JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků našeho kraje – 46 týden 2023

JIŽNÍ ČECHY: Aktuální informace hygieniků našeho kraje – 46 týden 2023

 

V Jihočeském kraji je 459 případů lymeské boreliózy, v týdnu přibylo 8 nových, klíšťové encefalitidy je 71 případů, o 50 méně než vloni

ČESKÉ BUDĚJOVICE 16. 11. – Jihočeští hygienici registrují na samém konci sezony aktivity klíšťat k 46. kalendářnímu týdnu celkem 459 nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy a 71 případů klíšťové encefalitidy.

Výskyt je ve srovnání s minulým rokem u obou onemocnění příznivější. Hygienici evidují o poznání nižší výskyt klíšťové encefalitidy než vloni v tomto období, a to o rovných 50 případů (vloni 121 k 46. týdnu), a nižší je i výskyt lymeské boreliózy (letos o 30 případů méně než vloni, kdy bylo ve 46. týdnu 489). Aktivita klíšťat je dle informací Českého hydrometeorologického ústavu již řadu týdnů nízká nebo minimální, ojedinělé případy potvrzených onemocnění však ještě budou v dalších týdnech přibývat.

„V končícím 46. týdnu přibylo 8 nově nahlášených a potvrzených případů lymeské boreliózy, týden předtím jsme zaznamenali dokonce 20 nových případů. Letos tedy od začátku sezony registrujeme k dnešnímu dni 459 potvrzených případů. Nejvyšší výskyt je v absolutních číslech na Českobudějovicku, kde je nyní 135 potvrzených případů, na Táborsku je 102 (v týdnu +5), na Jindřichohradecku 79 (v týdnu + 3) a na Českokrumlovsku je 66 potvrzených případů. To jsou okresy s tradičně nejvyššími výskyty tohoto onemocnění v našem kraji. S výrazným odstupem následují Prachaticko, kde je 31 případů, na Strakonicku je 24 potvrzených případů a na Písecku je hlášeno zatím 22 případů,“ komentovala data za končící 46. týden ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Vloni bylo v kraji k 46. kalendářnímu týdnu potvrzeno 489 případů lymeské boreliózy, nejvíce na Českobudějovicku (144), Českokrumlovsku (102), Táborsku (99) a Jindřichohradecku (88). Letos tedy registrujeme o 30 případů méně než ve srovnatelném období loňského roku. V průběhu celé loňské sezony bylo v Jihočeském kraji celkově nahlášeno a potvrzeno 529 případů lymeské boreliózy, to bylo výrazně nejvíce za několik posledních let. Je jasné, že i letošní sezona bude v případě lymeské boreliózy patřit k těm s vyšším výskytem.

„V případě klíšťové encefalitidy je vývoj mnohem příznivější než vloni, v končícím týdnu jsme nezaznamenali po dlouhé době žádný nově potvrzený případ. Aktuálně tak evidujeme v kraji 71 nahlášených a potvrzených případů tohoto onemocnění. Nejvíce, 18, je v této sezoně na Českobudějovicku, na Českokrumlovsku je 17, na Prachaticku 11 případů, na Strakonicku 9 a na Jindřichohradecku 6, stejně jako na Táborsku. Podobně jako u lymeské boreliózy registrujeme nejméně případů i u klíšťové encefalitidy na Písecku, a sice 4 potvrzené případy. Pořadí jihočeských okresů co do absolutního počtu potvrzených případů je tak obdobné jako vloni, kdy nejvyšší výskyt ve 46. týdnu mělo Českobudějovicko (31) a nejnižší Písecko (6). Vloni bylo v kraji v tomto období 121 potvrzených případů, letos jich zatím máme o rovných 50 méně, to je velmi pozitivní trend. V loňské sezoně jsme na jihu Čech registrovali celkem 130 nahlášených a potvrzených onemocnění, letošní sezona bude podle všeho klidnější,“ doplnila dnešní data ředitelka protiepidemického odboru KHS Jihočeského kraje Hana Bendíková.

 

Nemocnost v kraji od minulého týdne mírně poklesla, přes tisíc případů na sto tisíc je nyní pouze na Českokrumlovsku

ČESKÉ BUDĚJOVICE 16. listopadu – V končícím 46. kalendářním týdnu se v Jihočeském kraji snížil počet akutních respiračních infekcí ve srovnání s minulým týdnem o 7,1 % na 872 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Nemocnost totiž poklesla výrazně v nejlidnatějším okrese Č. Budějovice, a to o 24,2 % z 1 309 na 992 případů na sto tisíc obyvatel, ve všech ostatních okresech kraje vzrostla.

Ve 46. týdnu byl v kraji počet akutních respiračních infekcí /ARI/ 872 případů na sto tisíc obyvatel kraje. Ve srovnání s předchozím týdnem nemocnost poklesla celkově o více než 7 procent (-7,1 %), jediný okres, který zaznamenal výrazný pokles, byl okres České Budějovice, největší nárůst zaznamenaly okresy Tábor o 9,7 % a Písek o 8,5 %. Nejvyšší nemocnost je momentálně na Českokrumlovsku, kde ve srovnání s minulým týdnem vzrostla o 7,3 % a překročila hranici 1 200 případů na sto tisíc obyvatel okresu (1 211 na sto tisíc), u hranice tisíce případů je i Českobudějovicko (992 na sto tisíc).

Co se týče věkových kategorií, počet akutních respiračních onemocnění vzrostl v končícím týdnu mezi školními dětmi (6-14 let, +1,7 %), ve všech ostatních věkových kategoriích poklesl, v relativních číslech je nejvyšší mezi předškolními dětmi (0-6 let, 2 715 na sto tisíc) a nejnižší je mezi seniory (65 a více let, 347 na sto tisíc). Vloni byla v tomto období v Jihočeském kraji celková nemocnost vyšší, 946 případů na sto tisíc obyvatel kraje, a tak jako letos byla nejvyšší na Českobudějovicku (1 106/100 000) a Českokrumlovsku (1 069/100 000). Oproti minulém týdnu klesl počet chřipce podobných onemocnění (ILI) o deset procent, aktuální výskyt je 9 případů na sto tisíc obyvatel kraje.

(tz-khs)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře