Z PRVNÍ RUKY: 29. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 29. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Vyšetření prokázalo zakázanou leukomalachitovou zeleň u sumečka afrického z Vietnamu

Státní veterinární správa (SVS) upozorňuje, že se na českém trhu objevily mražené filety sumečka afrického původem z Vietnamu, u nichž vyšetření prokázalo zakázanou látku – leukomalachitovou zeleň. Celkové množství ryb dodaných do České republiky činí přes 10 tun. Platný limit na přítomnost leukomalachitové zeleně byl v tomto případě překročen více než dvojnásobně.  O případu byla ČR informována prostřednictvím systému rychlého varování (RASFF) z Německa.

Do České republiky bylo dovezeno 10 125 kg mražených filet sumečka afrického, avšak zásahem inspektorů SVS se podařilo pozastavit ve skladech 8 940 kg. Ke konečným odběratelům se tak dostalo 1 185 kg výrobku. Odběrateli jsou zejména stravovací zařízení a byli o případu informováni. V současné době probíhá stahování výrobku.

Identifikace výrobku:
Název: Mražené filety ze sumečka afrického
Šarže: B23-01904
Výrobce: Nguyen Thai Binh
Příjemce zásilky: Bidfood Czech Republic s.r.o.
Datum výroby: 02/12/2022
Datum minimální spotřeby (DMT): 01/12/2024

Malachitová zeleň a její metabolizovaná forma – leukomalachitová zeleň jsou látky zakázané pro použití u ryb určených k potravinovým účelům. Malachitová zeleň je léčivo používané proti ektoparazitům a plísňovým onemocněním ryb, je však autorizováno pouze pro akvarijní rybičky. Používání malachitové zeleně není povoleno nejen v Evropě (od roku 2000), ale ani např. v Kanadě a Spojených státech. Použití malachitové zeleně s sebou přináší řadu bezpečnostních rizik. U savců včetně člověka může mít konzumace ryb s touto látkou potenciálně karcinogenní účinky (muselo by se však jednat o velké množství) a způsobit i jiná závažná onemocnění.

(tz-svs)


 

Obědy pro jihočeské děti. Jihočeský kraj podpoří bezplatné školní stravování

Jihočeský kraj podpoří bezplatné školní stravování pro děti, žáky a studenty ve věku od 2 do 26 let, kteří navštěvují mateřské, základní a střední školy, resp. využívají internáty nebo domovy mládeže v Jihočeském kraji a jejichž rodiny se ocitly v nepříznivé finanční situaci. Dotační program „Obědy pro jihočeské děti“ dnes jednomyslně schválila Rada Jihočeského kraje. Fungovat bude elektronicky a bez zbytečné administrativy.

„Ne každé dítě má v životě stejnou startovní pozici. Je smutné, že v dnešní době existují děti, které nemohou využívat školní stravování, protože rodiče nemají dostatek finančních prostředků. Jsem přesvědčen, že ty základní podmínky by měly být pro všechny děti vyrovnané. Děti, které nechodí do školních jídelen jednoduše proto, že jejich rodiče na obědy nemaní peníze, se obvykle nestravují optimálně, a navíc jsou vyloučené z kolektivu, což se negativně promítá do jejich dalšího života. Ředitelé škol mají několik nástrojů, jak takovou situaci řešit. Náš jihočeský program mi ale přijde daleko nejjednodušší,“ řekl náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro oblast školství Pavel Klíma.

Kraj využil výzvu Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) z Operačního programu Zaměstnanost plus, který čerpá prostředky z Evropské unie a doplnil ji částkou 5 310 300 Kč ze svého rozpočtu. „Celkově tedy na podporu bezplatného školního stravování v našem kraji půjde 16,5 milionu korun. My jsme zareagovali rychle a byli jsme první kraj, který k tomu takto přistoupil. A protože už máme zkušenost z našich dotačních programů „My v tom Jihočechy nenecháme“ a „Kroužky pro jihočeské děti“, tak využijeme stejnou strukturu našeho elektronického podání i ověření Úřadu práce. To je velká výhoda,“ řekl Klíma a dodal, že tento systém se stal vzorem pro ostatní kraje České republiky.

Dotační program poběží dva školní roky 2023/2024 a 2024/2025. Zapojit se do něj mohou organizace poskytující školní stravování v Jihočeském kraji a rodiny, které pobírají alespoň jednu z vymezených dávek: doplatek na bydlení, příspěvek na živobytí, odměnu pěstouna, příspěvek při pěstounské péči nebo příspěvek na úhradu potřeb dítěte.

Stejně jako v případě programu „Kroužky pro jihočeské děti“ poskytne kraj finanční prostředky přímo organizacím, které se do programu zapojí. Nebudou tedy vypláceny jednotlivým rodinám. „Rodiny pak budou žádost o poskytnutí příspěvku podávat elektronicky přes webový portál Obědy pro jihočeské děti. Vše tedy bude možné vyřídit online s minimální administrativní náročností. Elektronicky bude probíhat i podávání žádostí o dotaci ze strany zapojených organizací poskytujících školní stravování,“ dodal Klíma.

Veškeré informace o možnostech čerpání dotace na bezplatné školní stravování a podklady pro podání žádosti ze strany rodin i organizací jsou od 21. 7. 2023 k dispozici na webovém portálu obedy.kraj-jihocesky.cz a na webových stránkách Jihočeského kraje. Od tohoto data se také mohou v portálu Obědy pro jihočeské děti registrovat organizace, které se chtějí do dotačního programu zapojit. Žádosti o dotaci mohou organizace podávat od 21. 8. 2023 do 31. 1. 2025. Rodiny budou moci o příspěvek na školní stravování žádat průběžně od 1. 9. 2023.

(tz-jč)


 

Počet smrtelných pracovních úrazů se v loňském roce udržel na nejnižší úrovni za posledních 20 let

V roce 2022 došlo v České republice ke stejnému počtu smrtelných pracovních úrazů jako v předchozím roce 2021 a celkový počet úmrtí na pracovištích se tedy udržel na nejnižší úrovni za posledních dvacet let.

Celkem 83 smrtelných pracovních úrazů bylo nahlášeno na oblastní inspektoráty práce, Český báňský úřad zaznamenal v loňském roce 5 smrtelných pracovních úrazů. Celkem tedy došlo v roce 2022 v České republice k 88 smrtelných pracovním úrazům.

CELÁ ZPRÁVA (textový dokument)

(tz-súip)


 

Vláda schválila novelu zákona o zdravotních službách

Vláda na dnešním jednání schválila novelu zákona o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování. Jejím cílem je právně upravit a zjednodušit vedení zdravotnické dokumentace v souvislosti s elektronizací zdravotnictví, zpřesnění právní úpravy Národního zdravotnického informačního systému a zavedení definice telemedicínských zdravotních služeb a základní právní rámec jejich poskytování.

Novela zavádí definici telemedicíny a základní rámec jejího používání pro právní jistotu poskytovatelů, zdravotnických pracovníků a pacientů. Dosud není v zdravotnických právních předpisech žádná zmínka o telemedicíně, a to vyvolává u poskytovatelů zdravotních služeb a zdravotnických pracovníků právní nejistotu, pokud jde o možnost a podmínky poskytování. Změnou zákona dojde k tomu, že bude explicitně uvedeno, že se jedná o právně povolený způsob poskytování zdravotních služeb a budou nastaveny rámcové podmínky.

„Novela má za cíl poskytování zdravotních služeb pacientům prostřednictvím telemedicíny – například konzultace, posuzování snímků ze zobrazovacích metod a telemonitoring – umožnit, a to v souladu s pravidly vědy a uznávanými medicínskými postupy a při respektování individuality pacienta,“řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic.

Novela také nastavuje jasná pravidla pro vedení elektronické zdravotnické dokumentace, která mají usnadnit digitalizaci zdravotnictví a podpořit vedení zdravotnické dokumentace v čistě elektronické podobě.

Nově také upřesňuje úpravy Národního zdravotnického informačního systému (NZIS). Jde především o nápravu nekorektních odkazů v rámci hlášení do systému a zpřesnění vykazovaných parametrů.

(tz-mz)


 

Desítky tisíc dětí jsou o prázdninách ošetřeny kvůli úrazům, nejčastěji se jedná o poranění ruky či kotníku

Hezké počasí svádí děti k různým dobrodružstvím a prázdninové aktivity se tak někdy neobejdou bez zranění. Leckdy stačí kysličník a náplast, jindy je ale nutné vyhledat lékařskou pomoc. Také v loňském roce muselo být během letních prázdnin ošetřeno přes 50 tisíc dětských pojištěnců VZP. Nejčastěji se jednalo o poranění zápěstí a ruky, kotníku či hlavy. Pojišťovna se snaží s dětskými úrazy bojovat i za pomoci projektu VZPoura úrazům, jeho ambasadoři také o letošních prázdninách navštěvují řadu dětských táborů.

K desítkám tisíc úrazů dochází při školních i mimoškolních aktivitách po celý rok. V celém loňském roce VZP registrovala 217 880 poranění dětí, která si vyžádala lékařskou péči. Počet těchto úrazů, s výjimkou covidových let 2020 a 2021, neustále mírně roste (za posledních pět let cca o 6 %). Celkové náklady na léčbu poraněných dětí představovaly v roce 2022 pro VZP 730 milionů korun. Nejvíce úrazů si přitom vyžádaly jarní měsíce (březen až červen).

Ošetřená či léčená zranění jsou o něco častější u chlapců (56 %). Vloni se nejčastěji jednalo o poranění zápěstí a ruky (33 %), kotníku (28 %) a hlavy (28 %). Pokud se podíváme pouze na letní měsíce roku 2022, jen v průběhu července a srpna bylo mezi dětskými klienty VZP ošetřeno 11 600 poranění ruky, v případě kotníku to bylo 11 400 případů a dalších 10 900 poranění hlavy.

Při porovnání četnosti výskytu poranění dle věkových kategorií je zřejmé, že poranění se nevyhýbají ani těm nejmenším, a to nejčastěji ve věkové kategorie 1–4 let (2022: 40 800 dětí v tomto věkovém rozmezí). Ještě o něco více pak adolescentům mezi 12 a 15 lety (2022: 63 500 dětí), mimochodem právě v této věkové kategorii výrazněji převažují poranění u chlapců (2022: 35 tisíc poranění u chlapců, vs. 28 tisíc poranění u dívek). A v tomto období života zejména mezi chlapci poranění v posledních letech přibývá nejvýrazněji.

VZPoura úrazům je projekt založený na edukačních setkáních žáků základních a středních škol s hendikepovanými pracovníky VZP. Tito lidé jsou sami po úrazu upoutáni na invalidní vozík nebo se s následky úrazu celoživotně potýkají. Z vlastní zkušenosti tak dobře vědí, jaké je to žít s trvalými následky po vážném zranění a dokážou svou zkušenost předat dětem. V rámci besed se děti neotřelou formou seznámí s problematikou úrazů, s rizikovostí určitých životních situací a poučí se o tom, jak lze vhodnými preventivními opatřeními omezit rizika úrazů na minimum. Besed se od spuštění projektu v roce 2015 už zúčastnilo víc než 150 tisíc dětí. Více informací a rezervační systém: https://www.vzpoura-urazum.cz/

(tz-vzp)


 

Meziroční pokles cen v zemědělství se prohloubil

Meziměsíčně ceny zemědělských výrobců klesly o 0,9 % a meziročně o 13,8 %. Ceny průmyslových výrobců se snížily meziměsíčně o 0,3 % a meziročně byly vyšší o 1,9 %. Ceny stavebních prací vzrostly meziměsíčně o 0,1 % a meziročně o 6,0 %. Ceny tržních služeb pro podniky se meziměsíčně snížily o 0,1 % a meziročně byly vyšší o 6,1 %. 

„V červnu vzrostly ceny v průmyslu oproti loňskému roku o necelá 2 % a stále pokračují ve zmírňování svého růstu. Ceny v zemědělství klesly, a to téměř o 14 %. Ceny stavebních prací se meziročně zvýšily dle odhadů o 6 % a růst cen tržních služeb pro podniky mírně překročil 6 %,“ upozorňuje Vladimír Klimeš, vedoucí oddělení statistiky cen průmyslu a zahraničního obchodu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/indexy-cen-vyrobcu-cerven-2023

(tzčsú)


 

UŽ TŘETÍM ROKEM SE HÝBEME HEZKY ČESKY

Projekt HÝBEME SE HEZKY ČESKY v letošním roce podporuje výlety a pohybové aktivity rodin s dětmi po celé zemi. Samotný projekt vznikl na počátku 2021 s cílem podpořit po pandemii návrat dětí ke sportu. Díky spolupráci s Českou obcí sokolskou se do něj zapojily desítky tisíc lidí a tisíce sportovních týmů a klubů. PENNY v jeho rámci podpořilo dětský sport finanční a materiální podporou v hodnotě přes 13 miliónů korun.

Ve třetím roce existence projektu došlo k jeho zásadní proměně. „Cítili jsme a vnímali, že chceme podporovat pohyb všech, protože pohyb rovná se zdravý životní styl. Postupně jsme se tedy rozhodli více a více zapojovat celé rodiny. A to se, i díky našemu hlavnímu partnerovi České obci sokolské, daří stále více. Spolupráce se Sokolem postupně přerostla i do dalších aktivit spojených s pohybem. Jsme partnerem Sokolského běhu republiky a společně připravujeme řadu dalších aktivit. Úzce spolupracujeme i na letošním ročníku HÝBEME SE HEZKY ČESKY, kdy jsme koncept posunuli ještě blíže k aktivitám pro celé rodiny od malých dětí až po seniory,“ popisuje Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY.

V letošním roce tak v rámci projektu tráví společná odpoledne celé rodiny. V menších městech po celé republice se na výletech, které PENNY připravuje spolu s místními jednotami České obce sokolské setkávají děti, rodiče i senioři. Připraveny jsou pro ně trasy okolo dvou a pěti kilometrů, na nichž společně plní nejrůznější úkoly zaměřené na sport a rozvoj motoriky, ale také na vzdělávání s důrazem na ekologii a odpovědné chování k našemu okolí. V cíli pak každý účastník dostává odměnu za splněné úkoly a absolvování dané trasy. Součástí programu je pak také ochutnávka privátních značek PENNY a na vybraných místech i promítání filmu Děti Nagana nebo koncert Michala Davida.

První výlety HÝBEME SE HEZKY ČESKY 2023 se uskutečnily v Milovicích, Dačicích a Židlochovicích nebo Mníšku pod Brdy či Vlašimi. V sobotu 22. července se mohou těšit lidé v Jablonci nad Nisou, kde akce vyvrcholí koncertem Michala Davida. V září a na podzim navštíví PENNY s HÝBEME SE HEZKY ČESKY kromě dalších míst také Hronov, Přerov, Litovel, Choceň nebo Český Krumlov. Aktuální kalendář výletů najdou zájemci na internetové adrese HÝBEME SE HEZKY ČESKY.

Historie projektu, který byl hodnocen velmi pozitivně nejen veřejností, ale i mezi odborníky, když mimo jiné získal druhé místo v rámci udílení cen IMC Czech Awards za rok 2021 v kategorii Charitativní a neziskový marketing, CSR kampaně, se začala psát na jaře roku 2021. „Celý projekt vznikl spontánně. Vnímali jsme, jak děti v době pandemie zlenivěly, protože prostě nemohly sportovat, jak se zhoršila jejich tělesná zdatnost, a současně v jaké situaci se tehdy nacházely sportovní kluby na malých městech. Tehdy jsme se rozhodli je finančně a materiálně podpořit,“ popisuje Vít Vojtěch, vedoucí strategického marketingu PENNY.

Během prvních dvou let tak PENNY v rámci projektu HÝBEME SE HEZKY ČESKY rozdělilo mezi 894 týmů z více než dvou tisíc přihlášených finanční a materiální podporu ve výši přes 13 miliónů korun. „Od počátku jsme nechtěli soutěž pro jednoho vítěze s jednou velkou cenou, naopak bylo naším cílem podpořit děti po celé zemi. Naše prodejny jsou na více než čtyřech stech místech České republiky a my chceme být lidem žijícím v jejich okolí dobrým sousedem a dělat vše, co jim život zkvalitní nebo usnadní. Proto od nás dostali podporu kluby ve všech regionech a do soutěže jsme zapojili i naše zákazníky,” říká Vít Vojtěch.

Projekt od počátku podpořili i přední čeští sportovci, ať už fotbaloví internacionálové Vladimír Šmicer nebo Jan Koller, atleti David Svoboda a Bára Malíková či olympionik šermíř Alex Choupenitch.

(tz-penny)


 

Občané o inflaci a reálných příjmech – duben/květen 2023

Výzkum CVVM, který probíhal od konce března do začátku poslední dekády května 2023, se zabýval problematikou pohybu všeobecné cenové hladiny, respektive míry inflace. Nejprve jsme všem dotázaným položili otázku týkající se vývoje reálných příjmů jejich domácnosti v uplynulém roce. Následně jsme se respondentů dotázali na hodnocení inflace v minulém roce a na to, jaký vývoj reálných příjmů předpokládají letos.

Více než dvě třetiny (68 %) českých občanů jsou toho názoru, že jejich reálné příjmy jsou nižší v porovnání s uplynulým rokem. Více než čtvrtina (27 %) hodnotí svoje reálné příjmy jako zhruba stejné a jen jeden dotázaný z pětadvaceti (4 %) hodnotí svoje reálné příjmy jako vyšší oproti minulému roku.

Jen o málo více než pětina (21 %) občanů hodnotila inflaci za rok 2022 jako spíše přijatelnou, zatímco tři čtvrtiny (75 %) ji označily za spíše nepřijatelnou.

78 % dotázaných očekává další inflační znehodnocení měny v tomto roce, přičemž 35 % se domnívá, že toto znehodnocení bude výrazné. Jde o lepší výsledek, než byl ten loňský, výrazně nejhorší za celou dobu realizace srovnatelných měření od roku 2007, ale i tak jde o druhý nejhorší výsledek od roku 2013.

(tz-cvvm)

 


 

Důchody v lednu znovu porostou, průměrná starobní penze se navýší na 20 700

Od začátku příštího roku se opět zvýší všechny důchody, kromě starobních tedy i invalidní a pozůstalostní. Podle odhadu na základě aktuální inflace a růstu mezd půjde přibližně o 400 korun.

Jedná se o řádnou valorizaci, přesné číslo bude známé v září. Průměrný starobní důchod by měl v lednu přesáhnout 20 700 korun. Už nyní jsou důchody nejvyšší v historii. Zároveň probíhá příprava a schvalování důležitých opatření, která jsou součástí důchodové reformy. Penze budou pravidelně navyšovány i nadále. Měníme ale systém tak, aby byl spravedlivější a udržitelný.

(tz-mpsv)


 

„Oprav dům po babičce“ nabídne zálohově více než milion korun a možnost výhodného úvěru na komplexní rekonstrukce starších rodinných domů

Ministerstvo životního prostředí ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR spustí v září motivační dotační program pro české domácnosti. Jedinečná podpora má navýšit tempo renovací energeticky nevyhovujících rodinných domů a napomoci obnově stávajícího bytového fondu. Úspěšní žadatelé zároveň získají od ledna 2024 možnost čerpat od stavebních spořitelen zvýhodněný úvěr. Dotace je financována z Modernizačního fondu, tedy z peněz Evropské unie, celkově je pro dotace z Nové zelené úsporám připraveno 55 miliard korun.

„Podle údajů Českého statistického úřadu je v Česku zhruba 17 % rodinných domů neobydlených. Jedná se o statisíce domů, které by mohly dál sloužit svému účelu. Chceme využít stávající zástavbu a zabránit tomu, aby se obce rozšiřovaly do volné krajiny a aby se kvůli bytovým potřebám zabírala další a další zemědělská půda,“ uvádí ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) a pokračuje: „Zároveň nabídneme mladým rodinám, které nejvíce pociťují důsledky vysokých životních nákladů a nízké dostupnosti hypotéčních úvěrů, možnost zajistit si vlastní důstojné a současně úsporné bydlení, a to bez ohledu na to, zda si starší nemovitost koupí, nebo získají v rámci rodiny.“

Dotační program „Oprav dům po babičce“ bude určen všem žadatelům, vlastníkům rodinného či rekreačního domu, kteří splní podmínky optimálního zateplení na stávající budově, nebo postaví dům splňující požadované parametry na místě odstraněného původního domu. Cílem je urychlit tempo renovací starších domů, zpřístupnit finanční prostředky na vstupní investici a též ulehčit mladým domácnostem cestu k úspornému bydlení.

„Program má podpořit zejména mladé rodiny, proto rodinným bonusem ve výši 50 tisíc korun zvýhodníme každé nezaopatřené dítě žadatele. Rodiny navíc budou moci požádat o bonus i za další děti narozené v době po podání žádosti o podporu, přičemž posledním rokem možného dodatečného čerpání bonusu je rok 2030,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Zásadní výhodou programu bude možnost čerpat finanční prostředky předem. Příjemci dotace zároveň budou moci od příštího roku na pobočkách stavebních spořitelen požádat o zvýhodněný úvěr, který pokryje rozdíl mezi způsobilými výdaji a vyplacenou dotací, a to bez nutnosti zástavy nemovitosti. „Úrok se bude pohybovat mezi třemi až čtyřmi procenty, záležet bude na aktuálním úrokovém prostředí a nastavení jednotlivých stavebních spořitelen,“ popsal ministr Petr Hladík.

„Nejčastější překážkou renovací starších domů bývá nedostatek vlastních zdrojů na pokrytí rozdílu mezi dotací a celkovými náklady, včetně předfinancování. Dotace poskytnutá zálohově zároveň sníží potřebu na výši úvěru, a tím se stane zvýhodněný úvěr dostupnější pro více domácností,“ vysvětluje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí České republiky a pokračuje: „Komplexní zateplení významně sníží náklady na vytápění a ušetřené prostředky pak žadatelům pomůžou v následujících letech úvěr bez větších obtíží splatit.“

Žadatelé v programu „Oprav dům po babičce“ dostanou až 1 milion korun na optimální zateplení, které je podmínkou získání zálohové dotace a výhodného úvěru. Renovaci pak bude možné rozšířit o další úsporná opatření a čerpat nemalé prostředky i na výměnu zdroje tepla, fotovoltaiku, ohřev vody, dobíjecí stanici pro elektromobil a další úsporná opatření, takže v celkové výši může zálohová dotace dalece přesáhnout milion korun. Stejně jako ve standardní Nové zelené úsporám obdrží příjemci navíc motivační bonus 10 tisíc korun za každou kombinaci úsporných opatření (vzorový příklad najdete v prezentaci).

„Pokračovat bude také podpora strukturálně postižených krajů a rozšíří se i na další obce s rozšířenou působností ve vybraných regionech a na území bývalých vojenských újezdů. Žadatelům z těchto oblastí navýšíme celkovou dotaci o dalších 10 procent,“ doplňuje ministr Petr Hladík.

Seznam bonifikovaných obcí je přílohou Závazných pokynů a je zveřejněn na webu programu Nová zelená úsporám.

Zvýhodněný úvěr od vybraných stavebních spořitelen bude dostupný k žádostem o dotaci na optimální zateplení v obou programech. Podpora se bude týkat opatření realizovaných po 1. lednu 2021. V rámci podání a doložení žádosti dojde také ke zjednodušení – nově již nebude ve většině případů nutné předkládat projektovou dokumentaci a nebudou vyžadovány ani účetní doklady.

„Program Oprav dům po babičce společně s Novou zelenou úsporám Light a podporou bytových domů ve vlastnictví SVJ a družstev zásadně rozšiřují stávající podobu programu Nová zelená úsporám tak, aby energeticky úsporná opatření byla dostupná všem věkovým i příjmovým skupinám obyvatel,“ uzavírá Petr Hladík.

Dnes představený program zapadá do série novinek v Nové zelené úsporám, kterými stát reaguje na potřebu zrychlení tempa renovací obytných domů tak, aby se domácnosti mohly chránit před růstem výdajů za energie. „Možnost získat výhodný úvěr včetně bonusů pro rodiny s dětmi patří mezi kroky státu v boji proti energetické nouzi. Ministerstvo životního prostředí se ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí zaměří na posílení přístupu domácností k informacím s cílem pomoci jim kvalifikovaně se rozhodnout o nejlepších řešeních pro energetickou renovaci jejich bydlení,“ dodává Martin Sedlák, poradce ministra životního prostředí pro energetiku.

Zájemci o dotaci z programu „Oprav dům po babičce“ se mohou už dnes obracet se svými dotazy na krajská pracoviště Státního fondu životního prostředí ČR, případně využít kontaktní formulář na webu novazelenausporam.cz.

(tz-mžp)


 

Očkování proti meningokokům bude jednodušší, ubude vpichů. Co uhradí pojišťovny?

Očkování proti meningokokům se v dohledné době změní. Na trh míří vakcíny „dva v jednom“, takže bude potřeba méně vpichů. V současné době ale zájemci musí podstupovat vakcinaci dvěma typy vakcín, plně hrazené jsou jen některé a jen u někoho.

CELÝ ČLÁNEK


 

Rodiče, nedávejte dětem nealko pivo, varuje lékařka. Škodí mozku, mohou se zranit

Plzeň ani budvar by většina rodičů svým dětem nejspíše nenabídla, ale některé z nealkoholických a poslední roky tak populárních piv? To se stává relativně často, už proto, že svou chutí připomínají spíše limonády než ležák.

CELÝ ČLÁNEK


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře