JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků našeho kraje – 47. týden 2023

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků našeho kraje – 47. týden 2023

 

Nemocnost v kraji od minulého týdne vzrostla o 18 procent, nejvyšší je na Českobudějovicku a Českokrumlovsku

V končícím 47. kalendářním týdnu se v Jihočeském kraji zvýšil počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s minulým týdnem o 17,9 % na 1 028 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nemocnost výrazně vzrostla v okrese Č. Budějovice, a to na 1 418 případů na sto tisíc obyvatel, nad tisícem případů na sto tisíc se drží i okres Český Krumlov.

Ve 47. týdnu byl v kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ 1 028 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Ve srovnání s předchozím týdnem nemocnost vzrostla celkově o téměř 18 procent (+17,9 %), největší nárůst zaznamenaly okresy České Budějovice (+42,9 %) a Jindřichův Hradec (+ 17,1 %), jediným okresem, který vykázal mírný pokles, byly Strakonice (-1,8 %).

Co se týče věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění vzrostl v končícím týdnu mezi všemi věkovými skupinami, nejvíce mezi seniory (věková skupina 65 a více o +36,9 %) a dospělými (věková skupina 25-64 let +29,1 %). Oproti minulém týdnu ale poklesl počet chřipce podobných onemocnění (ILI) z 9 na 5 případů na sto tisíc obyvatel kraje.


 

V Jihočeském kraji je 477 případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 18 nových, klíšťové encefalitidy je 74 případů

Jihočeští hygienici registrují na samém konci sezony aktivity klíšťat k 47. kalendářnímu týdnu celkem 477 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 74 případy klíšťové encefalitidy.

Výskyt je ve srovnání s minulým rokem u obou onemocnění příznivější. Hygienici evidují o poznání nižší výskyt klíšťové encefalitidy než vloni v tomto období, a to o 52 případů (vloni 126 k 47. týdnu), a nižší je i výskyt lymeské boreliózy (letos o 20 případů méně než vloni, kdy bylo ve 47. týdnu 497).

„V končícím 47. týdnu přibylo 18 hlášených potvrzených případů lymeské boreliózy. Letos od začátku sezony registrujeme k dnešnímu dni 477 potvrzených případů. Nejvyšší výskyt je v absolutních číslech na Českobudějovicku, kde je nyní 140 potvrzených případů (v týdnu +5), na Táborsku je 105 (v týdnu +3), na Jindřichohradecku 87 (v týdnu + 8) a na Českokrumlovsku je 68 potvrzených případů (+2). To jsou okresy s tradičně nejvyššími výskyty tohoto onemocnění v našem kraji. S výrazným odstupem následují Prachaticko, kde je 31 případů, na Strakonicku je 24 potvrzených případů a na Písecku je hlášeno 22 případů,“ komentovala data za končící 47. týden ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Vloni bylo v kraji k 47. kalendářnímu týdnu potvrzeno 497 případů lymeské boreliózy, nejvíce na Českobudějovicku (146), Českokrumlovsku (104), Táborsku (100) a Jindřichohradecku (90). Letos tedy registrujeme o 20 případů méně než ve srovnatelném období loňského roku. V průběhu celé loňské sezony bylo v Jihočeském kraji celkově nahlášeno a potvrzeno 529 případů lymeské boreliózy, to bylo výrazně nejvíce za několik posledních let. Je jasné, že i letošní sezona bude v případě lymeské boreliózy patřit k těm s vyšším výskytem.

„V případě klíšťové encefalitidy je vývoj příznivější než vloni, v končícím týdnu jsme zaznamenali 3 nově potvrzené případy. Aktuálně evidujeme v kraji 74 nahlášených a potvrzených případů tohoto onemocnění. Nejvíce, 18, je v této sezoně na Českobudějovicku, na Českokrumlovsku je 17, na Prachaticku 12 případů (+1), na Strakonicku 10 (+1) a na Jindřichohradecku 6, stejně jako na Táborsku. Podobně jako u lymeské boreliózy registrujeme nejméně případů i u klíšťové encefalitidy na Písecku, a sice 5 potvrzených případů (+1). Pořadí jihočeských okresů co do absolutního počtu potvrzených případů je tak obdobné jako vloni, kdy nejvyšší výskyt ve 47. týdnu mělo Českobudějovicko (32) a Českokrumlovsko (24) a nejnižší Písecko (6). Vloni bylo v kraji v tomto období 126 potvrzených případů, letos jich zatím máme o 52 méně, to je velmi pozitivní trend. V loňské sezoně jsme na jihu Čech registrovali celkem 130 nahlášených a potvrzených onemocnění, letošní sezona bude podle všeho klidnější,“ doplnila dnešní data ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

 

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře