Z PRVNÍ RUKY: 27. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 27. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

E.ON v číslech 

 

 

(tz-e.on)

 

Dovoz i vývoz meziročně klesly

Podle předběžných údajů skončila v květnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 11,8 mld. Kč, což byl meziročně o 39,6 mld. Kč lepší výsledek.

„Po více než dvou letech klesl meziročně ve stejném měsíci vývoz i dovoz, přesto kvůli vyššímu tempu poklesu u dovozu zůstala obchodní bilance i nadále kladná. U vývozu se na poklesu podílely především základní kovy, chemické látky a chemické přípravky, u dovozu pak zejména ropa a zemní plyn,“ říká Miluše Kavěnová, ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ.

Podrobně: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-kveten-2023

(tz-čsú)


 

Stavební produkce zmírnila pokles

Stavební produkce v květnu meziročně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,0. Stavební úřady vydaly meziročně o 11,4 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 16,1 %. Meziročně bylo zahájeno o 34,9 % bytů méně. Dokončeno bylo o 3,1 % bytů více.

„V květnu stavební produkce ve srovnání s dubnem rostla o 1,0 %. Meziročně zmírnila svůj pokles a byla nižší o 2,7 %.  K tomuto poklesu přispěly inženýrské i pozemní stavby,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„V květnu bylo zahájeno 3 451 bytů, což je meziročně o třetinu méně. Tento pokles je do značné míry ovlivněn vysokou srovnávací základnou. Loni v květnu byl zahájen rekordní počet bytů,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Podrobně: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-kveten-2023

(tz-čsú)


 

Produkce průmyslu mírně vzrostla, zakázek opět ubylo

Průmyslová produkce v květnu meziročně reálně vzrostla o 1,4 %. Meziměsíčně byla vyšší o 1,6 %. Hodnota nových zakázek meziročně klesla o 4,4 %.

„K mírnému růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla výroba motorových vozidel, kde produkce vzrostla i meziměsíčně. Růst zaznamenala jak výroba automobilů, tak jejich dílů. Plánované odstávky a nižší produkce uhelných elektráren ovlivnily pokles ve výrobě elektřiny, plynu a tepla,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Hodnota nových průmyslových zakázek meziměsíčně stagnovala. Meziroční 4 % pokles je však nejvyšší od léta 2020. Nejvýznamněji jej ovlivnil dvouciferný pokles hodnoty nových zakázek ve výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství a v chemickém průmyslu,“ říká Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Podrobně: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-kveten-2023

(tz-čsú)


 

V soutěži Učeň roku ocenila Jihočeská hospodářská komora 41 úspěšných žáků

V průběhu června Jihočeská hospodářská komora ocenila 41 nejlepších žáků středních škol z jižních Čech, kteří se v letošním školním roce zapojili do soutěže Učeň roku 2023. Ta se letos konala již popáté po celém Jihočeském kraji na 13 odborných školách s cílem podpořit učňovské obory a zvýšit prestiž učňovského vzdělávání.

„Cílem soutěže Učeň roku je podpořit studium žáků učňovských oborů a zvýšit prestiž učňovského vzdělávání. Snahou je tak motivovat žáky k lepším výkonům, poukázat, že získání výučního listu je prestižní záležitostí a že učňovské vzdělávání je stejně důležité a významné jako studium maturitních oborů,“ vysvětluje Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory, která soutěž Učeň roku poprvé organizovala před šesti lety v Milevsku a od roku 2019 ji pořádá v celém kraji. Luděk Keist zdůrazňuje, že je však důležité ocenit i ty, kteří nejsou tolik zdatní v teoretickém učení a nezajímají se například o matematiku nebo jazyky, ale mají pro svůj obor nadšení a k tomu zlaté české ručičky. Komora proto uděluje také ocenění Tovaryš roku: „Vítězové v této kategorii jsou ti, kteří jsou nejlepší při závěrečných praktických zkouškách. Prospěchové výsledky do vyhodnocování vůbec nezasahovaly.“

Soutěž Učeň roku vyhlašuje Jihočeská hospodářská komora (Jhk) ve spolupráci se středními školami a učilišti Jihočeského kraje. Těch se do letošního ročníku zapojilo celkem 13. Do soutěže se však zapojují i samotná města, obce a nechybí ani jihočeské podniky, které žáky podporují a navazují s nimi spolupráci již při studiu. Že je taková spolupráce prospěšná potvrzuje Michal Kučera z Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy a Středního odborné školy řemesel a služeb Strakonice, který získal ocenění Tovaryš roku oboru Elektrikář silnoproud: „U mě je to jasné. Já nastupuji do firmy hned teď po studiu, ta si mě podchytila ještě při studiu,“ hodnotí Michal Kučera, který nastupuje do firmy ČES – Českobudějovická elektromontážní spol. s r.o.

Ocenění se letos předávalo v Dačicích, Strakonicích, Milevsku, Trhových Svinech, Českých Budějovicích, Kaplici, Velešíně a Vimperku za přítomnosti hostů, rodičů a zástupců měst a partnerských firem. Oceněno bylo celkem 41 žáků. Zapojení soutěžící pro vybojování nejvyšších příček museli splnit určitá soutěžní kritéria. O vítězství rozhodoval prospěch během celého roku bez nedostatečných na vysvědčení. Z odborného výcviku se museli soutěžící na vysvědčení prokázat známkou výborný nebo chvalitebný a významnou složku celkového výsledku představovalo i hodnocení závěrečné zkoušky, zejména její praktické části. Oceněním chce Jhk také motivovat žáky, aby v daném oboru nalezli i následné uplatnění: „Mě k řemeslu dovedl táta, kterému jsem už od mala s automechanikou pomáhal. Teď se plánuji při své práci zaměřit hlavně na motorky a opravovat veterány. Takže ve vystudovaném v řemeslu určitě zůstanu,“ říká Libor Balík z Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technické, České Budějovice, který obhájil titul Učeň roku oboru Automechanik.

Do soutěže se letos přihlásili žáci technických a řemeslných oborů jako například instalatéři, pokrývači, elektromechanici či nástrojáři. Účastnili se ale i žáci zaměřující se na gastronomii či služby. Tedy kuchaři, číšnici, cukráři, aranžéři nebo kadeřnice. Jana Krause ze Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích, který si odnesl cenu Učeň roku v oboru kuchař, cena velmi potěšila: „Cena mi udělala velkou radost, i když jsme na soutěže zvyklí. Další „teoretické“ studium určitě naplánuji, v rámci kuchařské soutěže KU Young Chef jsem se dostal k velmi dobrému šéfkuchaři do pražského bistra, kam teď nastupuji, a navíc postupuji do Národní týmu kuchařů a cukrářů ČR, se kterým budu jezdit na světové soutěže. V rámci této spolupráce se toho naučím totiž nejvíce. Mám rád, že i tradiční česká jídla se dají vařit dobře a kreativně.“

Letošní soutěž Učeň roku znovu potvrdila, že ocenění mladých učňů má smysl, a že je mezi jihočeskými žáky řada těch, kterým nechybí pro studovaný obor nadšení: „Práce s auty mě baví už od dětství, proto byla volba studia jasná věc. Protože si budu dodělávat další studium, plánuji se naučit s auto elektřinou i vyhlášku 50 pro práci s elektroauty,“ říká Davis Masér z Vyšší odborné školy, Střední průmyslové školy automobilní a technická, České Budějovice, kteří získal titul Tovaryš roku v oboru automechanik.

(tz-jhk)


 

Očekává se meziročně slabší úroda základních obilovin

Na základě prvních odhadů sklizní k 10. červnu se očekává úroda základních obilovin 6 955 tis. tun a řepky 1 223 tis. tun. V porovnání s loňskou sklizní je předpokládaná úroda základních obilovin o 615 tis. tun nižší (−8,1 %), naopak řepky se sklidí o 57 tis. tun více (+4,9 %).

„Podle prvních odhadů zemědělci očekávají meziročně nižší úrodu základních obilovin. Nicméně letošní žně ještě nezačaly a odhady se v průběhu sklizně budou dále upřesňovat. Finální výsledky budou nakonec, jako každý rok, do značné míry záviset také na dalším vývoji počasí,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky.

„Ve srovnání s loňským rokem se významně rozšířila osevní plocha řepky. I při meziročně slabším hektarovém výnosu je tak odhad sklizně řepky zatím o 5 % vyšší,“ uvedla Dagmar Lhotská z oddělení statistiky zemědělství a lesnictví.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/odhady-sklizni-cerven-2023

(tz-čsú)


 

Servis plynových spotřebičů se nevyplatí odkládat na topnou sezonu. Zákazníci ho nemusí stihnout

Nechat si zkontrolovat plynová zařízení v domácnosti pravidelně jednou ročně je základem jejich dalšího bezchybného provozu. A že je teprve léto? Nevadí. Společnost EG.D, distributor plynu v Jihočeském kraji a na Pelhřimovsku, doporučuje odběratelům plynu, aby si pravidelný servis domluvili už nyní a nečekali na podzim, kdy startuje topná sezona. To mají plynoservisy plné kalendáře a čekací lhůty jsou dlouhé. Majitelé zařízení včasným servisem před zvýšenou zátěží zajistí nejen bezchybný provoz spotřebičů, ale předejdou i případným problémům, které se objevily v uplynulé topné sezóně v souvislosti s výskytem nečistot sulfidu měďného.

„Dlouhodobě doporučujeme všem zákazníkům, aby nezanedbávali pravidelný servis svých odběrných plynových zařízení jako kotle, sporáky nebo také domovní rozvody plynu. Odbornou kontrolou si zajistí nejen jistotu bezpečného provozu plynových zařízení, ale výrazně prodlouží i jejich životnost,“ potvrzuje Cedrik Klimeš, hlavní technik provozu a údržby plynovodní sítě společnosti EG.D a dodává, že servis plynových spotřebičů dokáže předejít nepříjemnostem spojeným se znečištěním hořáků a dalších částí zařízení. Odhalí i problémy, které souvisí s nedokonalým spalováním plynu a možným vznikem škodlivých látek, jako je oxid uhelnatý.

Servisy mají na podzim plno

Servis kotlů i dalších plynových zařízení musí dělat odborník. Nabízejí ho výrobci a distributoři plynových spotřebičů nebo firmy specializující se na oblast vytápění, plynu a instalatérské práce. „Jsou to lidé, kteří prošli školením od výrobce plynového spotřebiče a jsou kompetentní pro jeho servis a případnou opravu,“ dodává Cedrik Klimeš. „Termín kontroly doporučujeme domluvit co nejdříve. Před začátkem zimní sezony, kdy dochází ke zvýšené zátěži zařízení a je potřeba více topit, se těžko hledá termín.“

Kontrola pomůže také proti nečistotám

V loňském roce se v celé České republice objevilo několik desítek případů vzniku sulfidu měďného přímo v odběrných plynových zařízeních. Tyto nečistoty se mohou tvořit reakcí sulfanu s měděnými částmi odběrného plynového zařízení, ať už se jedná o kotle nebo domovní rozvody.

Sulfan je složkou, která se vyskytuje v zemním plynu přirozeně. Jeho obsah je pravidelně měřen stejně jako obsah jiných složek plynu a jeho množství je v mezích stanovených předpisy. Pravidelná měření se provádějí už na vstupních místech plynu do České republiky. Kvalitu plynu si lze také kdykoliv ověřit na webových stránkách distributorů. Problém možného vzniku těchto nečistot tak nejspíše souvisí s konkrétními technickými parametry odběrných plynových zařízení zákazníků.

Pracovníci EG.D proto upozorňují, že pravidelný servis zařízení dokáže i v těchto případech odběratelům plynu pomoct a předejdou tím případným problémům. Pokud preventivní prohlídka tyto nečistoty odhalí, technik rozvody vyčistí profouknutím. V takovém případně je pak nutné na některých místech demontovat plynoměr a přitom narušit plombu. Tento fakt musí ihned zákazníci nahlásit na linku 1239.

(tz-eg.d)


 

Vlastní Lidl Les bude mít každý kraj v České republice

Právě dnes startuje hlasování, kterým zákazníci rozhodnou o nových lokalitách pro Lidl Les. Kampaň se poprvé uskutečnila v loňském roce, v tom letošním je připravena řada novinek i soutěže o víkendové pobyty. Stejné však zůstává to zásadní. I letos Lidl podpoří výsadbu 200 000 nových stromů a ambasadorem projektu nadále zůstává profesionální rybář a cestovatel Jakub Vágner.

Hlasování o to, kde přesně vyroste Lidl Les, startuje v pondělí 3. července a potrvá až do pondělí 31. července. Zákazníci v něm budou mít na výběr z 42 míst, v každém kraji napříč Českou republikou jsou na výběr hned 3. Lidl Les pak vyroste v rámci každého kraje v 1 lokalitě. Výsledkem bude vysazení zhruba 200 000 jehličnatých i listnatých stromů tak, aby vyrostl silný a zdravý les.

Do hlasování se může zapojit každý prostřednictvím mobilní aplikace Lidl Plus. Stačí nakoupit v Lidlu, při placení načíst svou aplikaci a až do 31. 7. hlasovat pro vybranou lokalitu. Hlasovat je přitom možné každý den. To ovšem není jediná novinka. „Letos jsme si pro aktivní zákazníky připravili také zajímavé odměny. Všechny odeslané hlasy budou totiž automaticky zařazeny do slosování například o pobyty v resortu Katlov pro celou rodinu, lov sumců s Jakubem Vágnerem či dárkové karty v hodnotě 3000 Kč,“ přibližuje mluvčí společnosti Lidl Tomáš Myler.

Právě Jakub Vágner je ambasadorem i letošní kampaně Lidl Les. Známý milovník přírody se zapojí nejen do výsadby samotného Lidl Lesa, na jeho společnost a sdílení cenných zkušeností se mohou těšit i vylosovaní hlasující, se kterými se vypraví na lov sumců. „Rád jsem se znovu stal patronem projektu Lidl Les. Lidl totiž chápe, že příroda si bez nás poradí, ale my bez ní ne, a proto se o ni musíme dobře starat. Tato aktivita vedoucí k obnově přírody mi dává velký smysl a těším se na nové kusy lesa, které na podzim zasadíme. A jsem zvědav, které lokality v hlasování zákazníci Lidlu vyberou,“ popisuje Jakub Vágner.

Lokality pro výsadbu i v tomto roce společně s Lidlem vytipovala společnost Lesy ČR. Každé z míst má za sebou vlastní historii, kvůli které z nich původní lesy zmizely. Tyto informace se zájemci dozví také na stránkách www.lidl-les.cz. „Ne všechny vytipované lokality mají stejný příběh. Někde část lesa zmizela kvůli kůrovci, jinde například v důsledku větrné bouře. Cíl je ovšem všude stejný. Vysadit odolný a druhově pestrý les. Těší nás, že jsou i firmy, jako například právě Lidl, které nám s tím chtějí pomoci. Zapojit se ale může každý. Třeba i na celorepublikovém Dnu za obnovu lesa, který letos plánujeme na 23. září,“ zve vedoucí Odboru marketingu a komunikace Lesů ČR Přemysl Šrámek.

Samotné zalesňování bude opět propojené s firemním dobrovolnictvím, na zalesnění se budou podílet přímo zaměstnanci Lidlu, kteří první stromy vysadí ve vybrané lokalitě v průběhu září.

(tz-lidl)


 

Jihočeský kraj provede rekonstrukci Strakonické ulice v Českých Budějovicích

Jihočeský kraj bude od 10. 7. 2023 do 20. 8. 2023 provádět rekonstrukci komunikace Strakonická v Českých Budějovicích v délce 345 m, a to od konce kruhové křižovatky s ulicí Husova po sjezdy na silnice I. třídy I/20 a I/3.

V rámci stavby dojde k rozšíření stávajících autobusových zálivů pro dva kloubové autobusy, prodloužení nástupiště a nasvětlení stávajícího přechodu pro chodce.

Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejvytíženějších komunikací ve městě, budou stavební práce rozděleny do 4 etap tak, aby byla zajištěna dopravní obslužnost území alespoň jedním jízdním pruhem v každém směru jízdy.

VÍCE INFORMACÍ

(tz-jč)


 

Hospodaření vládních institucí v 1. čtvrtletí 2023 skončilo v deficitu

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí skončilo v prvním čtvrtletí roku 2023 v deficitu odpovídajícímu úrovni 5,9 % HDP. Míra zadlužení sektoru vládních institucí stoupla meziročně o 1,7 p. b. na 44,5 % HDP. 

„V prvním čtvrtletí roku 2023 vládní instituce hospodařily se schodkem ve výši 100,9 mld. Kč. K tomuto výsledku nejvíce přispěly vyplacené sociální dávky. Míra zadlužení sektoru vládních institucí meziročně stoupla o 1,7 procentního bodu a dosáhla výše 44,5 % HDP,“ uvedla Helena Houžvičková, ředitelka odboru vládních a  finančních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/deficit-a-dluh-vladnich-instituci-1-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Regionální potravina a BIO kampaň uspěly na IMC Czech Awards

Praha 3.7. 2023 – Státní zemědělský intervenční fond se ve středu 28. června 2023 zúčastnil slavnostního předávání cen IMC Czech Awards. Tato prestižní ocenění každoročně uděluje odborná porota v oboru marketingové komunikace. Letos bylo oceněno celkem 28 projektů v oblasti direct marketingu a hned dvě bronzové medaile v kategorii Veřejný zadavatel byly uděleny kampaním na podporu kvalitních potravin.

První z oceněných projektů značky Regionální potravina nazvaný “Dárek, který chutná” představuje pilotní formu komunikační kampaně realizovanou ve spolupráci s online obchodem Košík.cz. Vánoční kampaň inspirovala spotřebitele k pořízení atraktivního vánočního dárku ze sousedství – bedýnky “Dárek, který chutná” obsahující nejkvalitnější lokální potraviny označené logem Regionální potravina. Kampaň reprezentuje jedinečný příklad, kdy veřejná instituce pomocí moderního marketingu efektivně podporuje lokální produkci. Naše snaha o propojení inovativních technologií s tradičními postupy a péčí o životní prostředí přinesla nejen vynikající výsledky, ale také posílila povědomí o značce Regionální potravina a podpořila zájem o lokální výrobce. Kampaň vznikla ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství a marketingovou agenturou Momentum Czech Republic.

Projekt “Kupujte bio: Posílení značky v náročném roce” zase reagoval na rostoucí zájem
o biopotraviny a produkty ekologického zemědělství na českém trhu. V rámci kampaně byly podporovány značky “biozebra” a “biolist”, které jsou jedinými certifikovanými značkami garantujícími původ potravin v souladu s platnými zákony o ekologické produkci. Komplexní marketingová kampaň zahrnovala široké spektrum aktivit, které měly zajistit maximální dosah a efektivitu v komunikaci s cílovou skupinou.

Jako součást projektu byl také úspěšně zaveden program QR receptů, které usnadňují zákazníkům nákup bio hovězího masa. Na obalech bioproduktů jsou umístěny nálepky s QR kódy, pomocí nichž spotřebitelé mohou nalézt až 50 originálních receptů. Tato inovativní a praktická funkce pomáhá zákazníkům získat dostatek informací při výběru bioproduktů a inspiruje je při přípravě jídel. Projekt s QR kódy přispěl k posílení povědomí o důležitosti biovýrobků a usnadnil spotřebitelům nákupní proces. Projekt vznikl ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství, Svazem ekologických zemědělců a agenturou Media Age. Jejich zapojení a odborné znalosti přispěly k úspěchu tohoto inovativního projektu.

Ceny IMC Czech Awards mají za cíl ocenit to nejlepší z českého integrovaného marketingu, především pak kampaně, které využívají široké spektrum marketingových forem. Soutěž dává reklamním profesionálům a agenturám možnost porovnat své síly. Klíčovým faktorem hodnocení je vyváženost každé kampaně, přičemž se klade důraz na jasnou a relevantní strategii, kreativní myšlenku, profesionální provedení a prokazatelné výsledky.

(tz-szif)


 

Ministerstvo financí, Ministerstvo životního prostředí a stavební spořitelny se dohodly na spolupráci v oblasti financování energetických úspor domácností

Ministerstvo financí ČR, Ministerstvo životního prostředí a Asociace českých stavebních spořitelen budou spolupracovat na podpoře energetické transformace českých domácností. Společně připravují systémové řešení, které urychlí zelenou transformaci a umožní snížení energetické náročnosti a modernizaci bytů a domů. Cílem je zajistit, aby občané ČR získali na jednom místě přístup k dostupným úvěrům, poradenství a dotacím pro investice do energetických úspor. Čelní zástupci institucí dnes záměr oficiálně stvrdili podepsáním Memoranda o spolupráci na energetické transformaci českých domácností.

„Chceme rozšířit okruh lidí, kteří se díky dotačním programům Státního fondu životního prostředí ČR a dostupným úvěrům stavebních spořitelen budou moci pustit do energeticky úsporných renovací svých domů a snížit si tak měsíční náklady na energie. Sníží se počet domácností, které jsou ohrožené energetickou chudobou a zároveň tím přispějeme ke kvalitě životního prostředí. A to zejména snižováním produkce znečišťujících látek a skleníkových plynů do ovzduší, které vznikají vytápěním fosilními palivy. Přispějeme tak k modernizaci bytového fondu v České republice a podpoříme strategický cíl vlády v oblasti bydlení a v oblasti udržitelnosti. Naším cílem je navýšit tempo renovací až na 3 % ročně,“ uvedl po podpisu Memoranda Petr Hladík, ministr životního prostředí.

„Spolupráce rovněž posílí energetickou soběstačnost českých domácností a tím i celé České republiky. Sníží se počet domácností postižených či ohrožených energetickou chudobou. Spolupráce se stavebními spořitelnami dává z pohledu Ministerstva financí velký smysl, jelikož umožňuje využít existující síť sektoru stavebních spořitelen k zajištění služeb občanů v oblasti poskytování informací a asistence při sjednávání dotačních podpor a úvěrů určených na investice do energetických úspor domácností,” objasnil Zbyněk Stanjura, ministr financí.

Stavební spořitelny se dlouhodobě hlásí ke společenské odpovědnosti za zelenou transformaci České republiky. Podepsáním Memoranda se stávají klíčovým partnerem státu v energetické transformaci domácností a občanům ČR se tak otevírá cesta k efektivnějšímu čerpání dotačních programů na energetické úspory prostřednictvím existující infrastruktury stavebních spořitelen,“ uvedl Libor Vošický, předseda Asociace českých stavebních spořitelen.

“Občané budou mít nově možnost na jednom místě získat výhodné financování, poradenství i asistenci s vyřízením dotací z příslušných podpůrných programů,“ dodává Michael Pupala, 1. místopředseda Asociace českých stavebních spořitelen.

Ministerstvo životního prostředí (MŽP), Ministerstvo financí (MF) a Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS) uzavřením Memoranda o spolupráci na energetické transformaci domácností deklarují zájem spolupracovat v oblasti podpory financování a administrace dotací energetických úspor domácností a obnovitelných zdrojů energie prostřednictvím sítě stavebních spořitelen, a to takto:

a)        MF podpoří zachování státní podpory stavebního spoření v intencích návrhu konsolidačního balíčku veřejných financí a současně též podpoří legislativní změny vymezující působení stavebních spořitelen tak, aby se mohly aktivně zapojit do realizace programů podpory energetických úspor domácností, včetně poskytování úvěrů na investice směřující k energetickým úsporám;

b)        MŽP (i) v maximální možné míře podpoří vzájemnou kompatibilitu a synergii dotačních a úvěrových programů týkajících se podpory energetických úspor v sektoru bydlení, (ii) zajistí možnost průběžného školení pracovníků stavebních spořitelen zaměřeného na dotační podmínky, energetické úspory a obnovitelné zdroje a (iii) zajistí rozvoj dostupné poradenské sítě pro domácnosti;

c)        AČSS podpoří, v mezích daných právními předpisy a při zachování podpory v intencích návrhu konsolidačního balíčku veřejných financí zmíněné v bodě a) výše, aby stavební spořitelny prostřednictvím své infrastruktury nově umožňovaly asistenci, komunikaci a financování investic do energetických úspor a podporovaly čerpání příslušných dotačních programů tak, aby se zvýšila dostupnost financování energetických úspor a dotací na ně pro občany.

Ministerstvo životního prostředí, Ministerstvo financí a Asociace českých stavebních spořitelen se rovněž zavázaly, že maximálně podpoří veškeré kroky, které umožní zahájení programu podpory financování a administrace žádostí o dotace prostřednictvím stavebních spořitelen od 1. 1. 2024.

Celé znění Memoranda o spolupráci na energetické transformaci českých domácností najdete zde: https://www.mzp.cz/C1257458002F0DC7/cz/news_20230628-Moznost-usporit-na-energiich-spojenych-s-bydlenim-se-otevre-vetsimu-okruhu-obyvatel-CR/$FILE/Memorandum_stavebni_sporitelny.pdf

(tz-mžp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře