JIŽNÍ ČECHY: Pozvánka na výstavu Národního archivu v Českých Budějovicích

JIŽNÍ ČECHY: Pozvánka na výstavu Národního archivu v Českých Budějovicích

České země uprostřed Evropy na mapách a plánech Národního archivu  je název výstavy, která je ke zhlédnutí v galerii Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích. Výstava je otevřena každý všední den od 6. září do 27. října 2023, vstup je volný. Mapy a plány zobrazené na výstavních panelech jsou ze 17.–19. století a patří mezi klenoty kartografického dědictví České republiky.

Putovní výstavu České země uprostřed Evropy připravil Národní archiv České republiky. Výstava je zaměřena na historické vzájemné vazby mezi českými a evropskými zeměmi. „Evropu tvoří velké množství národů a národností, a tedy i velké množství dorozumívacích jazyků, kultur, mentalit, národních dějin i tradic. Informace, které mapy a plány obsahují, jsou pro pochopení těchto vzájemných vazeb ideálním prostředkem“, uvádí Šárka Steinová z Národního archivu.

Výstav je rozdělena na dva základní okruhy. Jeden je zaměřený na vazby českých zemí s evropskými zeměmi, druhý si všímá toho, co české země a Česká republika přinášejí Evropě.

První okruh výstavy prezentují témata Hranice, Lesy, Montana – nerostné bohatství, Řeky a vodní díla, Doprava, Architektura a Urbanismus. Druhé téma se věnuje Národnímu hřebčínu Kladruby nad Labem, Lázeňství a geniálnímu architektu Janu Blažeji Santini-Aichlovi. Není reálné představit vše, co lze v rámci českých zemí považovat za evropské kulturní dědictví, autoři výstavy vybrali především ta témata, která mohli podpořit značným množstvím kartografických dokumentů ze sbírek Národního archivu.

Současně s výstavním projektem vznikly  samostatné webové stránky projektu a kritický katalog v české i anglické mutaci.

Výstavu je možné zhlédnout od 6. září do 27. října 2023 každý všední den od 9h do 16h v galerii Národního památkového ústavu na Senovážném nám. 6 v Českých Budějovicích, vstup je volný.

 

(tz-npú)


 

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře