ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Obloha v září 2023

ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR: Obloha v září 2023

Tak nám začalo září a k němu jsou doslova přátelské planety, teda až na Mars, ale tomu to odpouštíme, ten nám dělá na obloze parádu každé dva roky.

Srpnová opozice Saturnu (27. 8.) přinesla nejlepší období viditelnosti této planety v letošním roce – je na obloze celou noc, i když bohužel kulminuje v poměrně malé výšce a prstenec je již výrazně “přivřený”. Zato Jupiter, který je viditelný po většinu noci kromě večera, dosahuje nad ránem na obloze velmi vysoké polohy. Pro Uran s Neptunem také nastává čas nejlepší viditelnosti, k jejich pozorování však potřebujeme dalekohled. Venuše se po srpnové konjunkci se Sluncem objevila na ranní obloze, kde se zdrží až do konce roku.

Období dobré viditelnosti Merkuru na ranní obloze začíná v polovině září. Planetu najdeme nad východním obzorem spolu s Venuší a jasnou hvězdou Regulus. Pozorovatelný bude do první říjnové dekády. Jediná planeta, kterou v tomto období nespatříme, je Mars.

Seskupení Měsíce, Jupiteru, Aldebaranu a Plejád budeme moci pozorovat 4. až 6. 9. po většinu noci kromě večera.

Na obloze je také nově objevená kometa C/2023 P1. Ta se rychle blíží ke Slunci a zjasňuje. Měla by překročit hranici viditelnosti pouhým okem, ale to již bude pomalu mizet v záři Slunce na ranní soumrakové obloze. Proto k pozorování komety doporučujeme použít triedr. Ale znáte to, jak je to s kometami. Sázet na jejich jasnost je ještě horší než sázet na dostihové koně .

Více https://www.asu.cas.cz/cz/verejnost-a-media/obloha.

 

FB – ASTRONOMICKÝ ÚSTAV AKADEMIE VĚD ČR

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře