorové vlaky České Budějovice – Prachatice a zpět a Prachatice – Strunkovice nad Blanicí a zpět, zvláštní vlak České Budějovice – Prachatice – Volary a zvláštní motorové vlaky Prachatice – Prachatice lázně a zpět. V Prachaticích bude dále připravena výstava hnacích vozidel. Akci pořádá ČD Nostalgie spolu s městem Prachatice a dalšími.

30. června vyjede zvláštní parní vlak Léta s párou z Prachatic do Volar, zvláštní vlak z Volar do Nového Údolí a parní vlak Volary – Zbytiny a zpět.

5. – 7. července se ve Vimperku uskuteční již pátý Víkend s Albatros klubem Bratislava, což je vlastně mezinárodním setkáním příznivců železnice.

20. července se v rámci Slavnosti chleba v Lenoře uskuteční jízdy zvláštních vlaků z Volar do Lenory a zpět.

Odpoledne pak jízdy zvláštních parních vlaků Volary – Vimperk, Vimperk – Kubova Huť a zpět. Ve Vimperku bude připraveno noční focení parní lokomotivy 354, promítání, občerstvení, otevřen spolkový depozitář, doprovodný program. Je tedy možnost se projet zvláštním parním vlakem.

O den později, 21. července, vyjede zvláštní parní vlak Vimperk – Strakonice – Blatná, Pro Vimperské je to možnost na výlet například na strakonický hrad nebo na zámek Blatná a přitom se projet parním vlakem. Na zpáteční cestu je však nutné využít pravidelných vlakových spojů.

28. července se uskuteční oslava 125 let Blatenských lokálek, přičemž vyjedou zvláštní parní vlaky v okolí Blatné a Strakonic

Na 30. listopadu připravujeme motorový Mikulášský vlak v trati Vimperk – Volyně a zpět.

Členové spolku se navíc zúčastní například Noci kostelů, Nočních komentovaných prohlídek města, připravujeme léto s knihovnou (společně s Městskou knihovnou Vimperk, dny otevřených dveří spolkové knihovny), dny otevřených dveří Spolkového depozitáře Lampárna a dalších.

Jde o výčet akcí v okolí Vimperka, plán akcí spolku naleznete na našich webových stránkách spzs.cz.

 

(red) – Za krásnější Vimperk


 

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře