PAVEL DVOŘÁK: Ceník parkovného ve Vimperku. Stačí to?

PAVEL DVOŘÁK: Ceník parkovného ve Vimperku. Stačí to?

Rada města schválila a vyvěsila ceník parkovného na „stání na určených úsecích místních komunikací (v zóně s parkovacími automaty)“. Mapa parkingu je nám místním známá. Je to jasný a přehledný systém a myslím, když znám i jiná města, že je velmi vstřícný.

Chválím.

Ale co dál?

Město je přeplněno auty. Kam jen se to všechno vejde? A to ve dne i v noci.

Zastavila mne jedna paní s malým dítětem, zda by nešlo „něco udělat v možností parkování před jejím bydlištěm“. Hodně míst je totiž údajně využíváno pro parking služebních vozů tam registrované firmy. Tak jsem si to ověřoval a skutečně, v prostoru kolem gymnázia a lokality přilehlých ulic tomu tak je.

A vedení města to je známé, neboť tam zrovna bydlí paní starostka.

To není zdaleka výjimečný případ.

Parkování je hodně kritické.

Těch pár desítek míst na Sojčáku za tvrdé investiční peníze to nevyřeší. U zimního stadionu se to zaplnilo také rychle. Historické náměstí, u gymnázia nebo přilehlé prostory kolem K. Weise jsou plné. Pod mostem a u Volyňky také. Místostarosta Kuncl si hodně slibuje od zvětšení parkingu na starém sídlišti.

Ale…

Míst na parkování ve městě je a bude pořád málo.

Je vůbec v možnostech města dál s tím něco dělat bez nějaké regulace? Nebo jen cpát peníze do nových parkovacích ploch?

Toto vedení města na sebe převzalo naprostou odpovědnost ve všem. Jsem v zastupitelstvu s přestávkou dlouho, ale takovou koaliční kázeň v hlasování a disciplíně jsem nezažil. Všichni zastupitelé víme, že devět kolegů (Martanová, Kuncl, Sýs, Hanžl, Samek, Hudeček, Malík, Blaschko, Formánek) bude vždy ukázněně hlasovat podle koaliční smlouvy a schvalovat předkládaný materiál.

Ale také by měla „koalice 9“ vysvětlit obyvatelům, proč tak rozhoduje. Polovina koaličních zastupitelů od začátku mandátu (říjen 2022) vůbec na zasedání zastupitelstva města nepromluvila. Jenom zvedají ruku. Novináři tomu říkají „továrna na hlasy“.

Pan Martan mi na veřejném webu k mému kritickému komentáři ohledně investic radnice napsal, že prý „Jsou to brepty, rozhodly volby“. No a je vystaráno… Diváci, tleskejte.

Řekne nám, obyvatelům, koalice k systému parkování ve městě vůbec něco?

A chce to vůbec řešit? Zatím pochybuji… Je blbý si pálit prsty.

 

Pavel DVOŘÁK, vimperský zastupitel, starosta města v letech 2007-2010 a 2017-2018


 

 

5 1 vote
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře