Z PRVNÍ RUKY: 1. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 1. týden 2024. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Novým generálním inspektorem Státního úřadu inspekce práce byl dnes jmenován Martin Melecký

Novým generálním inspektorem Státního úřadu inspekce práce se stal od 5. ledna Martin Melecký, dosavadní vedoucí inspektor Oblastního inspektorátu práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj. Na své pozici chce navázat na dlouholetou úspěšnou činnost svého předchůdce Rudolfa Hahna, který stál v čele úřadu od roku 2006. Nového generálního inspektora dnes do funkce v Opavě jmenoval ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který rovněž poděkoval jeho předchůdci za dlouholetou úspěšnou práci v čele SÚIP.

(tz-súip)


 

Klíšťové encefalitidy bylo vloni nejméně za poslední roky, výskyt lymeské boreliózy v kraji naopak patřil k nejvyšším

ČESKÉ BUDĚJOVICE 5. 1. 2024 – Jihočeští hygienici registrovali na konci loňského roku ve statistikách klíšťaty přenášených onemocnění celkem 518 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 81 klíšťové encefalitidy. Zatímco u závažnější klíšťové encefalitidy jde o nejnižší výskyt za poslední roky, u lymeské boreliózy naopak o jeden z nejvyšších.

„Statistiky nahlášených a potvrzených případů za 52 týdnů loňského roku ukazují o poznání nižší výskyt klíšťové encefalitidy než v roce 2022, a to o 49 případů. Předloni bylo za sezonu zaznamenáno 130 případů klíšťové encefalitidy, vloni pouze 81. Mírně nižší než v roce 2022 je i výskyt lymeské boreliózy, a to o 11 případů – vloni jsme zaznamenali za celý rok 518 potvrzených případů, předloni 529. Loňský výskyt je tak druhým nejvyšším za poslední roky. V posledních dvou letech tak zaznamenáváme v Jihočeském kraji o poznání vyšší výskyt lymeské borreliózy, než v letech předešlých, a to i v okresech jako Písek nebo Strakonice, kde byl v minulých letech výskyt spíše ojedinělý,“ komentuje data ředitelka KHS Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Z 518 potvrzených případů lymeské borreliózy byl vloni v absolutních číslech nejvyšší výskyt na Českobudějovicku, kde bylo 158 potvrzených případů, na Táborsku 106, na Jindřichohradecku 99 a na Českokrumlovsku 72 potvrzených případů. To jsou okresy s tradičně nejvyššími výskyty tohoto onemocnění v našem kraji. S výrazným odstupem následují Prachaticko, kde bylo 33 případů, na Strakonicku bylo 26 potvrzených případů, a na Písecku 24. Pro srovnání: V roce 2022 bylo v kraji potvrzeno 529 případů lymeské boreliózy, nejvíce na Českobudějovicku (159), Českokrumlovsku (111), Táborsku (105) a Jindřichohradecku (91). Vloni jsme tedy v kraji registrovali o 11 případů méně než roku 2022, kdy bylo v Jihočeském kraji celkově nahlášeno a potvrzeno 529 případů lymeské boreliózy. To bylo nejvíce za několik let, a loňská sezona pak přinesla druhý nejvyšší výskyt za poslední roky, kdy se výskyt s výjimkou roku 2022 pohyboval od 270 do maximálně 470 potvrzených případů za rok.

„V případě klíšťové encefalitidy byl loňský výskyt velmi příznivý. Zaznamenali jsme 81 nahlášených a potvrzených případů tohoto onemocnění, které může mít závažný průběh i následky především pro starší osoby. Pro Jihočeský kraj, který patří k regionům s nejvyšším výskytem klíšťové encefalitidy v České republice i ve střední Evropě, to představuje nejnižší výskyt za poslední roky. V covidovém roce 2021 jsme zaznamenali 83 případy, jinak se výskyt klíšťové encefalitidy v kraji pohybuje minimálně kolem stovky a spíše výrazně nad sto potvrzených případů ročně. Co do absolutního počtu byl nejvyšší výskyt na Českobudějovicko, kde jsme zaznamenali 20 případů, rok předtím to bylo 35 případů. V relativních číslech, kdy se přihlíží k počtu obyvatel sledovaného území, tedy okresu, nejvyšší výskyt vykazuje Českokrumlovsko, kde jsme vloni zaznamenali 17 případů, rok předtím 24, společně s Prachatickem, kde bylo vloni 14 případů (18 v roce 2022). Na Strakonicku bylo vloni 11 (20 v roce 2022), na Jindřichohradecku 8 (14), na Táborsku 6 (13) a na Písecku tradičně nejméně – 5 potvrzených případů, v roce 2022 to bylo 6 případů klíšťové encefalitidy,“ doplňuje ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

(tz-khs)


 

Mráz je pro srdce a imunitu horší než horko. Nejmenší děti na mráz nesmí vůbec

Na víkend a nejméně počátek příštího týdne předpovídají meteorologové hodně chladné počasí. Teplota se má i přes den držet na deseti pod nulou a může jít ještě níže. Taková zima už představuje poměrně velké zdravotní riziko – zvláště pro nejmenší děti, seniory a lidi s nějakým oslabením, například nemocí srdce či cukrovkou.

CELÝ ČLÁNEK


 

Změna cen v obchodech: konec baťovským cenovkám, do hry se vracejí desetníky i haléře

Navzdory tomu, co avizoval šéf svazu obchodu Prouza, a sice zdražování potravin na začátku roku 2024, řetězce s cenami pohnuly. Všimne si toho i ten, kdo jinak ceny až tolik neřeší. Ale výrazné změny nejsou všude.

CELÝ ČLÁNEK


 

V Semenářském závodě Lesů ČR začali s přípravou osiva, vypěstují se z něj sazenice mnoha lesních dřevin

Hradec Králové, 5. ledna 2024 – S předosevní přípravou semen listnatých i jehličnatých dřevin právě začali v Semenářském závodě Lesů ČR v Týništi nad Orlicí. Školkaři z nich vypěstují kvalitní sazenice využité při obnově lesů v celé zemi.

„Tak zvanou stratifikací bukvic, semen javorů, jeřábů, habrů a dalších listnáčů napodobujeme přírodní procesy. V řízených teplotních podmínkách překonáváme klíční klid semen, aby je mohli na jaře lesní školkaři okamžitě vysít a vypěstovali pak dostatek kvalitních sazenic,“ řekl ředitel týnišťského závodu Miloš Pařízek. Semenáři přitom čerpají ze zásob. Loni totiž většina dřevin neplodila nebo jen sporadicky.

„Bez řízené stratifikace by začala semena klíčit v nevhodnou dobu a nevzešlo by z nich tolik kvalitních sazenic,“ vysvětlil Pařízek.

Péči věnují v závodě i speciální přípravě semen jehličnatých stromů a olše. „Provádíme inkrustaci, což znamená, že semena obalujeme a nanášíme na ně biologické látky. Semena tak lépe klíčí. Díky inkrustaci také školkaři použijí při pěstování sazenic méně chemických prostředků,“ dodal Pařízek.

Lesy ČR letos plánují obnovu 14 tisíc hektarů lesa, z toho čtyř tisíc přirozeně, a výsadbu 56 milionů sazenic, z nichž je 67 procent listnáčů, zejména buku, dubu, habru, javoru, ale také jilmu, břízy, jeřábu, třešně, lípy, olše a také jabloně lesní nebo hrušně polničky. Podnik tak postupně mění druhovou skladbu lesů tvořených směsí dřevin. Porosty díky tomu lépe odolají klimatické změně.

(tz-lčr)


 

Spořitelna snižuje úrokové sazby úvěrů na bydlení. Nejvíce u kratších fixací

Česká spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) sníží úrokové sazby hypotečních úvěrů a Hypoúvěru od Buřinky. Úroková sazba hypotečního úvěru u nejvíce poptávaných fixací na 5 let bude začínat od 5,59 % ročně. Nové úrokové sazby začnou u úvěrů na bydlení platit od 9. ledna 2024, úvěry od Buřinky pak od 12. ledna 2024.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-spoř)


 

Hospodaření vládních institucí ve 3. čtvrtletí 2023 skončilo v deficitu

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo ve třetím čtvrtletí roku 2023 v deficitu odpovídajícímu úrovni 2,1 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně poklesla o 0,7 p. b. na 44,5 % HDP.

„Hospodaření vládních institucí ve třetím čtvrtletí roku 2023 skončilo schodkem 38,8 mld. Kč. Meziročně na straně příjmů nejvíce rostly přijaté daně z důchodů a na straně výdajů vyplacené sociální dávky. Míra zadlužení sektoru vládních institucí dosáhla výše 44,5 % HDP a meziročně poklesla o 0,7 procentního bodu,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a  finančních účtů ČSÚ.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/deficit-a-dluh-vladnich-instituci-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Příjmy domácností se mezičtvrtletně zvýšily o 0,9 %

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností proti předchozímu čtvrtletí reálně stoupl o 0,9 %. Reálná spotřeba na obyvatele mezičtvrtletně klesla o 0,3 % a míra úspor se zvýšila o 0,8 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků stoupla proti předchozímu čtvrtletí o 0,4 procentního bodu. 

„Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele ve 3. čtvrtletí stoupl mezičtvrtletně o 0,9 %, meziročně poklesl o 3,7 %,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Současně byl zpřesněn odhad hrubého domácího produktu (HDP). HDP v 3. čtvrtletí 2023 mezičtvrtletně klesl o 0,6 % a meziročně o 0,8 %.

Podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-sektorove-ucty-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Kontroly zákazu prodeje alkoholu a tabáku nezletilým

(Praha, 5. leden 2024) Česká obchodní inspekce ve 3. čtvrtletí tohoto roku kontrolovala, zda obchodníci na tuzemském trhu dodržují zákon č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, a zákon 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele. Provedla celkem 1 743 kontrol a nedodržení povinností v této oblasti zjistila při 877 kontrolách (50,32 %).

Česká obchodní inspekce v období od 1. července do 30. září 2023 uskutečnila kontrolní akci zaměřenou na nabídku a prodej alkoholických nápojů, tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření, elektronických cigaret a nikotinových sáčků bez obsahu tabáku. V rámci akce bylo provedeno celkem 1 743 kontrol, a při 877 z nich bylo zjištěno porušení právních předpisů (50,32 %). Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 318 případech a porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 3 případech. Zákon č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebyl porušen. V rámci kontrolní akce byly k 239 šetřením přizvány osoby mladší 18 let. Česká obchodní inspekce také spolupracovala s dalšími orgány státní správy a samosprávy, kdy 39 kontrol bylo provedeno ve spolupráci s pracovníky živnostenských úřadů, 15 kontrol bylo provedeno za účasti Policie ČR a 7 kontrol se zúčastnili příslušníci městské policie. Některých kontrol se zúčastnilo více orgánů státní správy současně.

Zjištěné nedostatky

Porušení některého z ustanovení zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, bylo zjištěno v 318 případech, z toho:

• ve 104 případech byl porušen zákaz prodávat nebo podávat alkoholický nápoj osobě mladší 18 let (§ 11 odst. 5)

•v 39 případech prodejci na místě prodeje tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření, elektronických cigaret a nikotinových sáčků bez obsahu tabáku neumístili pro spotřebitele zjevně viditelný text o zákazu prodeje tohoto zboží osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 5 odst. 2)

• v 31 případech prodávající porušili zákaz prodávat nebo podávat tabákové výrobky, bylinné výrobky určené ke kouření, elektronické cigarety a nikotinové sáčky bez obsahu tabáku osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)

• v 31 případu bylo zjištěno, že prodejci neumístili na místech prodeje alkoholických nápojů pro spotřebitele zjevně viditelný text týkající se zákazu prodeje těchto nápojů osobám mladším 18 let, případně nebyl tento text pořízen v zákonem stanoveném provedení, tj. v českém jazyce, černými tiskacími písmeny na bílém podkladě o velikosti písmen nejméně 2 cm (§ 13 odst. 1)

• ve 24 případech bylo zjištěno porušení ustanovení § 6 odst. 1, neboť tabákové výroby, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření a elektronické cigarety lze prodávat prostřednictvím prostředku komunikace na dálku, pouze pokud je vyloučen jejich prodej osobám mladším 18 let; za tím účelem musí být prodejce těchto výrobků prostřednictvím prostředku komunikace na dálku vybaven počítačovým systémem, který elektronicky jednoznačně ověří věk spotřebitele. Prodejce takovým počítačovým systémem vybaven nebyl a v okamžiku prodeje jednoznačně neověřil věk spotřebitele, tj. neověřil, že kupující spotřebitel není mladší 18 let

• v 16 případech bylo zjištěno, že prodejce alkoholických nápojů prostřednictvím prostředku komunikace na dálku neinformoval o zákazu prodeje osobám mladším 18 let zjevně viditelným textem (§ 15 odst. 2)

• ve 14 případech bylo zjištěno, že prodejce prodával alkoholické nápoje prostřednictvím prostředku komunikace na dálku a nezajistil vyloučení jejich prodeje osobám mladším 18 let (§ 15 odst. 1)

•ve 13 případech bylo zjištěno, že prodejce tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření, elektronických cigaret a nikotinových sáčků bez obsahu tabáku neinformoval o zákazu prodeje osobám mladším 18 let prostřednictvím komunikace na dálku (§ 6 odst. 2)

• v 11 případech bylo zjištěno porušení ustanovení § 3 odst. 3, neboť nebyl nevyloučen prodej tabákových výrobků, kuřáckých pomůcek, bylinných výrobků určených ke kouření nebo elektronických cigaret osobě mladší 18 let prostřednictvím prodejního automatu

• v 8 případech prodejce nenabízel tabákové výrobky, kuřácké pomůcky, bylinné výrobky určené ke kouření, elektronické cigarety a nikotinové sáčky bez obsahu tabáku na vyčleněném místě odděleně od ostatního nabízeného sortimentu zboží, čímž porušil ustanovení § 5 odst. 1

• v 8 případech bylo zjištěno, že osoba prodávající nebo podávající alkoholické nápoje nesplnila povinnou minimální věkovou hranici 18 let (§ 13 odst. 2)

• v 7 případech bylo zjištěno, že prodávající porušili zákaz prodávat kuřácké pomůcky osobě mladší 18 let (§ 3 odst. 4)

• v 7 případech bylo zjištěno, že prodejce písemně neoznámil údaje o systému ověřování věku a jeho fungování MZ, šlo-li o prodej tabákových výrobků a elektronických cigaret na území ČR, a to do 15 dnů přede dnem zahájení tohoto prodeje (§ 6 odst. 4 písm. b)

• ve 3 případech bylo zjištěno, že prodejce neoznámil údaje o systému ověřování věku a jeho fungování MZ, šlo-li o přeshraniční prodej, a to do 5 dnů ode dne obdržení potvrzení o registraci podle zák. o potravinách a tabákových výrobcích (§ 6 odst. 4 písm. a)

• ve 2 případech bylo zjištěno, že prodejce písemně neoznámil údaje o systému ověřování věku a jeho fungování MZ, šlo-li o prodej kuřáckých pomůcek a bylinných výrobků určených ke kouření, a to do 15 dnů přede dnem zahájení tohoto prodeje (§ 6 odst. 4, písm. c)

Porušení některého z ustanovení zákona č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, bylo zjištěno ve 3 případech, z toho:

• ve 2 případech se jednalo o porušení ustanovení § 107 odst. 6, kdy prodejci porušili povinnost prodávat tabákové výrobky v uzavřeném jednotkovém balení

• v 1 případě byl zjištěn prodej cigaret konečnému spotřebiteli za cenu vyšší, než byla cena uvedená na tabákové nálepce, čímž došlo k porušení ustanovení § 112.

Porušení zákona č. 307/2013 Sb., o povinném značení lihu, nebylo ve sledovaném období zjištěno.

Porušení některého z ustanovení zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, bylo prokázáno celkem v 833 případech. Mezi nejčastější porušení, celkem v 281 případech, patřilo neseznámení spotřebitele s cenou nabízených výrobků a poskytovaných služeb v souladu s ustanovením § 12 (v souladu s cenovými předpisy) a informacemi vztahujícími se ke slevám jednotlivých výrobků v souladu s ustanovením § 12a, kdy informace o slevě z ceny výrobku musí obsahovat informaci o nejnižší ceně výrobku, za kterou jej prodávající nabízel a prodával v době 30 dnů před poskytnutím slevy nebo od okamžiku, kdy začal výrobek nabízet a prodávat do okamžiku poskytnutí slevy, pokud je výrobek v prodeji po dobu kratší než 30 dnů, nebo v době 30 dnů před prvním poskytnutím slevy, jestliže prodávající zvyšuje slevu z ceny postupně. Porušování zásad poctivého prodeje (§ 3) bylo zjištěno ve 274 případech a nevydání dokladu o zakoupení výrobku, ačkoliv si o něj spotřebitel požádal, nebo vydání dokladu bez potřebných náležitostí (§ 16) bylo zjištěno ve 127 případech. Porušení dalších ustanovení zákona o ochraně spotřebitele a dalších právních předpisů bylo zjištěno v menším počtu. V některých kontrolních případech bylo zjištěno porušení více ustanovení zákonů současně.

•Ve 49 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 22/1997 SB., o technických požadavcích na výrobky

• V 63 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 542/2020 Sb., o výrobcích s ukončenou životností

• V 8 případech bylo zjištěno porušení zákona č. 477/2001 Sb., o obalech

• V 6 případech bylo zjištěno porušení nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1007/2011 o názvech textilních vláken a souvisejícím označování materiálového složení textilních výrobků

• Ve 109 případech bylo kvalifikováno porušení dalších zákonů, či jejich jednotlivých ustanovení v dozorové kompetenci ČOI

Uložená opatření

Na základě zjištěných porušení právních předpisů v dozorové působnosti ČOI nabylo v období od 1. července do 30. září 2023 právní moci 608 pokut v hodnotě 3 236 500 Kč. V některých případech se jedná o sdružené pokuty, které byly uloženy za nedostatky zjištěné při více kontrolách v různých provozovnách jednoho prodávajícího. Pro porušení povinností stanovených zvláštními předpisy byl v rámci kontrolní akce uložen zákaz prodeje na 1 006 kusů výrobků v celkové hodnotě 69 498 Kč a zákaz používání na 102 kusů neověřených měřidel, která neodpovídala právním předpisům, technickým normám, jiným technickým předpisům, popřípadě schválenému typu.

Závěr

Výsledky kontrol, kdy byly nedostatky zjištěny ve více než polovině kontrolovaných provozoven (50,32 %), potvrdily opodstatnění provedení kontrolní akce. Ve třetím čtvrtletí byl z 1 743 kontrol ve 104 případech zjištěn prodej alkoholických nápojů osobám mladším 18 let (5,97 %). Jedná se o nárůst oproti druhému čtvrtletí o 2, 86 %. Vzhledem k vysokému počtu zjištění bude ČOI v těchto kontrolách pokračovat.

(tz-čoi)


 

Státní úřad inspekce práce v loňském roce zodpověděl v rámci poradenství přes 11 tisíc dotazů

Opava, 4. ledna 2024 – Státní úřad inspekce práce vedle kontrolní činnosti rovněž poskytuje bezplatné pracovněprávní poradenství veřejnosti. S nejrůznějšími dotazy se na jednotlivé oblastní inspektoráty práce obracejí jak zaměstnanci, ale také zaměstnavatelé. Za celý loňský rok této možnosti využilo 11 067 tazatelů, kteří se potřebovali poradit v oblasti pracovněprávních vztahů či bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti. Nejvíce záznamů o poskytnutém poradenství eviduje Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský kraj a Zlínský kraj (1 635) a Oblastní inspektorát práce pro Moravskoslezský kraj a Olomoucký kraj (1 632). Naopak nejméně si vyžádali poradenství v hlavním městě Praze (1 028 dotazů).

Dotazy nejčastěji směřovaly do oblasti pracovněprávních vztahů (5 874 zodpovězených dotazů, 53 procent) a do oblasti zákona o zaměstnanosti (4 435 dotazů, 40 procent). Poradit v oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti potřebovalo necelých 7 procent žadatelů (758 dotazů). Konkrétně se jednotlivci, ale i zástupci firem, nejčastěji ptali na problematiku ukončení pracovního poměru, pracovní doby, příplatků za práci přesčas a v noci, přestávek v práci a v týdnu, splatnosti mzdy a cestovních náhrad. V oblasti bezpečnosti práce a ochrany zdraví na pracovišti se spíše odborná veřejnost zajímala především o praktickou aplikaci zákona č. 250/2021 Sb., o bezpečnosti práce v souvislosti s provozem vyhrazených technických zařízení, a jeho prováděcích předpisů.

Poradenství

Poradenství, konzultační a osvětová činnost patří, vedle samotné kontrolní činnosti, k základním úkolům orgánů inspekce práce. Státní úřad inspekce práce společně s jednotlivými oblastními inspektoráty poskytují bezúplatně základní informace a poradenství v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví na pracovišti, pracovněprávních vztahů a zaměstnanosti, a to jak zaměstnancům, tak rovněž i zaměstnavatelům.

Pro zvýšení informovanosti široké veřejnosti zpracoval Státní úřad inspekce práce informační materiály, které naleznete na webu Státního úřadu inspekce práce www.suip.cz, v sekci Informační letáky (ZDE). . Nejčastěji kladené otázky jsou rovněž zodpovězeny na webu Státního úřadu inspekce práce, a to v rubrice Otázky a odpovědi (ZDE).

(tz-súip)


 

Rok 2023 v síti E.ON Drive: Elektromobily dobily téměř 2 000 MWh energie a výrazně vzrostl počet dobíjecích stanic

České Budějovice, 4. ledna 2024

Téměř 2 000 MWh odebrané energie na více než 520 dobíjecích bodech zaznamenala veřejná dobíjecí síť E.ON Drive v České republice v uplynulém roce. Řidiči tak odebrali o 65 % více energie než v roce 2022 a počet veřejných dobíjecích bodů se zvýšil meziročně o 43 %. Rostl počet ultrarychlých dobíjecích bodů, kterých v síti E.ON Drive přibylo v uplynulém roce 23 a řidiči navíc mohli využít i dvě dobíječky o výkonech 400 kW – nejvýkonnější stanice v Česku. Nejvíce energie odebrali řidiči v ultrarychlých dobíjecích hubech v Rozvadově, ve Vystrkově a v Lovosicích.

„Máme za sebou rekordní rok, co se týče výstavby dobíjecích stanic. Jen v uplynulém roce se nám podařilo vybudovat 176 dobíjecích bodů, což bylo nejvíce v historii. Aktuálně tak máme více než 520 dobíjecích bodů na více než 265 stojanech. Vedle toho jsme modernizovali řadu našich dřívějších lokalit a osadili je silnějšími a výkonnějšími dobíječkami včetně dvou těch nejvýkonnějších, které v Česku řidiči najdou. Rostoucí veřejná dobíjecí infrastruktura ruku v ruce s rostoucím počtem elektromobilů na našich silnicích se pak samozřejmě odráží také na vyšší spotřebě a využití našich dobíječek,“ vysvětluje Martin Klíma, jednatel společnosti E.ON Drive Infrastructure, která má v rámci E.ONu výstavbu a správu veřejné sítě na starost. A dodává ještě jednu zajímavou statistiku, že vozy, které na stanicích E.ON Drive dobíjely nejčastěji, byly Škoda Enyaq, VW ID.4 a KIA eNiro.

Nejčastěji dobíjeli řidiči na pražském Zličíně

Celkem řidiči v dobíjecí síti E.ON Drive provedli v uplynulém roce téměř 90 000 dobití. Nejčastějšími způsoby dobití přitom bylo použití RFID čipů nebo karet vydaných poskytovateli. Ty použili při dobíjení uživatelé v 86 % případů. Přes aplikaci dobíjeli řidiči v 8,6 % procentech případů a jednorázový způsob dobíjení přes platební bránu nebo kartu byl využit v 5,4 % případů.

Z pohledu počtu dobití byla nejvytíženější lokalitou dvojice 50 kW dobíjecích stanic u Hypermarketu Globus v Praze Zličíně. Tam řidiči dobíjeli ve více než 4 100 případech. Následovaly pak Vystrkov u Humpolce s Rozvadovem, kde se dobíjelo na obou místech více než 3 200krát.

Nejvíce energie odebrali uživatelé na dobíječkách v Rozvadově

Co se týče objemu odebrané energie, tak v síti E.ON Drive v Česku dominují dobíjecí huby s ultrarychlými dobíječkami u páteřních tahů – Rozvadov, Vystrkov a Sulejovice u Lovosic. Vůbec nejvíce energie dobili řidiči v Rozvadově, kde využívají dvě dobíječky s výkony 175 kW a 150 kW a odebrali více než 112 MWh elektrické energie. Na druhém místě je pak lokalita Vystrkova u Humpolce se zhruba 102 MWh odebrané elektrické energie a třetí pak Sulejovice u Lovosic, kde řidiči dobili přes 90 MWh elektrické energie. Zajímavostí je i využití jedné AC dobíjecí stanice s výkonem 22 kW u supermarketu Terno v Českých Budějovicích, která se s ročním odběrem přes 42,2 kWh umístila na 9. místě mezi všemi lokalitami sítě E.ON Drive v Česku podle objemu odebrané energie.

„Dlouhodobě byl naší nevytíženější lokalitou Vystrkov u Humpolce, ale na spotřebě energie se tam podepsalo částečné omezení provozu na přelomu léta a podzimu, kdy jsme tuto lokalitu kompletně modernizovali a předělali na ultrarychlý dobíjecí hub se čtyřmi stojany o celkovém instalovaném výkonu 1050 kW a možností dobíjení na stanicích s výkony 400 kW, 300 kW a dvakrát 175 kW až pro šest automobilů najednou,“ popisuje Martin Klíma. „I v tomto roce pak máme v plánu dál rozšiřovat a modernizovat naši dobíjecí síť a zařazovat do ní především stanice s vyššími výkony, které jsou aktuálně trendem. Vedle nově budovaných lokalit se tak na vylepšení mohou těšit naši zákazníci i u těch stávajících a zavedených. Ještě více se chceme v tomto roce zaměřit také na kvalitu dobíjecích míst. Zlepšit například přístupnost stanic, instalovat více platebních terminálů a další prvky,“ doplňuje Martin Klíma.

V letošním roce se mohou těšit řidiči na výstavbu ultrarychlých dobíjecích stanic především podél hlavních dopravních tepen. Na jaře by měly začít stavební práce v Hradci Králové, Českých Budějovicích, Ústí nad Labem, Brně, Praze, Olomouci. Další místa budou následovat v průběhu roku. Ve všech lokalitách budou instalovány stanice o výkonech 300 kW a více s možností platby pomocí platebního terminálu.

(tz-e.on)


 

Řetězce hlásí zlevnění tisíců položek. Jak dlouho jim to ale vydrží?


Vltava, Otava i Labe. Vydatné deště zvedají hladiny řek


Nižší DPH u potravin: Žádné velké zlevňování se nekoná


 

Lidl snižuje ceny produktů

Společnost Lidl se rozhodla promítnout snížení sazby DPH do cen produktů. Již od 2. ledna 2024 se tak zákazníci mohou těšit na dvojnásobné snížení DPH u více než 1000 produktů. Slevy se budou týkat například pečiva, masa, vejcí nebo ryb.

Vláda České republiky schválila snížení DPH na vybrané potraviny o 3 %, a to od ledna 2024. Společnost Lidl se rozhodla tento krok ještě více podpořit. Snížení DPH o 3 % promítne přímo do cen potravin a u více než 1000 produktů se rozhodla toto snížení zdvojnásobit, a to až na 6 %. Nová kampaň „Přesilovka proti inflaci“ poskytne zákazníkům tu nejvyšší kvalitu za nejnižší možné ceny.

Slevy se budou týkat například pečiva, rohlíky a housky budou nově zlevněny z 2,90 Kč na 2,70 Kč. Zákazníci se mohou dále těšit např. na slevu u filetu z lososa, u kterého se cena za kilogram sníží z 549,00 Kč na 520 Kč. Kuřecí medailonky budou mít zákazníci k dispozici za cenu 112,90 Kč za kilogram namísto 119,90 Kč. Další slevy se týkají např. Pilos Eidamu 30 % bločku, kde se cena sníží z 47,90 Kč na 45,40 Kč nebo u vejcí „M“ 30 kusů, které budou nově k dispozici za 131,90 Kč namísto 139,90 Kč. Zákazníci dále mohou využít slev např. na kladenskou pečeni, Pilos bílý jogurt 3,7 % tuku nebo na granule pro psy.

(tz-lidl)


 

Do ČR se po bezmála osmi měsících vrátila ptačí chřipka, nové ohnisko je na jihu

V České republice bylo po téměř osmi měsících potvrzeno nové ohnisko ptačí chřipky. Nachází se v malochovu drůbeže v Horních Slověnicích na Českobudějovicku. Výskyt nákazy v chovu potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu Praha.

V chovu se původně nacházelo 30 slepic. Chovatel prostřednictvím soukromého veterinárního lékaře v neděli 31. prosince 2023 nahlásil Krajské veterinární správě pro Jihočeský kraj (KVS) úhyn deseti slepic. Veterinární inspektoři zahájili v chovu šetření, přijali předběžná opatření a odeslali uhynulé kusy k vyšetření do SVÚ. Slepice v době kontroly vykazovaly klinické příznaky onemocnění a snížení snášky. Vyšetření v SVÚ Praha dnes potvrdilo ptačí chřipku H5N1. Drůbež v uvedeném chovu je chována ve zděném kurníku s výběhem bez přímého kontaktu s volně žijícím ptactvem. V okolí se však nacházejí četné rybníky s velkým množstvím divokých kachen.

„Zbývající drůbež v chovu bude utracena a následně bude provedena desinfekce odbornou firmou. Krajská veterinární správa podobně jako v případě posledního loňského ohniska na Kladensku využije možnost danou nedávnou změnou evropské legislativy. Nevymezí okolo zasaženého chovu uzavřená pásma a v nich nebude vyhlašovat mimořádná veterinární opatření,“ řekl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Zasažený malochov totiž splňuje podmínky pro použití výjimky. Tou hlavní je skutečnost, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z daného chovu je minimální. Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat. Ve spolupráci s hasiči bude o situaci informovat chovatele a obce v oblasti.

„Chtěl bych velmi apelovat na chovatele drůbeže, že důsledné dodržování pravidel biologické bezpečnosti je jedinou účelnou ochrannou proti zavlečení této nebezpečné nákazy do chovu,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný.

Ptačí chřipka je nebezpečná virová nákaza kura domácího, krůt, vodní drůbeže, pernaté zvěře, exotických ptáků a volně žijícího ptactva. Viry ptačí chřipky se běžně vyskytují u volně žijících ptáků a k jejich přenosu dochází zejména trusem. Proto infekci nejčastěji způsobí pozření krmiva či vody kontaminované trusem infikovaných ptáků. Vysoce patogenní viry aviární influenzy způsobují u ptáků vysokou nemocnost a velké úhyny. V chovech drůbeže tím způsobují významné přímé i nepřímé ekonomické ztráty.

Základním preventivním opatřením je (pokud možno) chov drůbeže v uzavřených objektech a zabránění kontaktu s volně žijícími ptáky. U chovů, kde není možné zajistit umístění v uzavřeném objektu, je nutné přijmout opatření, která minimalizují rizika kontaminace vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, například umístit vodu a krmivo pod přístřešek, zabránit pohybu drůbeže na vodních plochách, kde jsou volně žijící ptáci. Dalším možným opatřením je zasíťování výběhů apod. Případné podezření na výskyt nákazy, což je zvýšený úhyn drůbeže, náhlý pokles snášky nebo příjmu krmiva, je třeba nahlásit na krajskou veterinární správu.

V loňském roce bylo na území České republiky postupně vyhlášeno 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a v chovech ptáků držených v zajetí. První dvě ohniska se objevila 2. ledna 2023, jedno v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině v Ústeckém kraji a druhé v komerčním chovu v Sedlčanech ve Středočeském kraji. Poslední ohnisko bylo potvrzeno 12. května v malochovu ptáků držených v zajetí v Kladně-Švermově ve Středočeském kraji. Česká republika je od července 2023, kdy oficiálně získala od Světové organizace pro zdraví zvířat (WOAH) status země prosté, bez výskytu této nákazy.

(tz-svs)


 

Děti mohou ve školách jíst více regionálních potravin. Stačí se inspirovat na jihu Čech


Po projevu: Prezident jako domácí zvířátko. A ani mu to není divné


Pavel útočil na Zemana a lísal se k mladým


 

Na Česko se žene zima ze severu. Předpověď počítá s extrémními mrazy


 

 

Zdroj: ČSSZ

 

PENNY STARTUJE ROK 2024 VELKORYSOU SLEVOU, KTERÁ DOVOLÍ DOMÁCNOSTEM DOPLNIT ZÁSOBY

Řetězec PENNY startuje rok 2024 významným snížením cen. V prvním lednovém týdnu poskytne zákazníkům 10% slevu na kompletní sortiment. Domácnosti tak mohou rychle a výhodně doplnit zásoby, které vyčerpaly v době svátků na konci loňského roku.

Ve více než 410 prodejnách PENNY po celém Česku se dá „velký nákup“ začátkem roku pořídit skutečně výhodně. Od úterý 2. 1. do neděle 7. 1. PENNY poskytuje 10% slevu na kompletní sortiment potravin i drogerie. Sleva se vztahuje na nezlevněné, ale i akční položky a již zlevněné zboží. Zákazníci ji mohou uplatnit u pokladny po předložení zákaznické karty (digitální, nebo plastové) a speciálního kuponu, který je k dispozici v akčním letáku, na internetových stránkách, nebo v PENNY aplikaci. Maximální částka nákupu, na kterou lze slevu využít, činí 5 000 Kč.

„Ledničky a spíže v českých domácnostech se v průběhu svátků z velké části vyprázdnily. Navíc hodně lidí chce po předešlých výdajích za vánoční dárky spíš šetřit. Proto jsme se rozhodli vyjít zákazníkům vstříc a slevu zavádíme průřezově na celý sortiment,“ uvedl Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY. Připomněl, že ti, kteří zákaznickou kartu nemají, o ni mohou bez jakékoli registrace požádat na pokladnách a následně se okamžitě zapojit do akce. „Mechanismus je velmi jednoduchý a slevu díky tomu může využít skutečně každý, kdo má zájem,“ dodal Vít Vojtěch.

Již koncem prosince přitom v PENNY přeceňovali všechny nabízené produkty tak, aby zohlednili změny sazeb DPH, které platí od začátku roku 2024. Aktuální desetiprocentní sleva se tak již vypočítává z nových regálových cen, kde je u všech potravin snížena sazby DPH z dosavadních 15 % na 12 %.

PENNY tak plynule navazuje na prosincovou aktivitu, v níž s měsíčním předstihem reagoval na snížení DPH u potravin. Po celý prosinec tak nakupujícím u pokladen započítávali slevu na produkty, kterých s nižší DPH týká.

(tz-penny)


 

Temný odhad: Rok 2024. Souběh pěti krizí. Předčasné volby v ČR


 

Politolog: Novoroční projev byl nemastný a neslaný jako náš prezident


Čas přijmout euro, zavelel Pavel bůhvíproč v novoročním projevu


 

První jihočeské miminko roku 2024

Prvním dítětem, které se v roce 2024 narodilo v Jihočeském kraji je Amálie z Písku. Maminka Karolína Voráčková ji na svět přivedla 53 minut po půlnoci. První Jihočeška roku měří 50 cm a váží 3550 g.

Další novoroční holčička, Ellen, se narodila ve 2:17 v Jindřichově Hradci. A pomyslné stupně vítězů uzavírá třetí v pořadí chlapec Jan, který se narodil ve 3:29 v Českých Budějovicích. Bramborová medaile míří do Tábora, kde se v 5:56 narodila holčička Rozálie. V ostatních jihočeských porodnicích (ve Strakonicích, Českém Krumlově a Prachaticích) se do 6:00 hodin zatím žádné dítě nenarodilo.

(tz-nem)


 

Silvestrovská noc z pohledu Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje

Přes den, tj. od 6. hodiny ranní do 18. hodiny večerní, vyjely posádky záchranářů na 131 výjezdů, což je v kontextu celoročního denního průměru klidnější provoz.

Proběhlá silvestrovská noc (31.12. 18:00 – 1.1.2024 6:00) z hlediska počtu výjezdů mezi klidné nepatřila, oproti běžným nočním službám jsme zaznamenali dvojnásobek výjezdů. Zdravotnické operační středisko bylo opět posíleno o jednoho operátora, tísňová linka 155 byla tedy zajištěna 7 operátory, kteří vyslali zdravotnické týmy na 142 výjezdů.

Indikace výjezdů byly klasické: ošetřili jsme celkem 14 dospělých pacientů a 6 nezletilých, kteří byli intoxikováni alkoholem (bez úrazu).

K úrazům jsme vyjížděli ve 28 případech a k většině z nich došlo pod vlivem alkoholu.

Následky napadení druhou osobou jsme řešili ve 12 případech.

Raritní je statistika úrazů způsobených zábavní pyrotechnikou – zaznamenali jsme pouze jeden takový případ.

Naopak jsme vyjížděli k pacientům, u nichž došlo ke zhoršení jejich psychického stavu – celkem 6 tzv. psychiatrických indikací.

Kapacita Protialkoholní záchytné stanice zůstala nenaplněna.

 

Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře