Z PRVNÍ RUKY: 2. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 2. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Lukáš Kovanda: Inflace klesá více, než se čekalo. Padá cena vajec nebo mléka


 

Boj o pokladní trvá. Řetězce je lákají na zvyšující se platy i na benefity


 

Tržby maloobchodu meziročně vzrostly

Meziročně se tržby v maloobchodě v listopadu zvýšily reálně o 0,9 %, meziměsíčně vzrostly o 1,0 %. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel vzrostly meziročně o 4,7 % a meziměsíčně o 0,8 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy po osmnácti měsících poklesu zaznamenaly v listopadu meziroční růst. Na zvýšení se podílel prodej nepotravinářského zboží a pohonných hmot. I nadále však pokračoval pokles tržeb za prodej potravin,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-listopad-2023

(tz-čsú)


 

Za psa nezaplatím, cítí se být kočkou. Obec zavalily stovky ohlasů na fiktivní spor


 

Manželství muže a ženy v ústavě? Vždyť je to proti gayům – zaznělo na parlamentní komisi


 

Vysoká hladina cukru v krvi ptákům nevadí. Vyvinuli si ochranu před jejími škodlivými účinky

Vysoká hladina cukru v krvi znamená pro člověka problém, to ale neplatí u těch druhů ptáků, které mají hladinu krevního cukru vysokou přirozeně. Ukázala to mezinárodní studie vedená vědci z Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Takoví ptáci netrpí následky buněčného poškození způsobeného volnými radikály, které obvykle zažívají lidé a zvířata s hladinou krevního cukru zvýšenou v důsledku cukrovky. Získané poznatky by v budoucnu mohly inspirovat medicínský výzkum.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Ceny vývozu a dovozu v listopadu klesly

V listopadu 2023 se vývozní ceny snížily meziměsíčně o 0,5 %, meziročně o 2,1 %. Dovozní ceny meziměsíčně poklesly o 1,0 %, meziročně o 5,7 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 100,5 %, meziročně 103,8 %.

„V listopadu klesly ceny ve vývozu meziměsíčně o 0,5 % a ceny v dovozu o 1,0 %. Meziročně se ceny ve vývozu snížily o 2,1 % a ceny v dovozu o 5,7 %. Meziměsíčně i meziročně poklesly současně vývozní a dovozní ceny poprvé od srpna 2020,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/…023

(tz-čsú)


 

Průměrná míra inflace v roce 2023 byla 10,7 %

Spotřebitelské ceny meziměsíčně klesly o 0,4 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména poklesem cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v prosinci o 6,9 %, což bylo o 0,4 procentního bodu méně než v listopadu. Průměrná míra inflace za celý rok 2023 byla 10,7 %.

„Průměrná míra inflace za rok 2023 činila 10,7 %. Bylo to o 4,4 procentního bodu méně než v roce 2022. Ceny zboží úhrnem v roce 2023 vzrostly o 12,1 % a ceny služeb o 8,4 %,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-prosinec-2023

(tz-čsú)


 

První jednání pracovní skupiny k bezpečnosti na školách

V budově Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) dnes uskutečnilo první jednání pracovní skupiny zabývající se tématem bezpečnosti na školách. Zástupci MŠMT, ministerstva vnitra, Policie ČR, Hasičského záchranného sboru a vysokých škol jednali o nastavení spolupráce vysokých škol s policií ČR.

Všechny vysoké školy jak veřejné, tak i soukromé mají navázat kontakt s krajskými pracovišti Policie ČR a diskutovat možnosti zvýšení bezpečnosti na dané univerzitě. Dále se projednávalo téma školení zaměstnanců univerzit. Ve spolupráci s ministerstvem vnitra dojde k proškolení zaměstnanců univerzit a fakult tak, aby tito zaměstnanci byli schopni proškolit své kolegy a studenty na fakultách. Důležité je, aby bezpečnostní školení byla periodická. Vysoké školy si vzaly za úkol opět ve spolupráci s ministerstvem vnitra a také Policií ČR kriticky zhodnotit své stávající bezpečnostní předpisy, případně je doplnit a rozšířit tak, aby byly platné a odpovídaly aktuálním potřebám a situacím. Jedním z bodů byla i psychologická pomoc, která se především směřuje na studenty a zaměstnance Univerzity Karlovy, ale také na ostatní vysoké školy. Nadále se počítá s tím, že na realizaci opatření budou vyčleněny prostředky z Centralizovaných rozvojových programů (CRP) a z výzvy Operační program Jan Ámos Komenský (OP JAK). Dalším úkolem pro vysoké školy je, aby provedly analýzu a informovaly, zda jsou nutné nějaké legislativní změny v rámci bezpečnosti na školách.

Pracovní skupina se znovu sejde poté, co budou zpracovány úkoly z dnešního jednání.

V oblasti regionálního školství MŠMT připravuje aktualizaci Metodického doporučení k bezpečnosti dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních –Minimální standard bezpečnosti (odkaz zde). V únoru plánuje k tématu svolat pracovní setkání formou kulatého stolu za účasti zástupců příslušných resortů, policie, hasičů, ale i dalších zainteresovaných subjektů (ČMOS PŠ, ČMKOS, NPI, SÚIP) a odborníků z terénu.

(tz-mšmt)


 

Ministerstvo zdravotnictví: V následujících týdnech očekáváme nárůst respiračních a chřipkových onemocnění. Očkujte se

Začátek kalendářního roku je každoročně charakteristický nárůstem nemocnosti i hospitalizací pacientů s covidem, chřipkou a dalšími akutními respiračními onemocněními. Přestože případy akutních respiračních onemocnění včetně chřipky a covid-19 narůstají, epidemiologická situace je stabilní a zátěž na zdravotní systém je zvládnutelná.  Ministerstvo zdravotnictví vyzývá všechny, zejména pak seniory a chronicky nemocné občany, k očkování proti covidu-19 a chřipce a dodržování základních pravidel prevence respiračních onemocnění.

“V následujících týdnech očekáváme nárůst jak počtu nemocných, tak hospitalizovaných. Prosím, běžte se očkovat. Zejména osobám s vyšším rizikem závažnějšího průběhu, seniorům nebo pacientům s chronickým onemocněním to více než doporučuji,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Očkování je možné v jeden den proti covid-19 i chřipce, a to u praktických lékařů i v očkovacích centrech. Přehled všech očkovacích míst je na webu https://ockoreport.uzis.cz/.

Kromě očkování, které je stále jedním z nejlepších způsobů prevence, bychom neměli zapomínat ani na dodržování základních hygienických pravidel. “Mezi ně patří časté a důkladné mytí rukou, vyhýbání se přeplněným místům včetně dopravních prostředků. Pokud se jim nemůžete vyhnout, tak doporučuji nošení ochrany dýchacích cest, včetně zdravotnických a sociálních zařízení. Pokud má člověk příznaky respirační infekce, měl by nejlépe zůstat doma a omezit kontakt s ostatními na minimum, ” zdůraznila hlavní hygienička ČR Pavla Svrčinová.

“V rámci Centrálního řídící týmu na Ministerstvu zdravotnictví aktivně monitorujeme situaci v oblasti akutních respiračních onemocnění. Ta je nyní stabilizovaná, ačkoliv očekáváme v následujícím období nárůst počtu případů. Díky očkování se nám daří chránit zejména zranitelnou část společnosti, jejíž proočkovanost je v rámci populace nejvyšší, avšak nikoliv uspokojivá, proto apelujeme na tuto skupinu, aby se nechala očkovat,” uvedl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Podle dat Státního zdravotního ústavu dosáhla nemocnost akutními respiračními infekcemi (ARI) v ČR v 1. kalendářním týdnu roku 2024 úrovně 1 228 nemocných na 100 000 osob. Jde tak o nárůst o necelých 44 % oproti předchozímu týdnu. Vzestup nemocnosti se týká všech věkových skupin populace. V kategorii chřipce podobných onemocnění (ILI) je nárůst evidován o 56 %.

“Nemocnost zatím ještě stále zcela neodpovídá reálné situaci, protože je ovlivněna obdobím novoročních svátků, nicméně i tak jsou počty nemocných na zvýšené úrovni. Procentuální nárůsty jsou ovšem porovnávané se svátečním obdobím a dny volna. Proto je potřeba vnímat, že situace se nevyvíjí nijak neobvykle pro tuto roční dobu a prudké procentuální nárůsty jsou vyčísleny v porovnání s podhlášeným a statisticky velmi chudým svátečním obdobím v důsledku redukce návštěv zdravotnických zařízení během dovolených a pracovního volna.  Ještě jsme nedosáhli hodnot, které byly v předvánočním období,” vysvětlila ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

(tz-mz)


 

MPO zveřejňuje novou výzvu z programu Obchůdek 2021+

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) vyhlásilo třetí výzvu dotačního programu Obchůdek 2021+, který pomáhá koloniálům v obcích do 1 000 obyvatel, popřípadě v obcích do 3 000 obyvatel. Příjem žádostí začíná 17. ledna 2024. Žádost o dotaci podávají kraje, které následně vyhlašují své dotační programy pro provozovatele obchodů na svém území. Ve třetí výzvě je připraveno 49,4 milionů korun. Kraj tak může získat až 3,8 milionu korun a prodejna, která je pouze jediná v obci, může získat až 130 tisíc korun.

„Tento program v menších obcích výrazně přispívá k tomu, aby si místní obyvatelé mohli v blízkosti jejich bydliště nakoupit základní potraviny a je mezi drobnými podnikateli velmi oblíbený. Proto jsem rád, že se i přes úspory podařilo zajistit finanční prostředky na další výzvu v tomto programu,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela s tím, že celkem má resort připraveno necelých 50 milionů korun a jedna prodejna může získat až 130 tisíc korun.

Mezi podporované provozní výdaje prodejen patří stejně jako v předchozí výzvě výdaje na zaměstnance, na nájem, vytápění, osvětlení, na připojení k internetu, telekomunikační služby, výdaje spojené s obsluhou bezhotovostních plateb, výdaje na pořízení drobného neinvestičního majetku a další.

Pro obchodníky, kteří působí na vesnicích, je program velmi funkční, což potvrzuje velký zájem z jejich strany. Oceňujeme také spolupráci s představiteli krajů, kteří s námi dotační program administrují a aktivně se tak zapojují do podpory venkovských prodejen. Zároveň bych rád zdůraznil, že nově je možné uplatnit výdaje na služby související s bezobslužným provozem prodejny, tj. na hybridní a automatizované prodejny 24/7,“ říká ředitel podnikatelského prostředí a obchodního podnikání Pavel Vinkler.

Kraje mohou žádosti podávat od 17. ledna do 15. dubna 2024 prostřednictvím informačního systému AIS MPO. Podrobnosti k výzvě jsou na tomto odkazu. Informace jsou k dispozici také na webových stránkách www.obchudek2021plus.cz.

V první výzvě programu Obchůdek 2021+ podpořilo ministerstvo 428 prodejen, ve druhé výzvě pak 599 koloniálů. MPO jim v obou výzvách poskytlo cca 80 milionů korun.

Loni na podzim resort také vypsal dvě nové výzvy na podporu automatizovaných a hybridních prodejen, ve kterých je stále možné podávat žádosti. Podrobnosti jsou zde.

(tz-mpo)


 

Spořitelna spouští poradenskou aplikaci FIT zóna s cílem zvýšit finanční zdraví klientů a testuje AI digitálního poradce

Aplikace FIT zóna v mobilním bankovnictví George funguje jako digitální trenér a pomáhá klientům dosáhnout zlepšení v klíčových parametrech finančního zdraví (krátkodobá finanční rezerva, dlouhodobá rezerva na stáří, přehled o hospodaření…). Klienti si v rámci FIT zóny mohou nastavit individuální finanční cíle a aplikace je pak skrze rady, připomínky a průběžné výsledky motivuje k jejich naplnění. Spořitelna zároveň testuje využití AI digitálního poradce „Hey George“ přímo v mobilní aplikaci George, který klientům pomůže se zlepšováním jejich finančního zdraví. Aplikace FIT zóna je od ledna dostupná všem klientům v rámci mobilního bankovnictví George, v průběhu roku pak Spořitelna spustí také AI digitálního poradce.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-spoř)


 

Bavorští zemědělci nepoleví, ve středu zase zastaví provoz u hranic

Německý týden hněvu pokračuje. Protesty zemědělců neustávají. Blokády na silnicích, nájezdech na dálnicích či hraničních přechodech pokračují. Ve středu 10. ledna budou zřejmě opět masivnější.

CELÝ ČLÁNEK


 

Spořitelna zachovává 5 % úrok na spoření, ale mění podmínky spoření. Bonus získají klienti, kteří zlepšují své finanční zdraví

Česká spořitelna změní 26. ledna 2024 podmínky, za nichž mohou klienti i nadále získat maximální úrok na spořícím účtu ve výši 5 %. Nově bude Spořitelna sledovat míru finančního zdraví klienta (velikost jeho finanční rezervy, zda se finančně připravuje na stáří, zda není předlužený…), zda investuje a zda využívá digitální bankovnictví George a má tak přehled o svém hospodaření.

Nové podmínky úročen spoření od 26. ledna 2024:

1/ pásmo – klienti s Plus účtem bez bankovnictví George

• základní úroková sazba spořícího účtu pro klienty s Plus účtem bude 3 %

2/ pásmo – klienti s Plus účtem a bankovnictvím George

• základní úroková sazba spořícího účtu pro klienty s Plus účtem, kteří zároveň využívají digitální bankovnictví George se bude pohybovat od 3 % do 5 % (individuální bonusová sazba v rozmezí 0,1 % až 2 % bude záviset na míře finančního zdraví daného klienta)

3/ pásmo – klienti s Plus účtem, bankovnictvím George a pravidelným pokynem k investování s ČS

•základní úroková sazba spořícího účtu pro klienty s Plus účtem, kteří využívají George a zároveň se Spořitelnou pravidelně investují alespoň 300 Kč měsíčně bude 5 %

„Novými podmínkami spoření motivujeme klienty ke zvyšování jejich finančního zdraví zejména skrze využívání investičních produktů, které jsou efektivním nástrojem pro tvorbu dlouhodobé finanční rezervy na stáří a také skrze využívání digitálního bankovnictví George, které klientům dává lepší přehled o jejich hospodaření. Míru finančního zdraví, na níž závisí velikost individuální bonusové sazby, ale hodnotíme podle vícero parametrů jako je velikost krátkodobé finanční rezervy nebo to, zda a do jaké míry je klient předlužen,“ říká mluvčí Spořitelny Filip Hrubý

Více informací k novým podmínkám spoření zde: https://www.csas.cz/cs/osobni-finance/cenik/zmeny-2024-01-26

(tz-spoř)


 

Do obory Soutok nesmí kvůli povodni do konce ledna veřejnost

Hradec Králové, 9. ledna 2024 – Rozvodněné řeky Morava a Dyje zaplavily téměř celou oboru Soutok na Břeclavsku. Lužním lesům to sice prospěje, lidem ale hrozí nebezpečí. Proto tam Městský úřad Břeclav zakázal do 31. ledna vstup veřejnosti, kromě severní části obory.

Podle hydrologické situace může správní orgán lhůtu prodloužit, ale i zkrátit. Přístupná zůstala jen cesta k zámečku Pohansko. Informační tabule už lesníci umístili na přístupové cesty.

„Pohyb na Soutoku je nebezpečný, a to i po částečném opadnutí povodňové vlny. Půda je podmáčená a stromy se vyvracejí. Nyní zaplavené plochy zamrzly,“ řekl Miroslav Svoboda, ředitel Lesního závodu Židlochovice a dodal: „Zvěř se shlukuje se na vyvýšených nezaplavených místech. Je o ni postaráno“.

(tz-lčr)


 

Do Německa řidiči projedou. Zda to vydrží, nikdo neví, zemědělci stávkují týden


 

Ráno bylo velmi mrazivé, na Šumavě klesly teploty k minus dvaceti


 

VoZP přichází s novým programem Zdravý pojištěnec

Praha (PROTEXT) – VoZP přichází s novým programem Zdravý pojištěnec. Klienti pojišťovny v něm mohou získat až tisíc korun ročně

Začátek nového roku je pro mnohé obdobím předsevzetí. Jedním z těch velmi častých, a bohužel i často porušovaných, je snaha o pravidelné cvičení, pohyb, sportovní aktivity. Vojenská zdravotní pojišťovna přichází s novým programem Zdravý pojištěnec, který spolu s programem Pohyb může být prevencí a zároveň inspirací v rámci péče o zdravé tělo.

Speciální program pro klienty VoZP Zdravý pojištěnec je určen pro osoby starší 18 let. Motivuje k absolvování pravidelných preventivních prohlídek u praktického lékaře i gynekologa a doporučených screeningových vyšetření. Pojištěnci VoZP, kteří se do programu zaregistrují prostřednictvím formuláře, pak mohou získat příspěvek 1 000 Kč ročně na vybrané aktivity související s podporou zdraví.

„Informace o tom, která screeningová vyšetření by měli pojištěnci vzhledem ke svému věku a pohlaví absolvovat, najdou v Kalkulačce zdraví na našich webových stránkách (www.vozp.cz/kalkulacka-zdravi). Po jejich absolvování jim bude přiznán nárok na speciální benefit, který mohou čerpat nad rámec běžných pravidel pro čerpání příspěvků VoZP,“ říká revizní lékařka Vojenské zdravotní pojišťovny MUDr. Kristina Slavíková.

Příspěvek z programu Zdravý pojištěnec je možné využít například na pohybové aktivity včetně plavání, dále na rehabilitace, různé druhy fyzioterapie, masáže, saunování, wellness, lázeňské pobyty a procedury hrazené pojištěncem aj. Detaily k programu Zdravý pojištěnec najdete zde: www.zdravisvozp.cz/zdravy-pojistenec. Pravidelný pohyb je základem zdravého životního stylu. Aktivitu, které se věnujeme, bychom měli volit podle svých možností, zdravotních omezení a věku.

„I obyčejná chůze je velice prospěšná a každodenní procházka má příznivý dopad na naše zdraví. Pokud je taková procházka navíc v příjemném prostředí, například v lese, v parku nebo u vody, má dopad i na naši duševní pohodu a zklidnění mysli,“ doplňuje doktorka Slavíková.

Pohyb bychom měli rovněž vybírat tak, aby byl, pokud možno, všestranný. Pohybová aktivita by měla naše tělo posilovat i protahovat, může být zaměřena na výkon i na vytrvalost. A v případě, že nemáme dostatek zkušeností, je dobré si vyhledat odbornou pomoc, např. sportovního trenéra nebo fyzioterapeuta, abychom cviky prováděli správně a neubližovali si. „Pokud máte navíc nějaká zdravotní omezení, je dobré konzultovat pohybové aktivity i s lékařem a zohledňovat tak svůj aktuální zdravotní stav,“ dodává revizní lékařka VoZP.

VoZP své klienty ve zdravém pohybu podporuje a nabízí jim řadu benefitů. Jednou ročně přispívá všem věkovým skupinám až 500 Kč na plavání, stejnou částku poskytuje dospělým pojištěncům na vybrané pohybové a regenerační aktivity. Příspěvek na sportovní aktivity pro děti pak činí až 1 000 Kč. Podrobnější informace o programu Pohyb jsou k dispozici na webu www.vozp.cz/program-pohyb.


 

V listopadu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,6 %

Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v listopadu 75,2 %. Oproti listopadu 2022 se snížil o 0,2 procentního bodu. Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v listopadu 2,6 %. Meziročně se snížil o 0,1 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,1 %, u žen 3,1 %.

„Volatilita měsíčních údajů poněkud zakrývá trendy posledního půlroku, kdy míra zaměstnanosti jak u mužů, tak u žen již neroste, což odpovídá ekonomickému vývoji,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-listopad-2023

(tz-čsú)


 

Němečtí farmáři kvůli stávce blokovali přechody s Českem, většina už je průjezdná


 

Listopadová bilance zahraničního obchodu skončila přebytkem

Podle předběžných údajů skončila v listopadu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 30,8 mld. Kč, což byl meziročně o 57,2 mld. Kč lepší výsledek.

„Vzhledem k vyššímu meziročnímu poklesu dovozu nad vývozem skončila listopadová obchodní bilance kladným výsledkem a dosáhla zatím nejvyšší hodnoty roku 2023. Výraznější meziroční pokles dovozu, přibližně o 46 %, jsme zaznamenali opět u ropy a zemního plynu, ale také u elektrických zařízení, a to téměř o 30 %,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-listopad-2023

(tz-čsú)


 

Pozemní stavitelství prohloubilo pokles produkce

Stavební produkce v listopadu meziročně klesla o 6,5 %, meziměsíčně byla nižší o 3,8 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 11,7 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 0,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 40,7 % bytů méně, dokončeno bylo o 19,2 % bytů méně.

„Stavební produkce byla v listopadu meziměsíčně nižší a meziročně klesla o 6,5 %. Pokles produkce zčásti ovlivnilo počasí, byl zaznamenán nejvyšší listopadový úhrn srážek od roku 1961,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Zahajování bytové výstavby bylo v listopadu v útlumu, počet zahájených bytů klesl o 40,7 % a hodnota byla v roce 2023 zatím nejnižší. Největší vliv na celkový pětinový pokles počtu dokončených bytů měla kategorie rodinných domů a tento výsledek byl ovlivněn spíše vysokou srovnávací základnou,“ vysvětluje Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-listopad-2023

(tz-čsú)


 

Průmyslová produkce v listopadu klesla

Průmyslová produkce v listopadu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,4 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 0,2 %.

„V listopadu se průmysl vrátil k poklesu. Mírný růst ve výrobě motorových vozidel a některých navazujících oborech nezvládl vykompenzovat pokles většiny odvětví, zejména výroby strojů a ostatních nekovových minerálních výrobků,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

 „V listopadu se po dlouhé době dostaly do černých čísel nové průmyslové zakázky. Bylo to zejména díky výrobě motorových vozidel a elektrických zařízení a také uzavření dalších dlouhodobých objednávek na ostatní dopravní prostředky, například kolejová vozidla,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-listopad-2023

(tz-čsú)


 

Němečtí farmáři stávkují. Zablokovali i přechody s Českem, tvoří se kolony


Bavorští farmáři blokují silnice, na Strážným doprava stojí. Neprojede nikdo


 

(tz-e.on)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře