Z PRVNÍ RUKY: 47. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 47. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

Vláda bortí školství a zdravotnictví: Odbory se bouří, krize eskaluje!


SPD by ve volbách překonala dříve druhou ODS, ANO má náskok o parník


Mise splněna. Vláda ustoupila, hladovka skončila

 


 

(tz-e.on)

 

Na jihu Čech zůstane zavřených sto školek, v Krumlově mají náhradní program


 

Madeta avizuje zdražování, postrádá dotaci od státu. Ministra obojí udivilo


 

Důvěra spotřebitelů meziměsíčně poklesla, podnikatelé jsou oproti tomu mírně optimističtější

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně mírně zvýšil o 0,3 bodu na hodnotu 93,1, při rozdílném vývoji jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů vzrostl o 0,7 bodu na hodnotu 93,5 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 2,0 bodu na hodnotu 90,7.

„Důvěra podnikatelů v ekonomiku se v průběhu celého roku drží pod svým dlouhodobým průměrem a jinak tomu nebylo ani v listopadu. Určitou výjimkou ve srovnání s ostatními odvětvími je stavebnictví, kde byla důvěra převážnou část roku nad svým dlouhodobým průměrem a navíc v listopadu se meziměsíčně výrazněji zvýšila. Přesto ani podnikatelé ve stavebnictví nedůvěřují ekonomice více než ve stejném období loňského roku,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Po říjnovém zlepšení se důvěra mezi spotřebiteli v listopadu opět mírně snížila. Z výsledků průzkumu vyplývá, že ve srovnání s předchozími dvanácti měsíci domácnosti negativně hodnotí zejména svou současnou ekonomickou situaci a panují i určité obavy z jejího dalšího zhoršování,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-listopad-2023

(tz-čsú)


 

Banka roku: MONETA nabízí druhé nejlepší hypotéky v České republice

Praha, 24. listopadu 2023 – Stříbrnou medaili v kategorii Hypotéka roku si odnáší MONETA ze včerejšího udělování prestižních oborových cen Banka roku 2023: stříbro si za posledních pět let konání soutěže odnáší již podruhé, třikrát pak ve stejném období nenašla v tuzemsku konkurenci.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mon)


 

Zubní pohotovost se stěhuje z prostor českobudějovické nemocnice

Zubní pohotovost se stěhuje z prostor českobudějovické nemocnice. Jihočeský kraj oznamuje, že s účinností od 1. 1. 2024 se změní prostory pro zajištění pohotovostní služby zubních lékařů.

Nově bude zubní pohotovost v Českých Budějovicích provozována v pracovních dnech od 16.00 hod. do 22.00 hod., o sobotách, nedělích a svátcích od 08.00 hod. do 20.00 hod. společností Zubní pohotovost s.r.o. na adrese Lidická tř. 439/78 (bývalý objekt Regina nebo aktuálně pobočka České spořitelny na Lidické).

Bližší informace budou včas uveřejněny na webových stánkách Jihočeského kraje.

Aktuální informace k tématu najdete též na FB profilu hejtmana Jihočeského kraje Martina Kuby https://www.facebook.com/search/top?q=martin%20kuba

(tz-jč)


 

Antibiotik je pro další období dostatek

Ve čtvrtek 23. listopadu proběhlo další pravidelné jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčiv za účasti zástupců Ministerstva zdravotnictví, distributorů léčiv, Státního ústavu pro kontrolu léčiv a prezidenta České lékárnické komory Aleše Krebse. Podle informací od držitelů licence, distributorů a Státního ústavu pro kontrolu léčiv je antibiotik pro děti a dorost, léků na horečku a kašel nebo dalších léčiv pro další období dostatek.

„Do České republiky jsou průběžně zaváženy penicilinové suspenze. Přesto může docházet k lokální nedostupnosti. Situace z konce loňského roku by se neměla opakovat a díky mimořádným dodávkám ze zahraničí a intenzivním jednáním s držiteli licence i distributory očekáváme dostatečné pokrytí potřeby. Penicilinové tablety jsou nadále plošně dostupné,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček.

I nadále platí, že každý pacient v České republice dostane účinnou antibiotickou léčbu. Během prosince má do České republiky dorazit větší množství nejen penicilinových suspenzí, a i v dalších měsících jsou očekávány kontinuální dodávky antibiotik.

(tz-mz)


 

Horní Planá má novou budovu školy za 62 milionů korun, historicky je to zdejší největší investiční akce

Horní Planá 22.11. 2023: Od prosince se budou žáci z Horní Plané, největšího města na břehu Lipenské přehrady, moci učit v nové budově základní školy. Dvoupodlažní, částečně podsklepená budova, kterou nechalo město postavit vedle současné školy vyšla na necelých 62 milionů korun s daní. 7 milionů na stavbu přispěl i Jihočeský kraj z Krajského investičního fondu.

Vedení Horní Plané si od nového podoby školního komplexu slibuje, vedle většího komfortu, také snížení provozních nákladů. „Důležité je také zjednodušení výuky a dojde také k odstranění každodenních přesunů žáků a personálu prvního stupně základní školy,“ uvedl starosta Horní Plané Petr Šimák.

V rámci přístavby ZŠ Horní Planá se podařilo vybudovat dvoupodlažní částečně podsklepený objekt se sedlovou střechou obdélníkového půdorysu. Školu aktuálně navštěvuje 204 dětí. Jedná se o historicky nejvyšší investiční akci města Horní Planá, kde žije více než 2000 lidí. Nejen co se týká školy, ale celého města. „Jde o největší investici města v novodobé historii obecně. V porovnání s investicemi do základní školy, které Horní Planá investovala v minulosti, je nová přístavba svým rozsahem a výší investice zdaleka největší a nejnáročnější,“ uvedl starosta Šimák.

Objekt o rozměrech cca 14 krát 47 metrů v sobě ukrývá novou školní kuchyni s jídelnou, tři třídy 1. stupně základní školy a školní družinu včetně odpovídajícího zázemí v druhém nadzemním podlaží. Nová budova je bezbariérově propojena se stávajícím provozem školy, respektive starou budovou. „Součástí projektu je i řešení vnitřního dvora školy, včetně mobiliáře, za účelem vytvoření aktivního prostoru školy. Uprostřed dvora se nachází zatravněná nezpevněná plocha se vzrostlými stromy, doplněna o bylinkovou zahradu s altánem,“ doplnil starosta.

Nová stavba vznikla na místě původního objektu školní kuchyně, který byl ve všech směrech již nevyhovující a byl před zahájením vlastní stavby odstraněn. Stavba trvala patnáct měsíců a hotovo bylo v říjnu tohoto roku. Provoz na základní škole během této doby omezený nebyl. Pouze bylo nutné dbát zvýšené opatrnosti při pohybu kolem staveniště. Obědy pro děti, učitele a další zaměstnance školy v tomto mezidobí dodával externím dodavatel. V nové školní jídelně se začne vařit již v prosinci 2023. Vedení města nyní ale musí novou budovu ještě vybavit. „Chystáme se v nejbližších dnech vysoutěžit nový mobiliář pro jídelnu a pro učebny 1. stupně v druhém nadzemním podlaží. Nábytek ze starých tříd lze využít pouze omezeně, děti proto dostanou do učeben mobiliář nový, včetně moderních multifunkčních tabulí,“ uzavírá starosta.

Text a foto: (tz-pp)


 

LIDÉ Z PENNY OPĚT OSLAVÍ VÁNOCE DOMA

Zákon umožňuje, aby na Štědrý den byly obchody otevřené. PENNY přesto dává jako každý rok svým zaměstnancům volno a všech jeho více než 410 prodejen ten den zůstane zavřených.

Všech bezmála 7 000 zaměstnanců PENNY bude mít po celé vánoční svátky od 24. do 26. prosince volno, a to včetně zaměstnanců na prodejnách. „Je to benefit, který našim zaměstnancům poskytujeme už několik let. Uvědomujeme si, jak náročné období mají za sebou, a naší prioritou je, aby mohli strávit tento výjimečný sváteční čas se svými nejbližšími. Nechceme, aby se museli zabývat pracovními povinnostmi. Rodina a zázemí nám každému z nás vytváří zázemí, je nám oporou a je pro nás tím nejdůležitějším, proto ji respektujeme a dáváme našim lidem možnost s ní strávit celé svátky, i přes tržby, které by nám tento den přinesl,“ říká Radek Hovorka, jednatel společnosti PENNY odpovědný za lidské zdroje a dodává: „Vnímáme to také jako formu poděkování našim zaměstnancům za odvedenou práci za celý rok, nejen za vypětí v předvánočním čase. Pro nás jsou naši lidé na prvním místě. Jejich spokojenost, jejich potřeby i potřeba zázemí. To nejcennější, co dnes máme a velmi těžko hledáme, je čas. Čas na naše nejbližší, možnost se zastavit a být s nimi. Proto tento krok děláme, a k tomu tradičně přidáváme každému dárek v podobě dárkové karty na vánoční nákupy.“

Jako poděkování tak dostanou všichni zaměstnanci dárkovou kartu PENNY v hodnotě 4 000 korun na nákup zboží v PENNY a na Štědrý den více než 410 prodejen PENNY zůstane zavřených. „Oceňujeme, že PENNY už před lety udělalo tento krok, a že v době, kdy mnozí vidí jen zisk, umožnilo a každoročně umožňuje svým zaměstnancům strávit Štědrý den s nejbližšími. Jako v řadě dalších oblastí je tak společností, která udává směr a potvrzuje tak, jak důležití jsou pro ni její zaměstnanci a jejich rodiny,“ říká Renáta Buriánová, prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb a Bohumír Dufek, předseda OSPZV-ASO ČR doplňuje: „Jedná o velmi výjimečný krok, protože drtivá většina obchodních řetězců dává přednost zisku a své obchody nechává na Štědrý den otevřené. Pro sedm tisíc rodin to znamená, že budou moci strávit celé vánoční svátky spolu, v klidu a sváteční náladě. To je v dnešní době neocenitelné.“

Zaměstnanecké benefity jsou jedním z pilířů PENNY v péči o zaměstnance. Velký důraz je kladen právě na možnost skloubení práce a rodinného života, kdy umožňuje zaměstnávání na zkrácené úvazky, dále možnost osobního růstu a rozvoje, individuální přístup ve složitých životních situacích, a tak dále. Kromě plošných benefitů v podobě stravenek nebo týdne dovolené navíc si pak zaměstnanci PENNY mohou zvolit různé formy atraktivních benefitů v rámci cafeteria systému nebo dalších programů jako je Dáme Česko, a podobně.

(tz-penny)


 

Program časného záchytu nádorů prostaty – nová éra v péči o mužské zdraví

Každý rok u nás karcinom prostaty postihne okolo 8 000 mužů, což je téměř třikrát více než před 20 lety. Přibližně 1 400 mužů ročně tomuto onemocnění podlehne. Je zřejmé, že pravidelný screening je klíčem k úspěšné prevenci. Ministerstvo zdravotnictví ČR proto na tuto výzvu reaguje populačním Programem časného záchytu karcinomu prostaty, který začíná v lednu 2024 a přináší novou naději v péči o mužské zdraví. Praktičtí lékaři a urologové budou oslovovat muže od 50 do 69 let, kterým bude vyšetřena hladina prostatického specifického antigenu (PSA) z běžného odběru krve.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mz)


 

Buky nakládají s půdní vodou méně hospodárně než smrky

Bukové lesy v porovnání se smrkovými během horkých letních měsíců více vysušují půdu. Strategie hospodaření s vodou v obou typech lesů porovnávali vědci z Ústavu pro hydrodynamiku AV ČR. České lesy se začaly postupně druhově obměňovat po kůrovcových kalamitách, které zasáhly významnou část smrkových lesů. Jejich hlavním náhradníkem se staly právě buky.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

ČOI bude kontrolovat prodejce v rámci Black Friday, mnohé ale mohou pro bezpečný nákup udělat sami spotřebitelé

Nadcházející „Black Friday“ se stal synonymem pro slevy obecně. Letos připadá na 24. listopadu, ale obchodníci nabízejí slevy i řadu dní před a po tomto termínu. Zvýšený zájem o nakupování přináší i rizika pro spotřebitele. Kontrolám klasických i internetových obchodů se proto v tyto dny bude Česká obchodní inspekce (ČOI) intenzivně věnovat.

„Novela zákona o ochraně spotřebitele přinesla jasná pravidla pro nabízení zboží ve slevě. Spotřebitelé tak získají informace o tom, jaká byla nejnižší prodejní cena výrobku, ze které byla sleva poskytnuta, a výši této slevy. Právní úprava tak brání marketingovým praktikám některých prodávajících, které v minulosti mohly ve spotřebitelích vyvolat mylný dojem o slevách z cen výrobků a podmínkách, za kterých byly tyto slevy poskytnuty. ČOI bude v období Black Friday věnovat zvýšenou pozornost dodržování povinností prodávajících spojených s poskytováním slev,“ uvádí ústřední ředitel ČOI Ing. Jan Štěpánek.

Podle zákona o ochraně spotřebitele prodávající, který deklaruje slevu z ceny výrobku, musí spotřebitele informovat o nejnižší ceně, za kterou byl výrobek prodáván v době 30 dnů před poskytnutím slevy, nebo od okamžiku, kdy začal výrobek nabízet, pokud je výrobek v prodeji dobu kratší než 30 dnů. V případě postupného zvyšování slevy z ceny výrobku může prodávající uvést nejnižší cenu, za kterou výrobek nabízel a prodával 30 dnů před poskytnutím první slevy. Tato povinnost se nevztahuje na výrobky podléhající rychlé zkáze a výrobky s krátkou dobou spotřeby, jako jsou například některé druhy potravin.

Zejména v období Black Friday, ale i dalších slevových akcí je důležité, aby spotřebitel

byl obezřetný – obezřetnost zahrnuje nejen úvahu o koupi výrobku, ale i úvahu o tom, od koho výrobek koupit. Zejména u dražších výrobků nebo výrobků s delší dobou životnosti je namístě zvážit i otázky týkající se kvality a opravitelnost výrobku, dostupnosti servisu, možnosti uplatnění práv vyplývajících z uzavřené smlouvy a další okolnosti;

porovnával ceny napříč trhem – sleva v jednom obchodě, nemusí ještě znamenat nejvýhodnější cenu na trhu, mohou existovat jiné obchody, které stejný výrobek nabízejí za shodnou cenou běžně, a ve slevě ještě levněji. V případě internetu je možné zkoumat nejen cenu výrobku, ale na základě recenzí i hodnocení prodávajícího. Je nutné rozlišovat ověřené a neověřené spotřebitelské recenze;

zajímal se o předchozí prodejní cenu – podle platné právní úpravy musí sleva vycházet z nejnižší ceny, za kterou byl výrobek nabízen a prodáván v posledních 30 dnech před slevou, případně po kratší dobu, nebyl-li v prodeji alespoň 30 dnů, nebo ceny, za kterou byl výrobek nabízen a prodáván 30 dnů před poskytnutím první slevy, pokud dochází ke zvyšování slevy postupně;

zajímal se o podmínky slevy – ne každá sleva je bez dalšího dostupná každému spotřebiteli. Některé slevy mohu být podmíněny například členstvím v klubu, přihlášením se do mobilní aplikace, objednáním zboží prostřednictvím internetu, dobou zadání objednávky atp.,“ doplňuje ústřední ředitel ČOI Ing. Jan Štěpánek.

(tz-čoi)


 

Vláda plní své programové prohlášení a Česko posiluje dlouhodobou energetickou bezpečnost v LNG. ČEZ získal kapacitu v německém terminálu Stade

Česká republika učinila další zásadní krok pro zajištění dostatku dodávek plynu do budoucna a nahrazení dodávek z Ruska. Ve spolupráci s vládou zasmluvnila Skupina ČEZ dlouhodobou roční kapacitu 2 miliard kubíků v jednom z budovaných pevninských terminálů LNG v Německu. Jde o investici do dalšího rozvoje české energetiky, která posiluje energetickou bezpečnost ČR. Terminál Stade bude stát nedaleko Hamburku při ústí Labe do Severního moře a provozovatel Hanseatic Energy Hub jej spustí v roce 2027. Vláda tím plní své programové prohlášení, ve kterém se zavázala ke snaze získat podíl na terminálu LNG v některé ze sousedních zemí.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mpo)


 

Každý třetí online hráč v Česku nemá přehled o tom, kolik za hry utratí. Gamingu se pravidelně věnuje 2,5 milionu Čechů

Přes 2,5 milionu Čechů, tedy 37 % obyvatel ve věku 15-64 let alespoň jednou do týdne hraje hry na chytrém telefonu, počítači nebo jiném herním zařízení. Nejčastěji ke hraní her lidé využívají smartphone (75 % hráčů) a notebook (47 % hráčů), stolní počítač je až na třetím místě. Podle průzkumu NMS Market Research pro Českou spořitelnu má sice dvě třetiny hráčů (69 %) přehled o svých financích, které utratí za hry a mikrotransakce, nicméně 11 % hráčů má částečný přehled a pětina hráčů (20 %) dokonce žádný přehled o útratách za hry. Česká spořitelna se proto od léta v komunikační kampani zaměřuje na finanční zdraví hráčů on-line her, v rámci které vstoupila i na sociální síť Twitch a spolupracuje s tvůrcem a streamerem Petrem Jirákem (alias Xnapy).

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-spoř)


 

Podvodné SMS se stále šíří a mění svůj obsah, aktuálně lákají na tisíce korun z fondu prevence

Kyberpodvodníci zkouší stále nové triky, momentálně lákají důvěřivce na finanční příspěvek z fondu prevence. Po příjemci zprávy vyžadují zejména přístupová hesla k bankovním účtům. Slibují až několik tisíc korun. VZP proto znovu varuje, aby lidé takové zprávy ignorovali. Všeobecná zdravotní pojišťovna nerozesílá žádné SMS ani e-maily, kde by vyžadovala nějaké přihlašování nebo vyplňování údajů k bance či jinému účtu. Jedná se o podvod a vyplněním požadovaných údajů lidé velmi vážně riskují, že přijdou o své úspory.

Nejen klienty VZP stále atakují podvodné SMS, které se z příjemce snaží vymámit například přístup k bankovnímu účtu. Nově lákají například na „schválený peněžitý příspěvek z fondu prevence“, obsah SMS zprávy je ale neustále modifikován a text tak může mít mnoho různých podob. „Tyto zprávy rozhodně ignorujte, nezkoušejte do nich cokoli zde vyplňovat. Pokud jste tak učinili, obraťte se na svoji banku s žádostí o prověření a případné zablokování účtů. Doporučujeme pro jistotu kontaktovat také Policii ČR a v rámci ochrany osobních údajů změnit přihlašovací hesla například do internetového bankovnictví,“ říká bezpečnostní ředitel VZP ČR Jan Svoboda, který zdůrazňuje, že VZP tímto způsobem své klienty neoslovuje a žádný bonus či příspěvek touto cestou nenabízí, ani nevyplácí. Pokud si klient nebude jist, zda mu přišla informace od VZP ČR, nebo falešná zpráva od podvodníků, může si pravost ověřit na infolince VZP: +420 952 222 222.

(tz-vzp)


 

Jak si z Black Friday neudělat černý pátek

(Praha, 22. listopad 2023) S blížícím se Black Friday lidé čelí sílícímu tlaku reklamy online prodejců přimět je k nákupům zlevněných věcí, které možná ani nepotřebují. Proti možné manipulaci nabízí Evropské spotřebitelské centrum následující tipy: udělat si seznam priorit svých nákupů, porovnat ceny více e-shopů, vedle hvězdiček hodnocení si i pár recenzí skutečně přečíst, zjistit si zemi sídla prodejce nebo se podívat, zda nebyl daný web založen teprve nedávno. Další tipy jsou na www.evropskyspotrebitel.cz.

„Lidé kvůli slevě nakoupí i to, co vůbec nepotřebují. Proti zbytečnému utrácení může pomoci stručný seznam toho, co můžeme opravdu potřebovat. Falešný tlak mohou vytvářet informace o omezené dostupnosti zboží a uváděné procento slevy. Přitom cena po slevě v jednom e-shopu může být ve výsledku klidně vyšší cena než v jiném bez slevy. Proto je dobré se – i když nám e-shop oznamuje, kolik zbývá kusů – vždy na chvíli zastavit a porovnat ceny z jiných obchodů,“ doporučuje Ondřej Tichota, ředitel Evropského spotřebitelského centra Česko, které se zabývá právy spotřebitelů při nakupování na jednotném trhu EU.

Ze zákona jsou prodejci povinni uvádět míru slevy oproti nejnižší ceně daného produktu v posledních 30 dnech. Soulad s tímto pravidlem kontroluje Česká obchodní inspekce, při které ESC Česko působí. Prodávající by si pak měli sami zkontrolovat, kam jsou dle obchodních podmínek povinni zaslat zboží při odstoupení od smlouvy do 14 dnů nebo při reklamaci.

„Stále se na nás obrací spotřebitelé s tím, že e-shop byl v češtině a zboží přišlo ze skladu v Česku, ale že až následně zjistili, že zboží musí zaslat například do Slovinska, Rumunska nebo Číny. S náklady na zásilku do zahraničí nepočítali a také mají náhlou obavu, aby odstoupení nebo reklamace dopadlo dobře. Porozhlédnout se před nákupem v e-shopu přitom zabere chvilku,“ připomíná Ondřej Tichota.

Základní poučka zní: podívat se krátce do obchodních podmínek a také do recenzí předchozích zákazníků daného prodejce. Vedle hodnocení počtem hvězdiček je dobré si několik recenzí také přečíst. To platí dvojnásob u nabídek na sociálních sítích, kde se schovává řada anonymních prodejců.

Na webu ESC Česko www.evropskyspotrebitel.cz/podvod je návod, jak si prověřit dosud neznámého, pro spotřebitele nového prodejce. Například lze zjistit datum založení daného e-shopu – pokud je starý jen pár měsíců, je třeba se mít na pozoru.

Někteří nakupující stále více zvažují podporu firem s etickými a udržitelnými postupy, šetrným přístupem k životnímu prostředí, zaměstnaneckou kulturou a podobně. I tato vodítka mohou spotřebitelům pomoci minimalizovat rizika podvodů a nevhodných nákupních rozhodnutí během Black Friday.

(tz-escčr)


 

Coca-Cola je nápojovým partnerem Českého hokeje

Společnost Coca-Cola se stala exkluzivním nápojovým partnerem Českého svazu ledního hokeje pro oblast nealkoholických a sportovních nápojů. Spolupráce se týká nejen seniorské, ale i juniorské a ženské hokejové reprezentace. S blížícím se mistrovstvím světa v ledním hokeji, které se uskuteční v květnu příštího roku v Praze a Ostravě, bude mít partnerství ještě další rozměr.

Společnost Coca-Cola se stala oficiální sponzorem Českého hokeje. Reprezentantky a reprezentanti se lvem na hrudi tak mají v zádech silného partnera, který se navíc postará o jejich pravidelný a vyvážený pitný režim. „Je to skvělý pocit, být partnerem českého hokejového svazu. Hokej je pro Čechy vášní a o to víc nás těší, že můžeme být jeho nedílnou součástí. Máme již společnou historii spolupráce a věřím, že dokážeme navázat na medailové úspěchy, kterých jsme již v minulosti dosáhli,“ říká Dan Timotin, generální ředitel Coca-Cola HBC Česko a Slovensko.

„Jsme rádi, že se na nejvyšší hokejovou scénu po několika letech vrací tak silná značka, jakou je společnost Coca-Cola. Těšíme se na aktivní spolupráci a věříme, že spojení našich dvou silných brandů bude pro všechny přínosné,“ popisuje marketingový a obchodní ředitel Ondřej Šnaidauf.

Coca-Cola jako hlavní nápoj bude zajišťovat svými produkty občerstvení sportovcům, ale i návštěvníkům všech hokejových utkáních. V rámci širokého portfolia nápojů společnosti se pak voda Natura stává oficiální vodou českého národního týmu, izotonický drink Powerade oficiální sportovním nápojem. Spolupráce je dlouhodobá a netýká se jen mistrovství světa, ale všech turnajů, kterých se budou naše reprezentace účastnit. Tato spolupráce navazuje na dlouhodobou podporu sportu ze strany společnosti Coca-Cola, v příštím roce se to týká i dalších globální akcí jako je fotbalové EURO či Olympijské hry v Paříži.

Zákazníci se mohou těšit na nejrůznější soutěže, zajímavé reklamní předměty s hokejovou tématikou ale i řadu netradičních aktivit, které na českém trhu nebyly doposud k vidění.

(tz-vk)


 

Cermat připravil novou webovou aplikaci k procvičování testů JPZ

Nová webová aplikace Cermatu k procvičování testů a úloh zadaných v rámci jednotné přijímací zkoušky je na této adrese:

https://www.msmt.cz/testy-k-prijimackam-lze-procvicit-zdarma-v-nove-aplikaci

(tz-mšmt)


 

ČSSZ informuje, zda vzniká nárok na ošetřovné v případě stávky

V souvislosti se stávkou avizovanou na den 27. 11. 2023, u které je ohlášeno jednodenní přerušení práce školských a dětských zařízení, rekapitulujeme pro rodiče dětí podmínky nároku na ošetřovné.
Více informací naleznete v přiložené tiskové zprávě ZDE (Formát PDF).

(tz-čssz)

Zdroj: facebook

 

Ministerstvo zdravotnictví předložilo návrh na zvýšení platů zdravotníků o 8,5 miliardy, odbory nabídku odmítly

Zástupci Ministerstva zdravotnictví dnes opět jednali se zástupci Sekce mladých lékařů ČLK, nemocnic, zaměstnavatelů a zdravotnických odborů. Oproti předchozím návrhům, mezi které patří snížení počtu přesčasových hodin, zavedení 24hodinového výkonu práce a navýšení odměňování zdravotníků, byl nově představen návrh plošného navýšení tarifních tabulkových platů o 5 %. Odbory tento návrh odmítly. Další jednání proběhne v pondělí 27. 11. 2023.

„Je mi to moc líto, ale odbory dnes odmítly nejvyšší možné navýšení mezd lékařů a zdravotnického personálu, jaké jsme mohli nabídnout ještě nad rámec úhradové vyhlášky. Udělal jsem při snaze o dosažení dohody maximum. Náš partner bohužel požadavky stupňoval a neměl ochotu ani k částečnému kompromisu. Lékařům ale platy vzrostou i bez dohody, z veřejného zdravotního pojištění je na růst platů a mezd vyhrazeno příští rok 6,8 miliardy korun,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Nyní tak od 1. ledna příštího roku začne platit Zákoník práce, který nově zavede 24 hodinový výkon práce a vrátí přesčasové hodiny na původní počet 416. Změny ve vzdělávání a další budou platit tak, jak byly dohodnuty. Lékařům vzrostou platy podle původního návrhu ministerstva, tedy tak, že na mzdy bude rozděleno 6,8 miliardy z úhradové vyhlášky. Nejmladší lékaři s nejnižšími platy dostanou přidáno více a tento růst bude garantován v přímo řízených organizacích. Ostatní zdravotnické profese dostanou přidáno 5 % tarifu v osobním ohodnocení.

V každé přímo řízené nemocnici s akreditací pro vzdělávání bude působit koordinátor pro vzdělávání a do konce roku také vznikne kontaktní místo pro stížnosti lékařů na průběh jejich specializačního vzdělávání. Zakotveno bude také zákonné volno před atestační zkouškou a tzv. zkouškou po kmeni, která je přibližně v polovině období předatestačního vzdělávání. V příštím roce také vznikne zákon o odměňování ve zdravotnictví, který příjmy zdravotníků rovněž zvedne.

„Ministr předložil férovou nabídku, ale jak vidíme, tak odbory a zástupci České lékařské komory se prostě dohodnout nechtěli. My jsme jim šli naproti, ale s každým dalším námi splněným požadavkem přišlo od odborů další ne. Takzvané Hegerovo memorandum tak bude splněno k 1.1.2024 na 50 procent a od 1.1.2025 jej chceme naplnit zcela,“ doplnil náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

(tz-mz)


 

Jak budou mít obchody otevřeno letos o Vánocích a na Silvestra


 

Jurečka jednal jako papaláš, na disidenta kašlal. Snaží se, až když mu jde o křeslo

 


 

Za čekání ve frontě sleva. Lidl přichází s novou akcí, konkurence ji má už roky

 


 

Největší světová databáze mykorhizních hub může zodpovědět mnoho otázek, i o klimatu

Téměř 8500 vzorků a více než 50 milionů pozorování zahrnuje největší světová databáze arbuskulárně mykorhizních hub – tedy mikroskopických hub, které prorůstají kořeny cévnatých rostlin a navzájem si pomáhají. Zveřejnili ji vědci z Mikrobiologického ústavu AV ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Data z GlobalAMFungi databáze pomohou zodpovědět důležité otázky – například jak globální změna ovlivní rozšíření těchto hub, a i prospívání významných hospodářských plodin.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Ministr zdravotnictví jednal se zástupci České obezitologické společnosti ČLS JEP

Na Ministerstvu zdravotnictví se v úterý 21. listopadu uskutečnilo jednání se zástupci České obezitologické společnosti ČLS JEP. Hlavním tématem diskuze byla možnost posílení prevence obezity v dětském a adolescentním věku, zařazení obezitologie do systému postgraduálního vzdělávání, úhrada antiobezitik u vybraných podskupin pacientů nebo projednání a přijetí Národního programu prevence a léčby obezity, zahrnující krátkodobá i dlouhodobá opatření včetně zvýšení zdravotní gramotnosti v této oblasti.

„Počet nemocných s obezitou stoupá. Alarmující je pak zejména nárůst obezity dětské, kdy celkové situaci výrazně neprospěla epidemie COVID-19. Společně s tím se ale zvyšuje i výskyt přidružených onemocnění, zvláště diabetu 2. typu, a kardiovaskulárních komplikací. To je potřeba změnit. Uděláme pro to maximum,“ řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Ministr zdravotnictví pravidelně zasedá s výbory společnosti ČLS JEP. Tato jednání slouží k prohloubení vzájemné informovanosti a zlepšení komunikace mezi odbornými společnostmi a Ministerstvem zdravotnictví.

„Děkuji panu ministrovi za setkání a přislíbení spolupráce na přijetí Národního programu prevence a léčby obezity a dalších kroků. Obezita u nás stále není všeobecně akceptována jako chronické onemocnění vyžadující léčbu. Nahrává tomu fakt, že nejsou k dispozici přesná data o prevalenci. Věříme, že se nám společně díky Národnímu obezitologickému programu podaří tuto oblast posunout dál a zvýšit zdravotní gramotnost veřejnosti,“ dodal Martin Haluzík za Českou obezitologickou společnost ČLS JEP.

„Prvním odborníkem, se kterým se obézní pacient setká, je zpravidla praktický lékař, proto právě v ordinaci praktického lékaře leží těžiště péče o tyto pacienty. Děkuji za dnešní diskusi a ochotu ministerstva zdravotnictví otázku obezity intenzivně řešit,“ doplnil předseda Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP Svatopluk Býma.

(tz-mz)


 

Obchvat Vlachova Březí je v předběžném užívání, nová silnice ulehčila dopravě v centru

Vlachovo Březí 20. listopadu 2023 (PROTEXT) – Řidiči na Prachaticku se poprvé projeli po novém obchvatu Vlachova Březí. Obyvatelům města se díky nové silnici ulevilo od přetížené dopravy a zvýšila se kvalita bydlení. Stavba se řidičům otevřela předčasně, dokončovací práce budou probíhat už za běžného provozu. Kompletně hotovo bude koncem roku 2023. Práce na obchvatu odstartovaly v loni v dubnu. Dostat auta pryč z náměstí tu bylo dlouhodobým záměrem, podle starosty o to usilovali dlouhé generace. Teď se to konečně podařilo.

Lubomír Dragoun (BEZPP), starosta Vlachova Březí: „Když děkuji krajskému úřadu, tak především odboru dopravy, paní Tetaurová s námi úspěšně a velmi spolupracovala, týmu našeho zastupitelstva současného i předešlého, týmu rady, místostarostům, že nám opravdu vycházeli vstříc, pomohli.”

Tomáš Hajdušek (ODS), náměstek hejtmana Jihočeského kraje: “Samozřejmě mnohem lépe se žije, když je ta doprava zklidněná. Takže všem občanům Vlachova Březí závidím, zároveň jim to upřímně přeji.”

Aby byl provoz zahájen co nejdříve otevřeli stavbaři silnici s předstihem. Dokončovací práce včetně napojení křižovatek a oprav objízdných tras budou hotové koncem listopadu. Součástí stavby je i veřejné osvětlení chodníky, stezka pro pěší a cyklisty i protihlukové stěny.

Martin Kuba (ODS), hejtman Jihočeského kraje: “Dává nám to příležitost tu stavbu v takovém krásném počasí, jsem moc rád, že se nám obchvaty měst a obcí daří. My je všechny postupně realizujeme, jsem rád, že dneska stojíme na dalším otevřeném. Další připravujeme, teď vybíráme dodavatele, který by měl stavět druhou část obchvatu Kaplice, dotahujeme přípravu obchvatu v Blatné. Kousek odtud připravujeme obchvat v Husinci, kde zatím probíhá to, že se tam Eon zabývá překládkou vedení. Bez té by se projekt nedal realizovat. Dotahujeme všechny stavby, které se týkají dálničního obchvatu Českých Budějovic. Je toho prostě hodně.”

Stavba obchvatu vyšla na celkem 181 milionů korun. Obchvat Vlachova Březí odvede z centra města a hlavně z jeho náměstí až 80 procent tranzitní dopravy.


 

Hyundai oznámil propouštění. Na vině je klesající zájem o klasické převodovky

 


 

Nové úseky dálnice D4 jsou ze dvou třetin hotové, v Milíně se zklidní doprava

 


 

Úřad práce ČR pomůže zájemcům s výběrem školy na veletrhu vzdělávání Schola Pragensis 2023

Jak si vybrat nejvhodnější studijní či učební obor, jaká povolání mají největší šanci uspět na trhu práce nebo jak se zorientovat v bohaté nabídce středních škol. I s tím pomůže Úřad práce ČR návštěvníkům letošního ročníku přehlídky středního školství s názvem „Schola Pragensis 2023“. Akce proběhne ve dnech 23. – 25. 11. 2023 v Kongresovém centru v Praze.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-úpčr)


 

Léčba chronické obstrukční plicní nemoci stojí VZP ročně víc než 1,7 mld. korun, nejvíce nemocných bylo v Praze a na jižní Moravě

Počet klientů VZP trpících chronickou obstrukční plicní nemocí dosahuje téměř 115 tisíc. Za jejich léčbu vloni pojišťovna uhradila víc než 1,7 mld. Kč. V průměru tedy zhruba 15 tisíc korun za jednoho pacienta, což je o polovinu víc než před deseti lety. Nejvíce klientů s touto diagnózou se vloni léčilo v Praze a v Jihomoravském kraji. Statistiku vydává Všeobecná zdravotní pojišťovna v souvislosti s připomenutím Světového dne chronické obstrukční nemoci 20. listopadu. Ten má za cíl zvýšit povědomí o této nemoci a zároveň informovat o prevenci.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

 

(tz-e.on)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře