Z DENÍKU POLICIE ČR: Muži se nechali zlákat podvodnými stránkami na internetu

Z DENÍKU POLICIE ČR: Muži se nechali zlákat podvodnými stránkami na internetu

 

Pozor na podvodné stránky na internetu. Pěkně vypadající stránky, přívětivé ceny za nabízený sortiment zaujmou mnoho lidí. Hned dva případy řeší strakoničtí policisté. Dvě webové stránky nabízející stejný sortiment a obě falešné.

Na podvodné stránky naletěl 37letý muž ze Strakonicka, který si na podvodných webových stránkách nabízející palivo objednal zboží. Přes webové stránky objednal brikety a na uvedený bankovní účet zaslal částku přes 10 000 korun. Prodejce záhy přestal komunikovat, žádné palivo nedodal a peníze nevrátil.

Podobnou zkušenost má také 56letý muž, kterého také zaujaly webové stránky nabízející palivo za výhodné ceny. Proto si přes stránky objednal dřevěné pelety.  Předem zaslal peníze na bankovní účet, ale pelet se nedočkal. I v tomto případě komunikace s prodejcem skončila, zboží nebylo doručeno a finanční hotovost ve výši 11 398 korun je už zřejmě v kapse podvodníka.

Podvodníci zkouší všechny možnosti, jak se obohatit na úkor druhých. Zřizují si nebo duplikují webové stránky s různým sortimentem, ale nabízející výhodné ceny. Reagují také na zveřejněné aktuální nabídky spojené s ročním obdobím, např. přeplatky za energie v době vyúčtování, příspěvky na bydlení, nabídka paliva před topnou sezónou a podobně. Pachatel zboží na prodej inzeruje za výhodnou cenu, požaduje platbu předem na účet, inkasuje částku a pak zboží neodesílá a je nekontaktní.

Bránit se můžeme pouze tak, že nebudeme posílat peníze předem, ale dobírkou, případně zvolíme nebo nabídneme osobní převzetí. Prověříme si informace, které na stránkách se zbožím nalezneme (např. tel. číslo, IČO apod.).

 

POLICIE ČR

(Zveřejněno bez redakční úpravy)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře