VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Povinnosti po přeregistraci k VZP

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Povinnosti po přeregistraci k VZP

OTÁZKA:

Kde všude se musí hlásit změna pojišťovny?

ODPOVĚĎ:
VZP po přeregistraci nového pojištěnce zařídí jeho odhlášení u původní zdravotní pojišťovny. S přestupem k nové zdravotní pojišťovně však souvisejí některé povinnosti, které musíte jako pacient, pojištěnec či plátce pojistného splnit sám (viz dále).
Vyplnění formuláře Přihláška a evidenční list pojištěnce

Před datem přeregistrace je zaslán pojištěnci dopis s formulářem „Přihláška a evidenční list pojištěnce“, který je potřeba vyplnit a zvolit kategorii plátců (zaměstnanec, státní pojištěnec, OBZP, OSVČ) a zároveň doložit potřebné dokumentyVyužít lze také formulář pro elektronické vyplnění. Vyplněný tiskopis či vytištěný formulář je potřeba doručit VZP – např. elektronicky na info@vzp.cz, osobně na kteroukoli pobočku VZP, vhozením do boxu na pobočce, poštou nebo datovou schránkou i48ae3q. Pro případnou budoucí komunikaci s VZP doporučujeme uvádět své aktuální údaje (kontaktní adresu, telefonní číslo, e-mail). Oznámení a doložení příslušných dokladů probíhá až aktuálně k datu přeregistrace – tj. do 8 dnů po 1. 1. nebo po 1. 7.

U pojištěnců mladších 18 let a osob s omezenou svéprávností podepisuje přihlášku zákonný zástupce (např. jeden z rodičů), poručník nebo opatrovník. Zároveň také vyplňuje své údaje a vztah k pojištěnci.

Povinnosti po změně zdravotní pojišťovny

Pokud má plátce pojistného u své původní zdravotní pojišťovny evidované nějaké závazky (např. dluh na pojistném, penále, pokuty), měl by je s původní zdravotní pojišťovnou řešit, aby nedošlo k prohlubování problému a nárůstu dlužné částky.

Zaměstnanec

Zaměstnanec musí oznámit změnu zdravotní pojišťovny svému zaměstnavateli, který by mu měl vystavit písemné potvrzení, že oznámení o změně převzal. Pro pojištěnce je písemné potvrzení důležité, a to z důvodu případného opoždění oznámení či neoznámení ze strany zaměstnavatele zdravotní pojišťovně (a následného penále za nezaplacené pojistné).

Státní pojištěnec

Osoby, za které je plátcem pojistného stát, musí zdravotní pojišťovně oznámit a doložit, že mají nárok na zařazení do státní kategorie pojištěnců. Student musí předložit potvrzení o studiu (např. na učilišti, střední či vysoké škole), důchodce potvrzení o přiznání důchodu, nezaměstnaný v evidenci úřadu práce potvrzení z úřadu práce apod. Přihlášení mezi pojištěnce, za které platí pojistné stát, lze nahlásit také elektronicky.

OBZP

Osoba bez zdanitelných příjmů má povinnost zdravotní pojišťovně oznámit, že za něj po celý kalendářní měsíc není plátcem pojistného zaměstnavatel, není osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ) a nepatří do kategorie státních pojištěnců. Nahlásit se mezi OBZP je možné také prostřednictvím webového formuláře.

OSVČ

Osoba samostatně výdělečně činná musí nové zdravotní pojišťovně předložit fotokopii živnostenského listu. Dále má také povinnost doručit Doklad pro OSVČ o výši záloh na pojistné vypočtených z vyměřovacího základu v předchozím kalendářním roce. Tento doklad pojištěnci vystaví jeho dosavadní zdravotní pojišťovna.

Vrácení kartičky původní zdravotní pojišťovny

Pojištěnec má povinnost do 8 dnů vrátit „starý“ průkaz původní zdravotní pojišťovně. Pojištěnec se nesmí u lékaře prokazovat průkazem zdravotní pojišťovny, u které není pojištěn.

Informování lékařů a zdravotnického personálu

Lékařem poskytnuté zdravotní služby musí být vykázány k úhradě té zdravotní pojišťovně, u které je pacient registrován. Z tohoto důvodu se pojištěnec při ošetření u lékaře vždy prokazuje platným průkazem pojištěnce (případně náhradním dokladem vydaným zdravotní pojišťovnou).

Registrujícího lékaře (tj. všeobecného praktického lékaře, praktického lékaře pro děti a dorost, gynekologa a praktického zubního lékaře) doporučujeme o změně zdravotní pojišťovny informovat bez zbytečných odkladů, a to např. telefonicky. Upozornit na změnu zdravotní pojišťovny je vhodné jakéhokoli ošetřujícího lékaře, např. při osobní návštěvě, resp. při pravidelné kontrole.

Nový průkaz pojištěnce VZP – kdy mi bude doručen?

Po přeregistraci bude průkaz VZP pojištěnci včas doručen na adresu, kterou uvedl v přeregistrační přihlášce. Tímto „novým“ průkazem se bude pojištěnec prokazovat u poskytovatele zdravotních služeb od data změny pojišťovny (tj. od 1. 1. nebo od 1. 7. dle daného přeregistračního období).

Pokud pojištěnec průkaz VZP neobdržel, doporučujeme, aby kontaktoval VZP, která zajistí náhradní doručení. Pojištěnec zároveň také může zažádat o vystavení náhradního dokladu, ten má platnost 3 měsíce od data vystavení.

(vzp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře