ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: V pátek 24. listopadu se o svou vládu přihlásí...

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: V pátek 24. listopadu se o svou vládu přihlásí zima a vypadá to, že docela na dlouho

Aktuální modely naznačují zimní charakter počasí i během celého příštího pracovního týdne. Na horách, ale přechodně i v nížinách nasněží, a to zejména v následujících dvou dnech.

Nejvíce sněhu by mělo napadnout v Krušných horách, Jizerských horách a Krkonoších.

Jak to vidí model Aladin s novým sněhem do nedělní půlnoci se můžete podívat . Odhady zejména v Krkonoších a Jizerkách jsou patrně dost nadsazené, sníh bude ale prachový a přibývat bude rychle.

Změnu v charakteru počasí přinese od severozápadu studená fronta, která je aktuálně viditelná v podobě konvektivního pásu na severu Německa (viz. snímek z radaru). Na jejím čele čekáme nejvyšší nárazy větru přibližně po půlnoci a to zejména v severní části území. Vítr ale fouká výrazně už nyní. Jak to vidí model Aladin kolem 1:00 je vidět taktéž na snímku níže. Mohly by se dokonce objevit i ojedinělé a to i zítra odpoledne v přeháňkách za frontou zejména na JZ Čech.

Do neděle napadne na horách nejčastěji 10 až 20 cm , ale na severozápadním návětří severních hor to může být i okolo 30 cm a na severní straně Alp dokonce až kolem 50 cm nového sněhu. Sněžit bude o víkendu i v nižších polohách, ale tam ještě bude sníh od teplého zemského povrchu často odtávat.

Před pátečním ochlazením leží na horách v Česku většinou jen několik centimetrů sněhu, a to v nadmořských výškách cca nad 1000 – 1200 m n. m. Výjimkou jsou hřebeny Krkonoš, kde leží nejčastěji 10 až 20 cm, ale polská meteorologická stanice na Sněžce ve čtvrtek ráno hlásila až 44 cm sněhu . I v Alpách je zatím výraznější sněhová pokrývka až od výšky cca 1600 m n. m. a ve výšce kolem 3000 m už tam leží většinou kolem 1 metru sněhu. Sněhové podmínky pro lyžování tam jsou tedy na danou roční dobu letos velmi dobré .

Ale i v Česku se již točí první vleky, např. na Monínci na “loňském” a na technickém sněhu. O víkendu se pravděpodobně přidá i několik dalších skiareálů a od prosincového víkendu by pak mohla začít zimní sezóna i v mnoha dalších skiareálech. Zatím to vypadá, že minimálně i během příštího pracovního týdne budou na horách převažovat mrazivé teploty, což umožní výrobu technického sněhu. Navíc se přidá občas i sněžení. Již tuto neděli ale jistě vyrazí i první běžkaři. Naším tipem pro nedočkavce kam vyrazit, je třeba Boží Dar, Jizerka, Mísečky či Ovčárna, ale upravené stopy zde zatím s velkou pravděpodobností ještě nenajdete

 

FB – Český hydrometeorologický ústav 

 

 

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře