LÉTO NA JIHU ČECH: Jihočeský jazzový festival ČEZ 2023 navštívily čtyři tisíce...

LÉTO NA JIHU ČECH: Jihočeský jazzový festival ČEZ 2023 navštívily čtyři tisíce lidí

 

Jihočeský jazzový festival ČEZ 2023, který po sedmidenní hudební šňůře ukončil v neděli 13. srpna večer koncert Mirek Surka Quintetu a amerického saxofonisty Boba Franceschiniho v doprovodu slovenského AMC Tria na náměstí v Hluboké nad Vltavou, navštívily podle odhadu organizátorů přibližně čtyři tisíce posluchačů. Třináctý ročník velkolepé přehlídky jazzu se tak zařadil mezi nejúspěšnější v celé festivalové historii festivalu.

„Unikátní na letošním festivalu bylo, že při žádném z koncertů nespadla z oblohy ani kapka. Počasí nám tentokrát mimořádně přálo. I to se vedle hvězdného obsazení účinkujícími hudebníky určitě projevilo na návštěvnosti, která letos nesporně patřila k rekordním,“ uvedl dramaturg a produkční festivalu Jiří Grauer.

Mimořádný zájem posluchačů o letošní ročník Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2023 byl patrný už od jeho zahájení, spojeného s vernisáží fotografií Aleny Chlumské a koncertem zpěvačky Zeuritie Venduly Šmoldasové a kytaristy Libora Šmoldase, v pondělí 7. srpna v zaplněné českobudějovické Galerii Na dvorku. Další stovky příznivců jazzu, či náhodných kolemjdoucích, vyslechly koncerty v nedaleké Rajské zahradě Dominikánského kláštera a na Havraním náměstí u Rabenštejnské věže.

Ještě před pár lety bylo nemyslitelné slyšet v Budějovicích Incognito, Erika Truffaze, Richarda Bonu, Eddie Palmieriho, Jazzanovu, Johna Medeskiho, Freda Wesleyho, Dhafera Youssefa, Billa Evanse, Jackieho Terrasona a mnoho dalších zvučných jmen. Změnil to právě tento festival.

Vedle zahraničních hvězd ovšem znovu dostali v jazzovém týdnu velký prostor také „domácí“ muzikanti. Zcela zaplněné Piaristické náměstí v Českých Budějovicích tak v pátek aplaudovalo například JR Big Bandu Václava Hlaváče či kapele Boris Band Combination s hosty trumpetistou Jiřím Hebíkem a saxofonistou Jiřím Haladou.

„Piarisťák“ pak doslova rozvášnilo trio virtuózního kubánského pianisty Harolda Lópeze Nussy, vášnivého jazzmana s kubánskou hudbou v krvi a současně sofistikovaného znalce klasiky, jenž už ve svých dvaceti letech udivoval při spolupráci s Kubánským národním symfonickým orchestrem.

Vrcholem sobotního velkého koncertu na Piaristickém náměstí pak byl koncert Poogie Bella, jednoho z nejlepších současných bubeníků a studiových hráčů bez ohledu na žánry. Poogie Bella, autora pěti sólových alb a studiového i live spoluhráče mimo jiné Davida Bowieho, Stanley Clarkea, Erykaha Badua, Alla Jarreaua, Davida Sanborna, John Scofielda a dalších hudebních legend, doprovodil Winston Bell a kapela Juraje Grigláka.

Nedělní koncert i celý letošní ročník Jihočeského jazzového festivalu ČEZ 2023 uzavřel na náměstí v Hluboké nad Vltavou už zmiňovaný Bob Franceschini, americký jazzový saxofonista, skladatel a aranžér, který během své kariéry absolvoval turné například s Davem Wecklem, Paulem Simonem, Celin Dion, Rickym Martinem, Lionelem Ritchiem či Ediem Palmierim.

.Festival opět potvrdil svou vysokou profesionální, kulturní a společenskou úroveň. I díky tomu získal podporu Skupiny ČEZ, Ministerstva kultury ČR a Jihočeského kraje, ale také statutárního města České Budějovice, města Hluboká nad Vltavou a dalších partnerů.

 

Text a foto: Petr POKORNÝ


 

Informovali jsme:

LÉTO NA JIHU ČECH: Výstava v Galerii na dvorku zahájila Jihočeský jazzový festival ČEZ 2023


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře