VLADIMÍR PIKORA: Evropa jako skanzen

VLADIMÍR PIKORA: Evropa jako skanzen

Četl jsem Twitter (dnes už X) a nepřišla na mě klimatická, ale evropská úzkost. Byli jsme druhým nejbohatším a nejvyspělejším kontinentem. Vyhnali jsme ale průmysl, v Asii tak od nás vše zkopírovali a teď nás předběhli.
Zatímco my přemýšlíme o nepodmíněném důchodu, tedy dostávání peněz za nic, oni přemýšlí, jak být více produktivní. Zaostáváme, nemáme léky, nemáme už ani výrobní kapacity. Dobrovolně ničíme automobilky a dovážíme auta z Číny. Jediné, v čem jsme na špici, jsou jihoevropské dluhy (když odmyslím Japonsko).
A nejhorší je, že v Evropě nejsou politici s vizí, kteří by věc řešili. Vizi má snad jen Macron. Ostatní politici jsou neviditelní. Místo toho, aby řešili důležité věci, řeší nějaké průvody městem. Jsou to populisté, kteří často nerozumí svému rezortu a řeší jen akutní problémy.
Proto jsme tam, kde jsme. O naši bezvýznamnosti svědčí i to, že mírová konference o válce na Ukrajině nebyla v Evropě, ale v Asii. Najednou názor Německa, Francie a Británie není rozhodující.
Je mi to líto, ze jsme se rozhodli žít ve skanzenu. Místo toho, abychom problémy řešili svobodným trhem, prací a vyšší produktivitou, řešíme je regulací a dotacemi.

 

FB – Vladimír PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře