Z PRVNÍ RUKY: 26. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 26. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

 

(tz-e.on)


 

Program Nová zelená úsporám má letní přestávku – od září bude jednodušší, výhodnější a s větším objemem peněz

Státní fond životního prostředí ČR dnes ve tři hodiny odpoledne ukončil příjem žádostí ve stávající etapě Nové zelené úsporám. Příjem žádostí podle nových podmínek programu se opět otevře v září 2023. Podpora úsporných opatření bude výhodnější a s ještě jednodušší administrací žádostí. Na dotaci dosáhne ještě více domácností, a to díky 55 miliardám z Modernizačního fondu, které zdrojově program pokryjí.

„Dotační prázdniny se týkají pouze příjmu žádostí v Nové zelené úsporám, nedotknou se nijak NZÚ Light či kotlíkových dotací a ani zpracování, schvalování a proplácení již podaných žádostí v NZÚ,“ ubezpečuje Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČRa dodává: „Zájemci o dotace mohou využít letní měsíce k přípravě svých projektů podle nových podmínek, které jsou již nyní zveřejněné na webu programu.“

„Máme za sebou historicky nejúspěšnější období Nové zelené úsporám. Od října 2021 si o některou z dotací řeklo 168 tisíc žadatelů, kteří si v souhrnu požádali o dotaci 37 miliard korun. Přijali jsme více než 117 tisíc žádostí o podporu realizace domácí fotovoltaické elektrárny a téměř 30 tisíc žádostí o instalaci tepelného čerpadla,“ informuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Zejména minulý rok, poznamenaný válkou na Ukrajině a energetickou krizí přinesl výrazný postupný růst zájmu o opatření, snižující účty za energie. „Co do počtu přijatých žádostí byl bezpochyby rekordní letošní rok, kdy jsme za pouhých šest měsíců přijali prakticky polovinu z celkového počtu žádostí,“ doplňuje Petr Hladík.

Ve většině oblastí podpory zůstávají podmínky poskytování dotací od září stejné, nebo jsou ještě výhodnější. Nabídka podporovaných oblastí se rozšíří o výměnu starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo, významně se navýší podpora zateplení i dalších úsporných opatření. Zjednoduší se také požadavky na proces vyřízení žádosti a to tím, že odpadne povinnost předkládat faktury a ve většině případů i projektovou dokumentaci. Žadatelé nemusí mít obavy, pokud nestihli svou žádost podat. Léto mohou využít na přípravu nebo realizaci svého projektu a o dotaci požádat zpětně v září. Podpořena budou úsporná opatření realizovaná po 1. lednu 2021.

Přechod Nové zelené úsporám pod program HOUSEnerg Modernizačního fondu zajistí dlouhodobé financování energetických úspor v rezidenčním bydlení.

„Díky prostředkům z Modernizačního fondu budeme moci v nové etapě programu podpořit více domácností. Více se budeme zaměřovat na oblast renovací rodinných i bytových domů. Podmínky jsme nastavili tak, aby realizace úsporných opatření byly dostupné i pro ty, kteří na ně dosud nedosáhli. Finanční zdroje pocházejí z výnosu emisních povolenek, takže nezatěžují státní rozpočet,“ uzavírá ministr Hladík.

Podmínky Nové zelené úsporám od září 2023

(tz-mžp)


 

V květnu byla očištěná míra nezaměstnanosti 2,5 %

Podíl nezaměstnaných k ekonomicky aktivním, tj. součtu zaměstnaných a nezaměstnaných, dosáhl v květnu 2,5 %. Meziročně zůstal na stejné hodnotě. Míra nezaměstnanosti mužů dosáhla 2,1 %, u žen 3,0 %. Podíl zaměstnaných k celé populaci 15–64letých dosáhl v květnu 75,9 %. Oproti květnu 2022 se zvýšil o 0,7 procentního bodu. Míra zaměstnanosti mužů činila 81,6 %, u žen 70,0 %. Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let činila 42,2 %, u 30–49 let 86,9 %, u 50–64letých 83,6 %.

„Zatímco předchozí dva měsíce přinesly drobné zvyšování nezaměstnanosti, květnová čísla přinesla korekci zpět na únorové hodnoty. Výrazným trendem posledního období zůstává rychle rostoucí míra ekonomické aktivity žen, která historicky poprvé překročila hranici 72 procent,“ komentuje výsledky Dalibor Holý, ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/miry-zamestnanosti-nezamestnanosti-a-ekonomicke-aktivity-kveten-2023

(tz-čsú)


 

Příjmy domácností mezičtvrtletně reálně klesly o 1,2 %

Podle sezónně očištěných údajů úhrn peněžních a nepeněžních příjmů domácností v 1. čtvrtletí roku 2023 proti předchozímu čtvrtletí reálně poklesl o 1,2 %. Reálná spotřeba na obyvatele mezičtvrtletně klesla o 2,6 % a míra úspor klesla o 0,6 procentního bodu. Míra investic nefinančních podniků klesla proti předchozímu čtvrtletí o 1,3 procentního bodu.

„Úhrn reálných peněžních a nepeněžních příjmů domácností na obyvatele poklesl v 1. čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí o 1,2 %, meziročně o 9,6 %, což opět souviselo s pokračujícím růstem cen,“ sdělil Vladimír Kermiet, ředitel odboru národních účtů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/ctvrtletni-sektorove-ucty-1-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Kotlíkové výzvy vyhlásily k dnešnímu dni již všechny kraje. Seniorům a domácnostem s nižšími příjmy rozdělí 1,7 miliardy korun na výměnu starých neekologických kotlů

Jako první začal v pondělí 26. června přijímat žádosti o podporu nových zdrojů vytápění Jihočeský kraj, v průběhu letních prázdnin spustí příjem žádostí Moravskoslezský, Olomoucký, Karlovarský, Královehradecký a Ústecký kraj. Ostatní kraje plánují dotace začít rozdávat v září.

Výzva s alokací 1,7 miliardy korun pokryje zhruba 15 tisíc výměn pro ty nejzranitelnější domácnosti. Žádosti mohou podávat senioři čerpající starobní důchod, lidé ve 3. stupni invalidity či domácnosti, které čerpají příspěvek na bydlení.

„Kotlíkové dotace jsou dalším dílem do skládanky naší podpory rodinám, které jsou nejvíce ohrožené energetickou chudobou. Právě jim chceme pomoci nejvíce, proto kotlíkové dotace nabízí vůbec nejvýhodnější podporu ze všech našich programů pro domácnosti. Ty tak získají prostředky na nový a čistý zdroj tepla a díky výměně zastaralých kotlů bude v našich městech a obcích zase o kus lepší ovzduší,“ říká ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Žadatelé získají až 95% podporu na výměnu nevyhovujících kotlů 1. a 2. třídy na tuhá paliva. Nahradit je mohou tepelným čerpadlem nebo kotlem na biomasu. Dotace se vztahují nejen na plánované, ale i na výměny, které domácnosti realizovaly po 1. lednu 2021. Těm, kteří výměnu zdroje teprve plánují, bude dotace vyplacena zálohově.

„Podpoříme výměny nevyhovujících zdrojů tepla ve všech domácnostech. Ti, kteří nedosáhnou na kotlíkové dotace, si mohou říct o finanční podporu až 50 % v Nové zelené úsporám, kde navíc od září nabídneme dotaci i na výměnu starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo,“ připomíná Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Od září 2024 začne platit zákaz vytápění starými kotli na uhlí nebo dřevo, které nedosahují alespoň 3. emisní třídy. Ministerstvo životního prostředí poskytuje na jejich výměnu finanční prostředky již od roku 2015 a díky velmi úspěšnému programu kotlíkových dotací už bylo vyměněno přes 106 tisíc kotlů a vyplaceno přes 12 miliard korun. V současné době je hrubým odhadem třeba vyměnit ještě 150 tisíc neekologických kotlů. Výsledkem bude čistší a zdravější ovzduší, zejména v lokalitách, kde je právě vytápění starými kotli hlavním zdrojem prašnosti a úniku škodlivin do okolního prostředí a limity škodlivých látek jsou zde opakovaně překračovány.

Další informace najdete na webu www.kotliky-dotace.cz

(tz-mžp)


 

Mezinárodní úspěchy českobudějovických neurochirurgů: MUDr. Musilová obdržela cenu za nejlepší prezentaci, MUDr. Nesnídal za spoluautorství na vědecké práci

MUDr. Barbora Musilová a MUDr. Petr Nesnídal z Neurochirurgického oddělení Nemocnice České Budějovice, a.s. získali ocenění za výzkumy ve svém oboru.

MUDr. Barbora Musilová obdržela cenu za nejlepší přednášku mladého lékaře na 4. výročním zasedání Mezinárodní neurochirurgické společnosti Madjida Samiiho (MASSIN), které se uskutečnilo ve dnech 25. – 27. května 2023 v Praze. Prezentovala analýzu operovaných pacientů s meningeomem mozku (nezhoubný nádor mozku, který vyrůstá z mozkových obalů) se zaměřením na výskyt otoku mozku kolem nádoru.

Kvalitu přednášky ocenil i profesor Samii, který se řadí mezi velikány světové neurochirurgie a na jehož počest je neurochirurgická společnost pojmenována. Spolu s dalšími kolegy podpořil další výzkum MUDr. Musilové. MUDr. Petr Nesnídal, z téhož oddělení, převzal o týden dříve Zahradníčkovu cenu za nejlepší vědeckou práci publikovanou v časopise Acta chirurgiae orthopaedicae et traumatologiae Čechoslovaca. Tématem práce byla rizika spojená s nejzávažnějšími komplikacemi ve spondylochirurgii vedoucí k neplánovaným revizním operacím páteře. MUDr. Nesnídal převzal tuto cenu za celý spoluautorský kolektiv Kliniky spondylochirurgie FN Motol v rámci XXVI. národního kongresu České společnosti pro ortopedii a traumatologii pohybového ústrojí.

„Jsem velmi rád, že se naši zaměstnanci aktivně zapojují do výzkumu. Svými pracemi oceněnými na mezinárodním poli pozvedávají úroveň nejen svého oboru, ale i celé českobudějovické nemocnice,“ uvedl generální ředitel Nemocnice České Budějovice, a.s. MUDr. Ing. Michal Šnorek, Ph.D.

(tz-nem)


 

Zpomalenou trať České Budějovice – Volary doplní kraj autobusy

Jihočeský kraj přináší nové zrychlené spojení v relaci České Budějovice – Volary, které doplní stávající vlaky, jenž byly zpomaleny z důvodu nevyhovujícího stavu infrastruktury Správy železnic s.o. 

Bude se jednat o dva páry posilových autobusových spojů, které zajistí přestupy v Českých Budějovicích mezi regionálním spojením a vlaky dálkové dopravy. Dnes o tom byli informování starostky a starostové dotčených obcí.

Více informací naleznete v přiloženém dopisu (formát PDF)

(tz-jč)


 

V květnu nevyhověl jeden vzorek pohonných hmot

(Praha, 29. červen 2023) Česká obchodní inspekce monitorovala jakost pohonných hmot v květnu 2023. Celkem odebrala a zkontrolovala 223 vzorků pohonných hmot a jeden vzorek motorové nafty nevyhověl stanoveným jakostním požadavkům.

Více na webu České obchodní inspekce:www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Loňskou úmrtnost ovlivnilo doznívání pandemie a vlna respiračních onemocnění koncem roku

V roce 2022 zemřelo v Česku celkem 120 219 obyvatel, což bylo nejméně za období výskytu epidemie covid-19.  Nejčastější příčinou smrti byla ischemická chronická choroba srdeční, následovala srdeční selhání a cévní nemoci mozku.

Pořadí nejčetnějších příčin úmrtí bylo pro muže a ženy již od druhého místa odlišné. „U mužů hrál loni covid-19 stále významnou roli, protože se stal po chronické ischemické chorobě srdeční jejich druhou nejčastější příčinou smrti. Jeho důsledkem zemřelo téměř 3,3 tisíce mužů, oproti tomu u žen byl až šestou nejčetnější příčinou s necelými 2,8 tisíci úmrtí,“ uvádí Magdaléna Baštecká z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

„Sezónnost počtu zemřelých se v roce 2022 více soustředila do prosince s 12,2 tisíci zemřelými, což byla jedna desetina ročního úhrnu, přičemž průměr let 2015–2019 dosáhl necelých 9 %. Zásadní vliv na to měla chřipková a jiná virová respirační onemocnění, jejichž výskyt v minulých dvou zimních sezonách potlačila proticovidová opatření,“ říká Markéta Šafusová z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/lonskou-umrtnost-ovlivnilo-doznivani-pandemie-a-vlna-respiracnich-onemocneni-koncem-roku

(tz-čsú)


 

POZNÁVÁNÍ ZA ÚPLŇKŮ

Jihočeské muzeum a Česká pohádková akademie Vás zvou na další ročník akce Poznávání za úplňků. Těšit se můžete na večerní letní vycházky s průvodci, kteří Vám v Českých Budějovicích a na tvrzi Žumberk u Nových Hradů přiblíží atraktivní témata spjatá s historií města a tvrze. Termíny vycházek: 3. července, 1. srpna a 31. srpna vždy od 20:30 hodin.

V Českých Budějovicích jsou pro návštěvníky připraveny tři vycházky za poznáním. Sraz je vždy ve 20:00 hodin před hlavní budovou Jihočeského muzea (Dukelská 1, 370 01, České Budějovice). Předprodej vstupenek na recepci muzea – jednotné vstupné 50 Kč. V den konání vycházky lze lístky zakoupit od 20:00 hodin před vchodem do muzea u organizátora akce (p. Marcel Goetz – Česká pohádková akademie) za 60 Kč.

  • ·         pondělí 3. července od 20:30 hodin: Sochy Josefa Dietricha v Českých Budějovicích (Milan Binder a Tomáš Hobizal)
  • ·         úterý 1. srpna od 20:30 hodin: Tajemná místa Šumavy a jižních Čech (Pavel Kozák)
  • ·         čtvrtek 31. srpna od 20:30 hodin: Po stopách koněspřežní železnice (Ivo Hajn)

Tři vycházky Vás tradičně čekají i na pobočce Jihočeského muzea – tvrzi Žumberk u Nových Hradů (Trhové Sviny, 374 01). Vstupenky je možné zakoupit v den vycházek pouze na pokladně tvrze Žumberk od 20:00 hodin. Vstupné činí 150 Kč.

  • ·         3. července, 1. srpna a 31. srpna od 20:30 hodin: Historie a architektura Žumberku, novohradské sklo, lidový a panský nábytek (Roman Josefík): prohlídky s výkladem kastelána tvrze v netradičním čase v přízemí, na nádvoří i v patře tvrze – Rožmberský salónek s tajemstvím a překvapením

Další informace na webu Jihočeského muzea.

(tz-jčmčb)


 

Zvýší se rodičovský příspěvek pro nově narozené děti, prodlouží se náhradní výživné. Vláda schválila i zjednodušení administrativy dávek

Vláda schválila zvýšení rodičovského příspěvku o 50 tisíc korun a zkrácení jeho čerpání na tři roky. Dobrou zprávou zejména pro samoživitelky v situacích, kdy se dlouhodobě nedaří vymáhat soudem stanovené výživné, je pak prodloužení náhradního výživného o dva roky.

Vláda schválila také úpravu, která umožní další digitalizaci a zjednodušování administrativy v rámci agendy státní sociální podpory. Cílem je kromě efektivnějšího vyřizování i lepší spolupráce mezi úřady.

CELÁ ZPRÁVA (formát PDF)

(tz-mpsv)


 

Stezka korunami stromů na Lipně věnovala Arpidě čtvrt milionu korun

V červenci oslaví své 11. narozeniny a je úplně první stezkou svého druhu, která byla v České republice postavena. Stezka korunami stromů na Lipně. V pátek 23. června nadělila českobudějovickému centru ARPIDA čtvrt milionu korun. Toto centrum slaví letos 30 let od založení a nabízí pomoc rodinám pečujícím o děti, mladistvé a mladé dospělé osoby s tělesným (motorickým) a kombinovaným postižením.

Rodinný areál Lipno, do kterého Stezka korunami stromů spadá, spolupracuje s centrem ARPIDA již mnoho let. V rámci této spolupráce se 27. května uskutečnil Den s ARPIDOU. Nechyběla výstava mapující 30letou historii centra, kavárna CVIČKA nebo naučná stezka. Vše začínalo na náměstíčku před hotelem Element a končilo u dominanty areálu na Lipně, Stezky korunami stromů. A právě veškeré vybrané vstupné za celý den očištěné od daní věnovala Stezka korunami stromů centru ARPIDA. Konkrétně šlo o neuvěřitelnou částku 253 457 Kč.

„My jsme z té částky byli úplně v šoku, protože takovéto peníze nečekal nikdo z nás. Tímto děkujeme všem návštěvníkům, kteří se rozhodli vyrazit na stezku, nebo nás podpořit darem vhozeným do kasičky u našich stánků. Poděkování patří rovněž všem dobrovolníkům, kteří zajišťovali podporu této akce a mezi nimiž byli zapojeni i někteří naši klienti,“ doplňuje ředitel centra ARPIDA Marek Wohlgemuth.

Darovaná částka nezůstane dlouho ležet ladem. Ze získaných prostředků se bude financovat stavební projekt sociálně terapeutických dílen pro dospělé osoby s tělesným a kombinovaným postižením. Projekt po úplném dokončení nabídne své služby až 40 lidem s tělesným a kombinovaným postižením. Konkrétně peníze půjdou na vypracovaní projektové dokumentace, jejíž částka se pohybuje kolem jednoho milionu korun.

Generální ředitel Rodinného areálu na Lipně Matěj Kratochvíl je s vybranou částkou také spokojen: „Celková suma peněz předčila naše očekávání a jsme s ní více než spokojeni. Celá akce byla nádherně připravená a potvrdilo se, že naše vzájemná spolupráce je více než jen pouhé darování peněz. Moc si toho vážíme a těšíme se na budoucí projekty a spolupráci.“

Pokud jste nestihli pomoci na Lipně 27. května, neváhejte a pomozte právě teď! Přispět můžete na bežný účet 161544543/0300 nebo na účet veřejné sbírky 237163924/030. A to není jediný způsob. ARPIDA nabízí i příspěvek formou kulturního zážitku. V rámci jubilejního roku pořádá ARPIDA na Otáčivém hledišti v úterý 18. července 2023 benefiční představení Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým v hlavní roli. Vstupenky jsou k dostání na platformě CB systém.

(tz-jg)


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečný LED zvonek

(Praha, 28. červen 2023) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele riziko. Výrobek se prodává pod názvem  Merry Christmas – zvonek.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

EG.D podporuje prevenci úrazů elektrickým proudem. Video může zachránit život

Jedním z nejzávažnějších úrazů, který má často fatální následky, je úraz elektrickým proudem. Distribuční společnost EG.D, patřící do skupiny E.ON, maximálně dbá na bezpečnost práce a ochranu svých zaměstnanců.

Díky tomu je počet úrazů elektrickým proudem u pracovníků EG.D dlouhodobě extrémně nízký, ovšem v případě široké veřejnosti se šplhá v rámci České republiky ke stovkám ročně. Společnost už několik let edukuje dospělé i teenagery, jak úrazům elektrickým proudem předcházet. Podle aktuálních statistik se téměř jedna třetina z nich přihodí dětem do 18 let. I proto EG.D vytvořilo nové vzdělávací video, které bude distribuovat do škol.

CELÁ ZPRÁVA (textový dokument)

(tz-e.on)


 

Vysokoškolští studenti technických oborů ubývají

Na konci roku 2022 studovalo přírodovědné obory na vysokých školách v Česku přibližně 23 tisíc osob, ICT obory 23,5 tisíce a technické obory téměř 37 tisíc. Tato skupina tvořila celkem 27 procent všech vysokoškolských studentů. Počet studujících ICT a přírodovědné obory v posledních letech rostl, u technických oborů pak klesal.

„Svého minima dosáhl počet studentů technických oborů, kterých na konci roku 2022 bylo 37 000, což je o 11 tisíc méně než v roce 2017. Velmi výrazně také klesalo jejich zastoupení mezi všemi vysokoškolskými studenty. Ještě v roce 2001 tvořili čtvrtinu, v roce 2022 již pouze 12 %,“ říká Martin Mana, ředitel odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

“U přírodovědných oborů jsou v zastoupení žen patrné významné rozdíly napříč jednotlivými podobory. V biologických a příbuzných vědách bylo studentek 72 %, kdežto v matematice a statistice pouze 38 %,“ uvedla Eva Myšková Skarlandtová z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/vysokoskolsti-studenti-technickych-oboru-ubyvaji

(tz-čsú)


 

Státní svátky 2023: jak bude 5. a 6. července otevřeno v obchodech

Mnoho lidí hodlá využít toho, že letos červencové státní svátky připadají na středu a čtvrtek – v pátek si vezmou volno a udělají si hodně prodloužený víkend. Obchodů se to však netýká, protože podle zákona patří oba svátky mezi ty, během nichž smí být všechno otevřené. Ovšem nemusí – některé zvláště menší obchody se tak mohou rovněž rozhodnout o prodloužení volna.

CELÝ ČLÁNEK


 

ČOI zakázala na trhu nebezpečný LED světelný řetěz s diodami

(Praha, 27. červen 2023) Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je elektrické zařízení, které může znamenat pro spotřebitele riziko. Výrobek se nabízí pod názvem LED Cristal Light.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Digitální pečeť na webu ČSSZ jako boj proti falešným webům

V souvislosti s podvodnými weby, které napodobují nejen ePortál ČSSZ, umístila Česká správa sociálního zabezpečení na své oficiální webové stránky digitální pečeť od DigiCertu. Díky ní si uživatel okamžitě zobrazí detailní informace o držiteli certifikátu a ověří si tak bezpečnost webu. ČSSZ se tímto krokem brání proti podvodníkům, kteří napodobují webové stránky ČSSZ se záměrem vylákat z lidí citlivé údaje o bankovních účtech. Přestože jsou podezřelé domény ze strany ČSSZ blokovány, ČSSZ varuje a důrazně vyzývá klienty, aby veškeré stránky ověřovali, a to nově například pomocí digitální pečeti.

Náhled digitální pečeti:

ČSSZ přistoupila k dalšímu zvýšení bezpečnosti svých webových stránek (eportal.cssz.cz, www.cssz.cz) a umístila na ně tzv. pečeť od DigiCertu. Pečeť na webových stránkách návštěvníka okamžitě upoutá a je pro něj snadno identifikovatelná. Díky ní snadno zjistí všechny informace o majiteli webu. Pečeť je v současnosti jediným nástrojem, jak návštěvníkům uživatelsky přívětivým způsobem prokázat identitu, umožnit autentizaci a bránit se před phishingem. Pokud by se podařilo útočníkovi získat kód pečeti, tak na odlišné (podvodné) doméně nebude fungovat.

Návštěvník stránek ihned vidí, že jsou stránky zabezpečené TLS certifikátem. Pokud na pečeť klikne, zobrazí se mu detaily certifikátu a informace v něm obsažené, které identifikují daný web. Pečeť je umístěna vždy v dolní části webů ČSSZ, nejčastěji v tzv. patičkách.

(tz-čssz)


 

VZP nabídne kurzy první pomoci ve školách i firmách. V pilotní fázi chce proškolit 3500 lidí

První pomoc podaná včas a správně může být rozhodující a může zachránit nejeden lidský život. Podle Českého červeného kříže přitom jen 14 % Čechů věří, že by zvládlo první pomoc poskytnout. Polovina Čechů by se o pomoc pokusila s obavami a třetina by ji nezkusila ve strachu, že zraněnému více ublíží.

VZP proto spustí pilotní program s cílem zajistit 140 kurzů první pomoci do konce roku 2024. Probíhat by měly ve firmách a na středních školách, učilištích i ve víceletých gymnáziích, jejich součástí budou i praktické ukázky a možnost si některé úkony první pomoci vyzkoušet tak, aby byla forma kurzů pro účastníky atraktivní. Vyhlášení příslušné veřejné zakázky v hodnotě 2 milionu korun dnes schválila Správní rada VZP.

Podle Českého červeného kříže zemře například při dopravních nehodách v Česku několik desítek lidí jenom proto, že jim nebyla poskytnuta první pomoc. Nejen dopravní nehody, ale také vysoká míra úmrtnosti na srdečně cévní onemocnění nebo úrazy, i to jsou podle Toma Philippa, předsedy Správní rady VZP, důvody, proč je taková forma vzdělávání veřejnosti správnou cestou: „Chceme pilotně proškolit 3 500 osob a přispět tak k větší šanci na přežití našich klientů. I laik může v kritické situaci pomoci k záchraně života, důležité je, aby měl alespoň rámcovou představu o tom, jak postupovat.“

Častým problémem je podle odborníků zastaralost informací o poskytnutí první pomoci, kterou mohou mít zejména starší generace. Dnes jsou naopak její zásady nastaveny co nejjednodušeji, aby ji mohl poskytnout opravdu každý. „Je nejen morální, ale i zákonnou povinností každého občana poskytnout první pomoc osobě, která je v ohrožení života či zdraví. Na školách se přitom se základy první pomoci studenti většinou vůbec nesetkají. I to je důvod, proč projekt cílí vedle zaměstnanců firem i na středoškoláky,“ říká Ivan Duškov, náměstek ředitele VZP pro služby klientům.

Cílem kurzů bude získání nejen teoretických vědomostí potřebných k poskytování první pomoci, ale zejména dovedností praktických, jako je například resuscitace, použití defibrilátoru, zastavení masivního krvácení apod. Tříhodinové kurzy pro 25 osob by se do konce příštího roku měly v rámci pilotního programu VZP uskutečnit na 140 místech. Určeny budou zejména zaměstnancům větších firem, dále studentům (14–19 let) středních škol, odborných učilišť, víceletých gymnázií atd. Celkem by v pilotní fázi projektu, která potrvá do konce roku 2024, mělo být takto proškoleno 3 500 osob.

(tz-vzp)


 

Léčba závislostí stála VZP vloni víc než miliardu korun, z toho suverénně největší podíl „spotřebovali“ alkoholici

Lékařskou pomoc kvůli zdravotním problémům způsobených návykovými látkami vloni vyhledalo více než 42 tisíc klientů VZP, z toho dvě třetiny byli alkoholici, především pak muži. Celkem pojišťovna zaplatila za léčbu závislých přes 1,3 mld. Kč.

Statistiku vydává pojišťovna k připomenutí Mezinárodního dne proti zneužívání drog a nezákonnému obchodování s nimi.

CELÁ ZPRÁVA (textový dokument)

(tz-vzp)


 

Celková důvěra v ekonomiku znovu poklesla

Souhrnný indikátor důvěry (indikátor ekonomického sentimentu), vyjádřený bazickým indexem, se meziměsíčně snížil o 3,8 bodu na hodnotu 90,3, při stejném vývoji obou jeho složek. Indikátor důvěry podnikatelů poklesl o 4,2 bodu na hodnotu 91,0 a indikátor důvěry spotřebitelů se snížil o 1,7 bodu na hodnotu 86,8.

„Červnová důvěra podnikatelů v ekonomiku byla výrazně ovlivněna pokračujícím poklesem sentimentu v průmyslu, v němž je stále patrná velká nejistota ohledně budoucího vývoje. Podniky se potýkají s relativně nízkou poptávkou, což má mimo jiné za následek pokračující výrazný pokles očekávaného tempa růstu výrobní činnosti v příštích třech měsících,“ uvedl Jiří Obst, vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

„Červnové snížení důvěry spotřebitelů lze téměř výlučně připsat na vrub obav ze zhoršení celkové ekonomické situace v Česku. Ty totiž, na rozdíl od ostatních ukazatelů spotřebitelské důvěry, které se v posledních měsících stabilizovaly, výrazně rostly již druhý měsíc v řadě,“ sdělila Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/konjunkturalni-pruzkumy-cerven-2023

(tz-čsú)


 

 

(tz-e.on)

 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře