VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: V roce 2024 přispějeme dětem na odlehčené sádry

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: V roce 2024 přispějeme dětem na odlehčené sádry

VZP v roce 2024 navyšuje fond prevence o 63 % na 1,6 mld. Kč, což umožňuje zvýšení některých příspěvků a také zavedení zcela nových. Mezi ně patří například příspěvek na odlehčenou sádru pro klienty do 18 let, nebo rozšíření příspěvku na očkování proti HPV i pro dospělé. Příspěvky včera (18.12.2023) schválila správní rada VZP. Pojišťovna také rozšiřuje program dostupnosti psychosociální podpory o možnost využití telemedicíny.

 

  • Příspěvek pro děti a mladistvé na odlehčenou sádru

Klienti VZP ve věku do 18 let budou moci čerpat příspěvek ve výši 1 500 korun na odlehčené sádry a lehké sádry z plastů, pryskyřice a karbonových vláken.

Zlomeniny patří k častým úrazům zejména mezi dětmi, přibližně třetina z nich utrpí do dospělosti minimálně jednu zlomeninu. Během léčby bývá pro děti náročné vykonávat obvyklé činnosti s běžnou sádrou, dojít může například také ke kožním problémům. Cestou, jak dosáhnout zvýšení komfortu a psychické pohody dětí během léčby fraktur a úrazů, kdy je nutná fixace končetin, je použití modernější odlehčené sádry. Proto se VZP rozhodla pro zařazení tohoto příspěvku do fondu prevence.

  • Příspěvek na očkování proti HPV ve výši 1 500 Kč VZP rozšiřuje i na dospělé klienty

VZP ČR již mnoho let proplácí pojištěncům do 18 let příspěvek z fondu prevence na očkování proti HPV virům. Ze studií ale vyplývá, že očkování proti HPV je účinné a výhodné i v dospělosti. VZP proto rozhodla rozšířit poskytování příspěvku i pro dospělou populaci, a to bez omezení věku.

Lidský papilomavirus je nejčastější pohlavně přenosnou infekcí. Většina sexuálně aktivních mužů a žen se v průběhu svého života s virem setká. HPV mohou způsobit genitální bradavice ale i zhoubné nádory – nejčastěji rakovinu děložního čípku, ale také rakovinu zevních rodidel, pochvy, penisu, análního otvoru a nádory v oblasti hlavy a krku.

Karcinom děložního hrdla je druhým nejčastějším karcinomem (první je karcinom prsu), který postihuje ženy ve věku 15–44 let v zemích Evropské unie. Každý rok je v EU hlášeno přibližně 33 tisíc případů onemocnění a 15 tisíc úmrtí.[1] Jedinou účinnou primární prevencí infekce HPV je očkování. Nejvyššího efektu lze dosáhnout, při očkování před zahájením sexuálního života, tj. dříve, než se mohou s infekcí HPV setkat. Ale i očkování po zahájení sexuálního života přináší výrazné snížení rizika rozvoje některého z HPV onemocnění.[2] U dívek ve věku 13–14 let, které mají očkování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění se proočkovanost od roku 2021 pohybuje mezi 60–70 %, u chlapců ve stejné věkové kategorii je naočkováno cca 40 %. Cílem rozšíření příspěvku je tedy zejména podpora očkování mladistvých a mladých dospělých, kteří šanci na očkování neměli či nevyužili. Počet neočkovaných dívek a chlapců proti HPV za posledních 7 let (2016–2022) je ve výši 411 tisíc teenagerů.

  • Rozšíření příspěvku na terapeutická sezení pro digitální platformy

Projekt na zvýšení dostupnosti psychosociální podpory realizuje VZP již od konce roku 2020. Svým klientům nabízí příspěvek z fondu prevence ve výši až 5 000 Kč za 10 absolvovaných sezení u certifikovaného terapeuta zapojeného do programu. VZP ČR vnímá potřebu zajistit dostupnost tohoto programu pro co nejvíce pojištěnců, proto program rozšiřuje také o možnost využití telemedicíny.

VZP vypíše veřejnou výzvu pro poskytovatele, kteří zajišťují na online platformách terapie digitální formou, například prostřednictvím aplikací. Pokud poskytovatel splní daná kritéria, mj. obdrží kladné stanovisko odborné společnosti a doloží, že má kvalifikovaný dohled nad poskytovaní terapeutických služeb, bude zařazen do programu. Klienti pojišťovny pak budou moci čerpat příspěvek i na tyto digitální programy.

Seznam možných platforem bude zveřejněn na webu VZP ČR. Maximální výše příspěvku bude i v tomto případě 5 000 korun, tzn. 500 Kč na 1 terapeutický modul. Příspěvek je určen klientům starším 18 let.

(tz-vzp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře