JAROSLAV ŠTEFEC: Generální štáb tak zvané “Armády české republiky” zcela rezignoval na...

JAROSLAV ŠTEFEC: Generální štáb tak zvané “Armády české republiky” zcela rezignoval na zákonnou povinnost připravovat českou armádu na obranu naší země a jejího obyvatelstva…

Byl jsem požádán, zda bych mohl stručně okomentovat vystoupení náčelníka generálního štábu, generála Karla Řehky, na jím svolaném shromáždění dne 23. listopadu 2023. Můj komentář:

Z analýzy projevu generála Karla Řehky je možné učinit jediný závěr. Generální štáb tak zvané “Armády české republiky” zcela rezignoval na zákonnou povinnost připravovat českou armádu na obranu naší země a jejího obyvatelstva, která je mu dána Zákonem o ozbrojených silách České republiky č. 219/1999 Sb. Zde se v Hlavě III Úkoly ozbrojených sil, § 9 bod (1) jasně praví: Základním úkolem ozbrojených sil je připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení.

Místo toho se velení armády na základě politického zadání vlády České republiky, v rozporu se zájmy a bez mandátu občanů ČR, bez ohledu na povinnosti, plynoucí z Ústavy ČR a vedle výše citovaného i z dalších zákonů ČR, a rovněž v rozporu se zněním článků 1, 3 a 5 Severoatlantické smlouvy, vydalo cestou budování pro v podstatě neexistující samostatnou ekonomiku ČR neúměrně drahé miniaturní armádky, vybavované a cvičené jako integrální součást kontingentu rudimentálních zbytků dalších armád zemí NATO pod velením a s převahou vojenských sil USA, chystajících se stále otevřeněji „táhnout na Rusa”.

Důsledkem tohoto rozhodnutí český stát, po rezignaci na vlastní zahraniční politiku, definitivně ztrácí i vlastní armádu, schopnou bránit jeho území a chránit nás, jeho občany, v případě vnějšího, nebo vnitřního napadení, či rozsáhlé přírodní, nebo lidmi způsobené katastrofy.

Řeči o hrozbě terorismu a jeho přirovnávání k tzv. „ruské hrozbě“ bez pojmenování konkrétních nositelů jsou už jen planými řečmi, fungujícími jako kouřová clona k zakrytí tvrdé reality, charakterizované výrazným urychlením nástupu již dnes se stále viditelněji projevující ekonomické krize a akcelerací růstu sociálních a bezpečnostních rizik, které z tohoto faktu plynou.

Víc k tomu nemám co dodat.

 

FB – Jaroslav ŠTEFEC, vojenský analytik


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře