CELNÍ SPRÁVA: Letos na jihu Čech zadrželi kontroloři zboží za téměř 90...

CELNÍ SPRÁVA: Letos na jihu Čech zadrželi kontroloři zboží za téměř 90 milionů

​Od začátku roku příslušníci Celního úřadu pro Jihočeský kraj zadrželi v rámci pravidelných kontrol více než 130 tisíc kusů zboží podezřelého z porušování práv duševního vlastnictví. Kontroly uskutečnili v kamenných obchodech, na tržnicích, ale také v rámci kontrol vozidel.

Jedná se vždy o téměř shodný scénář – prodejci nabízejí zboží známých světových značek jako originály. Jedná se o oděvy, oděvní součástky a doplňky, obuv, brýle, elektroniku, dětské hry a hračky, parfémy, kosmetické doplňky, ale také náramkové hodinky. Na celkové bilanci za letošní rok se největší měrou podílel právě lednový záchyt náramkových hodinek v provozovně v obci Studánky.

Tehdy pracovníci celního úřadu odhalili na ploše provozovny 42 kusů luxusních hodinek, které vykazovaly znaky padělků. Nejdražší hodinky v ceně originálu 7 milionů korun, byly v padělané verzi prodávány za 1 699 korun. Celková hodnota vyjádřená v cenách originálních výrobků činila více než 58 milionů korun.

Posledním větším záchytem byla páteční kontrola uskutečněná v provozovně v katastru obce Vyšší Brod. Zde celníci nalezli 114 kusů textilu, 31 párů obuvi a 65 kusů ostatního zboží, u kterého pojali důvodné podezření z porušení některých práv duševního vlastnictví. Následným prodejem tohoto zboží by vznikla majitelům ochranných známek škoda ve výši 3 502 400 korun.

Veškeré zadržené zboží skončilo ve skladu celního úřadu. Přestože obchodníkům hrozí nabízením takového zboží jednak jeho zadržení a jednak vysoké pokuty, neustále takové zboží na svých provozovnách nabízejí. Toto zboží, nejen že porušuje práva k ochranné známce, ale může být také zdravotně závadné. To se týká především dětských hraček. Pracovníci oddělení Dohledu nad subjekty Celního úřadu pro Jihočeský kraj budou v těchto kontrolách pokračovat i v příštím roce.

 

CELNÍ SPRÁVA ČR


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře