JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 3. týden ´24

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 3. týden ´24

 

Nemocnost v kraji od minulého týdne vzrostla o sedm procent, v jednotlivých okresech se pohybuje mezi 1 235 – 1 495 případů na sto tisíc obyvatel

Ve třetím týdnu roku 2024 se v Jihočeském kraji zvýšil počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s týdnem předešlým o +7,1 % na 1 417 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nemocnost vzrostla ve všech jihočeských okresech, nejvíce na Táborsku a to o 18 %. Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) je 55 případů na sto tisíc obyvatel (+27,9 % od minulého týdne).

Ve 3. týdnu roku 2024 byl v kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ 1 417 případů na sto tisíc obyvatel kraje (+7,1 % od minulého týdne). Vloni jsme ve 3. týdnu měli nemocnost vyšší, 1 698 případů na sto tisíc obyvatel, nemocnost tehdy v mezitýdenním srovnání poklesla o -8,6 % a výrazně nejvyšší byla před rokem na Jindřichohradecku (2 389/100 000), Táborsku (2 033/100 000) a Strakonicku (1 688/100 000). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) byl před rokem 126 případů na sto tisíc, letos je výrazně nižší, 55 případů na sto tisíc obyvatel regionu (+27,9 % od minulého týdne).

„Ve srovnání s druhým týdnem letošního roku v kraji nemocnost v oblasti akutních respiračních infekcí vzrostla o 7,1 procenta na 1 417 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Vzrostla ve všech okresech, nejdynamičtější nárůst jsme zaznamenali na Táborsku, kde v mezitýdenním srovnání vzrostla o výrazných 18 procent, a na Českokrumlovsku, kde vzrostla o 13,3 procenta. Okres České Budějovice má aktuálně nejvyšší nemocnost ze všech jihočeských okresů – 1 495 případů na sto tisíc, nejnižší nemocnost je stále na Strakonicku, kde je 1 235 případů na sto tisíc. Mezi jednotlivými okresy kraje nyní nejsou velké rozdíly v nemocnosti, která se pohybuje mezi 1 235 a 1 495 případy na sto tisíc. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění vzrostl ve všech s výjimkou skupiny dospělých (25-64 let), nejvíce mezi předškolními dětmi (+19,5 %). Vzrostl počet chřipce podobných onemocnění (ILI) ze 43 na 55 případů na sto tisíc obyvatel kraje (+27,9 %),“ komentovala aktuální data za třetí kalendářní týden 2024 ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

V prvním letošním týdnu byl počet hlášených a potvrzených případů COVID-19 v kraji celkem 298 potvrzených případů, data za 2. týden 2024 ukázala 145 potvrzených případů COVID-19, ucelená data za aktuální 3. týden budou k dispozici až v dalších dnech.

REŽIMY ZDRAVOTNICKÝCH ZAŘÍZENÍ V JIHOČESKÉM KRAJI

  • · Nemocnice České Budějovice, a.s.: Návštěvy bez omezení.
  • · Nemocnice Český Krumlov, a.s.: Z důvodů zvýšeného výskytu respiračních onemocnění jsou od 7. 12. 2023 zakázány návštěvy na chirurgickém oddělení, Režim návštěv na interním oddělení: Ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou.
  • · Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Režim návštěv, protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Dačice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Písek, a.s.: Bez omezení.
  • · Nemocnice Prachatice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, maximálně 2 osoby k lůžku, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Režim návštěv – oddělení LDN – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Strakonice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, max. doba návštěvy 15 min, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Volyně, s.r.o.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Tábor, a.s.: bez omezení.

Před návštěvou zdravotnického zařízení doporučujeme zjistit aktuální opatření týkající se návštěv na oficiálních webových stránkách daného zdravotnického zařízení.

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře