VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Ošetření u lékaře a dlužné pojistné

VŠEOBECNÁ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNA: Ošetření u lékaře a dlužné pojistné

OTÁZKA:
Dlužím na pojistném na zdravotní pojištění. Potřebuji lékařské ošetření, musím si ho uhradit sama? Může mne lékař odmítnout?
ODPOVĚĎ:

Nemusíte se obávat, že by vám kvůli dluhům na pojistném na zdravotní pojištění nebyla poskytnuta zdravotní péče, nebo že byste si ošetření u lékaře musela platit sama. Rozsah a podmínky poskytování zdravotní péče stanovuje zákon o veřejném zdravotním pojištění (č.  48/1997 Sb.).

Ošetření ve smluvním zdravotnickém zařízení

Bezplatně jsou pojištěnci zdravotní služby poskytnuty u smluvního poskytovatele zdravotní péče, tzn. ve zdravotnickém zařízení, které má smlouvu s pacientovou zdravotní pojišťovnou. Pacient se při poskytování zdravotní péče prokazuje průkazem pojištěnce zdravotní pojišťovny, případně náhradním dokladem vydaným zdravotní pojišťovnou.

Ošetření v nesmluvním zdravotnickém zařízení

V případě akutní potřeby lékařského ošetření nesmí být pacient odmítnut nesmluvním zdravotnickým zařízením a musí být ošetřen bez požadování jakékoliv úhrady. Zdravotní pojišťovny hradí nesmluvním zdravotnickým zařízením pouze akutní a neodkladnou péči, u které by odklad mohl vést k ohrožení života nebo k závažnému zhoršení zdravotního stavu. Akutní a neodkladnou péčí se rozumí poskytnutí zdravotní péče v případě úrazu, při vzniku akutního onemocnění, při akutním zhoršením zdravotního stavu a při neodkladném porodu.

Po poskytnutí akutní či neodkladné zdravotní péče v nesmluvním zdravotnickém zařízení musí být pojištěnec informován o možnosti provedení další zdravotní péče hrazené ze zdravotního pojištění ve smluvním zdravotnickém zařízení, a to za předpokladu, že jeho zdravotní stav umožňuje přesun. Zároveň musí být také poučen, že další zdravotní péči v nesmluvním zařízení si musí plně hradit jako samoplátce. Z tohoto důvodu je doporučeno volit ošetření v nesmluvních zdravotnických zařízeních v případech, kdy by mohlo nastat nebezpečí z prodlení a poskytnutí zdravotní péče v nesmluvním zařízení je v daný moment nejdostupnější.

Jak je to s úhradou pojistného na zdravotní pojištění?

Pojištěnec je povinen hradit příslušné zdravotní pojišťovně pojistné na zdravotní pojištění. V případě, že ho platit nebude, bude mu u zdravotní pojišťovny narůstat dluh včetně penále. Doporučujeme situaci s dlužným pojistným začít řešit a neodkládat.

 

(vzp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře