NA PRANÝŘI: Potravinářská inspekce zjistila několik případů klamavě označených výrobků z mletého...

NA PRANÝŘI: Potravinářská inspekce zjistila několik případů klamavě označených výrobků z mletého masa v obchodních řetězcích

AKTUALIZACE – 3. srpna:

Kostelecké uzeniny nesouhlasí s výsledkem kontroly obsahu hovězího masa ve výrobku

Kostelecké uzeniny a.s. nesouhlasí se závěrem správního orgánu o spáchání přestupku na základě nevyhovujících výsledků, kde byl laboratorním vyšetřením Státního veterinárního ústavu Jihlava zjištěn nižší obsah hovězího masa, než jak je deklarováno ve výrobku. Společnost Kostelecké uzeniny a.s. podala odpor vůči řízení, které bylo zahájeno správním orgánem. Na základě nevyhovujících výsledků provedla naše společnost mimořádnou revize všech receptur, kde nebylo zjištěno pochybení, tzn. veškeré receptury jsou v souladu se značením výrobku.

Naše společnost se domnívá, že není správný lineární přepočet mezi obsahem hovězí DNA a množstvím hovězího masa, jak je proveden správním orgánem. Na obsah DNA má vliv mnoho faktorů, mimo jiné pohlaví, věk,  anatomická část JUT, a další. Daná metodika interpretace výsledku obsahu hovězího masa ve výrobku na zjištění obsahu hovězího masa je nová a je dle našeho názoru zatížená velkou chybou. S výsledkem rozborů správního orgánu naše společnost nesouhlasí, v tomto kontextu naše společnost uvádí, že používá nejmodernější technologie, jsou prováděny pravidelné kontroly vstupních surovin, pravidelné revize norem s cílem zajistit bezpečné výrobky, které odpovídají složení. Z toho dále vyplývá, že uvedená metoda neumožňuje stanovit explicitně množství hovězího masa ve výrobku, jak byla uvedena v předmětných protokolech. Náš názor není ojedinělý a potvrzuje nám ho řada konzultací s odborníky z řad členů ČSZM, VŠCHT, Potravinářské komory atd.

V průběhu září letošního roku by měla proběhnout další schůzka za účasti všech zainteresovaných stran, kde očekáváme širokou diskuzi ohledně použité metody a interpretace výsledků.

Pavel HEŘMANSKÝ, Agrofert 


 

 

 

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (#SZPI) v rámci průběžných intenzivních kontrol kvality a bezpečnosti zjistila více případů klamání spotřebitele o obsahu hovězí bílkoviny ve výrobcích z mletého masa. Jedná se o následující výrobky, které shodně obsahovaly méně hovězího masa oproti deklaraci na obalu:

Řezníkova čerstvá porce MLETÉ MASO MIX 100%, šarže: L: 82134, výrobce: MASO UZENINY POLIČKA, a.s. č.p. 300, 572 01 Kamenec u Poličky, úředně odebráno v Lidl Česká republika v.o.s., Ledenická-St. Pohůrka 1297, Srubec.
Rozbor v akreditované laboratoři v Jihlavě potvrdil, že hovězí maso tvořilo 13,33 % hmotnosti výrobku, avšak podle deklarace na obalu mělo balení obsahovat 50 % hovězího masa.
https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=169808…

Vocílka Mělněné maso Vepřové a hovězí, šarže: L: 000921698337, výrobce: Kostelecké uzeniny, a.s., čp. 60, 588 61 Kostelec, úředně odebráno v BILLA, spol. s r.o., Mánesova 1948, České Budějovice.
Rozbor v akreditované laboratoři v Jihlavě potvrdil, že hovězí maso tvořilo 23,34 % hmotnosti výrobku, avšak podle deklarace na obalu mělo balení obsahovat 44 % hovězího masa.
https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=169763…

Výrobek z mletého masa mix, Albertovo Kvalitní vepřové & hovězí, 400 g, šarže: L: 000921699935, výrobce: Kostelecké uzeniny a.s., úředně odebráno v Albert Česká republika, s.r.o., Kollárova 2762/17, Jihlava.
Rozbor v akreditované laboratoři v Jihlavě potvrdil, že hovězí maso tvořilo 12,92 % hmotnosti výrobku, avšak podle deklarace na obalu mělo balení obsahovat 20 % hovězího masa.
https://www.potravinynapranyri.cz/Detail.aspx?id=169739…

U výše uvedených hodnocených vzorků laboratorní analýza potvrdila nižší než deklarované množství hovězího masa, čímž byl spotřebitel uváděn v omyl ohledně skutečného složení výrobku.

 

FB – Potraviny na pranýři

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře