POLICIE ČR: Podvodníci v akci: Láska přes internet a prodej oblečení

POLICIE ČR: Podvodníci v akci: Láska přes internet a prodej oblečení

 

Hned dva případy podvodného jednání ve virtuálním prostředí šetří policisté na Českobudějovicku.

Na policejní oddělení v Boršově nad Vltavou se dostavila žena, která policistům oznámila, že pravděpodobně naletěla podvodníkovi,  se kterým se seznámila přes sociální sítě.

Na podvodníka natrefila na seznamce, kterou provozuje jedna sociální síť. Slovo dalo slovo a žena si s mužem začala intenzivně psát. Muž se představil jako starší lékař, který aktuálně pracuje pro OSN a působí v Iráku. V jedné ze zpráv ženě napsal, že byl střelen do nohy, je zraněný a potřebuje se dostat do Česka. I když vystupoval jako milionář, který vlastní letadla, potřeboval peníze na cestu, které mu žena poslala. Jednalo se celkem o 60 000 korun.

Další případ šetří policisté  z obvodního oddělení České Budějovice – město. Ti se zabývají podvodem, ke kterému došlo při prodeji dětského oblečení přes jeden z inzertních portálů.

Poškozené poslal zájemce o zboží hypertextový odkaz, ve kterém žena vyplnila přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a tak do něj umožnila přístup neznámému pachateli. Ten z něj pak provedl dvě transakce, při kterých žena přišla o bezmála 50 000 korun.

Policisté znovu apelují na širokou veřejnost. Když potkáte na chodníku cizího člověka, který vás požádá o vaši platební kartu s PINem či vaše přihlašovací údaje do internetového bankovnictví, nedáte mu je. Nedávejte je tedy ani člověku, kterého jste v životě neviděli. Nikdy nevíte, kdo sedí na druhé straně, za monitorem počítače či displejem mobilního telefonu. Láska přes internet, při které chce neznámý člověk desítky tisíc korun, přičemž sám tvrdí, že je milionář, je také na první pohled podezřelá. Chraňte si své peníze. Nedůvěřujte cizím lidem, nevyplňujte žádné neoficiální hypertextové odkazy zaslané vám někým, koho jste nikdy neviděli. Přemýšlejte nad emailovou adresou, ze které vás kontaktují cizí lidé.

Navštivte stránky našeho KYBER RÁDCE a nenechte se napálit.

KYBER RÁDCE jihočeské policie – Policie České republiky

 

POLICIE ČR

(Zveřejněno bez redakční úpravy)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře