NEBE NAD HLAVOU: Začíná astronomická zima a dny se zase začnou prodlužovat

NEBE NAD HLAVOU: Začíná astronomická zima a dny se zase začnou prodlužovat

 

Letošní zimní slunovrat nastane 22. prosince 2023 ve 4 hodiny a 27 minut našeho času. A protože to bude brzy ráno a mohli byste se cítit zaskočení, že jste to zaspali, informujeme den předem.

Okamžik zimního slunovratu znamená začátek astronomické zimy (bez ohledu na to, že sníh taje, mimochodem stejně jako tomu bylo o loňském zimním slunovratu). Na severní polokouli tak zažíváme nejdelší noc a Slunce dosahuje nejnižší polední výšky nad obzorem (u nás pouhých 16,5 stupně nad obzorem). Od této chvíle se již začnou dny prodlužovat, a to až do letního slunovratu, který nastane 20. června 2024.

Přesný termín zimního slunovratu není pevně daný, protože rok netrvá přesně 365 dní, ale 365 dní, 5 hodin a 49 minut. Většinou zimní slunovrat připadá na 21. či 22. prosinec. Vzácně to může být i 20. a 23. prosince. Příští slunovrat s datem 20. prosince nastane v roce 2080 a slunovrat s datem 23. prosince bude až v roce 2303.

Délka nejkratšího dne v roce, tedy čas od východu do západu Slunce, je u nás kolem osmi hodin. Rozdíl v délce dne mezi nejjižnějším a nejsevernějším místem v ČR je více než čtvrt hodiny. O něco delší den tak prožijí lidé, kteří žijí na jihu České republiky než ti, kteří žijí na severu. Pro všechny ale platí, že dny se už budou prodlužovat.

Obrázek: autor Česká televize podle odborných podkladů (děkujeme).

 

FB – Astronomický ústav AV ČR


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře