Z PRVNÍ RUKY: 3. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 3. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Přístřešky soch granátníků na Mladoboleslavsku jsou opravené

Hradec Králové, 19. ledna 2024 – Cílem výletů bývá na Mladoboleslavsku lovecký areál Valdštejnsko nedaleko Březovic pod Bezdězem. Návštěvníky tam zaujmou dvě historické sochy granátníků. Chrání je dřevěné přístřešky, které koncem loňského roku opravily Lesy České republiky za 290 tisíc korun.

„Během renovace jsme sanovali a vyrovnali podpěry, opravili krovy a instalovali střešní modřínový šindel. Přebroušené je i zábradlí a oba přístřešky dostaly nový nátěr,“ řekl Václav Bašta, oblastní ředitel Lesů ČR pro severní Čechy.

Areál Valštejnsko vybudoval hrabě František Arnošt Valdštejn ve 20. letech 18. století. Využíval ho během lovů a odpočinku. Nedaleko někdejší lesovny nechal postavit v polovině 18. století pozdně barokní pískovcové sochy granátníků v uniformách valdštejnských barev, modré a žluté. Připomínají války o rakouské dědictví ze 40. let 18. století a dnes jsou kulturní památkou.

V roce 2016 obě sochy poškodili vandalové, kteří jim urazili hlavy. Krátce na to Policie ČR pachatele dopadla. Sochy se dostaly do rukou restaurátorů a koncem roku byly opět kompletní. Lesy ČR tehdy také v místě Pomník granátníků (Pomník, památník) • Mapy.czobnovily lipovou alej.

Text a foto: (tz-lčr)


 

Osevní plochy ozimých plodin pro sklizeň v roce 2024

Ozimé obiloviny byly podle stavu k 30. listopadu 2023 vysety na 939 tis. ha, řepka ozimá na 344 tis. ha. Meziročně je plocha ozimých obilovin menší o 35 tis. ha, řepky ozimé o 36 tis. ha.

„Pokles ploch osetých ozimými obilovinami a řepkou pro letošní sklizeň přesáhl v souhrnu meziročně 70 tisíc hektarů. V porovnání s průměrem předchozích pěti let je plocha ozimých obilovin menší o 22 tisíc hektarů, řepky o 19 tisíc hektarů,“ uvedla Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/osevni-plochy-ozimych-plodin-pro-sklizen-v-roce-2024

(tz-čsú)


 

Tasemnice jsou u goril horských běžné. Zjišťování přítomnosti parazitů je ale složitější

U goril horských žijících v masivu Virunga v Africe převažuje jeden druh tasemnice, kterým jsou nakažena téměř všechna zvířata. Mezinárodní výzkum vedený vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR ovšem zjistil, že odhalit infekci u konkrétní gorily je obtížnější, než se předpokládalo – vajíčka parazitů totiž vylučuje nepravidelně. Snadno tedy lze označit nakažené zvíře za bezinfekční, pokud se podcení vzorkování.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Zástupci Meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představili způsoby pro zlepšení kvality jídla nabízeného ve školách, nemocnicích či zařízeních sociálních služeb

Odborníci Meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představili na semináři „Stravování ve veřejných institucích 2024“ způsoby, díky kterým je již nyní možné pro stravovací provozy škol, nemocnic a zařízení sociálních služeb nakupovat kvalitní potraviny. Diskutovalo se o tom, jak je možné podpořit nákup produktů ekologického zemědělství, fairtradových potravin, potravin lokálních, sezónních, základních nebo minimálně průmyslově zpracovaných.

Akci pořádala společnost Makro pod záštitou ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. „Těší mě, že Meziresortní pracovní skupina pro institucionální stravování, kterou jsem zřídil, propojuje aktivity několika resortů a důležitých aktérů. Všechny zapojené instituce, organizace, jednotliví poskytovatelé či soukromá sféra mají společný cíl, a tím je zlepšení stravování ve veřejných institucích. Chceme, aby děti ve školách, pacienti v nemocnicích, klienti sociálních služeb a současně i zaměstnanci těchto institucí, jedli chutné a kvalitní jídlo připravené z čerstvých, udržitelných a lokálních potravin, a aby se o významu výživy i všichni učili,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Zástupci Meziresortní pracovní skupiny pro institucionální stravování představili na semináři aktivity pro podporu zlepšení kvality jídla nabízeného ve školách, nemocnicích či zařízeních sociálních služeb. Velmi konkrétně se diskutovalo o tom, jak mohou organizace, které musí pořizovat potraviny do stravovacích provozů podle zákona o zadávání veřejných zakázek, nakupovat kvalitní, lokální, sezónní, minimálně průmyslově zpracované a udržitelné potraviny v rámci platné legislativy.

Ministerstvo zdravotnictví pak představilo probíhající aktivity pro zkvalitnění stravy a nutriční péče pro pacienty v nemocnicích. Ministerstvo zdravotnictví chce nemocnice podpořit v nákupu kvalitních potravin, a proto připravuje praktického průvodce nákupů v dynamickém nákupním systému a uspořádá informační setkání. Řada podnětů pro zkvalitnění podávané stravy a nutriční péče je k dispozici v Metodickém doporučení zveřejněném ve Věstníku Ministerstva zdravotnictví 10/2020, kterým došlo poprvé od roku 1955 k aktualizaci diet pro pacienty.

„Je důležité, aby veřejné instituce naplno využívaly možnosti, které dnes mají. Nemocnice třeba mohou požadovat, aby dodávané potraviny splňovaly různá kritéria. Mohou upřednostnit potraviny například z ekologické produkce, sezónní, čerstvé nebo takové, které necestují přes půl planety před tím, než se dostanou do jídelny,“ uvedl místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. V tomto ohledu je vhodným nástrojem například zadávání přes takzvaný dynamický nákupní systém. Ministerstvo pro místní rozvoj také připravuje Národní strategii veřejného zadávání, která možnosti veřejných institucí dál rozšíří.

Jako příklad dobré praxe s použitím dynamického nákupního systému se na semináři představila Nemocnice Na Homolce. Vedoucí stravovacího provozu Nemocnice Na Homolce, Miroslav Krotký, má s dynamickým nákupním systémem bohaté zkušenosti a podporuje i ostatní nemocnice v tom, aby se jeho zavedení neobávaly. Na semináři ukázal detailní propočty a úspory, které tímto nakupováním nemocnici vznikají. Sdílel i zkušenosti se zařazením nákupu čerstvých bio vajec. Nemocnice Na Homolce také připravila výběr ze svých nemocničních receptů šetřící diety, které během semináře uvařili profesionální kuchaři Makro Akademie ve spolupráci s šéfkuchařem Jakubem Doležalem, technologem Dušanem Svobodou, nutriční terapeutkou Laurou Sochorovskou, a dietními kuchaři z Nemocnice Na Homolce. Vařila se například polévka z černého kořene, pošírovaný okoun a jáhlový nákyp s jablky.

(tz-mz)


 

Počasí – 18. ledna, 15,55 hodin:

Zfroj: Facebook

 

Každá třetí firma v Česku má cizojazyčný web

Stále více firem v Česku využívá moderní informační a komunikační technologie. Ve většině ukazatelů však zaostáváme za ostatními členskými státy Evropské unie. V některých oblastech, zejména v e-commerce, byly tuzemské podniky v rámci EU27 nadprůměrné. 

Profil na alespoň jednom typu sociálních médií mělo v roce 2023 v Česku 53 % podniků s 10 a více zaměstnanci. I když se jejich podíl od roku 2013 více než ztrojnásobil, stále výrazně zaostáváme za většinou zemí evropské sedmadvacítky, kde sociální média používalo v průměru 61 % podniků. Nejčastěji to byly firmy na Maltě (87 %) a v severských státech (přes 80 %).

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/kazda-treti-firma-v-cesku-ma-cizojazycny-web

(tz-čsú)


 

Srovnání krajů Česka v jednom pohledu

V roce 2022 poprvé od roku 2008 vzrostl ve všech krajích Česka počet obyvatel, a to především vlivem zahraničního stěhování. Hrubý domácí produkt se meziročně zvýšil ve většině krajů, nejvíce ve Středočeském a Pardubickém. Počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních se přiblížil předcovidovým výsledkům z roku 2019, ve čtyřech krajích je dokonce převýšil. Vybrané regionální statistické údaje z demografické, ekonomické a sociální oblasti přináší nově zveřejněná publikace Srovnání krajů v České republice 2023.

„V letošním vydání Srovnání krajů zájemci naleznou, kromě zajímavých a podrobných dat o všech 14 krajích naší republiky, například i nově další výsledky Sčítání lidu, domů a bytů 2021. Zveřejněny jsou zde rovněž vybrané údaje o regionech soudržnosti, správních obvodech obcí a několik ukazatelů o jednotlivých obcích. Nechybí ani grafy, kartogramy a podrobné metodiky,“ uvedla Eva Krumpová, 1. místopředsedkyně ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/srovnani-kraju-ceska-v-jednom-pohledu

(tz-čsú)


 

Telemedicína pomohla o svátcích tisícům pacientů

Praha 18. ledna 2024 (PROTEXT) – Vánoční svátky jsou tradičně obdobím, kdy nápor pacientů na pohotovostech nemocnic dramaticky vzrůstá a několika hodinové čekaní na ošetření nebývá výjimkou. Letos pohotovostem výrazně pomohla telemedicína. Lidé se často obraceli s dotazy nejdříve na lékaře na telefonu a své zdravotní problémy konzultovali na dálku. Mnohdy pak nebylo potřeba, aby pohotovost vůbec navštívili.

Konzultaci zdravotního stavu na dálku a pohotovostní službu lékařů doslova kdykoliv nabízí česká telemedicínská aplikace MEDDI app, která v průběhu svátků obsloužila téměř čtyři tisíce pacientů. V aplikaci mohou její uživatelé mimo jiné obdržet eRecept, ihned si zkontrolovat dostupnost léků, například nedostatkových antibiotik, a objednat si je na vybranou pobočku lékárny Dr.Max.

„Během vánočních prázdnin se na naše lékaře obrátilo celkem 3 852 pacientů. Více než polovina těchto případů zahrnovala situace, kdy rodiče nemocných dětí využili možnost nonstop lékařské pomoci prostřednictvím aplikace MEDDI, která zahrnuje i službu pediatra. O robustnosti naší lékařské sítě svědčí fakt, že žádný z těchto pacientů nečekal na spojení s lékařem déle než 5 minut,” uvedl Jiří Pecina, zakladatel a ředitel společnosti MEDDI hub a.s., která aplikaci MEDDI app provozuje.

„Víme, jaká je o Vánocích situace na pohotovostech nemocnic, a tak jsme rádi, že jsme takto mohli pomoci odbavit část pacientů, jejichž stav nevyžaduje akutní zásah lékařů,“ dodává Jiří Pecina. Není totiž výjimkou, že se například na dětskou pohotovost Fakultní nemocnice Motol obrací i více než 250 rodičů s dětmi denně. Mnohým pacientům přitom stačí symptomatická léčba, nasazení léků na snížení teploty, klid a dostatečný příjem tekutin. Lékař na telefonu dokáže zdravotní stav posoudit a zvážit, jestli je osobní návštěva pohotovosti opravdu nutná.

V aplikaci MEDDI app jsou lékaři k dispozici 24/7 a zajistí Vám tak potřebnou konzultaci opravdu kdykoliv. I když v aplikaci není přímo Váš lékař, aplikace garantuje, že všichni klienti budou obsloužení vždy maximálně do 30 minut lékaři ve službě. „Průměrná čekací doba na vyšetření však ve skutečnosti činí méně než 6 minut, a to třeba i po půlnoci,“ zdůrazňuje Jiří Pecina.

O aplikace MEDDI app

MEDDI app je na trhu už od roku 2020. Jedná se o telemedicínskou aplikaci, která slouží jako most mezi pacienty a lékaři. Díky aplikaci se můžete bezpečně spojit s lékaři kdykoliv a kdekoliv, doslova 24/7, a řešit jejím prostřednictvím jakékoliv zdravotní potíže. Spojení s lékařem přes aplikaci je navíc často bezpečnější než bezprostřední návštěva lékaře, a to díky možnosti vyhnout se zbytečnému kontaktu s nemocnými v čekárně u lékaře, což uživatelé MEDDI app ocení zejména v období chřipek a jiných virových onemocnění. Využití MEDDI app ale u spojování pacientů s lékaři zdaleka nekončí – aplikace umí například uchovávat nejrůznější zdravotnická data, je možné přes ni sdílet informace z chytrých hodinek s lékaři a lékař přes ni může na základě online konzultace zasílat eRecepty, na jejichž základě lze ihned objednat lék na pobočku lékárny sítě Dr. Max. Používání aplikace je navíc snadné a intuitivní, a umožňuje nahradit až 30 % návštěv u lékaře distanční konzultací.


 

Počasí – 17. ledna, 17,55 hodin:

Zdroj: Facebook

 

Počasí – 17. ledna, 14,55 hodin:

Zdroj: Facebook

 

Polovina Čechů ušetří měsíčně do pěti tisíc korun, více zbývá mužům

Praha 17. ledna 2024 (PROTEXT) – Polovina Čechů ušetří měsíčně do pěti tisíc korun. Více zbývá na konci měsíce mužům, ukázal průzkum Amundi

Téměř třetině (30 %) Čechů zbývá na konci měsíce částka do dvou tisíc korun, čtvrtina (24 %) ušetří mezi 2 až 5 tisíci a 12 % uspoří více než 15 tisíc korun, vyplývá to z průzkumu společnosti Amundi a výzkumné agentury STEM/MARK*. Mužům se přitom daří ušetřit více než ženám, kterým na konci každého měsíce zbyde v průměru o 1 700 korun méně.

„Až 80 % Čechů je schopno každý měsíc něco ze svých příjmů ušetřit, v průměru je to pak 6 700 korun,“ komentuje situaci Markéta Jelínková, portfolio manažerka Amundi s tím, že muži každý měsíc ušetří v průměru o sedmnáct stovek více než ženy. Pětině mužů (21 %) na konci běžného měsíce zbyde suma v rozmezí mezi 5-10 tisíci, ženy (26 %) nejčastěji ušetří částku mezi 2-5 tisíci.

Výzkum dále odhalil, že dvě třetiny (67 %) Čechů se obávají o své úspory, mezi ženami je to dokonce 70 procent. Průměrná výše celkových úspor přitom dosahuje 168 tisíc korun (tři příjmy domácnosti). Ženy deklarují celkové úspory o polovinu (o 85 tisíc) nižší.

„Obava o své úspory se mezi lidmi v době vyšší inflace zvýšila. Jedním z nástrojů, jak před ní své peníze ochránit je investování, kterému se v Česku aktuálně věnuje každý pátý Čech. Samotný potenciál je ale mnohem vyšší, jak ukázal náš průzkum, zájem o investování deklaruje až 51 procent českých mužů a žen,“ vysvětluje Markéta Jelínková.

Mnoho lidí se ale do investování nechce pouštět, protože mu nerozumí, jak uvedlo 17 % dotazovaných. Přitom ale není potřeba investování rozumět do hloubky. „Stejně jako chodíme k lékaři nebo využíváme služby právníka, protože jde o věci, se kterými si sami nedokážeme poradit, v případě investování se stačí obrátit na důvěryhodného odborníka. Nejlepší je informovat se ve své bance nebo si vybrat z renomovaných investičních zprostředkovatelů,“ radí portfolio manažerka Jelínková.

Právě investice mohou lidem pomoci vytvořit si finanční polštář na horší časy, který aktuálně více než čtvrtina Čechů vůbec nemá. Podle výzkumu 26 % nedisponuje žádnými úsporami a další třetina (32 %) má našetřeno do 50 tisíc korun. Částkou do 100 tisíc disponuje 11 % a více než 1 milion korun má naspořeno pouze 5 % Čechů.

Rozumné a dlouhodobé investování má podle odborníků přitom smysl pro každého a není k tomu potřeba mít na účtu statisíce. Stačí začít investovat včas, pravidelně a po malých částkách. „Budete tak mít dostatek času na skutečné zhodnocení, postupné získávání výnosů a vyrovnání případných výkyvů nebo propadů akciových trhů. I proto bych doporučila začít investovat již v mladém věku. Pro začátečníky jsou vhodnou volbou podílové fondy,“ dodává Markéta Jelínková.


 

Lesy ČR obnovily dvě nádrže v Českém lese

Hradec Králové, 17. ledna 2024 – Rekonstrukci dvou nádrží dokončily Lesy České republiky v chráněné krajinné oblasti Český les. První z nich za 6,4 milionů korun u obce Bystřice u Bělé nad Radbuzou a druhou za bezmála 1,8 milionů korun v údolí Lesního potoka u přírodní památky „Na Kolmu“. I tyto projekty financované z podnikového programu Vracíme vodu lesu zmírní dopady klimatické změny a zlepší místní ekologické podmínky.

„Ve všech lesních nádržích, které budujeme a obnovujeme, chceme zachytit povrchovou vodu a vytvořit životní podmínky pro vodomilné rostliny a živočichy. Jsou ale také zdrojem vody při hašení požáru,“ řekl Tomáš Hofmeister, vedoucí Odboru vodního hospodářství Lesů ČR.

V lesích u Bystřického potoka podnik obnovil vodní nádrž „U Trojky“, kterou v minulosti poškodily povodně. Rekonstrukci prováděly Lesy ČR od loňského srpna do října. Nejprve se ze zátopy vytěžil sediment a poté došlo na obnovu hráze a instalaci nového požeráku s ocelovou lávkou. „Kvůli bezpečnému převedení velké vody jsme v levé části hráze zřídili z betonových prahů, kamenné dlažby a rovnaniny bezpečnostní přeliv,“ říká vedoucí správy toků pro povodí Berounky Tomáš Rau. V části nádrže také vzniklo mělké pásmo pro vodomilné živočichy a nad ním pak vodohospodáři vybudovali dvě neprůtočné zemní tůně s valy z pařezů, v nichž zimují obojživelníci. Nádrž nyní pojme až 6 200 metrů krychlových vody.

Druhá nádrž zvaná „U Jána“ se nachází nedaleko přírodní památky „Na Kolmu“ v mělkém údolí Lesního potoka. Z původní historické nádrže se dochovala jen protržená hráz porostlá smrky. Od jara 2022 do loňského podzimu tady vodohospodáři obnovovali spodní výpusť a bezpečnostní přeliv z přírodních materiálů, jako jsou kamenné prahy, rovnanina a dřevěné fošny. Osazovali taky požerák s výpustným potrubím a svah nádrže opevnili kameny. V zátopě vytvořili rozsáhlé rašelinné pásmo. U břehů pak záměrně zůstalo mrtvé dřevo, kmeny a pařezy s kořeny obrácenými vzhůru, aby byla lokalita atraktivní pro řadu živočišných druhů. Nádrž dnes pojme až 4 800 metrů krychlových vody.

(tz-lčr)


 

Zdroj: Facebook

 

Počasí – 17. ledna, 11,45 hodin:

Zdroj: Facebook

 

V průměru za celý rok 2023 klesly meziročně pouze ceny zemědělských výrobců

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 1,2 % a meziročně o 19,0 %. Ceny průmyslových výrobců se meziměsíčně snížily o 0,5 %, meziročně byly vyšší o 1,4 %. Ceny stavebních prací vzrostly meziměsíčně o 0,1 % a meziročně o 2,6 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně nezměnily a meziročně byly vyšší o 4,4 %. V průměru za celý rok 2023 v porovnání s rokem 2022 byly ceny zemědělských výrobců nižší o 6,0 %, vzrostly ceny průmyslových výrobců o 5,0 %, ceny stavebních prací o 6,0 % a ceny tržních služeb pro podniky o 5,6 %.

„Ceny v zemědělství v meziročním srovnání klesly již osmý měsíc v řadě. V prosinci se snížily meziročně o 19 %. Ceny průmyslových výrobců byly meziročně vyšší o 1,4 %. Ceny stavebních prací se meziročně dle odhadů zvýšily o 2,6 % a ceny tržních služeb pro podniky o 4,4 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-prosinec-2023

(tz-čsú)


 

Tazatelé ČSÚ zjišťují situaci mladých lidí na trhu práce

Spolu se začátkem nového roku 2024 začal i další cyklus každoročního Výběrového šetření pracovních sil. Tazatelé Českého statistického úřadu při něm v náhodně vybraných domácnostech zjišťují důležité údaje o zaměstnanosti, nezaměstnanosti a pracovní mobilitě. Letos bude součástí zjišťování i modul otázek zaměřený na mladé lidi a uplatnění jejich dosažených dovedností na trhu práce.

„Očekáváme, že se dozvíme informace, zda úroveň dosaženého vzdělání i veškeré získané dovednosti odpovídají požadavkům vykonávaného zaměstnání a případně, jaké byly hlavní důvody pro nedokončení studia, jako například příliš vysoké náklady, upřednostnění práce, obtížnost studijního programu či nedostatek motivace. Stejné otázky kladou statistici obyvatelům i v ostatních zemích EU, což dovoluje výsledky jednoduše porovnat,“ vysvětluje Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ.

„Každé čtvrtletí je vybráno téměř 34 tisíc bytů. Míra response se pohybuje kolem 70 %, takže reálně je vyšetřeno více než 23 tisíc domácností. Většinu z nich tazatelé navštíví osobně, přibližně 30 % jich je dotazováno telefonicky,“ doplňuje Marta Petráňová, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Získané informace jsou ojedinělé, a nelze je proto získat jinou cestou než dotazováním v domácnostech. V průběhu celého zpracování jsou odpovědi respondentů anonymizovány a dále zveřejňovány jen v souhrnných statistických ukazatelích. Vybrané domácnosti si totožnost konkrétního tazatele ČSÚ mohou ověřit přímo na webových stránkách úřadu.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/tazatele-csu-zjistuji-situaci-mladych-lidi-na-trhu-prace

(tz-čsú)


 

Počasí – 17. ledna, 9.30 hodin:

Zdroj: Facebook

 

Příjem žádostí o dotace pro domácnosti s nižšími příjmy je opět otevřen

Od středy 17. ledna 2024 od 10 hodin mohou o zálohovou dotaci ve výši až 240 tisíc korun z programu Nová zelená úsporám Light vedle seniorů, příjemců invalidního důchodu a příspěvku na bydlení nově žádat i domácnosti pobírající přídavky na děti.

Státní fond životního prostředí České republiky po krátké provozní přestávce spouští 17. ledna 2024 v 10 hodin příjem žádostí o dotace na snadné a rychle proveditelné zateplení fasád, střech, stropů a podlah, výměny oken i vchodových dveří a instalaci solárního ohřevu vody v úspěšném programu Nová zelená úsporám Light. Program, spuštěný v lednu minulého roku jako součást vládní pomoci domácnostem obzvlášť ohroženým energetickou chudobou, oslovil 56 tisíc žadatelů s nižšími příjmy, které díky štědré finanční podpoře významně sníží výdaje na bydlení.

„Nová zelená úsporám Light je jednoznačně úspěch, cestu k dotaci si našly desetitisíce zájemců z celého Česka, dosud jsme jim vyplatili 6 miliard korun. Parametry programu, nastavené s ohledem na finanční možnosti oprávněných žadatelů, umožnily realizaci zateplení a instalaci ekologického a úsporného ohřevu vody i těm nejzranitelnějším domácnostem, které nejvíce pocítily skokový nárůst cen energií,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík a dodává: „Podpora seniorů a domácností s nižšími příjmy bude i nadále pokračovat, finanční prostředky z Modernizačního fondu nabídneme více zájemcům. Okruh oprávněných příjemců dotace rozšíříme o rodiny, které pobírají přídavky na děti.“

Nové programové období přináší úpravu některých parametrů u podporovaných opatření a zpřesnění podmínek pro poskytnutí dotace. „Pro žadatele se v zásadě nic nemění, finanční prostředky dostanou zálohově předem a dotace může pokrýt až 100 % výdajů. Upřesnění se týká zejména technických parametrů realizovaných opatření. Klademe větší důraz na to, aby realizovaná opatření splňovala požadavky na budoucí úspory energií i na dodržení požadovaných bezpečnostních norem,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

V novém programovém období se zpřísňují požadavky na kvalitní montáž oken a dveří, aby byly v souladu s normou ČSN 74 6077, naopak v případě zateplení bude možné zohlednit stávající zateplení a tím snížit nároky na tloušťku nově instalovaného izolačního materiálu.

V případě solárního ohřevu vody budou v závazných podmínkách přesněji definovány nároky na instalované systémy. Požadována bude větší plocha termických solárních panelů (minimálně 2,5 m2) a vyšší minimální instalovaný výkon (2,5 kWp) fotovoltaických panelů. V případě termického i fotovoltaického systém bude povinná ochrana proti opaření. Přepnutí na bivalentní zdroj ohřevu v případě nedostatečného výkonu solárního systému bude automatické (nikoliv manuální). Solární systém bude nově možné instalovat s novou akumulační nádrží nebo ho připojit k již existujícímu bojleru.

Stejně, jako v předchozím období, budou mít žadatelé k dispozici rozsáhlou síť poradců z místních akčních skupin (MAS) a energetických konzultačních a informačních středisek (EKIS a M-EKIS). Poradci je provedou celým procesem – vytipováním vhodných opatření počínaje, přes pomoc s podáním žádosti a přípravou potřebných dokumentů k žádosti, asistenci při jednání s realizační firmou až po doložení realizace.

„Poradenská síť se neustále rozšiřuje, pokrývá celou republiku, takže každý zájemce o dotaci pro domácnosti s nižšími příjmy najde odborného poradce v blízkosti svého bydliště. V našem seznamu na webu je již 627 registrovaných zástupců MAS a EKIS, kteří splnili podmínky pro poskytování poradenství NZÚ Light,“ připomíná Petr Valdman a dodává: „Zájemci by měli maximálně využít služeb těchto poradců, a to nejen při administraci žádosti. Žadatelům doporučujeme, aby s poradci konzultovali i dodavatelské smlouvy a zejména smlouvy o instalaci solárních systémů ještě před jejich podpisem, aby nedocházelo k zneužití obzvlášť zranitelných skupin obyvatelstva,“ upozorňuje Petr Valdman a dále doplňuje: „Na stránkách programu najdou jak žadatelé, tak poradci a koneckonců i dodavatelské firmy příručky k jednotlivým opatřením i spotřebitelská desatera správné instalace fotovoltaických a solárních systémů.“

Státní fond životního prostředí ČR přijal od ledna minulého roku bezmála 56 tisíc žádostí za více než 6 miliard korun v programu Nová zelená úsporám Light. Fond k dnešnímu dni schválil více než 54 tisíc žádostí, téměř 52 tisíc úspěšných žadatelů již finanční prostředky ve výši 5,8 miliard korun obdrželi.

„Téměř polovina příjemců zálohové dotace už renovaci svého domu zrealizovala a značné úspory energií pocítí ještě v této topné sezóně. Pokud využili nebo výhledově využijí i kotlíkové dotace a vymění neekologický zdroj tepla například za tepelné čerpadlo, jejich bydlení bude nejen úsporné, ale i ekologické. Věřím, že nová etapa NZÚ Light pomůže dalším tisícům domácností ohrožených energetickou chudobou,“ uzavírá Petr Hladík.

Dotace až 240 tisíc korun může pokrýt až 100 % způsobilých výdajů na zateplení fasády, střechy, stropu a podlahy, výměnu oken i vchodových dveří a na solární fotovoltaický nebo termický ohřev vody. Úspěšní žadatelé získají finanční prostředky předem a na renovaci mají celý rok.

Podrobné podmínky NZÚ Light, formuláře požadovaných zpráv a potvrzení i příručky k jednotlivým opatřením a spotřebitelská desatera najdou zájemci na webu novazelenausporam.cz.

(tz-mžp)


 

ČSSZ pokračuje v digitalizaci – nová online služba „Stav pohledávek na pojistném, penále a pokutách OSVČ“

spustili jsme novou online službu, která je další částí digitální komunikace mezi osobami samostatně výdělečně činnými (OSVČ) a ČSSZ/ÚSSZ (územními správami sociálního zabezpečení). S novou službou „Stav pohledávek na pojistném, penále a pokutách OSVČ“ mají OSVČ po přihlášení k dispozici tyto možnosti:

  • Zjistit aktuální stav všech pohledávek na pojistném, penále a pokutách OSVČ. OSVČ tak získá aktuální informace o stavu svých doplatků a případných přeplatků na pojistném na důchodové pojištění včetně penále z tohoto pojistného a úhrnu neuhrazených pokut, které jí byly uloženy.
  • Zaplatit prostřednictvím QR kódu, který usnadní a urychlí celkovou úhradu evidovaných splatných nebo dlužných částek.
  • Zjistit aktuální stav splátkového kalendáře, který se zobrazí v případě, že bylo placení dlužného pojistného a penále nebo jejich částí ve splátkách OSVČ povoleno.
  • Informace o posledním zpracovaném přehledu o příjmech a výdajích včetně informace o vyměřovacím základu stanoveném z přehledu, z něhož je pojistné hrazeno.

CELÁ ZPRÁVA (Soubor PDF)

(tz-čssz)


 

Starý mobil jako dětská vstupenka do Zoo Praha

Praha 16. ledna 2024 (PROTEXT) – Přineste v pátek 2. února 2024 na pololetní prázdniny svůj starý nebo nepotřebný telefon do Zoo Praha. Získáte dětskou vstupenku za 1 Kč a podpoříte kriticky ohrožený druh goril nížinných.

Za každý odevzdaný mobil odejde 20 Kč na sbírkové konto Zoo Praha s názvem Pomáháme jim přežít. O bezpečnou a ekologickou recyklaci vašeho zařízení se postará neziskový spolek Remobil. Na pokladně stačí ukázat starý telefon a koupit si dětskou vstupenku za symbolickou 1 Kč. Akci mohou využít pouze děti do 15 let pouze 2. února v Zoo Praha.

Chov goril nížinných započal v Zoo Praha již v roce 1963. Pražská zoo je jedinou českou zoo, kde se daří gorily rozmnožovat a momentálně také jedinou, kde lze gorily v České republice pozorovat. Ve volné přírodě se za posledních 20 let snížil počet goril nížinných o 60 %.


 

Digitalizace jednotných přijímacích zkoušek

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a CERMAT pokročily s přípravou elektronického přihlašování na jednotné přijímací zkoušky. Elektronický přihlašovací systém se 15. ledna otevřel pro ředitele škol, od 1. do 20. února pak budou moci rodiče poprvé přihlašovat své děti na střední školy jednoduše přes počítač či mobil.

K projektu byl spuštěn web www.prihlaskynastredni.cz, kde jsou všechny dostupné informace a přes který se budou rodiče přihlašovat do systému. MŠMT také k digitalizaci jednotných přijímacích zkoušek spustilo od ledna komunikační kampaň, jejímž cílem je informovat veřejnost o novinkách v letošním přijímacím řízení a přesvědčit rodiče a žáky o benefitech, které jim elektronické podání přihlášky nabízí.

Protože se letos na střední školy bude hlásit až 106.000 žáků devátých tříd a desetitisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo uchazečů z řad dospělých hlásících se do dálkového nebo večerního studia, chtěli bychom informace k tomuto tématu dostat k co nejširšímu okruhu příjemců. Pokud by Vás téma zaujalo, v příloze posílám tiskovou zprávu a stručné shrnutí hlavních novinek v letošním přijímacím řízení včetně důležitých termínů.

(tz-mšmt)


 

Rekordní rok obnovitelných zdrojů v síti EG.D. Přibylo více než 27 000 nových fotovoltaických elektráren

Téměř trojnásobné množství fotovoltaických elektráren a více než trojnásobný instalovaný výkon v síti oproti roku 2022. Distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON, má za sebou rekordní rok 2023 z pohledu připojování obnovitelných zdrojů do své sítě. Do distribuční soustavy na jihu Moravy, v jižních Čechách, na Vysočině a v částech Zlínského a Olomouckého kraje přibylo na 27 300 nových fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem zhruba 330 MW. Na 80 % celkového instalovaného výkonu tvoří zdroje s menším výkonem na hladině nízkého napětí, zbytek pak výrobny připojované na hladině vysokého a velmi vysokého napětí. Počet žádostí o připojení fotovoltaických elektráren do sítě naopak meziročně mírně poklesl. Bateriové úložiště mělo 94 % z celkového počtu instalovaných zařízeních.

„Obrovský zájem o připojování fotovoltaických elektráren, který nastal v roce 2022 a který se posléze logicky přenesl i do uplynulého roku 2023, před nás postavil řadu výzev, se kterými jsme se museli vypořádat. V uplynulém roce jsme museli zvládnout nejen obrovské množství žádostí o připojení fotovoltaik do sítě, ale také jsme museli zajistit i samotné finální zprovoznění už instalovaných výroben. Zdigitalizovali jsme procesy žádostí o připojení do sítě i jejich vyřizování a jako první nabídli žadatelům i nástroj tzv. mapy připojitelnosti, která ukazovala aktuálně vyčerpané oblasti naší sítě a pomáhala tak klientům při rozhodování o nejvhodnějším typu obnovitelného zdroje. I díky těmto krokům jsme dokázali během roku výrazně zkrátit všechny procesy a více než 27 000 spuštěných fotovoltaických zdrojů je pak důkazem toho, že jsme to zvládli,“ říká Pavel Čada, místopředseda představenstva společnosti EG.D. Ten zároveň připomíná, že většina z celkového počtu instalací se týkala hladiny nízkého napětí, hlavně tedy menších domácích elektráren. Jen pro srovnání. V roce 2022 přibylo do sítě EG.D zhruba 11 000 FVE o celkovém instalovaném výkonu 103 MW.

EG.D se také musela vypořádat s vysokými počty žádostí o připojení obnovitelných zdrojů do sítě, které druhý rok po sobě překonaly hranici 30 000. Za celý loňský rok přijali pracovníci EG.D přes 31 000 žádostí o připojení do sítě. Oproti roku 2022 se jednalo o mírný pokles zhruba o 6 000 žádostí. Většina z těchto žádostí se opět týkala menších FVE s výkonem do 10 kW. Na hladině nízkého napětí pak EG.D evidovala i zhruba 6 600 žádostí o připojení elektráren s větším výkonem než 10 kW.

„Vedle toho evidujeme i zvýšený zájem o bezpřetokové elektrárny, kterých jsme jen letos do sítě připojili na 3 000,“ doplňuje Libor Kolář, vedoucí Rozvoje a koncepce sítě společnosti EG.D. Za roky 2021 a 2022 to přitom bylo dohromady 800 bezpřetokových zdrojů. Právě bezpřetokové elektrárny jsou vhodným řešením v oblastech, kde je z důvodu enormního zájmu aktuálně vyčerpaná kapacita sítě pro další připojování. V případě, že v lokalitě dojde k posílení sítě, mohou si pak zákazníci o přetoky do sítě zažádat.

Společnost EG.D během roku 2023 nezrychlila jen proces vyřízení žádosti o připojení do sítě, ale i proces finálního zprovoznění a připojení výrobny k elektrické síti, popřípadě navýšení výkonů už stávajících fotovoltaických zdrojů. Během roku provedli pracovníci společnosti více než 34 500 servisních zakázek, z nichž zhruba 12 % bylo neúspěšných, kdy se kvůli nesplnění připojovacích podmínek ze strany zákazníků museli pracovníci EG.D na místa opakovaně vracet.

(tz.eg.d)


 

Oznámení Nemocnice Prachatice

S ohledem na rostoucí počty respiračních onemocnění NEMOCNICE PRACHATICE a.s. s okamžitou platností omezuje návštěvní režim a žádá všechny o dodržování následujících opatření:
• v případě výskytu příznaků respiračních obtíží používejte roušku nebo respirátor
• před vstupem a také při odchodu z oddělení nemocnice či ambulance si vydezinfikujte ruce
• návštěvy za hospitalizovanými pacienty jsou povoleny v počtu max. 2 osoby k lůžku pacienta, a to nejdéle po dobu 15 minut
• v případě, že se necítíte 100% zdraví, prosíme, zvažte pečlivě nutnost návštěvy
• těmito opatřeními chráníte zdraví pacientů a zdravotníků
Tato opatření platí do odvolání a v závislosti na vývoji epidemiologické situace se mohou měnit. Sledujte proto aktuality na webu či sociální sítě NEMOCNICE PRACHATICE a.s.
Děkujeme Vám.

(fb-nem)


 

Dvacet nouzových útulen letos postaví Lesy ČR u Stezky Českem

Hradec Králové, 15. ledna 2024 – První z dvaceti plánovaných letošních útulen, v nichž mohou lidé nouzově přenocovat na své pouti po Stezce Českem, postavily koncem roku Lesy České republiky nad osadou Severní, asi dva kilometry od nejsevernějšího bodu České republiky.

V rámci Programu Lesy pro život chce podnik umístit v regionech i další útulny. „Myslíme na turisty, takže když je zastihne déšť, vánice nebo noc, bude pro ně útulna vítanou záchranou. Mohou si v ní ale taky jen na chvíli odpočinout,“ říká ekonomicko-správní ředitel podniku Zbyněk Šmída a pokračuje: “V letošním rozpočtu jsme na útulny vyčlenili necelé čtyři miliony korun. Nyní vybíráme vhodná místa pro jejich stavbu a připravujeme projektovou dokumentaci s jednotným designem dvou variant – horských objektů se šikmým sklonem střechy a těch ostatních v nižších polohách“.

Podnik bude stavět na státních pozemcích, které spravuje. Vybudování jedné útulny potrvá přibližně měsíc, částka by neměla přesáhnout 200 tisíc korun. „V chráněných oblastech samozřejmě projednáme náš záměr se zástupci ochrany přírody,“ dodává Šmída.

První dokončenou severočeskou útulnu naleznete zde: https://mapy.cz/s/hetarukoco. V dřevěném „áčku“ zastřešeném plechovými šablonami je stůl s lavicemi, vyspí se tam až čtyři osoby.

Další útulna těsně pod Klínovcem čeká na dokončení. „Až to počasí dovolí, položíme střechu a dřevěné pódium na spaní. Na jaře bude hotovo,“ upřesňuje Václav Bašta, severočeský ředitel Lesů ČR.

Text a foto: (tz-lčr)


 

Závad při prodeji vánočních kaprů opět meziročně ubylo

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) zkontrolovali před uplynulými vánočními svátky více než 670 prodejců kaprů v ulicích. Nějakou závadu zjistili pouze u 1,6 procenta z nich. Meziročně tak došlo opět ke zlepšení a snížení počtu závad. Mezi nejčastější porušení zákona patřily prohřešky proti hygieně, druhou nejčastější závadou byla porušení zásad welfare a také nenahlášení prodejního místa SVS. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili bezmála 3000 prodejních míst.

Celkem provedli veterinární inspektoři 673 kontrol prodejců ryb. Alespoň jednu závadu zjistili při 11 akcích. Celkový počet pochybení dosáhl 21 (v rámci jedné kontroly může být zjištěno více prohřešků).

Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, požadavky na osobní hygienu, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace či nevyhovující nakládání s vedlejšími živočišnými produkty zjistili veterinární inspektoři v devíti případech. Pětkrát se prodejci provinili proti zásadám welfare při prodeji a manipulaci s rybami. Ve stejném počtu případů bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce nenahlásil v zákonné lhůtě, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat.

Z regionálního hlediska provedli nejvíce kontrol inspektoři v Jihomoravském kraji (116). Právě v tomto regionu je v posledních letech nejvíce prodejních míst, do velké míry zásluhou několika pojízdných prodejců, kteří postupně objíždějí stovky míst. Na pomyslném druhém místě z pohledu počtu kontrol byli inspektoři ze Středočeského kraje s 97 kontrolami, třetí nejvyšší počet provedla SVS v Praze (81 kontrol). Nejvyšší podíl kontrol se závadou byl v Jihočeském kraji (4,65 %). Naopak v osmi krajích nezjistili inspektoři při kontrolách žádná porušení legislativy. Z dlouhodobého hlediska se situace zlepšuje a naprostá většina prodejců ryb předpisy dodržuje.

Nejzávažnější problémy zjistila SVS při kontrole prodejce v centru Brna. Dotyčný nejenže absencí okysličování zapříčinil úhyn všech ryb v kádi, ale neváhal uhynulé ryby kuchat, porcovat a nabízet k prodeji. Veterinární inspektorky, které jej na neakceptovatelná porušování legislativy upozornili prodejce dokonce fyzicky napadl, takže musela být přivolána Policie ČR. Jiný prodejce v Pardubickém kraji pak ryby nepovoleně přenášel vsunutím prstů pod skřele do žáber. Prodejce v Českých Budějovicích pak zásadně porušil hygienická pravidla. Například na ploše sloužící pro zpracování ryb měl položený špinavý hadr na podlahu či cigaretu.

„Prodejci, kteří porušili předpisy, dostanou pokutu. V případech, kdy jsme zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, předáváme podnět příslušné obci s rozšířenou působností, která vede své správní řízení. Na problematické prodejce se přednostně zaměříme při kontrolách v příštím roce“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

O rok dříve zkontrolovala SVS zhruba 760 prodejců. Závadu zjistili ve 2,2 % případů, což bylo ve srovnání s rokem 2021 meziročně méně.  Mezi nejčastější nedostatky patřily podobně jako před Vánoci 2023 prohřešky proti hygieně při prodeji.

(tz-svs)


 

Zpátky na Venuši: čeští vědci a vědkyně budou u toho

k Venuši odstartuje v roce 2031 evropská sonda EnVision, která bude pomocí optických, spektrálních a radarových přístrojů mapovat povrch a atmosféru druhé planety Sluneční soustavy. Nově se do přípravy této sondy zapojují čeští vědci z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského AV ČR, Geofyzikálního ústavu AV ČR a České geologické služby. Cílem je otestovat a vyrobit elektronické „srdce“ přístroje: centrální procesor, jednotku řízení mechanických částí a systém pro zpracování dat. EnVision odpoví na otázku, jak a proč se Venuše a Země vyvíjely tak odlišně. V popředí zájmu českých vědců jsou také procesy v atmosféře Venuše, výzkum vulkanické činnosti a morfologie povrchu.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

(tz-e.on)

 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře