NAŠE MĚSTO VIMPERK: Hoří Bowling Zlatá hvězda

NAŠE MĚSTO VIMPERK: Hoří Bowling Zlatá hvězda

 

V 8:08 hodin přijali hasiči na tísňovou linku na Krajské operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje informaci o kouři valícím se ze střechy herny bowlingu ve Vimperku v ulici 1. máje. Podle ohlášení by v budově neměl nikdo být a na půdě je uložen papír.

Operační důstojníci svolali jednotky ve druhém stupni požárního poplachu. K požáru vyjely profesionální jednotky ze stanic Vimperk, Prachatice, Strakonice, Suché Vrbné a České Budějovice. Poplach byl vyhlášen pro jednotky SDH obcí Svatá Maří Vimperk, Čkyně, Hrabice, Stachy, Zdíkov, Vacov, Výškovice a Buk.

Průzkum potvrdil požár půdního prostoru nad bowlingem i nepřítomnost jakékoli osoby. Hasiči ihned zahájili hasební práce. Půda i objekt jsou silně zakouřené, hasiči vedou zásah v dýchací technice. Jelikož je nasazeno přibližně 70 hasičů, velitel zásahu si okamžitě vyžádal další průběžné dodávky dýchací techniky.

Podle vyjádření majitele je na půdě archiv. Vedle bowlingu je v těsné blízkosti sklad pneumatik a naskladněné lahve s plynem. Hasiči tyto objekty ochlazovali a podařilo se jim obě před požárem uchránit.
Hasební vodu berou jednotky z městského hydrantu, ale jelikož je na požářišti potřeba velké množství a hydrantová síť je takto velký odběr nedostatečná, bylo zřízeno čerpací stanoviště.

Velitel zásahu si dále pro dostatek vody na požářišti vyžádal velkokapacitní cisterny. Zásah je vzhledem k silnému žáru, kdy hasiči se průzkumem dostali pouze do poloviny schodiště, možný pouze vně objektu – střechou. Ta se přibližně po hodině částečně propadla, plamenné hoření stále pokračovalo. Až krátce před 10. hodinou se podařilo zastavit šíření požáru, velitel zásahu hlásil lokalizaci v 9:54 hodin. Požářiště monitoruje také dokumentační skupina HZS Jihočeského kraje dronem s termokamerou.

V tuto chvíli bude celá střecha rozebrána a řádně dohašována.

Vzniklá škoda se předpokládá vyšší než 10 miliónů korun. Zásah komplikuje vedro, hasiči oblečení v plném zásahovém obleku a dýchací technice jsou vystaveni nejen žáru požáru, ale bojují i s panujícími vysokými teplotami.

(tz-hzsjčk)

 

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře