JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 2. týden ´24

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků kraje o nemocnosti – 2. týden ´24

 

Nemocnost v kraji od minulého týdne poklesla téměř o devět procent, nejvyšší je stále na Českobudějovicku

ČESKÉ BUDĚJOVICE 12. ledna – Ve druhém týdnu roku 2024 se v Jihočeském kraji snížil počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s týdnem předešlým o -8,8 % na 1 323 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nemocnost s výjimkou Strakonicka, Táborska a Písecka poklesla ve čtyřech dalších jihočeských okresech, nejvíce na Českobudějovicku (-19,2 %) a Českokrumlovsku (-15,6 %). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) je 43 případů na sto tisíc obyvatel (+30,3 % od minulého týdne).

Ve 2. týdnu roku 2024 byl v kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ 1 323 případů na sto tisíc obyvatel kraje (-8,8 % od minulého týdne). Vloni jsme ve 2. týdnu měli nemocnost výrazně vyšší, a to 858 případů na sto tisíc obyvatel, nemocnost tehdy v mezitýdenním srovnání poklesla o -10,2 % a výrazně nejvyšší byla před rokem na Jindřichohradecku (2 371/100 100), Táborsku (2 322/ 100 000) a Strakonicku (1 734/100 000). Výskyt chřipce podobných onemocnění (ILI) byl před rokem 158 případů na sto tisíc, letos je výrazně nižší, 43 případů na sto tisíc obyvatel regionu (+30,3 %).

„Ve srovnání s prvním týdnem letošního roku nám v kraji nemocnost v oblasti akutních respiračních infekcí klesla celkem znatelně o 8,8 procenta na 1 323 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nejdynamičtější pokles jsme zaznamenali na Českobudějovicku, kde v mezitýdenním srovnání poklesla nemocnost o výrazných -19,2 procenta, a na Českokrumlovsku, kde klesla o -15,6 procenta. Nemocnost mírně vzrostla v okrese Písek, a to o 3,7 procenta, v okrese Strakonice o 3,5 procenta, a v okrese Tábor o 3,1 procenta. Mírný růst tedy vidíme v severozápadních okresech kraje, v dalších okresech dochází k poklesu. Okres České Budějovice má aktuálně nejvyšší nemocnost ze všech jihočeských okresů – 1 449 případů na sto tisíc, nejnižší nemocnost je stále na Strakonicku, kde je 1 175 případů na sto tisíc. Mezi jednotlivými okresy kraje již nejsou tak velké rozdíly v nemocnosti, která se pohybuje mezi 1 175 a 1 449 případy na sto tisíc. Co se týče jednotlivých věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění klesl ve všech, nejvíce mezi předškolními dětmi. Vzrostl počet chřipce podobných onemocnění (ILI) z 33 na 43 případů na sto tisíc obyvatel kraje (+30,3 %),“ komentovala aktuální data za druhý kalendářní týden 2024 ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

V povánočním 52. týdnu 2023 byl počet hlášených a potvrzených případů COVID-19 v kraji celkem 312 potvrzených případů, data za 1. týden 2024 ukázala 298 potvrzených případů COVID-19.

  • · Nemocnice České Budějovice: Bez omezení.
  • · Nemocnice Český Krumlov: Z důvodů zvýšeného výskytu respiračních onemocnění jsou od 7. 12. 2023 zakázány návštěvy na chirurgickém oddělení, protiepidemická opatření platí na interním oddělení: Ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou.
  • · Nemocnice Jindřichův Hradec, a.s.: Bez omezení.
  • · Nemocnice Dačice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Písek, a.s.: Bez omezení.
  • · Nemocnice Prachatice, a.s.: Bez omezení.
  • · BH – Nemocnice Vimperk, a.s.: Režim návštěv – oddělení LDN – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Strakonice, a.s.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, max. doba návštěvy 15 min, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Volyně s.r.o.: Režim návštěv – protiepidemická opatření (ochrana dýchacích cest – respirátor FF2 či rouška, omezená doba návštěvy, dezinfekce rukou).
  • · Nemocnice Tábor, a.s.: bez omezení.
  • · Poznámka: Před návštěvou zdravotnického zařízení doporučujeme zjistit aktuální opatření týkající se návštěv na oficiálních webových stránkách daného zdravotnického zařízení.

 

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře