Z PRVNÍ RUKY: 4. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 4. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Ptačí chřipka v ČR; aktuální informace

26. 1. 2024
Vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha potvrdilo vysoce patogenní ptačí chřipku subtypu H5N1 u čtyř ptáků v Jihočeském kraji.

První lokalitou s výskytem nákazy je rybník Velký Tisý u Lomnice nad Lužnicí v okrese Jindřichův Hradec, kde byla nalezena jedna uhynulá husa a jedna volavka. Další husa vykazující příznaky ptačí chřipky, byla posléze utracena. Druhým místem jsou České Budějovice, kde byla na pravém břehu Malše pod železničním mostem nalezena jedna uhynulá kachna divoká. Letos se jedná se o první čtyři potvrzené případy v ČR, kdy byla ptačí chřipka potvrzena u uhynulých volně žijících ptáků. V současné době Státní veterinární správa eviduje rovněž 13 ohnisek ptačí chřipky v malochovech ptáků chovaných v zajetí.

(tz-svs)


 

Desátou etapu průzkumu Bořího lesa zahájí pyrotechnici koncem ledna

Hradec Králové, 26. ledna 2024 – Desátá etapa pyrotechnického průzkumu 39,45 hektarů Bořího lesa u Valtic v Jihomoravském kraji, kontaminovaného koncem druhé světové války municí, začne v lednu a skončí nejpozději v únoru příštího roku. Práce provede společnost Zámecký lihovar Domoradice, která uspěla s nejlepší nabídkou.

Boří les patří do turisticky vyhledávaného Lednicko-valtického areálu. Na konci druhé světové války kontaminovala munice z továrny MUNA 750 hektarů. V letech 1991 až 2002 nechal stát vyčistit 250 hektarů. Lesy ČR začaly v roce 2015 s průzkumem zbývající plochy.

„Pyrotechnici pracují po etapách a půdní povrch zkoumají detektory minimálně do půlmetrové hloubky,“ řekl Miroslav Svoboda, ředitel Lesního závodu Židlochovice z Lesů ČR.

Dosud prohledali téměř 387 hektarů a zlikvidovali 46 850 kusů munice, jako je například malorážové střelivo, dělostřelecká munice, náboje do kulometů různé ráže, iniciátory nebo ruční granáty.

„Po desáté etapě, která právě začíná, počítáme ještě se dvěma. Koncem roku 2026 bychom tedy měli mít celou plochu prohledanou,“ dodal Miroslav Svoboda.

Lesy ČR dosud za pyrotechnické práce zaplatily 42 milionů korun. Veškeré informace a postupy podnik sdílí v rámci pracovní skupiny MUNA s Policií ČR a její Pyrotechnickou službou, Městem Břeclav a složkami integrovaného záchranného systému.

Na snímku: italský ruční granát Breda nalezený během 9. etapy průzkumu, která skončila loni v září.

Text a foto: (tz-lčr)


 

Na distribučním území EG.D odebrali zákazníci vloni nejméně plynu za posledních deset let. Pokles spotřeby je patrný i u elektřiny

Již druhý rok za sebou zaznamenala distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, klesající spotřebu energií. Projevilo se to hlavně u plynu, kterého odběratelé spotřebovali v roce 2023 dohromady o 11 % méně než v roce 2022, a dokonce o čtvrtinu méně než v roce 2021. U elektřiny byla spotřeba o 6 % nižší oproti roku 2022 a vůči roku 2021 pak menší o desetinu.

„Loňská celková spotřeba elektřiny byla vůbec nejnižší za posledních devět let. Naposledy naši zákazníci odebrali tak malé množství v roce 2014, a to zhruba o 2,2 % než v roce 2023. U plynu pak dosáhla spotřeba dokonce desetiletého minima. Turbulentní období na energetickém trhu v posledních letech viditelně změnilo návyky klientů. Lidé hledali cesty, jak na energiích ušetřit a efektivní nakládání s nimi se ukázalo jako jedna z možností. I když ceny aktuálně poklesly oproti těm z minulých let, trend šetření přetrvává dál,“ vysvětluje David Šafář, člen představenstva společnosti EG.D.

Odběratelé E.GD vloni spotřebovali lehce přes 13 milionů MWh elektřiny. Pro představu, normální domácnost, která podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) spotřebuje 3 MWh za rok, by takové množství elektrické energie spotřebovávala 4 343 515 let. Plynu pak zákazníci EG.D odebrali téměř 265 milionů m3. S tím by průměrná domácnost, která plynem topí a ohřívá vodu a na základě statistik ČSÚ ho spotřebuje ročně 1 600 m3, vystačila na 165 625 let.

Spotřebu snižovalo i nadprůměrně teplé počasí

Dlouhodobý trend šetření, který začal předloni, potvrzují i data za prosinec 2023. Klienti společnosti EG.D, která distribuuje plyn v Jihočeském kraji a v okrese Pelhřimov a elektřinu v Jihočeském a v Jihomoravském kraji, v částech Zlínského a Olomouckého kraje a na Vysočině, spotřebovali o 9,5 % méně plynu než ve stejném měsíci roku 2022. U elektřiny byla potom spotřeba nižší o téměř 3 % než v prosinci 2022.

„Vliv na spotřebu elektrické energie i zemního plynu mělo jak v prosinci, tak i v ostatních měsících roku 2023, i velmi teplé počasí,“ dodává David Šafář. Prosinec 2023 byl s průměrnou teplotou 2°C na distribučním území EG.D vůbec nejteplejším za poslední tři roky. Spotřebitelé i z tohoto důvodu odebrali v posledním měsíci loňského roku o 3,5 milionů m3 plynu oproti roku 2022 a dokonce o 9,2 milionů m3 než v roce 2021. Navíc podle dat Českého hydrometeorologického ústavu byl celý rok 2023 nadmíru teplý napříč celým distribučním územím EG.D. S průměrnou teplotou 10,5 °C dokonce nejteplejší za posledních čtyři roky.

(tz-ed.d)


 

Cestu do Freyungu zpomalí traktory. Farmáři v pátek chystají protestní jízdu


 

Za předražené potraviny prý nikdo nemůže. To ale odporuje zdravému rozumu. Kde je chyba?


 

„Nebudu tady svítit a topit.“ To už lidi nevydýchají. Šok po zdražení piva


 

„Už stačí jen termín.“ Bouře zemědělců v ČR: Byl u jednání. Doutná to


 

„Všechno v hajzlu. Kvůli Bartošovi.“ Elektronická občanka: Pravda unikla


 

Zeman odhalil příběh o Langšádlové. Ztrapnil Pekarovou. To vše ve Sněmovně


 

Ivan Loukota obhájil pozici ředitele Úřadu práce pro Jihočeský kraj

Ředitelem Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích byl k začátku letošního roku znovu jmenován dosavadní ředitel Ivan Loukota. Svou pozici obhájil ve výběrovém řízení na toto služební místo, ředitelem Krajské pobočky Úřadu práce je již od roku 2011. Úřad práce ČR je klíčovou státní institucí v oblasti zprostředkování zaměstnání, poskytování podpor v nezaměstnanosti, rekvalifikací a poskytování nepojistných sociálních dávek (příspěvek na bydlení, rodičovský příspěvek, přídavek na dítě, příspěvek na péči atd.).

Ivan Loukota ve službách zaměstnanosti působí již více než 30 let. Prošel různými pozicemi od odborného referenta, přes vedoucího oddělení, ředitele Úřadu práce v Českých Budějovicích až po ředitele Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích. „Za tu dobu se na Úřadu práce udála řada zásadních změn, na kterých jsem se v různé míře dle svého postavení podílel. Vždy jsem pozitivní změny vítal a viděl jsem v nich posun Úřadu práce i můj osobní růst. Jsem velmi potěšen, že mohu dosavadními zkušenostmi pomoci transformaci Úřadu práce ČR na moderní a respektovaný úřad, který poskytuje kvalitní služby klientům a který zaměstnanci vnímají jako prestižního zaměstnavatele veřejné správy,“ shrnuje nový ředitel Krajské pobočky Úřadu práce v Českých Budějovicích Ivan Loukota. „Jsem velmi rád, že za pomoci digitalizace se postupně odbourávají neproduktivní manuální činnosti s cílem vytvořit prostor pro vyšší přidanou hodnotu Úřadu práce ČR formou poradenských činností a individualizované sociální práce s klienty,“ doplnil tento jihočeský patriot.

Ivan Loukota se dvacet let věnuje pedagogické činnosti na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Vystudoval ČVUT fakultu stavební, obor Ekonomika a řízení stavebnictví. Je mu 63 let, je ženatý a má jednu dceru. Mezi jeho koníčky patří vysokohorská turistika a jízda na kole. Každý rok najezdí cca 10 000 km.

„Jihočeský kraj má dlouhodobě jednu z nejnižších nezaměstnaností v celém Česku. Zemitý klidný region s nádhernou přírodou a skvělými lidmi. I zde ale čelíme sociálním i ekonomickým problémům a jsou zde zranitelné skupiny obyvatelstva, kterým Úřad práce musí umět efektivně a rychle pomoci těm, kteří to potřebují. Ivan Loukota je zkušeným manažerem, který se v řízení krajské pobočky Úřadu práce osvědčil, proto jsme ho do funkce znovu vybrali,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Daniel Krištof, který také jasně definuje priority staronového ředitele: „Jeho úkolem bude v prvé řadě transformace Úřadu práce v Jihočeském kraji směrem k pružnější, efektivnější státní organizaci, která dokáže rychle a spolehlivě poradit a pomoci lidem v různých životních situacích. Věřím, že si i v dalším období povede dobře, ze své pozice se ho budu snažit maximálně podpořit,“ říká Daniel Krištof.

Na podzim loňského roku byla v souladu se zákonem o státní službě vyhlášena výběrová řízení na místa ředitelů Krajských poboček Úřadu práce ČR. Do výběrového řízení se přihlásily desítky kvalitních zájemců nejen z řad zaměstnanců Úřadu práce, ale i z dalších státních institucí či soukromého sektoru. V čele Krajských poboček Úřadu práce ČR nyní stojí osm nových ředitelů, v dalších krajích pozici obhájili ředitelé dosavadní.

(tz-úpčr)


 

Kolébkou biologické rozmanitosti horských hmyzožravců v Africe je Etiopská vysočina, potvrdila studie

Průlomový výzkum vedený českými vědci odhalil, jakým způsobem vznikala biologická rozmanitost v Africe. Na příkladu drobných hmyzožravců bělozubek experti potvrdili, že centrem biodiverzity je Etiopská vysočina. Zároveň osvětlili, jak se horské bělozubky dostaly navzdory poušti do celé Afriky. Studii zveřejnil časopisJournal of Biogeography.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Důvěra spotřebitelů se z kraje roku zvýšila, důvěra podnikatelů klesla

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 1,3 bodu na hodnotu 92,5, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 2,8 bodu na hodnotu 92,7 a indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 5,8 bodu na hodnotu 91,2.

„Nejvýraznější pokles důvěry podnikatelů v ekonomiku byl v lednu zaznamenán v odvětví průmyslu. Více než třetina podnikatelů se potýká s nedostatečnou poptávkou. Navíc téměř čtvrtinu respondentů, zejména v automobilovém průmyslu, limituje i nedostatek materiálu,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Po dvouměsíčním poklesu se důvěra mezi spotřebiteli zvýšila. Převážná část sledovaných ukazatelů zaznamenala určité meziměsíční zlepšení, přesto ale většina respondentů zůstává v hodnocení klíčových ukazatelů pesimistická,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-leden-2024

(tz-čsú)


 

Mistrovství ČR v badmintonu se koná opět v Českých Budějovicích

Mistrovství republiky dospělých v badmintonu patří tradičně mezi vrcholy první poloviny kalendářního roku. Letos se domácí elita představív termínu 2. až 4. února. Dějištěm šampionátu budou stejně jako loni České Budějovice, součástí bude znovu také turnaj kategorie U11.

MČR dospělých proběhne ve Sportovní hale v Českých Budějovicích (Stromovka 14) a MČR kategorie U11 se koná 3.-4. 2. 2024 v Sokolovně České Budějovice (Sokolský ostrov 1).

Záštitu převzal hejtman jihočeského kraje Martin Kuba a primátorky statutárního města České Budějovice Dagmar Škodová Parmová.

Více informací zde: https://mcr2024.jcbas.cz/

(tz-jč)


 

50 let alba The Dark Side of the Moon oslavte v českobudějovickém planetáriu

Jen ta nejmodernější planetária na světě splňují přísné nároky skupiny Pink Floyd, která schvaluje, kde smí být jejich ojedinělé audiovizuální dílo uvedeno. Pouze to nejlepší technické vybavení totiž dokáže zprostředkovat divákům úžasný, místy až psychedelický zážitek. Projekce, kombinující remasterovaný prostorový zvuk alba The Dark Side of the Moon s úchvatnými pohledy do nekonečných hlubin vesmíru i lidské představivosti vyžaduje kvalitní a důmyslné ozvučení sálu. Přísné nároky díky nedávné rekonstrukci českobudějovické planetárium bezezbytku splňuje a svým příznivcům tak může po celý rok 2024 nabízet tuto ojedinělou hudebně-vizuální lahůdku.

„Jsme velmi rádi, že jsme přísným hodnocením prošli a musím říct, že to je zásluha investice z roku 2018-2019, když se digitální planetárium budovalo a kdy jsme se společně s naším zřizovatelem, Jihočeským krajem, shodli na tom, že nebudeme vyhazovat peníze oknem a vybudujeme zařízení na úrovni doby. Aby to bylo něco, na čem si můžete dovolit pustit cokoliv s vysokým rozlišením a s kvalitním zvukem. Na těch pořadech je to opravdu znát, takže jsme rádi, že jsme prošli tímhle tím „Pink Floyd“ hodnocením, což je téměř jako světová medaile. A to nejen díky skvělému technickému vybavení, ale i díky našim zaměstnancům, kteří se o nej starají a umějí s ním pracovat,“ uvedla ředitelka planetária Jana Tichá.

Na program zve všechny příznivce skupiny Pink Floyd i náměstek hejtmana pro kulturu Pavel Hroch. „Znalci dobré hudby by si neměli nechat ujít příležitost oslavit padesátileté výročí vydání alba The Dark Side of the Moon právě zde, v českobudějovickém planetáriu. Jsem moc rád, že právě zřizovatel, Jihočeský kraj, může přispět na tak krásné dílo. Obyvatelé i návštěvníci Evropského hlavního města kultury si takto ojedinělý zážitek rozhodně zaslouží,“ uvedl náměstek Hroch.

Pořad Pink Floyd: The Dark Side of the Moon bude v českobudějovickém planetáriu promítán po celý rok 2024. Projekce trvá celkem 42 minut.

(tz-jč)


 

Inspekce práce nejsou jen kontroly a pokuty, ale i osvěta v oblasti pracovního práva a bezpečnosti práce

Inspektoři práce, kromě své obvyklé kontrolní činnosti, vystupují také na nejrůznějších seminářích a konferencích, dělají přednášky ve firmách, školách, v profesních sdruženích, a to vše s cílem přispívat ke vzdělávání odborné ale i laické veřejnosti v oblasti pracovního práva a v oblasti bezpečnosti práce. Celkově se jedná ročně o více než sto takových přednášek či seminářů, často jsou to každoročně opakované akce.

„Snažíme se být pro veřejnost partnerem, nikoliv jen tím, kdo kontroluje a uděluje sankce. Poradit, když je o naši radu zájem, a také tímto způsobem, vedle naší obvyklé kontrolní činnosti, neustále kultivovat pracovní trh a zlepšovat úroveň bezpečnosti práce na pracovištích v České republice,“ říká nový generální inspektor Martin Melecký. „Rozšířením spektra těchto našich mimokontrolních aktivit se budeme snažit změnit pohled veřejnosti na Státní úřad inspekce práce. Aby přestal být vnímán jen jako kontrolní orgán, ale jako úřad, který se stará o to, aby trh práce nabízel spravedlivé a zdraví neohrožující pracovní podmínky všem bez rozdílu.“ 

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-súip)


 

„Demisi, fašoune!“ Rakušan vyzbrojen top marketéry vyjel do Karviné, přízeň si nezískal


 

Demisi, fašisto, řvali v Karviné na Rakušana v „debatě bez cenzury“


 

iKomunita zve na mezinárodní výstavu Infotherma v Ostravě

Ostrava 22. ledna 2024 (PROTEXT) – iKomunita, nová značka nabízející unikátní řešení v oblasti sdílení energie pro bytové domy, města a obce, vás zve na mezinárodní výstavu Infotherma. Akce se bude konat ve dnech 22.-25. ledna 2024 na ostravském výstavišti Černá louka. iKomunita zde bude mít společný stánek s Moravskoslezským krajem a uvidíte v něm především technologie pro zavedení a využívání komunitní energetiky.

V pořadí již 29. ročník mezinárodní výstavy Infotherma se zaměří na vytápění, úspory energií a obnovitelné zdroje. Vystavovat zde bude i iKomunita, která přináší inteligentní sdílení energie pro bytové domy, města a obce. Toto unikátní řešení umožní většímu počtu odběratelů, již mají obnovitelný zdroj energie a jsou vzájemně propojeni, maximalizovat spotřebu elektrické energie a minimalizovat přetoky do sítě. iKomunitu najdete v hale NA2 ve stánku 340, který sdílí s Moravskoslezským krajem. Budou zde vystaveny především technologie, které bytovým domům, městům a obcím umožní realizovat na jejich objektech komunitní energetiku.

“Návštěvníci našeho stánku se mohou těšit například na studii proveditelnosti komunitní energetiky pro města a obce. K dispozici jim bude také interaktivní kalkulačka, která je skvělým nástrojem zejména pro předsedy sdružení vlastníků bytových jednotek. Na základě vloženého počtu bytů totiž dokáže určit, jak výkonnou FVE a bateriovou kapacitu jejich bytový dům potřebuje. K tomu navíc obdrží přesný výpočet návratnosti, který samozřejmě vychází z relevantních dat z již proběhlých projektů,” říká Leopold Benda, generální ředitel firmy BlueBen, která je jednou ze zákládajících společností iKomunity.

“Jsme rádi, že se téma komunitní energetiky a sdílení energie dostává více na oči veřejnosti. Ve spojení s iKomunitou vidíme potenciál pro rozvoj menších firem působících v oblasti energetiky. Fungujeme zároveň jako partner pro rozvoj regionu a municipalit. Obrátit se tak na nás mohou starostové obcí a měst, kterým poskytneme odborné poradenství,” uvedl Jakub Unucka, 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje.

Pro zástupce měst a obcí bude dále k dispozici sborník s návodem, jak na komunitní energetiku, který ve spolupráci s iKomunitou připravily Moravskoslezský kraj a Moravské energetické centrum. Zájemci se z něj dozvědí, jak využívat fotovoltaické technologie jako zdroj energie v rámci komunitní energetiky.

“Náš stánek bude inspirací pro všechny, kdo se o komunitní energetiku zajímají. Pokud potřebujete dotační poradenství a zjistit, jakým způsobem lze financovat jednotlivé projekty sdílené elektřiny pro bytové domy, města a obce, navštivte nás ve dnech 22.–25. ledna na výstavišti Černá louka v Ostravě,” uzavírá Leopold Benda.


 

Linka bezpečí: Děkujeme, že jste při nás stáli i v roce 2023!

Praha 22. ledna 2024 (PROTEXT) – Milí přátelé Linky bezpečí, máme za sebou další společný rok, a proto mi dovolte malé zamyšlení a zhodnocení. Rok 2023 byl opět spojený s nejistotou v oblasti financování, ale též plný výzev např. v rozvoji služeb.

Díky rozšíření týmu interventů komunikujících s dětmi na telefonu, v e-mailu i chatu jsme zvládli odbavit cca 100 000 kontaktů. Díky náročnosti témat, což psychické potíže u dětí jednoznačně jsou, se nám prodlužuje délka hovorů, stejně tak stoupá náročnost na kvalitu odpovědí e-mailových a chatových dotazů.

Rok od roku děti více vzděláváme v oblasti prevence tak, aby se lépe uměly zorientovat v případě osobní krize a hledaly varianty, jak vše zvládnout. Zde se osvědčuje naše nová webová poradna, jejíž návštěvnost stále roste, stejně jako sledovanost podcastů, blogů či videí. V roce 2023 jsme zaznamenali 54 000 návštěv webové poradny Linky bezpečí a 20 000 na webu Rodičovské linky. Také zde jsou dotazy dospělých obsahově velmi náročné. Rodiče s námi řeší míru závažnosti sebevražedných myšlenek dětí nebo komunikaci po návratu z nemocnice, rostoucí deprese a úzkosti u dětí nejen ve škole, ale i ve sportu či jiných zájmových kroužcích.

Rozšířit kapacity, spustit a pravidelně aktualizovat informace na webu, držet krok s dětmi v jejich on-line prostoru zvládáme díky finanční podpoře generálních partnerů, kterými jsou ČSOB, O2, Nadace RSJ a Nadační fond Kladné nuly. Financování čísla 116111 funguje díky podpoře MVČR a neobešli bychom se bez hlavní dotace od MPSV, která činí 52 % rozpočtu. Z toho vyplývá, že 48 % rozpočtu nám pomáhají financovat střední i menší firmy, města, obce i městysy a důležití jsou pochopitelně i individuální dárci napříč Českou republikou. Pravidelné a opakované dary Linku bezpečí, z. s. udržují v provozu nonstop 24/7.

Velmi si této finanční podpory vážím, ale odvahu a potřebu směřovat v dalších letech vpřed nám dodávají také slova podpory a poděkování za naši práci. Rovněž se sluší poděkovat členům představenstva, dozorčí rady a dodavatelům externích služeb.

Mé poděkování na závěr patří všem současným i bývalým zaměstnancům – jsme úžasný tým! Bez vaší energie a práce by to nešlo.

Právě díky vám Linka bezpečí, z. s. letos oslaví 30. narozeniny.

S úctou a velkou pokorou, Soňa Petrášková, ředitelka organizace.


 

Jihočeští dobrovolní hasiči si zaslouží své vlastní rekreační zařízení

Jihočeský kraj chce pomoci dobrovolným hasičům získat vlastní rekreační zařízení v bývalém areálu Letního tábora Soběnov u Kaplice. Oznámil to hejtman Martin Kuba, na něhož se s žádostí o pomoc při získání areálu obrátil starosta Krajského sdružení hasičů Jihočeského kraje Jiří Žižka. Prostor, který patřil dříve společnosti E.ON byl využíván pro letní tábory zaměstnanců této společnosti. Když se společnost E.ON rozhodla areál prodat, dobrovolní hasiči spatřili příležitost získat konečně vlastní prostor pro pořádání dětských táborů, školení a soustředění, který jim dosud chyběl.

„Bylo potřeba jednat okamžitě, oslovil jsem proto vedení společnosti E.ON s návrhem na spolupráci a informoval je, že Jihočeský kraj je připraven finančně podpořit dobrovolné hasiče a doufá, že i společnost E.ON projeví solidaritu s regionem a poskytne jim výhodné podmínky. Po konstruktivních jednáních se podařilo dosáhnout dohody,“ uvedl hejtman Kuba. Upřesnil, že celková cena nemovitosti činí 6,8 milionu Kč. Společnost E.ON přispěje částkou 1,5 milionu Kč, Jihočeský kraj poskytne 2,8 milionu Kč a Krajské sdružení dobrovolných hasičů přispěje částkou 2,5 milionu Kč.

Tato spolupráce umožní vytvoření moderního a funkčního zařízení, které bude sloužit pro různé aktivity spojené s dobrovolným hasičstvím. „Mám z toho fakt radost, protože Krajské sdružení hasičů Jihočeského kraje má v Jihočeském kraji 45 tisíc členů, z toho 5,5 tisíc dětí a jsou naprosto klíčovou součástí života jihočeských měst a obcí. Bez jejich zapojení a pomoci by řada věcí vůbec nešla řešit,“ dodal hejtman a s ostatními členy vedení kraje se domluvil, že záměr jako koalice předloží do zastupitelstva a požádá i kolegy z opozice, aby jej podpořili. „Není myslím pochyb, že jihočeští dobrovolní hasiči si to zaslouží,“ uzavřel hejtman.

Kapacita tábora, který chce Jihočeský kraj pomoci dobrovolným hasičům získat, je cca 90 dětí a 10 osob personálu. Je zde několik průchozích nebo samostatných budov s pokoji pro děti a vedoucí, dále WC a sprchy, kuchyně, společenská místnost, jídelna a sklad. Budovy jsou vybaveny nábytkem a dalším příslušenstvím, na pozemku se také nachází venkovní bazén pro využití v letních měsících. Celý objekt je kapacitně i dispozičně velmi vhodný pro celoroční činnost související s výchovou mladých hasičů, školení, výcviku dospělých, individuální přípravy družstev např. před postupovými závody (MČR), nácvik většiny disciplín, doplňkové školení členů SDH i JSDHO.

(tz-jč)


 

(tz-e.on)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře