Z PRVNÍ RUKY: 44. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 44. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 


 

POTVRZENO: V PENNY CHUTNÁME HEZKY ČESKY

Ocenění „Chuťovka roku 2023“ získalo celkem 39 z 49 nominovaných produktů privátních značek PENNY. V rámci 15. ročníku této prestižní soutěže tak uspělo rekordních 80 % přihlášených produktů tohoto řetězce. Vítězi roku 2023 se staly privátní značky Boni, Crip Crop, Enjoy, Karlova Koruna, Řezníkův talíř a Vinum Regum.

Komise tvořená nezávislými potravinářskými odborníky každoročně hodnotí a posuzuje nominované výrobky především z hlediska jejich chuti, vzhledu, vůně a konzistence. „Mám velkou radost, že se nám znovu podařilo dosáhnout skvělého výsledku. Je to další ocenění pro celý náš tým kvality. Těší nás především to, že jsou to produkty domácích výrobců, které vyrábí ve spolupráci s námi a zákazníci je tak koupí pouze u nás. V letošním roce máme hned dva české výrobce, kteří zabodovali na plné čáře, a to značky Enjoy a Vinum regum. Označení našich privátních značek titulem „Česká chuťovka“ dává lidem jistotu, že jim nabízíme tu nejlepší možnou kvalitu za výhodnou cenu. A co nás těší je, že na konci je spokojený zákazník, který se k nám rád vrací,“ říká vedoucí oddělení kvality PENNY Petr Baudyš. Jen za poslední tři rok se oceněním Česká chuťovka může pochlubit takřka stovka produktů privátních značek PENNY (2021-26, 2022-34,2023-39).

V letošním ročníku soutěže získaly obě nejlépe hodnocené značky Enjoy a Vinum Regum hned 9 ocenění. Pod značkou Enjoy může spotřebitel ochutnat čokolády nejrůznějších příchutí, např. borůvkovou, pomerančovou a další. V nabídce Vinum Regum pak zákazník nalezne skvělá vína různých odrůd, jako např. bílý Ryzlink Vlašský, růžové Zweigeltrebe nebo červenou Frankovku. Výbornou kvalitu prokázaly i výrobky dalších privátních značek. Mezi vlajkovou loď výrobků značky Boni patří mimo jiné čerstvý sýr Boník, Mozzarella Mini nebo Gouda plátky 48 %. V případě značky Crip Crop byly oceněny 3 výrobky, a to například Obilné čtverečky se skořicí Skořinky nebo Obilné polštářky Bertík. Karlova Koruna zabodovala v pěti případech. K letošním vítězům se zařadily např. Halušky s uzeným masem a kysaným zelím nebo Segedínský guláš s houskovým knedlíkem. Řezníkův talíř neproměnil ve vítězství pouze jedinou ze šesti nominací. Oceněním se pyšní např. Mistrovská dušená šunka nebo Šunkové koleno.

ČESKÁ CHUŤOVKA – ZNAČKA, KTERÁ SI NA NIC NEHRAJE

Označení „Česká chuťovka“ nabízí spotřebiteli širokou paletu ověřených tuzemských produktů, které splňují parametry vysoké kvality, vynikající chuti, vzhledu a vůně. Již 15 let se snaží vyzdvihnout české výrobky vyráběné poctivým způsobem a ocenit jejich výrobce za jejich poctivou práci. Všichni výrobci, ze sektoru maloobchodu i velkoobchodu jsou si zde rovni. Hodnotí se hlavně kvalita výrobku jako takového. O rostoucí prestiži značky „Česká chuťovka“ svědčí fakt, že se do soutěže hlásí rok od roku o desítky více výrobců napříč všemi potravinářskými obory. Soutěž probíhá pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného, Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova, prezidenta Agrární komory Jana Doležala a prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy. Odborný patronát drží rektor VŠCHT, prof. Dr. RNDr. Pavel Matějka a odbornou garanci zastávají zástupci Vysoké školy.

(tz-penny)


 

Domov pro seniory Světlo, pobočka Písek, získal značku kvality v sociálních službách

Certifikát opravňující k užívání značky převzala ředitelka domova Šárka Nováčková na Ministerstvu průmyslu a obchodu dne 30 října. Rada kvality České republiky a Řídící výbor Národního programu Česká kvalita předal v rámci Dne s Českou kvalitou celkem 16 ocenění výrobkům a službám v Národním programu Česká kvalita.

„Je to ocenění naší práce, celého týmu. Je to pro nás prestiž, ale i záruka kvality poskytovaných služeb pro naše klienty,“ neskrývala dojetí při převzetí certifikátu ředitelka Nováčková. Proces certifikace podle ní pomohl její organizaci modernizovat provoz v mnoha oblastech. „Najeli jsme na koncept nulového odpadu a zároveň zavádíme novou technologii v servírování jídla. Budeme první organizací v České republice, která bude moci zavést systém aktivního tabletového systému,“ dodala ředitelka.

Úspěch domova oceňuje i jeho zřizovatel, Jihočeský kraj. „Gratuluji paní ředitelce a celému týmu Domova pro seniory v Písku k získání značky kvality. Je to důkaz, že se nespokojí jen s prostým plněním svých pracovních povinností, ale že o svoje klienty pečují s láskou a porozuměním. Snaží se jim vytvořit pohodlný a příjemný domov, kde se cítí bezpečně. Za to jim ze srdce děkuji,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast sociálních věcí Lucie Kozlová.

Tisková zpráva MPO je k dispozici zde: https://www.narodniportal.cz/znacku-ceska-kvalita-muze-nove-pouzivat-sestnact-organizaci/

(tz-jč)


 

Nové proboštství na Pražském hradě má moderní vizáž, přesto ctí minulost

Rekonstrukci Nového proboštství na Pražském hradě předcházel záchranný výzkum archeologů. Díky spolupráci se všemi zúčastněnými se podařilo budovu nejen citlivě zrekonstruovat, ale i přistavět nové objekty s minimálním zásahem do historických konstrukcí. Takto realizované novostavby jsou v areálu Pražského hradu naprosto výjimečné.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Podíl licencovaných patentů je v Česku stále nízký

Celkový počet licencí na ochranu průmyslového vlastnictví dosáhl v minulém roce 890, nejvíce z nich připadlo na patenty. Firmy, vysoké školy a veřejné výzkumné instituce inkasovaly na poplatcích ze svých patentů celkem 3,4 mld. Kč, pouze 19,7 mil. Kč jich však pocházelo z nově uzavřených patentových licencí.

„V minulém roce mělo uzavřenou platnou licenční smlouvu na svůj patentově chráněný vynález 86 tuzemských subjektů, mezi nimiž bylo 46 podniků, 16 veřejných výzkumných institucí a 14 veřejných vysokých škol. Jen 11 z nich však získalo na licenčních poplatcích více než milion korun, naopak téměř polovina z nich žádné příjmy z platných licencí v roce 2022 neměla,“ říká Karel Eliáš z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti:https://www.czso.cz/csu/czso/podil-licencovanych-patentu-je-v-cesku-stale-nizky

(tz-čsú)


 

Téměř 6 200 návštěvníků zavítalo na Burzy škol. Čekal je pestrý doprovodný program, ukázky z výuky i široká nabídka oborů

Od října do začátku listopadu navštívilo téměř 6 200 návštěvníků Burzy škol v 8 městech pořádané Jihočeskou hospodářskou komorou. I letos byla nabídka oborů velmi pestrá, a to včetně doprovodného programu vystavujících škol a firem. Důležitost osobního setkání na burzách kvitují nejen zájemci o studium, ale i vystavující školy, které mohou lépe představit nabízené obory.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jhk)


 

MONETA má druhý nejlepší ESG reporting v České republice

MONETA Money Bank je druhou nejlepší firmou Česka v reportování udržitelného chování firem, takzvaného ESG ratingu. Potvrdilo to hodnocení nezávislého komplexního průzkumu, který vytvořila Asociace společenské zodpovědnosti ve spolupráci s mezinárodně oceněným studijním programem CEMS, který funguje v rámci pražské VŠE. Rating byl ve čtvrtek zveřejněn v časopisu Forbes.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mon)


 

V září byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,7 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v září 2,7 %. Meziročně se zvýšil o 0,4 procentního bodu. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,4 %, u žen 3,1 %.  Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v září 75,1 %.

„Od roku 2017 přetrvává situace, kdy Česko patří mezi země s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii,“ komentuje výsledky Marta Petráňová, vedoucí oddělení pracovních sil, migrace a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-zari-2023

(tz-čsú)


 

Středoškoláci si mohou vyzkoušet práci vědců. Akademie věd vypsala roční stáže

Akademie věd otevírá opět svá pracoviště studentům středních škol, kteří si chtějí vyzkoušet vědeckou dráhu. Do 30. listopadu 2023 můžou poslat přihlášky na celoroční stáže Otevřené vědy.  Stáže jsou velmi oblíbené, v roce 2023 dostali organizátoři celkem 1657 přihlášek, přičemž 223 stážistů strávilo vědeckou prací na 15 000 hodin

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Blíží se konec vládních stropů. MPO doporučuje: Ověřte si podmínky své smlouvy na dodávky energií

Dodavatelé energií letos snižují ceny svých produktů. Situace na trzích s energiemi se ale může rychle měnit a nemusí tak pro laika být vždy přehledná. Je třeba, aby si zákazníci udržovali základní přehled o tom, jaké smlouvy na dodávky energií mají uzavřené, kolik platí, nebo do kdy mají ceny fixované. Cílem Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) je s tím pomoci. Resort mimo jiné informoval starostky a starosty o situaci lidí s cenami nad stropy. Poradí i operátoři na lince 1212, základní informace najdou zákazníci i na specializovaném webu MPO www.energiezamene.cz.

Loni touto dobou vrcholila energetická krize a dodavatelé tak nabízeli dodávky jedné megawatthodiny elektřiny za výrazně vyšší ceny než nyní. Vláda na situaci zareagovala zastropováním cen energií, které zákazníky před vysokými cenami ochránilo,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a dodává: S koncem roku 2023 ale dojde ke zrušení vládních stropů na energie a tím se situace na trhu výrazně promění. Pokud bude mít zákazník sjednanou smlouvu na dodávku energií za cenu nad vládním stropem, již ho toto opatření v příštím roce chránit nebude. Jeho platby za elektřinu či plyn tak mohou od ledna výrazně vzrůst. Tomu chceme předejít, proto chceme zvýšit povědomí o tomto problému a oslovujeme s žádostí o spolupráci města a obce, ale také třeba úřady práce.“

Několik set tisíc zákazníků si v loňském roce – v době, kdy ceny energií dosahovaly vrcholu – zafixovalo dodávky energií za cenu, která je výrazně vyšší než vládou stanovené stropy. To znamená, že by jim dodavatelé po zrušení zastropování začali opět účtovat jimi sjednané ceny.  Ty mohou být až o 7 tisíc korun za 1 MWh elektřiny vyšší než současné ceny na trhu. Při průměrné spotřebě okolo 3 MWh ročně tak může jedna domácnost zaplatit navíc až 21 tisíc korun každý rok. U plynu to může být o 3 tisíce korun za 1 MWh, takže průměrná domácnost při spotřebě 10 MWh ročně může zaplatit až o 30 tisíc korun více. 

Většina dodavatelů však svým zákazníkům nabízí možnost se tomuto navýšení cen energií vyhnout.  To znamená, že jim umožní zafixovaný tarif s nadstropovými cenami vyměnit za jiný produkt, který odpovídá současné situaci na energetickém trhu. Může nastat i situace, že se nejedná o zafixovanou smlouvu s cenou nad vládním stropem. Výpovědní lhůta činí zpravidla 3 měsíce, proto je potřeba i toto řešit v předstihu.

Potřeba ale je, aby si zákazníci nové smlouvy s dodavateli sami sjednali. Dodavatelé se snaží odběratele sami oslovovat, ne vždy se to ale povede, a proto je pro zákazníky lepší se na ně obrátit také napřímo.

MPO nabízí veřejnosti několik možností, jak si nechat poradit ohledně cen energií i energetických úspor. Na lince 1212 operátoři poskytnou aktuální informace, poradí každý všední den od 8:00 do 16:00 hod. Volání na linku je zpoplatněno dle tarifu volajícího.

Bezplatné profesionální konzultace v oblasti energetických úspor dále veřejnosti nabízí široká síť energetických poradců EKIS. Aktuality a moderní řešení v oblasti energetiky, dotační rozcestník, desatera na ochranu spotřebitele nebo pravidelné informování veřejnosti a obcí jsou na webu www.energiezamene.cz. Co dělat, když máte nadstropovou cenu energií, najdete také na webu Energetického regulačního úřadu. Pokud máte cenu energií pod vládním zastropováním, srovnejte si aktuální nabídku dodavatelů na srovnavac.eru.cz.

(tz-mpo)


 

Lesy ČR obnovily na jižní Moravě tři vodní nádrže a vrátily vodu lesům

Hradec Králové, 2. listopadu 2023 – Soustavu tří vodních nádrží letos obnovily a několik nových tůní vytvořily Lesy České republiky za bezmála 8,5 milionu korun v údolí Zlatého potoka v katastrálním území Tetčice v okrese Brno-venkov.

Obnovené nádrže zadrží vodu v krajině a v tůních naleznou útočiště zvláště chránění živočichové, jako je skokan zelený, ropucha obecná nebo slepýš křehký, jejichž výskyt potvrdil v lokalitě biologický průzkum.

„Nejdříve jsme odstranili torza původních nádrží a následně vybudovali nové včetně spodních výpustí a bezpečnostních přelivů,“ uvedl Pavel Hopjan, vedoucí správy toků pro povodí Dyje.

K nádržím se dostanete po naučné stezce Bučín, která turisty a návštěvníky provede nejkrásnější částí přírodního parku Bobrava s rozsáhlými lesy. Převažují v nich listnáče, zejména duby, buky či habry.

Podnik tak v rámci svého vodohospodářského programu vrátil dalším projektem vodu lesu: www.vracimevodulesu.cz.

(tz-lčr)


 

Počet neschopenek zůstává i nadále vysoký

Během první poloviny roku 2023 chybělo kvůli dočasné pracovní neschopnosti v zaměstnání každý den v průměru 234 tisíc nemocensky pojištěných, tedy zhruba každý dvacátý. Oproti období před epidemií onemocnění covid-19 vzrostl denní stav osob v pracovní neschopnosti o 5 tisíc. Na neschopence strávili obyvatelé Česka během 1. poloviny letošního roku více než 42 milionů dnů.

„V přepočtu na 100 nemocensky pojištěných bylo v první polovině letošního roku evidováno 28 nově hlášených případů pracovní neschopnosti, tedy o 7 více než ve stejném období roku 2019. Tento ukazatel vzrostl ve všech odvětvových sekcích,“ uvedla Alena Hykyšová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/pocet-neschopenek-zustava-i-nadale-vysoky

(tz-čsú)


 

Prestižní osvědčení „Bezpečný podnik“ v Praze převzalo 17 společností

Zástupcům sedmnácti společností bylo v Praze předáno osvědčení „Bezpečný podnik“. To je pro firmy potvrzením, že bezpečnost a ochranu zdraví svých zaměstnanců berou vážně a je pro ně stejně důležitá jako ekonomické ukazatele. O atraktivitě „Bezpečného podniku“ svědčí, že téměř všechny společnosti oceněné za nadstandardní ochranu svých zaměstnanců při práci toto osvědčení obhájily z minula, velká část už poněkolikáté.

Osvědčení Bezpečný podnik se získává na dobu tří let, kdy po celou dobu je takto oceněná společnost pod zvýšeným dohledem inspektorů bezpečnosti práce. Pro firmy je získání takového ocenění prestižní záležitostí. V České republice se v současné době prokazuje platným osvědčením celkem 67 společností, které zaměstnávají dohromady přibližně 50 tisíc zaměstnanců

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-súip)


 

Rodiny samoživitelek a samoživitelů mohou nadále čerpat náhradní výživné, výplata proběhne i zpětně

Prezident republiky podepsal zákon o prodloužení náhradního výživného o dva roky. Novela z dílny MPSV tak začala platit v listopadu. To pomůže především samoživitelkám a samoživitelům, kteří čelí obtížím při soudním vymáhání stanoveného výživného. Náhradní výživné bude vypláceno i zpětně, aby navázalo na předchozí právní úpravu. Je ale nutné doložit do konce listopadu potřebné dokumenty příslušnému Úřadu práce, který bude klienty písemně informovat.

CELÁ ZPRÁVA (Formát PDF)

(tz-mpsv)


 

Podvodné SMS v noci opět dorazily klientům VZP, podle odhadů jich mohou již být tisíce

Scénář i podoba podvodných SMS zpráv, které dostávají (nejen) klienti VZP ČR se opakuje. Rozeslaná informace předstírá, že odesílatelem je právě VZP ČR, adresáta vyzývá k vyplnění údajů na falešné webové stránce či přihlášení například do aplikace Moje VZP. Příslibem je v těchto případech zaslání přeplatků či „pojistné výplaty“.

Zaznamenali jsme obdobné texty rozeslané z různých telefonních čísel, riziko klientům hrozí po vyplnění údajů na fiktivním odkazu, proto je důrazně varujeme před tím, aby na takové zprávy reagovali či se řídili pokyny v nich uvedenými,“ říká bezpečnostní ředitel VZP ČR Jan Svoboda. Podle jeho odhadu mohou být takto rozeslány tisíce SMS zpráv. Jejich obsahem je například příslib výplaty přeplatků na zdravotním pojištění, v textu formulováno jako „čeká Vás pojistná výplata“.

Uvedená webová adresa https://vzp-portal.online/ je falešná! VZP ČR proto znovu varuje, aby lidé neotvírali žádné odkazy, které vedou mimo oficiální stránky VZP ČR dostupné na internetové adrese https://www.vzp.cz.

Pokud si klient nebude jist, zda mu přišla informace od VZP ČR, nebo falešná zpráva od podvodníků, může si pravost ověřit na infolince VZP: +420 952 222 222. Jasným vodítkem pro klienty může být také to, že v případě zpráv rozesílaných skutečně z VZP, je ve jménu odesílatele uvedeno: „VZP CR“ nebo „EKK“.

VZP ČR varuje před těmito podvodnými SMS zprávami prostřednictvím sociálních sítí, v aplikaci Moje VZP i na svých klientských pracovištích.

(tz-vzp)


 

„Záruky pro mladé“ pokračují i v novém programovém období, dosud podpořily téměř 16 tisíc lidí

Takév novém programovém období Úřad práce ČR pokračuje v podpoře zaměstnanosti lidí do 29 let. A to prostřednictvím celorepublikového projektu s názvem „Záruky pro mladé“, který navazuje na předchozí a velmi úspěšné regionální projekty „Záruky pro mladé v …. kraji“. I tentokrát Úřad práce ČR nabízí absolventům a mladým lidem možnost získat praxi, doplnit si vzdělání nebo najít práci. Nový projekt se rozběhl v červnu 2023 a poběží do konce května 2027. Je spolufinancován z ESF+ v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus (OPZ+) a státního rozpočtu ČR. Celkem má ÚP ČR k dispozici 1,197 mld. Kč.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-úpčr)


 

Titulem “Podnik podporující zdraví” byly letos oceněny čtyři společnosti

V prostorách Kaiserštejnského paláce se uskutečnilo slavnostní předání ocenění Podnik podporující zdraví 2023. Jde již o devatenáctý ročník soutěže, kterou vyhlašuje hlavní hygienik České republiky. Organizaci a vyhodnocení soutěže zajišťuje Státní zdravotní ústav pod záštitou Ministerstva zdravotnictví ČR. Jejím hlavním mottem je aktivní podpora zdraví na pracovišti. Tato soutěž je známá i na mezinárodní úrovni.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mz)


 

Do Prahy přijedou přední světoví odborníci na dějiny holokaustu

Nejnovější výzkum o pronásledování a genocidě Židů a Romů za druhé světové války budou na konferenci v Praze probírat přední odborníci na dějiny holokaustu z celého světa. Zaměří se také na otázku paměti a připomínání těchto událostí. Konference Lessons and Legacies se koná od 6. do 9. listopadu v Praze. Poprvé se uskuteční v zemi, která zažila holokaust za nacistické okupace a má zároveň zkušenost se státním socialismem.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Chcete kvalitu? České firmy vám ji dodají. Značku Česká kvalita může nově používat 16 organizací

Rada kvality České republiky a Řídící výbor Národního programu Česká kvalita oznámily předání dalších 16 ocenění výrobkům a službám v Národním programu Česká kvalita. Certifikáty opravňující k užívání značky převzali zástupci oceněných firem na Dni s Českou kvalitou na Ministerstvu průmyslu a obchodu.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-mpo)


 

NESNĚZENO V PENNY SLAVÍ ÚSPĚCH A ROZŠIŘUJE SE

PENNY rozšířilo možnost nákupu balíčku NESNĚZENO už na 51 prodejen po celé České republice. Po pilotním projektu, který pomohl nastavit fungování celého systému, nabízí  od konce října možnost nakoupit zvýhodněné potravinové balíčky na 44 dalších prodejnách.

V dubnu letošního roku PENNY jako vůbec první potravinářský řetězec u nás zapojilo do projektu Nesnězeno svoji prodejnu v Revoluční ulici v Praze. Následně do pilotního projektu zapojilo celkem 6 prodejen v Praze a od té doby díky tomu zákazníci zachránili 3 500 balíčků potravin. „Bylo pro nás příjemným překvapením, jaký zájem zákazníci o možnost nákupu výhodného balíčku potravin projevili. Nejenže tím ušetří, ale současně se s námi zapojují do boje proti plýtvání potravinami. I proto jsme se na základě zkušenosti a po nastavení celého systému rozhodli navýšit počet prodejen, kde mohou této unikátní služby využít,“ okomentoval rozšíření počtu prodejen zapojených do projektu Nesnězeno vedoucí komunikace PENNY Tomáše Kubík.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-penny)


 

Na Budějovicko přiletí Svatomartinská husa

Husa upečená dozlatova podávaná se zelím a knedlíky a také další tradiční speciality, jako je například kaldoun. To jsou neodmyslitelné komponenty svatomartinských hodů. Také na Budějovicku chystají restauratéři to nejlepší ze svých receptů na husí hostinu. Zájem je obrovský, plní se rezervace ke stolu i lůžka v hotelích. Svatý Martina láká do jižních Čech také turisty.

Období od 3. do 19. listopadu nebude pro husy úplně veselý, ale koho naopak rozveselí, jsou všichni milovníci dobrého jídla. Tradiční Svatomartinské husí menu naplánovala také řada restaurací na Českobudějovicku v jižních Čechách. Už nyní restauratéři potvrzují obrovský zájem a plnící se rezervace, proto na mnoha místech zařadili husí pokrmy do nabídky po celý týden. Volné kapacity jsou často během týdne, ale také v neděli.

“V tuto chvíli máme na seznamu dvacítku restaurací z Budějovicka, které nám potvrdily Svatomartinskou nabídku,” uvádí ředitel Turistické oblasti Budějovicko Tomáš Polanský. Seznam těchto restaurací najdete na webu bit.ly/husa2023.

(tz-bud)


 

Osm z deseti Čechů nemá vyřešené, co se stane s jejich majetkem nebo majetkem blízkých v případě úmrtí

Úmrtí blízké osoby je těžkým tématem, kterému se často vyhýbáme a odkládáme jej stranou. Nicméně představa, že by rodina byla po našem odchodu nebo skonu člena rodiny vystavena finančním problémům, je nepříjemná. Průzkum agentury Ipsos pro Českou spořitelnu, který proběhl v souvislosti s blížící se Památkou zesnulých, zjišťoval, jaký vztah mají Češi k tzv. Dušičkám, zároveň jak přemýšlí o vlastní smrtelnosti a jsou připraveni na řešení dědictví a ochranu rodinných financí.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-spoř)


 

Genová terapie dokáže obnovit růst axonů v poraněné míše

Poškozená nervová vlákna v míše bude možné obnovit genovou terapií, která nastartuje oživení a růst axonů, výběžků nervových vláken. Úspěšné pokusy na laboratorních zvířatech mají za sebou vědci z Ústavu experimentální medicíny AV ČR. Potkanům se touto metodou vrátila citlivost zadních končetin téměř na úroveň před poraněním.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Počet klientů VZP se zhoubným karcinomem prostaty vzrostl během deseti let víc než o třetinu

Karcinom prostaty patří mezi nejčastější zhoubné nádory u mužů. Každoročně si tuto diagnózu v Česku vyslechne zhruba 8 000 nových pacientů a téměř 1 500 mužů dle dat ÚZIS na zhoubný nádor prostaty bohužel také zemře. Počet klientů VZP s touto diagnózou vzrostl za posledních deset let zhruba o třetinu (o 35 %). Vloni se se zhoubným nádorem prostaty léčilo téměř 47 tisíc pojištěnců, v roce 2012 bylo takových pacientů 35 tisíc. Náklady na léčbu v roce 2012 činily zhruba 870 mil. korun, v roce 2023 již 2,1 mld. korun (o 144 % víc).

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

HDP klesl mezičtvrtletně o 0,3 %

Podle předběžného odhadu klesl hrubý domácí produkt ve 3. čtvrtletí mezičtvrtletně o 0,3 % a meziročně o 0,6 %.

„Meziroční pokles HDP byl negativně ovlivněn nižšími výdaji na konečnou spotřebu domácností a nižší tvorbou hrubého kapitálu. Pozitivní vliv měla zahraniční poptávka,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/predbezny-odhad-hdp-3-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Česko-slovenský projekt podporuje sdílenou péči o děti s autismem

Česká Lípa 31. října 2023 (PROTEXT) – Homesharing a dobrovolnictví jsou dvě metody pomoci, které rodinám s dětmi s autismem poskytuje česká organizace LÍP A SPOLU, z.s. a občianske združenie HANS ze Slovenska. Bližší informace o jejich výhodách a úspěších se dozvíte na blížící se on-line konferenci.

Péče o děti s autismem je náročná práce na 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Rodiče mnohdy nemají čas ani sílu dělat věci, které se ostatním zdají běžné. A tady přichází na pomoc podpora v podobě homesharingu a dobrovolnictví, kdy hostitel či dobrovolník pomáhá rodině tím, že během předem dohodnuté doby tráví čas s dítětem s autismem. Díky tomu rodič a celá rodina získávají čas nabrat nové síly.

Organizace LÍP A SPOLU, z.s. a občianske združenie HANS, které se problematice sdílené péče věnují, se rozhodly spojit síly a podělit se o zkušenosti ze svých zemí prostřednictvím projektu “Homesharing a dobrovolnictví jako možnosti celoživotního vzdělávání” podpořeném v programu ERASMUS+. Každý den ve své práci vidí, jak sdílená péče pomáhá a rádi by ji svými aktivitami rozšířili dále.

Více o homesharingu a dobrovolnickém programu Děti bez návodu a roli vzdělávání v přípravě dobrovolníků se dozvíte od realizátorů z LÍP A SPOLU,z.s. a OZ HANS v rámci úvodní česko-slovenské konference, která se bude konat online dne 22.11.2023. Účast je bezplatná, registrační formulář je dostupný na webových stránkách a sociálních sítích obou organizací.

Homesharing jako forma podpory přišla do České republiky z Irska.

Paní Veronika, hostitelka 11letého Štěpána, o své zkušenosti říká: “Homesharing je pro mě smysluplný způsob, jak strávit volný čas s člověkem, kterého mám ráda. Někdy se učím i vykročit ze své komfortní zóny, a hledat se Štěpánem společnou cestu. Je to o empatii, otevřené mysli a chuti zkoušet něco nového.”

Rodinám na Slovensku pomáhá s náročnou péčí program specializovaného dobrovolnictví. Margaréta, která je do programu zapojena o něm řekla: “Celý program mi prišiel ako čarovná kúzelná palička, že niekto myslí na deti a rodičov z jednorodičovských rodín. A tá predstava hodnoty pre mňa samotnú mi prišla veľmi vysoká. Len šťastný a spokojný rodič môže skutočne podporovať šťastie u svojho dieťaťa.”

V rámci společného projektu se v průběhu příštího roku uskuteční šest on-line seminářů a závěrečná konference určená institucím a jednotlivcům, kteří mají zájem zapojit se do jedné z forem sdílené péče nebo se s ní setkávají během výkonu práce. Výstupem projektu bude sborník obsahující informace ze seminářů a konferencí, ale také rozhovory s rodiči, hostiteli a dobrovolníky.


 

Příčiny dluhové pasti? Půjčky bez registru i dluhy partnera

Praha 31. října 2023 (PROTEXT) – Neuvážené nákupy zboží na splátky, ztráta zaměstnání, gamblerství ‒ to jsou jen některé z příčin tzv. dluhové pasti. Tedy situace, kdy člověk již není s to dostát svým závazkům, bere si nové úvěry na splacení těch starých, čelí i několika exekucím a prakticky není schopen své dluhy do konce života dorovnat. Kdo se nejčastěji stává obětí dluhové spirály, jaké jsou další příčiny předlužení a kde hledat pomocnou ruku?

Typická představa o tom, že se dluhová spirála týká hlavně sociálně slabých skupin, není zcela přesná. Pravdou zůstává, že tento problém postihuje lidi s menší finanční gramotností, předlužení se ale stále více dotýká i nižší střední třídy – zejména samoživitelů a důchodců. Nezřídka se setkáváme s tím, že si samoživitel bere půjčku na běžné měsíční náklady, jako jsou potraviny či nájem. U důchodců jsou pak zvláštním rizikem předváděcí akce tzv. šmejdů, kdy senior nakoupí – třeba i na úvěr – předražené zboží.

Pozor na nebankovní půjčky “bez registru

Řada nebankovních společností cílí na klienty s nižší bonitou, kteří u bank s žádostí o úvěr nepochodili. Zejména žadatelé, kteří už nějaký úvěr mají nebo se v minulosti potýkali s problémy se splácením, často vyhledávají tzv. půjčky bez nahlížení do registrů dlužníků. Jedná se typicky o mikroúvěry s krátkou dobou splatnosti, ale s vyššími úroky a také vyššími sankčními poplatky. I když po novele zákona o spotřebitelském úvěru z roku 2016 došlo na finančním trhu k výrazné regulaci, rizikovost těchto půjček zůstává vysoká. Právě to může být kritické pro klienty na pokraji dluhové pasti.

Dluhy partnera

Do problémů s dluhy může ovšem spadnout i ten, kdo má své finance pod kontrolou a nepouští se do rizikových nákupů či úvěrů. Exekuční příkaz nebo obstavení bankovních účtů může přijít i v případě, že si manžel/ka za našimi zády „napůjčoval/a“ peníze a své závazky nesplácí. I když se banky a úvěrové společnosti u částek v řádu vyšších statisíců snaží této situaci předejít a vyžadují souhlas nebo spoludlužnictví partnera, v případě nižších částek tato pojistka není. Přitom úroky a sankce z nesplácení byť malých částek mohou dosahovat závratných výšin.

Řešením může být oddlužení

Dá se očekávat, že se zhoršující se ekonomickou situací bude lidí s dluhovými problémy přibývat. Základní prevencí v této oblasti by mělo být ‒ laicky řečeno ‒ používat zdravý selský rozum: sestavit si realistický měsíční rozpočet, nepřekračovat své finanční možnosti, tvořit si finanční rezervu. A pokud se někdo do dluhové pasti dostal, je potřeba reagovat včas. Existuje celá řada bezplatných finančních poraden, kde s klienty zanalyzují jejich situaci a navrhnou optimální postup. Jednou z možností může být i tzv. oddlužení ‒ pokud dlužník splatí v dané době část svých závazků, zbytek mu je odpuštěn (nejčastěji se jedná o pětiletou formu oddlužení, kdy klient splatí 30% svých dluhů).

Výraznou pomocí může být také tzv. Milostivé léto ‒ akce již poněkolikáté vyhlášená Ministerstvem práce a sociálních věcí, která umožňuje klientům zbavit se dluhů na penále a exekučních nákladech u České správy sociálního zabezpečení a Finanční správy.


 

Sbírka Srdce dětem právě začíná

Praha 30. října 2023 (PROTEXT) – Již po třinácté se můžete ve všech obchodech Lidl zapojit do celorepublikové sbírky Srdce dětem na pomoc rodinám s vážně nemocnými dětmi, která začíná 30. října a končí 12. listopadu.

Loni tato nepostradatelná sbírka vynesla pro nemocné děti nádhernou částku 38,000.000 Kč, za které o.p.s. Život dětem pomohla 1376 rodinám s vážně nemocnými dětmi, které se bez pomoci laskavých lidí neobejdou.

Pokud vás zajímají některé z příběhů dětí, kterým sbírka Srdce dětem pomohla, podívejte se na www.srdcedetem.cz, kde kromě informací o sbírce najdete také reportáže o některých z dětí, kterým loňská sbírka pomohla.

Patří k nim například malý Mareček, který vypadal jako zdravý kluk, ale po těžké bronchitidě lékaři zjistili, že mu selhává srdce a musel podstoupit transplantaci nebo Vojtíšek s těžkou formou nemocí motýlích křídel a taky Samuel, který trpí velmi krutou nemocí – mukopolysacharidózou. Každá z obdarovaných rodin má svůj příběh s těžkým údělem a všechny pomoc potřebují, aby jim zůstala naděje a síla na náročnou péči o nemocné dítě.

Od 30. října až do 12. listopadu si mohou zákazníci Lidlu zakoupit u pokladny samolepku srdíčka za minimální částku 30 Kč, a to si potom odnést domů nebo ho nalepit do velkého srdce ve výloze a tím ho symbolicky věnovat nemocným dětem.

V každém z Lidlu je plakát s obdarovaným dítětem z loňské sbírky, které bydlí v daném regionu, aby zákazníci věděli, že sbírka pomáhá opravdu v celé naší republice. Video o sbírce najdete na https://youtu.be/zvRKk0UapBQ.

Za Život dětem o.p.s. prosíme všechny, zastavte se v době od 30. října do 12. listopadu do některého z Lidlu, kupte si pokladny samolepku a podpořte vážně nemocné děti, které naši pomoc zvlášť v dnešní náročné době velmi potřebují. Při lepení srdíčka si můžete udělat selfíčko, fotku zveřejnit na svých sociálních sítích a vyzvat své přátelé, aby se do tolik potřebné sbírky taky zapojili. Přidejte se třeba s textem: Podporuji sbírku Srdce dětem, která probíhá ve všech prodejnách Lidl do neděle 12. listopadu. Koupí samolepky za minimální částku 30 Kč můžete podpořit spoustu nemocných dětí, které trpí závažnými diagnózami, jako je spinální svalová atrofie, mukopolysacharidóza nebo třeba nemoc motýlích křídel. #srdcedetem #lidlcz

Kolik se podařilo získat sbírkou Srdce dětem pro nemocné děti tento rok, bude vyhlášeno v rámci Giving Tuesday 28. 11. 2023 a o.p.s. Život dětem, která už 23 let pomáhá právě rodinám s vážně nemocnými dětmi, stejně jako v minulých letech pomůže i z letošní sbírky dalším rodinám s nemocnými dětmi v průběhu roku 2024. Všem dárcům i zaměstnancům Lidlu patří velký dík za laskavou dlouholetou pomoc a podporu. Děkujeme všem laskavým lidem za naději pro nemocné děti, které se potýkají s těžkým osudem.


 

Příspěvek na očkování proti RS virům mohou čerpat nově i těhotné ženy

Správní rada VZP dnes (30. 10. 2023) schválila rozšíření skupiny pojištěnců u příspěvku na očkování proti RS virům, a to na základě doporučení České vakcinologické společnosti. Od 1. 11. 2023 mohou příspěvek na očkování proti RS virům ve výši 2 000 Kč čerpat těhotné ženy, které tímto ochrání nejenom sebe, ale také své narozené dítě do 6 měsíců věku. VZP od 1. září 2023 tento příspěvek nabízí také seniorům starším 60 let. Právě pro tyto dvě skupiny představuje infekce RS viry největší hrozbu.

„Vzhledem k tomu, že byla regulačními úřady schválena další vakcína proti RS virům, která umožňuje pasivní ochranu novorozenců a dětí do 6 měsíců věku prostřednictvím očkování těhotných žen, rozhodla se VZP rozšířit skupinu klientům, kterým toto očkování z fondu prevence uhradí,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům. Očkování těhotných se provádí jednorázovou dávkou mezi 24. a 36. týdnem těhotenství.

Příspěvek na očkování proti RS virům

Od 1. 11. 2023 mohou příspěvek na očkování proti RS virům ve výši 2 000 Kč čerpat těhotné ženy pojištěné u VZP. O příspěvek mohou již od 1. září žádat také klienti VZP starší 60 let. Podrobnosti o příspěvcích na očkování jsou zveřejněny na webu VZP.

Co jsou RS viry?

RS viry se vyskytují v populaci v průběhu celého roku, zvýšený výskyt je obvykle zaznamenán v zimních měsících. Infekce RS viry se projevuje rýmou, kašlem a běžnými příznaky nachlazení, ale může vést k zánětu středního ucha, zánětu průdušek, průdušinek a až k zápalu plic. RS viry mohou především u osob starších 60 let způsobovat závažné zdravotní komplikace, které mohou vést až k hospitalizaci. Toto onemocnění také představuje ohrožení pro novorozence a děti do jednoho roku. Rizikovou skupinou jsou pak zejména děti s vrozeným onemocněním srdce a plic, s neuromuskulárním postižením a poruchami imunity, u nich mohou RS viry způsobit závažný průběh onemocnění.

(tz-vzp)


 

Vědci popsali, jak buňka skládá molekulární nůžky na stříhaní RNA

Vědci nově lépe rozumí tomu, jak lidské buňky skládají molekulární nůžky, které stříhají RNA. Jde o další krok k pochopení toho, jak naše buňky čtou a překládají informaci uloženou ve své DNA. 

Mezinárodní vědecký tým pod vedením Davida Staňka z Ústavu molekulární genetiky AV ČR ve spolupráci s Mikrobiologickým ústavem AV ČR zjistil, že některé z dílků se musí nejdříve upravit, aby správně do skládačky zapadly, a popsal bílkovinu, která tyto úpravy dělá.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-avčr)


 

Spořitelna snižuje úrokové sazby úvěrů na bydlení. Pokles je až o 0,3 procentního bodu

Česká spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny (Buřinka) snižují od 27. října 2023 úrokové sazby hypotečních úvěrů a Hypoúvěru od Buřinky. Úroková sazba hypotečního úvěru u nejvíce poptávaných fixací na 5 let začíná od 5,74 % ročně.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-spoř)


 

Hodnocení ochrany a stavu životního prostředí – srpen/září 2023

V rámci svého šetření realizovaného v období srpna až září 2023 se CVVM SOÚ AV ČR zabývalo problematikou životního prostředí. Respondenti byli dotazování na to, jak jsou spokojeni či nespokojeni se stavem životního prostředí v České republice a v místě svého bydliště, a dále měli zhodnotit situaci v souvislosti s různými aktivitami nebo skutečnostmi, jež ovlivňují stav životního prostředí.

Z hlediska stavu životního prostředí respondenti lépe hodnotí životní prostředí v místě svého bydliště (79 %) oproti celkovému stavu v ČR (72 %), přičemž spokojenost se stavem životního prostředí v místě bydliště i celkově v ČR meziročně mírně poklesly.

Nejproblematičtěji je vnímaná hustota silničního provozu v místě bydliště. Nadpoloviční většina občanů je s dopravní situací ve svém bydlišti nespokojena (56 %).

Naopak dlouhodobě nejspokojenější jsou občané s dostupností volné přírody v místě svého bydliště, s níž jsou dle aktuálního šetření spokojeny více než čtyři pětiny z nich (81 %), tři čtvrtiny jsou také spokojeny s kvalitou pitné vody (75 %).

S výjimkou kvality pitné vody se všemi zkoumanými oblastmi životního prostření v místě svého bydliště jsou více spokojeni lidé, kteří žijí na vesnici, oproti dotázaným z města. S kvalitou pitné vody jsou naopak významně nejspokojenější lidé z předměstí velkých měst a po nich lidé z vesnic. Největší rozdíly ve prospěch vesnic oproti městům zaznamenáváme v případě světelného znečištění, čistoty ovzduší a čistoty okolní přírody.

(tz-cvvm)

 


 

Postoje obyvatel České republiky k novele zákona o českém školství, navrhovaným opatřením a k inkluzivnímu vzdělávání – srpen/září 2023

V rámci pravidelného šetření Centra pro výzkum veřejného mínění SOÚ AV ČR, jež probíhalo od srpna do září 2023, jsme se vybraných občanů tázali na jejich názor týkající se inkluzivního vzdělávání.

Konkrétně jsme zjišťovali názory na to, zda by se měly v běžných třídách vzdělávat děti s tělesným, smyslovým či mentálním postižením, děti cizí státní příslušnosti, romské děti, děti z chudých či naopak bohatých rodin a děti mimořádně nadané. Dále jsme se české veřejnosti dotazovali na postoje k opatřením zavedeným novelou zákona o českém školství a k aktuálně navrhovaným opatřením.

Nejvyšší podpoře se těší opatření týkající se předškolního vzdělávání. Naopak nejméně populárním je prodloužení povinné školní docházky na 10 let, podpořila by ho necelá třetina (33 %), naopak proti jsou takřka tři pětiny (58 %) české veřejnosti.

(tz-cvvm)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře