POLICIE ČR: Chaty a chalupy v zimním období lákají nezvané návštěvníky

POLICIE ČR: Chaty a chalupy v zimním období lákají nezvané návštěvníky

 

Rekreační objekty, které jsou v zimních měsících méně obývané jejich majiteli, bývají častějším cílem nezvaných hostů, proto také policisté ze základních kynologických činností Územního odboru policie Prachatice častěji vyráží se svými čtyřnohými parťáky v tomto období na obhlídky chat a chalup.

V minulém týdnu zkontrolovali rekreační objekty v katastru obce Křišťanovice. Pachatelé v chatách a chalupách většinou hledají úkryt před zimou, potraviny, alkohol nebo cennosti, které by se daly ještě zpeněžit. Ve většině případech však dojde k poškození majetku, jak samotným vloupáním, tak mnohdy vandalismem, který uvnitř napáchají. Při této kontrole psovodi nezjistili žádné násilné vniknutí, naopak mohli spokojeně konstatovat, že všechny zkontrolované objekty byly řádně zabezpečené.

Zde je pár cenných rad pro majitele rekreačních objektů:

• objekt zabezpečte mechanickými prostředky, například mřížemi a dokonalým bezpečnostním zámkovým systémem
• využijte elektronickou ochranu, o narušeném objektu tak můžete být ihned kontaktováni přes SMS
•pokud k vloupání opravdu dojde, v žádném případě nevstupujte do objektu, neuklízejte po pachatelích a věc neprodleně oznamte na Policii České republiky na linku 158
• nenechávejte v objektu žádné cennosti
• rekreační objekty nepravidelně navštěvujte i v zimě, uklizený sníh budí zdání neustálé kontroly
• při pobytu na chatě si všímejte pohybu neznámých osob a aut, mohou to být důležitá vodítka pro případné dopadení pachatele

Počty napadených rekreačních objektů na Prachaticku se v posledních letech pohybují spíše v řádech jednotek. V loňském roce evidujeme 12 trestných činů způsobených vloupáním, což je o 7 více, než bylo v roce 2022.

 

Text a foto: POLICIE ČR


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře