Z PRVNÍ RUKY: 32. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 32. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Pomozme šikovným dětem v dalším rozvoji. Kroužky pro Jihočechy zahajují 20. srpna

Už 20. srpna se jihočeským rodinám otevírá možnost čerpání čtyřtisícového příspěvku na zájmové kroužky. Stačí se zaregistrovat na webových stránkách https://krouzkyprojihocechy.cz, kde Úřad práce na základě některé z přiznaných dávek ověří, zda má žadatel na podporu nárok.

Kredity v čtyřtisícové hodnotě pak může každé dítě využít u některé z registrovaných organizací na jakýkoliv z nabízených kroužků. Podporu účelného využití volného času dětí a mládeže z nízkopříjmových rodin odstartoval Jihočeský kraj už prvního června, aby se do něj mohlo přihlásit dostatek organizací, které volnočasové vyžití nabízejí. Aktuálně si tak mohou rodiče, kteří vyhoví podmínkám programu, vybírat z více než 870 různých aktivit u 94 registrovaných organizací. Veškeré podrobnosti k programu jsou pro zájemce k dispozici na webových stránkách https://krouzkyprojihocechy.cz.

(tz-jč)


 

Odhad úrody obilovin i řepky je srovnatelný s pětiletým průměrem

Na základě druhého letošního odhadu sklizní k 15. červenci se očekává úroda základních obilovin 7 123 tis. tun. Předpokládaná sklizeň je srovnatelná s pětiletým průměrem (+0,1 %), ale v meziročním srovnání je o 446 tis. tun nižší (−5,9 %). Řepky se sklidí 1 215 tis. tun, o 48 tis. tun více než v loňském roce (+4,1 %). Odhadovaná sklizeň máku 19 tis. tun je meziročně o 14,2 % nižší.

„Podle druhého odhadu by se mohlo sklidit přes 7 milionu tun základních obilovin, to je množství srovnatelné s pětiletým průměrem. I když je odhad optimističtější než před měsícem, kvůli meziročně slabšímu hektarovému výnosu je předpokládaná úroda zatím menší než v loňském nadprůměrném roce. Už i tak opožděné žně ještě zpomalil vytrvalý déšť, který ohrožuje také kvalitu zrna. Zemědělci budou svoje odhady dále upřesňovat a konečné výsledky ještě ovlivní další průběh počasí,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odhady-sklizni-cervenec-2023

(tz-čsú)


 

ČOI kontrolovala nové povinnosti prodávajících při poskytování slev z cen výrobků

(Praha, 11. srpen 2023) Dne 6. ledna 2023 nabyla účinnosti novela zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, jejíž součástí je i nová právní úprava poskytování informací o slevách z cen výrobků.

Česká obchodní inspekce reagovala na tyto změny a v prvním pololetí tohoto roku provedla celkem 1 142 kontrol. Při 456 kontrolách zjistila nesplnění požadavků na rozsah nebo obsah informací o slevách z ceny výrobků, tak jak požaduje ust. § 12a zákona o ochraně spotřebitele.

Více: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

HRAVÉ TÝDNY V PENNY

Největší diskontní řetěz u nás připravil na konec prázdnin a začátek školního roku hravé týdny. Od 10. srpna do 13. září si budou moci majitelé aplikace PENNY zahrát oblíbenou PENNY HRU o ceny v hodnotě takřka 8 miliónů korun. Ve hře bude kromě dalších cen především 8 sad dárkových karet PENNY v celkové hodnotě 960 000 korun! Od stejného data pak začne věrnostní kampaň nabízející dětem osm plyšových hraček, které lze použít i jako polštářky.

„Chceme lidem nabízet kromě možnosti nákupu kvalitních produktů za výhodné ceny také něco navíc, a víme, že dnes jsou důležité zážitky. I proto jsme si řekli, že nabídneme na přelomu prázdnin a nového školního roku hravé týdny pro malé i velké, zkrátka pro celou rodinu. Zatímco rodiče si mohou zahrát o sadu dárkových karet v hodnotě 120 000 korun, pro děti jsme připravili sadu osmi plyšových zvířátek, které mohou používat i jako polštářky,“ říká Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu.

V rámci PENNY HRY bude od 10. srpna do 13. září ve hře hned 8 hlavních výher v podobě dárkových karet na nákup v prodejnách PENNY, v celkové hodnotě 960 000 korun, více než 125 000 produktů PENNY za téměř 7 000 000 korun, 1 000 slevových kupónů v hodnotě 100 korun a zajímavé věcné výhry. Přístup do hry získají všichni, kteří mají ve svém telefonu nainstalovanou aplikaci PENNY a jsou registrováni v MOJE PENNY, mají tedy digitální PENNY kartu nebo si ji pořídí. Do slosování o hlavní a věcné výhry budou automaticky zařazeni všichni přihlášení hráči po ukončení PENNY hry. Výherci budou následně kontaktováni e-mailem. Výhry v rámci kola štěstí si bude možné vyzvednout v kterékoliv z více než 400 prodejen PENNY po celé republice během konání soutěže.

Roztočit Kolo štěstí může zákazník 1x denně. Každý soutěžící přitom může hrát hru v období od 10. 8. 2023 do 13. 9. 2023 v libovolném počtu soutěžních dnů. Více informací a pravidla soutěže naleznete: https://www.penny.cz/.

Od 10. srpna rovněž začíná tradiční věrnostní kampaň s nabídkou výhodného nákupu osmi plyšových hraček, které mohou po rozložení posloužit dětem jako polštářky. Vybrat si budou moci lišku, pejska, jednorožce, ledního medvěda, divočáka, kravičku a medvídka nebo ježka.

Stačí nakoupit v PENNY a za každých 200 korun nákupu v PENNY dostane zákazník 1 bod. Za 10 bodů nasbíraných ve sběratelské kartičce pak bude možné zakoupit vybraného plyšáka za zvýhodněnou cenu 149,90 Kč. Lze jej, samozřejmě, pořídit i bez bodů, a to za plnou cenu 399,90 korun. Tato věrnostní akce potrvá od 10. srpna do 11. října a body bude možné uplatnit o týden déle, tedy až do 18. října. Akce platí do vyprodání zásob v jednotlivých prodejnách PENNY po celé republice.

(tz-penny)


 

Meziroční směnné relace byly významně pozitivní

V červnu 2023 vývozní ceny meziměsíčně vzrostly o 0,4 %, meziročně poklesly o 3,0 %. Dovozní ceny se meziměsíčně snížily o 0,1 %, meziročně klesly o 9,4 %. Hodnota směnných relací byla meziměsíčně 100,5 %, meziročně 107,1 %.

„V červnu se ceny ve vývozu meziměsíčně zvýšily o 0,4 %, ceny v dovozu klesly o 0,1 %. Meziročně ceny ve vývozu klesly o 3,0 % a v dovozu o 9,4 %. Meziroční směnné relace dosáhly hodnoty 107,1 %, což je nejvíce od září 1998,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyvozu-a-dovozu-zbozi-cerven-2023

(tz-čsú)


 

Meziroční růst spotřebitelských cen opět zpomalil

Spotřebitelské ceny meziměsíčně vzrostly o 0,5 %. Tento vývoj byl ovlivněn zejména vyššími cenami v oddíle rekreace a kultura. Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 8,8 %, což bylo o 0,9 procentního bodu méně než v červnu.

„Spotřebitelské ceny v červenci pokračovaly v oslabování meziročního růstu. Na tento vývoj měly výrazný vliv ceny potravin. Ty již od prosince loňského roku zmírňují svůj meziroční růst, který byl v červenci 9,5 %. Oproti minulému měsíci ceny potravin klesly o 0,8 %,” uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-spotrebitelskych-cen-inflace-cervenec-2023

(tz-čsú)


 

Oznámení veřejnosti

Vodní mlýn v Hoslovicích bude ve čtvrtek 10. srpna a v pondělí 14. srpna otevřen pouze v dopoledních hodinách od 9 do 12 hodin.

MUZEUM STŘEDNÍHO POOTAVÍ STRAKONICE


 

DÍKY SPOLUPRÁCI S POTRAVINOVÝMI BANKAMI PENNY NASYTÍ STOVKY LIDÍ DENNĚ

Za necelých posledních 5 let PENNY věnovalo prostřednictvím potravinových bank potřebným přes 600 tun potravin. Každý rok je to více než 250 000 porcí jídla a denně díky tomu dostane jídlo více než 600 lidí.

Spolupráce PENNY a České federace potravinových bank započala v roce 2017. „Od počátku je naším cílem dělat i něco navíc. Proto se dlouhodobě zaměřujeme na rozvoj logistiky tak, aby lidé dostávali potřebnou pomoc rychle a efektivně. Nejprve jsme po dobu 5 let bezplatně poskytovali potravinovým bankám zázemí našeho skladu v Modleticích, abychom následně finančním darem ve výši 8 miliónů přispěli na výstavbu nového logistického centra ČFPB v Dubči u Prahy,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY Česká republika. Celková podpora logistiky a rozvoje potravinových bank tak už překročila částku 20 000 000 korun.

Základem pomoci lidem, mezi něž patří zejména ekonomicky slabší, samoživitelé a samoživitelky, rodiny s dětmi, senioři nebo handicapovaní, jsou ovšem dary potravin. Tato přímá pomoc potravinovým bankám ze strany PENNY přitom rok od roku neustále roste. V roce 2020 věnovalo PENNY na této pomoci 60,8 tuny potravin, v loňském roce už to bylo 74,8 tuny a v letošním roce za první polovinu roku přibližně 40 tun. „Od počátku roku 2019 věnovali jsme přímo z našich prodejen věnovali přes 400 tun pomoci, a to včetně mimořádných darů ve výši 122 tun v době pandemie. Společně s příspěvky našich zákazníků na našich prodejnách v rámci tradičních Sbírek potravin pak celková pomoc potřebným dosahuje aktuálně 607 tun. To je více než 1 200 000 porcí jídla! Tuto pomoc těm, kteří se nachází v nelehké životní situaci, zvláště v dnešní době, vnímáme nejen jako nezbytnou, ale jako naši povinnost,” uvádí Tomáš Kubík.

Další formou pomoci a poskytování darů je zapojení do Sbírky potravin, jejímž je PENNY tradičním dlouholetým partnerem. Díky navýšení počtu prodejen PENNY zapojených do Sbírky potravin v posledních letech pak došlo i v tomto případě k navýšení pomoci ze strany zákazníků PENNY. Ti darovali během posledního kola sbírky na jaře letošního roku přes 35 tun pomoci, což je o takřka 12 tun více než na jaře 2022. V době pandemie, kdy nebylo možné uspořádat tradiční Sbírky potravin, a naopak počty potřebných narůstaly, pak PENNY věnovalo mimořádné finanční dary, za něž byla pořízena potřebná pomoc.

(tz-penny)


 

Průzkum Avastu: Třetina Čechů nezná VPN, 37 % ji nikdy nepoužilo

Praha 8. srpna 2023 (PROTEXT) – Více než 38 % veřejných routerů má přitom bezpečnostní problémy.

Více než třetina (34 %) Čechů a Češek nikdy neslyšela o virtuální privátní síti (VPN), dalších 37 % dotázaných ji sice zná, ale nikdy ji nepoužili. Vyplývá to z nového průzkumu Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen™ (NASDAQ: GEN), globální firmy odhodlané posilovat digitální svobodu všech prostřednictvím svých důvěryhodných spotřebitelských značek. VPN je přitom jedním z nejspolehlivějších způsobů, jak je možné chránit data přenášená při připojení k nezabezpečeným veřejným Wi-Fi sítím, které lidé využívají zejména na cestách.

Až 75 % Čechů a Češek letos plánuje vyrazit na letní dovolenou. I na cestách přitom tráví spoustu času online, nejčastěji vyřizováním e-mailů (59 %) nebo používáním chatovacích aplikací (54 %), sociálních sítí (51 %) a online bankovnictví (40 %). Zejména v zahraničí tak mohou mnohým přijít vhod volně dostupné Wi-Fi sítě, například v kavárnách, hotelích nebo na letištích. Právě ty však mohou představovat bezpečnostní riziko. Výzkumníci Avastu zjistili, že více než 38 % veřejných routerů na celém světě má bezpečnostní problémy. Mezi ty nejčastější patří slabé heslo (59 %) a slabé nebo žádné šifrování (36 %).

„Při připojování na veřejné Wi-Fi sítě by lidé měli být vždy obezřetní, ať už jsou v Česku, nebo v zahraničí. Prostřednictvím nezabezpečených veřejných routerů se mohou k připojenému zařízení snadno dostat útočníci, kteří tak získají přístup k vašim osobním údajům nebo finančním prostředkům, případně přesměrují provoz nebo zařízení infikují. Doporučujeme proto vždy na veřejných sítích používat VPN a kvalitní zabezpečení,“ vysvětluje analytik hrozeb Avastu Jakub Vávra.

I navzdory těmto hrozbám mají Češi jedno z nejrizikovějších chování, pokud jde o používání Wi-Fi sítí a VPN. Celosvětově o VPN nikdy neslyšelo 21 % respondentů, což je výrazně méně v porovnání s 34 % Čechů. Přesto si necelá polovina z nich (43 %) myslí, že by bylo užitečné ji během dovolených používat, a to zejména při používání online bankovnictví (39 %), kontrolování e-mailů (34 %) a používání sociálních sítí (31 %).

Z Čechů a Češek, kteří VPN používají, ji 49 % využívá i na cestách, nejčastěji ke zvýšení svého zabezpečení na veřejných Wi-Fi sítích (43 %), zvýšení zabezpečení svých zařízení (37 %), zvýšení své bezpečnosti při všech online aktivitách (35 %), k přístupu na domácí síť (32 %) a ke zvýšení zabezpečení při nakupování a internetovém bankovnictví (31 %). Až 62 % z nich však uvádí, že při letošních dovolených VPN spíše nepoužijí.

Metodika:

Průzkum realizovala společnost Gen™ v období od 4. do 17. července 2023 na vzorku 1024 respondentů z České republiky.


 

Pokles tržeb v dopravě a skladování

Ve 2. čtvrtletí tržby za služby klesly mezičtvrtletně o 1,2 % a meziročně o 3,5 %. Největší meziroční pokles zaznamenalo odvětví dopravy a skladování.

„Tržby za služby ve druhém čtvrtletí meziročně klesly. Tak jako v prvním čtvrtletí mělo na snížení vliv zejména odvětví dopravy a skladování,“ říká Tomáš Harák, vedoucí oddělení datové podpory statistiky obchodu, služeb a životního prostředí ČSÚ.

Více: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/sluzby-2-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Výroba vepřového masa klesla

Ve 2. čtvrtletí pokračoval pokles výroby masa, meziročně o 2,2 %.  Toto snížení způsobil výrazný pokles výroby vepřového (−6,7 %), zatímco výroba zbývajících druhů masa byla meziročně vyšší – hovězího o 4,0 % a drůbežího o 1,1 %. Přímý nákup mléka od producentů se meziročně zvýšil o 1,9 %.

„Výroba vepřového masa klesá od začátku roku 2022 v důsledku omezování chovu prasnic a následného poklesu stavů prasat ve výkrmu. Vliv rostoucích cen za jatečná prasata se začíná projevovat stabilizací stavů prasnic, ale na druhou stranu byl zaznamenán pokles v předběžně kalkulované spotřebě vepřového masa,“ vysvětlila Renata Vodičková, vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

„Výroba hovězího a drůbežího masa se ve 2. čtvrtletí mírně zvýšila. Přetrvávající zvýšená cena za jatečný skot se odrazila v nižší předběžně vypočítané spotřebě hovězího masa, kdežto u drůbežího se spotřeba zvýšila,“ doplnila Markéta Fiedlerová z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ.

Více: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zivocisna-vyroba-2-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Růst návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení pokračoval také v jarních měsících

Ve druhém čtvrtletí 2023 se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo celkem 5,8 milionu hostů, v tom bylo 3,2 milionu domácích a 2,5 milionu cizinců. Počet přenocování se zvýšil o 14,5 % na 13,8 milionu nocí.

„Do hromadných ubytovacích zařízení přijelo ve sledovaném období celkem 5,8 milionu hostů, což bylo o 14,3 % více než v loňském roce. Počty domácích návštěvníků se zvýšily o 4 % a zahraničních hostů se ubytovalo o 31 % více než loni,“ uvedl Pavel Vančura, ředitel odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

„Výkony ubytovacích zařízení v letošním 2. čtvrtletí se již přiblížily výsledkům před pandemií. Celkové počty ubytovaných hostů byly takřka stejné jako v roce 2019. Počet přenocování ale ještě předkovidové úrovně zcela nedosáhl a byl na 98 %,“ sdělil Roman Mikula z oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Více: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-2-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

V červenci nezaměstnanost mírně vzrostla, z evidence Úřadu práce ČR přesto odešlo 27,5 tis. lidí

Úřad práce ČR evidoval k 31. 7. 2023 celkem 258 933 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 9 141 více než v předchozím měsíci a o 18 227 více než loni.

Podíl nezaměstnaných osob mírně vzrostl – meziměsíčně o 0,1 p. b., meziročně pak o 0,2 p. b. Ke konci července činil 3,5 %. V mezinárodním srovnání se míra nezaměstnanosti drží stále na předních příčkách. Podle posledních dostupných dat EUROSTATU (za červen) dosáhla 2,7 % a byla druhá nejnižší v rámci celé Evropské unie (průměr EU 5,7 %).

(tz-úpčr)

Podrobné informace z jihu Čech zveřejníme ve středu.)


 

Největší lesnickou akci pro veřejnost chystají Lesy ČR na září

Hradec Králové, 8. srpna 2023 – Den za obnovu lesa, největší lesnickou akci pro veřejnost, pořádají Lesy České republiky v sobotu 23. září od 10 do 16 hodin ve všech regionech, tedy v jižních, západních, východních, středních i severních Čechách, na Vysočině a na jižní i severní Moravě. Také čtvrtý ročník se koná za každého počasí a bude opět trochu pracovní, trochu poznávací, ale určitě pohodový a pro každého.

Pracovní oblečení, rukavice a pevnou obuv budou potřebovat ti, kteří chtějí s lesníky sázet nový les. Loňští účastníci vysadili 34 tisíc dubů, buků, lip, jedlí a dalších dřevin.

Ostatní čeká ryze lesní a lesnický program. Uslyší třeba vábení jelenů, uvidí profesionální práci dřevorubců s motorovou pilou i s historickými nástroji, dozvědí se o větrolamech, jejich významu pro krajinu i obnově nebo o mobilní aplikaci Klíšťapka. Od Klubu českých turistů dostanou tipy na výlety, od záchranářů poučení o bodech záchrany. Někteří si třeba zkusí změřit kmeny, jak to dělají lesníci, další ochutnají zvěřinu či opečený špekáček na ohni, a to zdaleka není všechno. Program se na každém místě mírně liší, ale všude bude rozhodně co k vidění i dělání.

Více se o všech lokalitách dozvíte zde: www.sazimelesynovegenerace.cz, kde jsou i fotky z předchozího ročníku, také zde: www.klubnoveholesa.cz a na sociálních sítích Lesů ČR.

„Věřím, že se zase setkáme s nadšenci, kteří chtějí obnovit naši krajinu a ocení tuhle příležitost. Čas strávený v lese je ale balzámem pro každého,“ říká generální ředitel Lesů ČR Dalibor Šafařík

(tz-lčr)


 

Riziko dřevěných rozhleden se vždy skrývá uvnitř

Praha 7. srpna 2023 (PROTEXT) – Riziko dřevěných rozhleden se vždy skrývá uvnitř. Pouze vizuální kontrolou se nedá kvalita a skutečný stav dřevěných konstrukcí správně posoudit. Nešťastná událost na vyhlídkové věži v Markvarticích na Děčínsku potvrdila, že pohledová kontrola bez odborné analýzy stavu dřeva nestačí.

I když správci majetku dělají vizuální kontrolu dřevěných konstrukcí, jako jsou rozhledny, mosty nebo lávky, nemohou tak posoudit skutečný stav objektu. Dřevěné konstrukce ve venkovním prostoru, na které má přístup veřejnost, potřebují i měření vlhkosti uvnitř dřevěných prvků, odběry vzorků spojené s mykologickou analýzou v akreditované laboratoři, pravidelnou kontrolu konstrukční ochrany spojů, zhodnocení slabých míst stavby, odborný návrh sanačních nebo ochranných opatření. Nutné jsou k tomu znalosti odborníka, který posoudí vlastnosti použitého dřeva, způsob jeho spojení s dalšími materiály, usazení na místo, působení povětrnostních podmínek a mnoho dalšího.

“Starostové a správci majetku jsou v nevýhodě, když musí převzít zodpovědnost za stav dřevěných objektů pro veřejnost, i když není nastavena a neprobíhá odborná preventivní kontrola během jejich provozu,” uvedl Ing. Luboš Drahňovský, technik Výzkumného a vývojového ústavu dřevařského, Praha, s. p. (Dřevařský ústav), a doplňuje: “Dřevěným konstrukcím trvale vystaveným vlivům povětrnosti nestačí pouze vizuální kontrola.”

Ing. Jitka Beránková, Ph.D., ředitelka Dřevařského ústavu říká: “Zhodnocení toho, jak moc je konstrukce ohrožena houbou, případně jinými biotickými škůdci, může posoudit pouze odborník na základě analýz v laboratoři. Když jsme nedávno kontrolovali dvě rozhledny ve Středočeském kraji, nebo dřevěnou konstrukci na hradě Košumberk, zanalyzovali jsme stav na základě odborných podkladů a měření, teprve pak jsme doporučovali nápravná nebo sanační opatření pro zajištění a údržbu objektu.”

Dřevo je dobrý stavební materiál, naši předkové nám to již potvrdili. Nicméně je nutné k němu přistupovat s respektem k jeho vlastnostem a přírodním zákonům. Stejně jako my, lidé, stárne. Potřebuje tedy správné použití ve stavbě a následnou péči. Když ji dřevo dostane, vydrží po staletí.


 

Rekonstrukce Strakonické ulice v Č. Budějovicích

České Budějovice 7. srpna (PROTEXT) – Během prázdnin musí řidiči v Českých Budějovicích počítat s částečnou uzavírkou Strakonické ulice. Během čtyř etap se postupně opraví a rozšíří autobusové zastávky Vltava střed, asfaltový povrch a také stávající přechod pro chodce. Tentokrát se opravuje úsek od odbočky do ulice Jaromíra Boreckého po křižovatku s ulicí Františka Ondříčka.

Antonín Krák (ČSSD), náměstek hejtmana Jihočeského kraje: “Vlastní rekonstrukce bude trvat od 10. července do 20. srpna. Jedná se o ulici Strakonickou tady v Českých Budějovicích. Jedná se o velmi exponovanou komunikaci a rozdělili jsme opravy do čtyř etap. Samozřejmě se snažíme zachovat alespoň jeden jízdní pruh, abychom nemuseli dělat úplnou uzavírku.”

Strakonická ulice už v minulých letech dostala nový povrch mezi křižovatkami s Pražskou třídou a křížením se silnicí I/20. Teď se opravy přesouvají za most přes Vltavu.

Antonín Krák (ČSSD), náměstek hejtmana Jihočeského kraje: “Konkrétní úsek máme od konce kruhové křižovatky ulice Strakonická ve směru na dva sjezdy na silnice prvních tříd. Opravit to musíme, silnice potřebuje rekonstrukci, my jsme to naplánovali právě do těch letních měsíců, kdy tu nemáme takovou dopravní zátěž.”

První etapa oprav potrvá do konce července, kdy už budou hotové zálivy autobusových zastávek a také prodloužení nástupiště. Během druhé etapy se opraví pravé jízdní pruhy a napojení na silnice I/3 a I/20.

Antonín Krák (ČSSD), náměstek hejtmana Jihočeského kraje: “Samozřejmě, že v průběhu těch čtyř etap se bude chvíli jezdit v levém a poté v pravém jízdním pruhu. Stále ale bude ulice Strakonická průjezdná.”

Spoluinvestorem této stavby je i město České Budějovice, které financuje opravu ulice Boreckého, přisvětlení přechodu pro chodce a světelné signalizační zařízení ve výši téměř dva miliony korun.

Antonín Krák (ČSSD), náměstek hejtmana Jihočeského kraje: “Hlavním investorem je Jihočeský kraj, který zaplatí 14 milionů korun. My budeme provádět klasickou rekonstrukci vozovky a město si udělá přisvětlení a semafory přechodu, to spadá do gesce statutárního města České Budějovice.”

Pokud vše půjde podle plánu, bude čtyřproudá silnice opravená a plně průjezdná 20. srpna.


 

Nejvyšší měsíční bilance od počátku roku

Podle předběžných údajů skončila v červnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 18,2 mld. Kč, což byl meziročně o 33,4 mld. Kč lepší výsledek.

„Obchodní bilance za červen byla ve sledovaném měsíci poprvé po dvou letech kladná. V plusových hodnotách se drží již šest měsíců v řadě, takže za první pololetí roku je v přebytku 80 miliard Kč. Pro srovnání, v prvním pololetí předchozího roku byla ve velmi podobné výši, ale se záporným znaménkem,“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ.

Více: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-cerven-2023

(tz-čsú)


 

Stavební produkce mírně rostla

Stavební produkce v červnu meziročně vzrostla o 1,0 %, meziměsíčně byla vyšší o 2,5 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 8,7 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení klesla o 15,2 %. Meziročně bylo zahájeno o 18,3 % bytů méně, dokončeno bylo o 4,0 % bytů více.

 „V červnu byla stavební produkce meziměsíčně vyšší o 2,5 % a meziročně po několikaměsíčním poklesu vzrostla o 1,0 %. Růst se odehrával na inženýrských i pozemních stavbách a příspěvek segmentů k celkovému růstu byl stejný,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Orientační hodnota v červnu povolených staveb dosáhla 44 mld. Kč a meziročně klesla o 15 %. Za tímto poklesem do značné míry stojí vysoká srovnávací základna z loňského června, kdy byla povolena výstavba velkého logistického centra,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Více: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-cerven-2023

(tz-čsú)


 

Tempo růstu průmyslové produkce oslabilo

Průmyslová produkce v červnu meziročně reálně vzrostla o 0,9 %. Meziměsíčně byla vyšší o 0,9 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 5,8 %.

„Tempo růstu průmyslové produkce se pozvolna snižuje. Ani nárůst výroby motorových vozidel a jejich dílů v červnu nepřevážil klesající trend v řadě jiných průmyslových odvětví, například v těžbě uhlí, hutnictví a slévárenství,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Meziroční pokles byl ovlivněn zejména vyšší loňskou srovnávací základnou ve výrobě motorových vozidel. Pokračoval rovněž pokles hodnoty nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství, kovozpracujícím a chemickém průmyslu,“ říká Iveta Danišová z oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Více: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-cerven-2023

(tz-čsú)


 

Nástrahami léta jsou dětské úrazy, nejkritičtější jsou prázdniny

(PROTEXT) – Úraz – prázdninový zážitek, po kterém nikdo netouží, natož děti, které si užívají zasloužené školní volno. Přestože celkový počet dětských úrazů v posledních pěti letech postupně klesá, i tak tisíce dětí musí v létě s úrazem navštívit lékaře nebo dokonce strávit několik dní i týdnů v nemocnici. Za úrazy, které se stanou dětským klientům pojišťovny MetLife o letních prázdninách, bude vyplaceno dvojnásobné plnění.

Česká rada dětí a mládeže dlouhodobě zprostředkovává pojištění na činnost organizací dětí a mládeže. V roce 2023 provedla statistiku úrazů za rok 2022, z níž vyplývá, že prázdninové měsíce zůstávají pro děti nejvíce úrazovými, přičemž nejkritičtějším měsícem je červenec, kdy se stane zhruba třetina veškerých evidovaných úrazů. Průměrná doba léčby dětských úrazů je 27 dnů a věkově se nejčastěji týkají teenagerů – dětí od 12 do 15 let – 36 %, děti od 7 do 11 let se na tomto počtu podílejí 29 %. Jaká zranění jsou dozvukem prázdninových aktivit?

Nejčastěji jsou to zlomeniny, dále podvrtnutí, pohmoždění, nejrůznější rány, ale i popáleniny, ulomené nebo vyražené zuby… Celkem si dětské úrazy ročně vyžádají přes 30 tisíc hospitalizací, dalších 450 tisíc dětských úrazů je každý rok ošetřeno ambulantně a až 2 tisíce dětí má po úrazu trvalé následky. „S létem a prázdninovými aktivitami dětí nastupuje období menší opatrnosti a výrazně vyšší odvahy pouštět se do dobrodružství a třeba i přecenění vlastních možností. A protože víme, že úrazy dokážou dítěti a potažmo celé rodině minimálně zkazit prázdniny, zrušit dovolenou… a ty závažnější přinést i dlouhodobé zdravotní problémy, rozhodli jsme se v období státem schválených prázdnin našim klientům životního pojištění poskytnout dvojnásobné pojistné plnění za dětské úrazy. Dvojnásobné plnění se týká připojištění trvalých následků úrazu, horních končetin a doby nezbytného léčení,“ uvedla produktová specialistka pojišťovny MetLife Michala Hanzlíčková.

S úrazy dětí je spojena nejen nepříjemná bolest, ale také výpadek příjmu minimálně jednoho rodiče v době rekonvalescence. „Dvojnásobné pojistné plnění pomůže zmírnit tento výpadek příjmu. V našich statistikách hlášení úrazu se naštěstí většinou objevují běžné úrazy, jako jsou zlomeniny, pohmožděniny, podvrtnutí, …, jejichž doba léčení obvykle nepřekračuje měsíc. Nejvyšší je počet zlomenin zápěstí a dalších kostí horních končetin způsobených nejčastěji pády. V poslední době také roste počet natažení vazů a svalů, podvrtnutí nebo naraženin z velmi populárních trampolín,“ dodává Michala Hanzlíčková.

Bohužel každoročně se dětem o prázdninách stanou i zranění s trvalými následky, které komplikují jejich zařazení zpět do kolektivu i dosavadního aktivního života. Tyto úrazy přinášejí samozřejmě i starosti rodičům, a to nejen psychické a sociální, ale i ekonomické. „Mezi ně patřil i případ dětí hrajících si s petardou, která nečekaně vybouchla a jednomu z chlapců poškodila zrak tak, že na pravé oko vůbec nevidí. Pojistné plnění bylo oceněno na 1 300 000 Kč, ale protože se nešťastná událost stala o prázdninách v době trvání speciální akce, dvojnásobného plnění, bylo nakonec vyplaceno 2 600 000 Kč. Chlapci částka stoprocentní zrak nevrátí, ale rodičům umožní udělat si více času na péči o syna a jemu samotnému může posloužit při financování speciálních potřeb nebo výběru nových koníčků a potřebných pomůcek,“ uzavřela Michala Hanzlíčková.


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře