ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Obloha v listopadu 2023

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Obloha v listopadu 2023

Co nám nabídne listopadová obloha? Bude toho docela dost.

Listopadové večerní obloze vévodí planeta Jupiter, která byla 1. 11. nejblíže Zemi (3,98 astronomické jednotky) a o dva dny později 3. 11. bude v opozici se Sluncem. Na obloze je tak viditelná celou noc, ostatně už týdny nápadně svítí na večerní obloze jako ta “nejjasnější hvězda”. V první polovině noci můžeme pozorovat také Saturn a Neptun (i když ten už jenom dalekohledem).

Stejně jako Jupiter je v listopadu v opozici se Sluncem i planeta Uran, a to 13. 11. – s jasem 5,6 mag je na skutečně tmavé obloze viděti pouhým okem. Venuše je velmi jasným objektem na ranní obloze vysoko nad jihovýchodem a přichystá nám pěkný úkaz – 9. 11. bude vycházet krátce po tenkém srpku Měsíce, ten se bude dále přibližovat, až Venuši kolem 10.58 SEČ zakryje. Bohužel k tomu dojde na denní obloze, ale i menšími dalekohledy bude úkaz dobře pozorovatelný.

Výstup Venuše se odehraje za neosvětlenou částí Měsíce kolem 12.13 SEČ (pro pozorovatele na průsečíku 50. rovnoběžky (s. š.) a 15. poledníku (v. d.), pro pozorovatele v jiných místech České republiky se poloha Venuše vůči Měsíci a čas zákrytu mírně liší). I v listopadu máme možnost pozorovat seskupení Měsíce, Jupiteru, Aldebaranu a Plejád, a to 25.–27. 11. Kekonjunkci Měsíce s Jupiterem dojde 25. 11., nejblíže u Plejád bude Měsic nad ránem 27. 11.

 

FB – ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře