Z PRVNÍ RUKY: 42. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 42. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

55 % o tolik stoupl v září a říjnu ve srovnání s letními měsíci průměrný počet uživatelů, kteří denně navštíví stránku E.ON Rádce s tipy, jak mohou snížit spotřebu a ušetřit náklady na energie i díky jednoduchým krokům

Zatímco v červnu, červenci a srpnu navštívilo stránky E.ON Rádce za den v průměru 571 uživatelů, za posledních sedm týdnů jich bylo více než 1000 denně. Potvrzuje se tak trend, kdy lidé s příchodem podzimu, i když je zatím teplotně nadprůměrný, hledají témata spojená s šetřením energií.

S tím pomáhá veřejnosti projekt E.ON Rádce už osm let a jen za poslední necelé dva roky navštívil jeho stránky téměř jeden milion uživatelů. Podle dostupných dat se za dobu jeho fungování mění i skladba témat, která lidé na stránce vyhledávají. Reagují tak na aktuálně diskutovaná témata ve společnosti i médiích. Vloni na podzim měli návštěvníci největší zájem o návody, jak jednoduše a okamžitě začít šetřit energiemi. Nejpopulárnějšími byly tipy na to, jaká je optimální teplota v místnostech, jak zbytečně nepřetápět nebo jak snížit spotřebu teplé vody.

Fakt, že lidé skutečně šetřili energiemi, se promítl i do celkově nižší spotřeby v minulé topné sezoně. Potvrzují to data distribuční společnosti EG.D, která patří do skupiny E.ON. Průměrná spotřeba plynu byla od října loňského roku do letošního března o 17,9 % nižší než za stejné období přelomu let 2021 a 2022. A klesla i spotřeba elektrické energie, která byla v topné sezoně 2022/2023 o 7,2 % nižší než v předchozím období.

Se začátkem letošního podzimu před novou topnou sezonou pak uživatelé nejčastěji na stránkách E.ON Rádce sahají po obsahu spojeném s dlouhodobými úsporami. Chtějí vědět, co je wattmetr a k čemu je dobrý, co je to virtuální baterie a jak funguje nebo kolik stojí tepelné čerpadlo.

E.ON rádce ovšem nabízí mnohem více. Zájemci zde najdou desítky návodů přehledně rozdělených do šesti kategorií. Stáhnout si mohou i brožuru Úsporná domácnost, která nejdůležitější tipy na úspory shrnuje do jednoho vydání.

(tz-e.on)


 

Mamografický screening zachraňuje životy již 20 let

Mamografický screening pomohl v České republice od svého zavedení v roce 2002 odhalit téměř 62 tisíc nádorů prsu. Za posledních 20 let došlo v souvislosti s tímto onemocněním ke snížení úmrtnosti o 31 procent. Vyplývá to z dat Národního screeningového centra Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR. Během této doby bylo provedeno přes 11 milionů screeningových mamografií. Pravidelný screening pomáhá odhalit rakovinu prsu převážně ve stadiích s velkou šancí na úspěšné vyléčení, přesto jej využívá jen 60 procent žen.

„Podpora prevence je zásadní prioritou Ministerstva zdravotnictví. Výborné výsledky mamografického screeningu jsou potvrzením jeho smysluplnosti a motivací pro rozšiřování screeningových programů i pro další diagnózy, u kterých je to odborně podložené,“ říká ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Každoročně je odhaleno přes 7 tisíc nových případů onemocnění karcinomem prsu u žen, přičemž zhruba 1 700 žen v důsledku této nemoci každý rok zemře. Průměrný věk nově diagnostikovaných pacientek se zhoubným nádorem prsu je okolo 65 let, ale nádor se nevyhýbá ani mladším ženám. Karcinom prsu představuje jedno z nejčastějších onemocnění rakovinou u žen.

Dr. Májek z Národního screeningového centra uvádí: „Za posledních 20 let se i díky mamografickému screeningu výrazně zvýšil podíl žen, u kterých je nádor prsu nalezen v nejčasnějším stadiu. Léčba těchto nádorů je dnes velice úspěšná. Na screening bohužel chodí pravidelně přibližně pouze 60 procent žen ve věku 45 až 69 let.“

V České republice mohou ženy přijít na bezplatné preventivní mamografické vyšetření od 45 let. Z veřejného pojištění je hrazeno toto vyšetření jednou za dva roky. Vyšetření se věnuje 73 specializovaných akreditovaných center, jejichž seznam lze najít na stránkách www.mamo.cz. Na tomto portálu lze najít všechny důležité informace ke screeningu pro širokou i odbornou veřejnost.

„Všechna screeningová centra jsou pravidelně sledována proto, aby byla dodržena všechna kritéria organizační, ale i medicínské kvality poskytovaných preventivních vyšetření. České ženy mohou na pojišťovnami plně hrazený screening docházet do kvalitních screeningových center až do konce života, což je v rámci screeningových programů v Evropě zcela jedinečné. Výsledky vyšetření jsou známy v rámci několika dní, některá centra vydávají výsledek ihned a dokonce okamžitě doplňují některá nezbytná vyšetření. Všechny ženy, kterým je objeven podezřelý nález, jsou dovyšetřeny a předány k léčbě do Komplexních onkologických center,“ uvádí primářka Skovajsová, předsedkyně Asociace mamodiagnostiků ČR.

„K rakovině prsu a její prevenci organizujeme i akce na půdě Poslanecké sněmovny, a to napříč politickým spektrem, protože rakovina také nemá stranické tričko. Spolu s poslankyněmi Martinou Ochodnickou a Marií Jílkovou byla například připravena akce „Poznej si prsa,“ upozorňující na možnost samovyšetření, které je vhodným nástrojem průběžné prevence. Zároveň spolupracujeme s nadačním fondem Aktivní Česko v rámci podpory prevence formou aktivního pohybu, který je nedílnou součástí péče o vlastní zdraví. Na prosinec k tomu chystáme výstavu a další akce připravujeme,“uvedla poslankyně Michaela Šebelová.

„Často se setkáváme s mýty, které kolem mamografického vyšetření panují. Mohu všechny ujistit, že ani stisk potřebný k vytvoření snímku, ani záření, které mamograf vydává, rakovinu nezpůsobí. Některé ženy nicméně stále odmítají mamografické vyšetření a preferují ultrazvuk. Neví ale, že prsa sice vyšetřit ultrazvukem lze, ale jedná se o hlavní vyšetřovací metodu u mladších žen, u nichž je hmota prsu natolik hutná, že je pro záření mamografu málo prostupná. Pro ženy starší 45 let je naproti tomu vhodnější mamograf,“vysvětluje ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Štěpánka Pokorná.

(tz-mz)


 

Součinnostní cvičení ZÓNA 2023 prověří jihočeské i národní krizové plány

Třídenní součinnostní cvičení Zóna 2023 prověří na jihu Čech krizovou připravenost Jihočeského kraje, složek Integrovaného záchranného systému a společnosti ČEZ. Všechny složky si při něm procvičí reakci na simulovanou havárii v Jaderné elektrárně Temelín. Temelínská elektrárna svolá v rámci cvičení havarijní štáb, svolána bude mimořádná bezpečnostní rada kraje, následně bude zasedat krizový štáb kraje i krizové štáby obcí s rozšířenou působností. Zapojí se i několik obcí. Na národní úrovni bude cvičit úřad vlády, několik ministerstev, SÚJB, SÚRO, ČEPS, HZS ČR i PČR. Několikrát bude jednat i Ústřední krizový štáb. Vše odstartují varovné sirény v areálu elektrárny. Energetici je spustí v pondělí 23. října ráno.

Hned dvakrát spustí energetici v Jaderné elektrárně Temelín varovné sirény. Nejprve se 140 vteřin trvají kolísavý tón ozve v závodním rozhlase, poté zazní i v areálových sirénách. Tak odstartuje třídenní součinnostní cvičení Zóna 2023. „V Temelíně takto cvičíme několikrát ročně. Tentokrát se sejde havarijní štáb elektrárny, který bude přijímat opatření na ochranu zaměstnanců a technické řešení situace. Vedle toho prověříme i komunikaci s ostatními orgány krizového řízení v návaznosti na naše havarijní plány. Druhý den pak mobilní monitorovací skupina provede radiační kontrolu okolí elektrárny,“ uvedl Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Na jihu Čech cvičení řídí a koordinuje hejtman Jihočeského kraje. Sejde se mimořádná bezpečnostní rada, následně i krizový štáb. „Prověříme stávající vnější havarijní plán i krizový plán kraje. Přijímána budou opatření na ochranu obyvatel i osob, které se budou nacházet v okolí elektrárny a na území, které havárie postihne – varování, ukrytí a evakuace i následná režimová opatření. Znalost rolí a spolupráce všech veřejných institucí i zasahujících složek bude klíčová pro úspěšné zvládnutí cvičení. Hlavním úkolem našeho krizového řízení bude koordinace činností všech organizací, které se cvičení na krajské úrovni zúčastní, a spolupráce s Ústředním krizovým štábem. Naším úkolem bude také komunikace směrem k veřejnosti,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba.

Jihočeští hasiči budou do taktického cvičení, které probíhá štábně na úrovni krizových štábů, zapojeni celé tři dny. „Naším hlavním úkolem je prověření procesu naplánovaní evakuace části zasaženého kraje. Podstatnou částí bude také prověření komunikačních toků mezi všemi zúčastněnými orgány a organizacemi od místní až po centrální úroveň,“ konstatoval ředitel Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje plk. Martin Sviták.

Jak řekl jihočeský policejní ředitel brig. gen. Luděk Procházka: „Do cvičení se zapojí například policisté krizového řízení, důstojníci operačního střediska a hlídky pořádkové a dopravní policie. Policisté by řešili dopravní uzávěry i objízdné trasy. Také zajištění veřejného pořádku a bezpečnosti v přijímacích střediscích. Hlídky v terénu také předávají informace o situaci cestou operačního střediska na krizový štáb.“

Cvičení potrvá do středy 25. října. Na celostátní úrovni se do cvičení zapojí například úřad vlády, několik ministerstev nebo SÚJB, SÚRO, ČEPS nebo HZS ČR.

(tz-jč)


 

VZP varuje před podvodnými SMS zprávami

VZP ČR varuje klienty před podvodnou SMS zprávou, která předstírá, že byla odeslána za VZP ČR a jejím obsahem je např. “výplata peněz”, “čeká na Vás pojistná výplata” atp. Tato zpráva odkazuje na podvodné stránky. Neotvírejte žádné odkazy, které vedou mimo oficiální stránky VZP ČR dostupné na internetové adrese https://www.vzp.cz.

Někteří klienti VZP v nočních a brzkých ranních hodinách obdrželi na své mobilní telefony falešné SMS zprávy vyzývající k finanční transakci týkající se právě zdravotního pojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny. Obsahem SMS je také odkaz na falešnou webovou adresu, kde se má údajná transakce provést. Upozorňujeme naše klienty, aby tyto zprávy ignorovali a rozhodně přes ně neprováděli žádné finanční transakce. Uvedená webová adresa https://vzp-portal.online/ je falešná!

Pokud si klient nebude jist, zda mu přišla informace od VZP ČR, nebo falešná zpráva od podvodníků, může si pravost ověřit na infolince VZP: +420 952 222 222. Jasným vodítkem pro klienty může být také to, že v případě zpráv rozesílaných skutečně z VZP, je ve jménu odesílatele uvedeno: „VZP CR“ nebo „EKK“.

VZP ČR varuje před těmito podvodnými SMS zprávami prostřednictvím sociálních sítí, v aplikaci Moje VZP i na svých klientských pracovištích.

(tz-vzp)


 

V lesnickém tendru hodnotí Lesy ČR stovky nabídek

Hradec Králové, 19. října 2023 – V letošním tendru Lesů ČR spojeném s prováděním pěstebních a těžebních prací i prodejem dřeva v letech 2024 až 2028 na 60 smluvních územních jednotkách předložilo 56 firem 579 nabídek. Jejich hodnocení právě začalo.

I letos jde o práce a služby prováděné na pětině území spravovaného Lesy ČR, konkrétně o dříví za 5,2 miliardy korun, těžbu 5,1 milionu metrů krychlových na 278 tisících hektarech lesa, ročně pak asi 1,2 milionů metrů krychlových, a obnovu osmi a půl tisíc hektarů lesa, ročně pak asi dvou tisíc.

Celkem 356 nabídek podaly firmy ve 39 zakázkách spojených s lesnickými činnostmi a prodejem dříví. V dalších 18 zakázkách zaměřených na provádění lesnických činností bez prodeje dříví obdržel podnik 191 nabídek. Na tři pěstební zakázky pak zájemci předložili 32 nabídek.

„Připravili jsme více menších zakázek. Díky tomu dostaly příležitost i malé a střední firmy, což je dobře,“ uvedl generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík a dodal: „Smlouvy chceme uzavřít do konce roku, aby mohly práce v lednu bez problémů začít“. Podle situace a podmínek konkrétní lokality jsou smlouvy pětileté, dvouleté i roční.

  • SHRNUTÍ: Předpokládaná hodnota tendru činí 5,2 miliardy korun. Celkem 579 nabídek podalo 56 společností. Tendr se týká 60 smluvních územních jednotek. Na jednu podali zájemci průměrně 9,6 nabídek.

(tz-lčr)


 

V centrální části NP Šumava začalo platit omezení vstupu do jádra tetřeví populace

Na části území Národního parku Šumava začalo nově platit omezení vstupu. Týká se oblasti, která přiléhá k hranici s Národním parkem Bavorský les. Opatření zceluje plochu, ve které už klidové území existuje a je tak již desítky let z větší části veřejnosti nepřístupná. Od Pramenů Vltavy až po Plesnou se tak nyní mohou turisté pohybovat pouze po značených turistických trasách.

„Hlavním důvodem vyhlášeného omezení vstupu je ochrana kriticky ohroženého tetřeva hlušce. V jádrovém území jeho výskytu, kde sice existují platná omezení vstupu v rámci bývalých prvních zón, dochází k nárůstu rušení tetřevů, což může vést ke snížení jejich počtu,“ vysvětluje mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

„Analyzovali jsme například data z mobilních sportovních aplikací, které ukazují na záměrné sdílení tras v nejcitlivějších částech Šumavy, zároveň narůstá počet přestupků řešených strážci národního parku či v rámci správních řízení. Zjistili jsme tak, že v oblasti centrální Šumavy, která patří do klidových území nebo ji tvoří druhově hodnotná a citlivá území mimo současná klidová území, existuje čilý turistický ruch,“ dodává.

Správa se proto rozhodla, že na této části území omezí vstup na základě § 64 zákona o ochraně přírody a krajiny, který lze použít v případě, že hrozí poškození částí chráněné přírody. Omezení se provádí opatřením obecné povahy po té, co státní správa věc projednala s představiteli samospráv a zveřejnila návrh opatření obecné povahy k připomínkám ze strany veřejnosti po dobu téměř 2 měsíců.

„Představitelé obcí, na jejichž katastru k tomuto omezení dochází, tedy Prášily, Modrava, Kvilda a Železná Ruda, neměli k uvedenému kroku výhrady. Následně, v rámci veřejného projednání jsme přijali osm podnětů. Nejčastěji se v nich opakoval nesouhlas s omezením pěšího pohybu v tomto území v letním období s poukazem na režim v sousedním národním parku Bavorský les. V připomínkách také zaznívalo, že na omezení doplatí slušní turisté a že by se území nemělo uzavírat, pouze zvýšit dohled či výši sankce. Veškeré připomínky jsme okomentovali a vypořádali v odůvodnění opatření obecné povahy,“ komentuje průběh řízení náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Pazourek, který je zodpovědný za výkon státní správy na území národního parku.

Cílem uvedeného opatření je zamezit vysoké intenzitě rušení chráněných živočišných druhů, poškozování biotopu obsahující chráněné a významné druhy rostlin a zajistit ucelenou ochranu vymezeného území. Opatření, které začíná platit 19.10. 2023 je dočasné a to na dobu dvou let. Následně bude vyhodnocena jeho účinnost a stav předmětů ochrany v daném území.

Území s omezeným vstupem je již vyznačeno v terénu, zároveň je zaneseno do mapových podkladů Geoportalu zde: https://geoportal.npsumava.cz/mapa/uzemi-s-omezenym-vstupem/?c=-825351%3A-1146992.6&z=3&lb=osm&ly=wms-2987%2Cwms-2988%2Cwms-2491%2Cwms-2490%2Cwms-2494%2Cwms-3172&lbo=1&lyo=WMS_UZEMI_OMEZENY_VSTUP_2023%3A0.58

Území, kde nově platí omezení vstupu, přesně kopíruje část navrženého klidového území, které Správa NP Šumava představila již v roce 2018.

„Klidová území projednáváme v Radě Národního parku Šumava a věřím, že tato přípravná fáze se přiblížila úspěšnému završení. Předpokládám, že by o dohodě o návrhu klidových území mohla Rada hlasovat už na konci listopadu tohoto roku. Následně návrh klidových území s výsledkem hlasování Rady předáme Ministerstvu životního prostředí, které v rámci opatření obecné povahy proces vyhlášení dokončí,“ vysvětluje postup ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

„Klíčové ale je, že současné omezení vstupu, platné na základě § 64, ani návrh klidových území, se nedotknou žádné ze stávajících turistických tras. V některých případech dojde pouze k upřesnění časového režimu trasy a způsobu využití,“ doplňuje důležitou informaci Pavel Hubený. „Naopak, po vyhlášení klidových území se zpřístupní některé dosud nepřístupné lokality. Ale to je ještě před námi“

Oblasti Březníku, vrcholů Špičník, Blatný vrch a v Podroklaní patří k nejcennějším územím vhodných pro přežití populace tetřeva hlušce která je jedinou životaschopnou ve střední a části západní Evropy. V těchto oblastech žijí nejméně desítky jedinců tohoto vzácného živočicha a z toho důvodu je nutné zde dodržovat omezení vstupu.

Tetřev hlušec je velice citlivý na rušení v průběhu celého roku. Nejvíce pak v zimě, kdy se snaží přežít z minima potravy, na jaře při toku a následném hnízdění a pak v začátcích léta, kdy vyvádí kuřata, která jsou v těchto lokalitách náchylná na prochladnutí. Proto jsou některé části území národního parku Šumava v režimu tzv. klidových území, kam je vstup možný pouze po značených trasách.

(tz-npš)


 

Na 20. října připadá Evropský den statistiky

V pátek 20. října si v Evropě připomínáme význam spolehlivých a objektivních dat pro fungování společnosti a také význam statistické gramotnosti. Český statistický úřad se k Evropskému dni statistiky připojuje mimo jiné znalostním on-line kvízem či výstavou infografik a v příštím týdnu představí nejpopulárnější jména dávaná dětem v roce 2022.

„Nezávislá a důvěryhodná oficiální statistika přináší kvalitní data, na jejichž základě lze pak přijímat odpovědná a prospěšná rozhodnutí,“ připomíná Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu.

Další podrobnosti o Evropském dni statistiky včetně odkazu na on-line kvíz naleznete  na webu Českého statistického úřadu: https://www.czso.cz/csu/czso/na-20-rijna-pripada-evropsky-den-statistiky

(tz-čsú)


 

Důvěra vrcholným politikům – srpen/září 2023

CVVM Sociologického ústavu AV ČR v šetření probíhajícím v období od konce července do poloviny třetí zářijové dekády roku 2023 zjišťovalo, zda dotázaní důvěřují vybraným vrcholným politikům. Předložený seznam obsahoval jména předsedů stran či hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně, členů vlády, předsedů obou komor parlamentu a prezidenta republiky.

Mezi zkoumanými vrcholnými politiky zařazenými do výzkumu nejvyšší podíl důvěry byl zaznamenán u prezidenta Petra Pavla (55 %), za nímž se na druhém místě umístil předseda hnutí ANO Andrej Babiš (42 %).

S výjimkou prezidenta u všech zkoumaných politických představitelů více či méně významně nedůvěra převažuje nad důvěrou.

Nejvyšší podíl nedůvěry mezi zkoumanými politiky šetření zaznamenalo u předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Adamové Pekarové a předsedy ODS a předsedy vlády Petra Fialy (shodně 77 %).

Oproti poslednímu šetření z dubna a května 2023 se zhoršilo hodnocení v případě ministra spravedlnosti Pavla Blažka, místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, ministra kultury Martina Baxy, předsedy Pirátů, místopředsedy vlády pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, předsedy ODS a předsedy vlády Petra Fialy, ministryně obrany Jany Černochové, předsedy Senátu Miloše Vystrčila, ministra zemědělství Marka Výborného, ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády Michala Šalomouna, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Mikuláše Beka, ministra financí Zbyňka Stanjury, ministra vnitra Víta Rakušana, ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, ministra dopravy Martina Kupky, ministryně pro výzkum, vědu a inovace Heleny Langšádlové, ministra životního prostředí Petra Hladíka, místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka a prezidenta Petra Pavla.

(tz-cvvm)

 


 

HUŇATÉ A HŘEJIVÉ DEKY Z PENNY NA VÁNOCE ZAHŘEJÍ

Už potřetí připravilo PENNY na závěr roku unikátní věrnostní akci na produkty NATURTEX. Tentokrát se mohou zákazníci od 19. října těšit na hřejivé deky pro velké i malé, polštáře, přikrývky, chrániče matrací nebo kvalitní bavlněné osušky a ručníky, a to se slevou až 68 %.

„Nabídka produktů Naturtex na závěr roku se pomalu stává tradicí. Naši zákazníci si je pro jejich kvalitu velmi oblíbili, protože jsou nejen praktické, ale nabízí, tak, jak je u nás zvykem, i něco navíc. Letos se s nimi setkávají už potřetí, a tentokrát jim přinášíme nejen přikrývky a polštáře, které dobře znají, ale také hřejivé a huňaté deky se zimními a vánočními motivy. Věříme, že si díky nim lidé užijí Vánoce s PENNY v teple, klidu a se svými nejbližšími,“ říká Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY.

Pro kvalitní spánek jsou v nabídce polštář a velká celoroční přikrývka, kterou lze přizpůsobit, jak zimnímu, tak letnímu období. Ty doplňuje praktický chránič matrace, který výrazně prodlužuje její životnost. Pro milovníky tepla nabízí PENNY v rámci této hebké a měkké hřejivé sherpa deky v šesti originálních zimních, vánočních i univerzálních designech. Díky jejich velikosti 150 x 200 cm je lze využít nejen jako přehoz přes postel, ale i jako designový doplněk domácnosti. Pro děti je pak připravena dětská deka ve velikosti 75 x 100 cm se 4 různými motivy, kterou doplňuje plyšové zvířátko. A v neposlední řadě nechybí ani nabídka bavlněných ručníků a osušek ve 4 barevných provedeních
s vysokou gramáží zaručující perfektní savost a dlouhodobou živostnost.

Akce NATURTEX začíná na prodejnách PENNY od 19. října 2023 a potrvá až do 10. ledna 2024. Získané body pak bude možné uplatnit ještě o týden déle, tj. do 17. ledna 2024. Za každých 200 Kč za nákup v prodejnách PENNY získá zákazník 1 soutěžní bod. Za 10 nasbíraných soutěžních bodů ve sběratelské kartičce pak může uplatnit slevu na vybrané produkty NATURTEX v hodnotě až 68 %. Jednotlivé produkty NATURTEX je možné pořídit i bez bodů, a to za plnou cenu. Akce platí až do vyprodání zásob v prodejnách PENNY po celé České republice.

(tz-penny)


 

Do screeningu osteoporózy se zapojili praktici i gynekologové. Za pět měsíců bylo vyšetřeno 33 tisíc lidí

Osteoporóza představuje jednu z nejčastějších metabolických chorob, její výskyt v české populaci stoupá a s nárůstem délky života bude stoupat i nadále. Diagnostika a terapie choroby je v ČR hůře dostupná než v ostatních zemích EU. Riziko jejích komplikací je přitom extrémně vysoké.

VZP ČR proto 1. dubna 2023 spustila plošný záchyt osteoporózy v populaci. Po půlroce fungování screeningu jsou do něj zapojeny všechny smluvní ordinace všeobecných praktických lékařů i ambulantních gynekologů. Vyšetřeno bylo víc než 30 tisíc klientů VZP a v Česku také přibývají desítky denzitometrů.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-vzp)


 

Více než polovina podniků má účet na sociálních sítích

Internet běžně používají téměř všechny podniky a rychlost připojení neustále roste. Placený cloud letos užívalo 47 % a účet na sociálních sítích mělo 53 % firem. Technologie umělé inteligence nejsou příliš rozšířené, uplatnění nacházejí hlavně ve velkých podnicích.

„V roce 2023 nabízelo na sociálních sítích volné pracovní pozice 64 % firem, které zde měly vlastní účet. V roce 2015 jich bylo 42 %, tedy o třetinu méně,“ říká Eva Myšková Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

„Obliba používání placených cloudových služeb podniky se postupně zvyšuje. Nejnovější data ukazují, že tyto služby nakupuje již téměř polovina firem v Česku, tedy dvakrát více než v roce 2017,“ upřesňuje Kamila Burešová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/vice-nez-polovina-podniku-ma-ucet-na-socialnich-sitich

(tz-čsú)


 

Stop nelegálnímu zabíjení živočichů a pytláctví, shodují se Lesy ČR a MŽP

Už tři roky Česko naplňuje Národní strategii řešení nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů. Ta se týká nejen činnosti Ministerstva životního prostředí, ale zapojeno je také Ministerstvo zemědělství, Ministerstvo spravedlnosti, Ministerstvo obrany a samozřejmě také jejich resortní organizace, Policejní prezídium ČR nebo Státní veterinární správa. Koordinaci zajišťuje pracovní skupina, která minulý týden zasedala, aby diskutovala o aktuálním plánu priorit. Příkladem dosavadní spolupráce je mimo jiné zohlednění nelegálního zabíjení živočichů a pytláctví při pronájmu státních honiteb. Impulsem k tomu byl také závažný případ nelegálního nakládání s ohroženými druhy, tak zvaná kauza Kameňák.

Zastřelený rys a další části chráněných druhů byly v roce 2020 nalezeny v mrazáku a domě předsedy mysliveckého sdružení Jelen Kameňák, který byl odsouzen k peněžitému trestu za nelegální držení zvláště chráněných druhů. Myslivecké sdružení si pronajímalo státní honitbu od Lesů ČR. Proto se zástupci MŽP a Lesů ČR domluvili na užší spolupráci při potírání pytláctví a ochraně zvláště chráněných druhů. LČR od 2023 převzaly honitbu do vlastní správy a zajistily tak plnou kontrolu nad výkonem práva myslivosti. „Každý nájemce státní honitby musí dodržovat zákony. Nelegální zabíjení zvláště chráněných druhů či pytláctví nebude v České republice nikým tolerováno,“ říká vedoucí Odboru lesního hospodářství a ochrany přírody Lesů ČR Ondřej Pecháček.

Lesy ČR jsou největším správcem lesů v zemi, významným správcem chráněných území a důležitým partnerem orgánů ochrany přírody. I proto se Ministerstvo životního prostředí a státní podnik Lesy ČR domluvily na užší spolupráci.

„Naše vláda prosazuje opatření k omezení nelegálního zabíjení živočichů i k omezení nezákonného obchodu s nimi. Pro Ministerstvo životního prostředí je to zásadní téma, které umí řešit,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) s odkazem na programové prohlášení vlády. „Pytláctví a nelegální zabíjení a nakládání se zvláště chráněnými druhy má v praxi řadu podob. Známe případy nelegálního zástřelu rysa nebo vlka v lese, ale i otrávené orly mořské nebo vydru uhynulou v železech. Každý takový trestný čin má jiný charakter a může být posuzován podle různých zákonů, ať už podle zákona o ochraně přírody a krajiny, zákona o myslivosti nebo také jako obecné ohrožení, a to třeba když jsou železa nebo jed umístěny na veřejně přístupném místě. Bohužel mnoho takových případů zůstává neodhaleno, ale u řady druhů nelegální zabíjení, společně s dalšími člověkem způsobenými příčinami úhynu, akutně ohrožuje jejich přežití,“ doplnil ministr Hladík.

Z těchto důvodů Ministerstvo životního prostředí s klíčovými partnery naplňují Národní strategii řešení nelegálního zabíjení a otrav volně žijících živočichů v České republice, která se mimo pytláctví a dalších způsobů nelegálního zabíjení volně žijících živočichů zabývá rovněž problematikou negativního vlivu některých veterinárních léčiv nebo pesticidů. Aktuálně členové pracovní skupiny spatřují pozitivní posun ve spolupráci státních orgánů i v aktivním zapojení zainteresovaných nevládních organizací. Známým příkladem je řešení případů otrav volně žijících ptáků, kdy se díky aktivitám České společnosti ornitologické za pomoci tak zvané psí jednotky podařilo usvědčit a odsoudit první dva pachatele v ČR. Nelegální zabíjení a otravy volně žijících živočichů jsou komplexním problémem, jemuž je potřebné věnovat zvýšenou pozornost, a to nejen státních úřadů, neziskových organizací, ale velkou měrou může přispět svou pozorností při pobytu v přírodě také široká veřejnost.

(tz-mžp)


 

Jihočeská hospodářská komora spouští od podzimu interaktivní řemeslné workshopy pro rodiče s dětmi

Jihočeská hospodářská komora spouští na podzim interaktivní workshopy pro rodiče s dětmi, které mají za cíl popularizovat řemesla a ukázat dětem, že tato povolání mohou být zajímavá a perspektivní. Workshopy budou probíhat v rámci projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech, který Jhk realizuje ve spolupráci s Řemeslnou komorou pro Dolní Bavorsko-Horní Falc.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-jhk)


 

Peněžitá pomoc v mateřství – kdo a za jakých podmínek má nárok

Informujeme o rozmanitých situacích a podmínkách finančního zabezpečení osoby, která nemůže pracovat z důvodu vysokého stupně těhotenství a následné péče o novorozence.

Dávka PENĚŽITÁ POMOC V MATEŘSTVÍ (lidově nazývaná MATEŘSKÁ, protože pokrývá období mateřské dovolené v zaměstnání) je vyplácena nejvýše 28 týdnů (resp. 37 týdnů v případě dvojčat a vícerčat) v době před narozením a po narození dítěte.

CELÁ ZPRÁVA (soubor PDF)

(tz-čssz)



MONETA pokračuje v podpoře žen podnikatelek. Letos jim už poskytla úvěry za téměř 60 milionů

Již 150 klientek MONETA Money Bank využilo od letošního ledna unikátní nabídku podnikatelského úvěru, určeného výhradně pro ženy. Zájem o něj navíc rok od roku narůstá.

Za pomocí tohoto úvěru, který MONETA nabízí díky spolupráci s Evropským investičním fondem (EIF), banka za devět měsíců tohoto roku zafinancovala projekty žen-podnikatelek za téměř 60 milionů korun.

CELÁ ZPRÁVA  (Textový dokument)

(tz-mon)


 

Pro malý zájem pozastavila Nemocnice Prachatice očkování proti covidu

Nemocnice Prachatice v současné době nebude pro malý zájem vypisovat další termíny očkování proti nemoci COVID-19. Očkovací termín byl vypsán na úterý 10. října, kdy se očkovalo novou vakcínou Omicron XBB. „Do naší ambulance přišlo pouze 30 osob, což je pro nás silně neefektivní. Z tohoto důvodu bylo rozhodnuto, že další termíny se vypisovat nebudou. Jsme ale dohodnutí se dvěma soukromými praktickými lékařkami, Vladimírou Šmajclovou a Irenou Čerklovou, které mají své ambulance v prostorách prachatické nemocnice. Ty případné zájemce proočkují ve své ambulanci,“ uvedl ředitel nemocnice Michal Čarvaš s tím, že nemocnice by se připojila a začala pravidelně očkovat pouze v případě zvýšeného zájmu, nebo pokud by se opakovala pandemie.

V tuto chvíli je doporučováno, aby zájemci o novou vakcínu oslovili svého praktického lékaře. Vedení prachatické nemocnice situaci sleduje a bude se podle potřeby přizpůsobovat potřebám pacientů i vývoji případných agresivních mutací onemocnění COVID-19. Aktuální informace vždy zveřejňuje na svých webových stránkách a sociálních sítích.

(tz-nem)


 

Množství dobrovolnické práce v neziskových institucích se v roce 2021 snížilo

V roce 2021 v Česku působilo 150 tisíc neziskových institucí a jejich počet se meziročně zvýšil o dvě procenta. Stav jejich zaměstnanců vzrostl oproti roku 2020 o necelá tři procenta na téměř 120 tisíc. Počet odpracovaných hodin dobrovolníky se ale meziročně snížil o více než 11 procent v důsledku opatření zavedených během epidemie onemocnění covid-19.

Další informace: https://www.czso.cz/csu/czso/mnozstvi-dobrovolnicke-prace-v-neziskovych-institucich-se-v-roce-2021-snizilo

(tz-čsú)


 

VZPoura úrazům je tu již 8 let pro bezpečné dětství

Projekt Všeobecné zdravotní pojišťovny České republiky s názvem „VZPoura úrazům“ slaví tento rok již 8 let svého fungování. Po celou dobu je tu pro děti a mladé lidi, aby na skutečných příbězích ze života vysvětlil, jak se vyvarovat úrazu a co udělat pro bezpečnost svoji i kamarádů. Od začátku projektu navštívili ambasadoři již více než 2500 škol a letních dětských táborů po celé České republice. Jejich životní příběh a důležité informace o prevenci si tak vyslechlo 150 tisíc dětí a studentů.

Ambasadory (školiteli) projektu jsou zaměstnanci VZP ČR, kteří z vlastní zkušenosti vědí, jaké je to žít s trvalými následky po úrazu. Na školních besedách vysvětlují dětem a studentům, jak účinně předcházet úrazům, motivují k péči o vlastní zdraví a učí je, jak omezit riziko úrazu na minimum. „S ambasadory se můžete seznámit v jejich medailoncích a zamyslet se nad tím, jak jedna krátká chvilka nebo malé zaváhání může od základu změnit celý život,“ uvádí Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP ČR pro služby klientům. „Silné a inspirující životní příběhy, se kterými navštěvují školy nebo táborové besedy, se dotknou každého z nás,“ dodává Duškov.

Zájem o projekt je skutečně obrovský. Vypsané termíny besed jsou vždy okamžitě rezervovány. O tom, že tento projekt má opravdový smysl, svědčí pochvalné reakce účastníků besed, které jsou největší odměnou jak pro samotnou VZP ČR, tak pro ambasadory projektu.

Ze ZŠ Zlatá stezka v Prachaticích přišla do VZP ČR nedávno pochvala:Děkuji jménem svým i svých žáků oběma ambasadorům za návštěvu. Bravurně si poradili se specifiky věkově i rozumově smíšené skupiny, beseda se nesla v příjemné atmosféře, ambasadoři hovořili srozumitelně, udržovali pozornost posluchačů, v učebně se střídal smích s mrazivým tichem. Domnívám se, že setkání splnilo účel – starší žáci si chtěli o vyslechnutých příbězích povídat i později ve třídě. Ohromný dojem na ně udělala prezentace o sportu s handicapem, zajímal je i každodenní život s trvalými následky, pan Honza je nadchl tím, že jim dovolil nahlédnout do svého upraveného osobního automobilu. Ambasadoři nepoučovali, nestrašili, jen vyprávěli a upozorňovali na rizika (např. na „nevinné“ houpání na židlích – častý nešvar starších žáků) s tím, že odpovědnost už je na každém z nás. A z pozice někoho, kdo zná, kdo zažil, je sdělení nesmírně silné. Respekt oběma pánům, slovy mého žáka osmého ročníku‚ jsou to borci.“

Spolu s prevencí se v besedách nese také sdělení, že život na vozíku neznamená fatální konec. Potvrzuje to například reakce žáka ze SOŠ mediální grafiky a polygrafie Rumburk: „Besedu hodnotím skvěle. Parádně jsem rozuměl. Podstatné pro mě bylo slyšet, že když skončíte na vozíku, tak to neznamená konec života. Je prostě hromada možností, jak žít.“

Zájemcům o besedu nabízí VZP ČR jednak možnost přihlásit se k odběru novinek, ve kterých budou informováni o nových volných termínech, a také stažení edukačních materiálů, se kterými lze pracovat samostatně nebo v návaznosti na besedu.

(tz-vzp)


 

Ceny všech výrobců meziměsíčně vzrostly

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců v září vzrostly o 1,7 % a meziročně byly nižší o 13,4 %. Ceny průmyslových výrobců se zvýšily meziměsíčně o 0,3 % a meziročně o 0,8 %. Ceny stavebních prací vzrostly meziměsíčně o 0,2 % a meziročně o 3,7 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně zvýšily o 1,2 % a meziročně o 5,1 %.

„Ceny v zemědělství meziměsíčně po sedmi měsících poklesů vzrostly o necelá 2 %, v meziročním srovnání však nadále klesaly, tentokrát o více než 13 %. Ceny v průmyslu meziročně vzrostly o necelé 1 %. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily dle odhadů téměř o 4 % a ceny tržních služeb pro podniky rostly přes 5 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další informace: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-zari-2023

(tz-čsú)


 

Důvěra ústavním institucím – srpen/září 2023

V reprezentativním šetření CVVM SOÚ AV ČR byla v průběhu období od konce července do poloviny třetí zářijové dekády roku 2023 vybraným občanům položena otázka, zda důvěřují základním ústavním institucím.

Vládě důvěřovalo 25 % Čechů, prezidentovi 58 %.

Poslanecká sněmovna má důvěru 23 % a Senát 33 % veřejnosti.

Nejvyšší důvěře se těšili starostové (66 %) s obecními zastupitelstvy (65 %).

S politickou situací bylo spokojeno 12 % občanů, nespokojenost vyjadřovala více než třípětinová většina (61 %) veřejnosti.

(tz-cvvm)


 

Plýtvání potravinami, nákupní a spotřební chování českých domácností – červen/červenec 2023

Více než polovina české veřejnosti (52 %) považuje plýtvání potravinami za velký problém, podle dalších více než dvou pětin (42 %) plýtvání potravinami správné není, ale jsou tu aktuálnější problémy, které je potřeba řešit, a pouze necelá dvacetina (5 %) českých občanů nepovažuje plýtvání potravinami za celospolečenský problém.

Nejdůležitějším důvodem pro omezení plýtvání potravinami je dle respondentů finanční úspora jejich domácnosti (75 %), nejméně důležitým pak možnost svým chováním změnit společnost (34 %).
Více než polovina žen (54 %) zajištuje veškeré nákupy potravin v domácnosti, stejnou roli ale hraje jen necelá čtvrtina mužů (23 %).

Čeští občané nejčastěji nakupují potraviny (pravidelně či občas) v hypermarketu/supermarketu (98 %), v menších obchodech (91 %) či specializovaných prodejnách typu řeznictví nebo pekařství (83 %),
Z aktivit, které k plýtvání potravinami spíše přispívají, lidé nejčastěji nakupují potraviny, protože jsou ve slevě nebo ve výhodném balení (alespoň občas to dělá 88 % občanů).

Z aktivit, které se naopak doporučují dělat jako prevence proti plýtvání, si lidé nejčastěji před nákupem zkontrolují, co mají v lednici a ve spíži (84 %), a dále u nakupovaných potravin kontrolují datum minimální trvanlivosti/spotřeby (78 %).

(tz-cvvm)


 

Kdo se stane Odpovědnou aktivitou roku 2023?

Letos je již počtvrté v rámci srovnávacího výzkumu Místo pro život vyhlašován vítěz speciální kategorie Odpovědná aktivita roku. Oceňuje konkrétní aktivitu, která v nedávné době kdekoli v České republice vedla ke zlepšení života obyvatel.

Vítězem může být osobnost, ale také stavba nebo řešení nějakého společenského problému. I v letošním roce měli možnost nominace zasílat nejen členové kolegia, ale také zástupci municipalit a široké veřejnosti. Výsledky hlasování kolegia budou vyhlášeny v listopadu 2023.

CELÁ ZPRÁVA (Textový dokument)

(tz-dp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře