Z PRVNÍ RUKY: 25. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 25. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Občané o hospodářské situaci ČR a o životní úrovni svých domácností – duben/květen 2023

V šetření realizovaném v dubnu a květnu 2023 CVVM SOÚ AV ČR položilo všem dotázaným tři otázky týkající se hodnocení současné ekonomické situace v ČR, očekávání vývoje ekonomické situace v tomto roce a hodnocení životní úrovně jejich domácností.

13 % občanů hodnotí současnou ekonomickou situaci ČR jako dobrou, 58 % ji vnímá jako špatnou a 29 % ji pokládá za „ani dobrou, ani špatnou“.

Oproti poslednímu šetření z února a března se hodnocení ekonomické situace mírně zhoršilo.

15 % české veřejnosti očekává zlepšení ekonomické situace v ČR, 32 % předpokládá setrvalý stav a 51 % počítá se zhoršením.

Téměř třípětinová většina (59 %) české veřejnosti hodnotí životní úroveň své domácnosti jako dobrou, 32 % ji pokládá za „ani dobrou, ani špatnou“ a 9 % ji vnímá jako špatnou.

(tz-cvvm)


 

Občané o materiálních životních podmínkách svých domácností – duben/květen 2023

V šetření CVVM SOÚ AV ČR, které probíhalo od konce března do května 2023, byly položeny všem dotázaným dvě otázky týkající se hodnocení materiálních životních podmínek jejich domácností a očekávání vývoje těchto podmínek v tomto roce.

Více než polovina (53 %) Čechů hodnotí materiální životní podmínky svých domácností jako dobré, 12 % je pokládá za špatné a 35 % za „ani dobré, ani špatné“.

Hodnocení materiálních životních podmínek vlastní domácnosti se oproti loňsku nezměnilo.

Třetina (34 %) Čechů se domnívá, že v tomto roce se materiální životní podmínky jejich domácností zhorší, necelá pětina (18 %) očekává zlepšení a méně než polovina (46 %) předpokládá, že se nezmění. Očekávání se oproti loňsku výrazně zlepšila, ale zůstala výrazně horší, než byla v období let 2015 až 2020 do nástupu pandemie COVID-19.

(tz-cvvm)


 

ZLATÁ VČELA 2023 S PODPOROU PENNY

V rámci podpory včelstev je PENNY v letošním roce partnerem soutěže mladých včelařů ZLATÁ VČELA. Letošní již 33. ročník pořádaný Českým svazem včelařů pod záštitou ministra zemědělství vyhrála Adéla Brodská z Českých Budějovic.

Z oblastních kol soutěže pořádných v dubnu a květnu postoupilo do červnového finále 36 dětí. „Naše podpora včel zahrnuje několik oblastí. Nejenže se sami staráme o desítky včelstev u našich logistických center i prodejen, ale také chceme pomáhat při výchově nové generace včelařů. Proto jsme se spojili s Českým svazem včelařů, který v loňském roce oslavil 150 let od svého vzniku a po stejnou dobu se stará o svoji mládež – svoji budoucnost. V rámci naší spolupráce jsme se stali i partnerem soutěže mladých včelařů,“ říká Petr Baudyš, vedoucí oddělení kvality PENNY, odpovědný za projekt PENNY PRO VČELY a dodává. „Myslíme na budoucnost. Nejde jen o to, co my sami pro naše okolí děláme, ale je potřeba vychovávat a podporovat budoucí generace, které se budou o přírodu, v tomto případě včelstva, starat po nás.“

Soutěžící v rámci letošního ročníku konaného v areálu SOUV Nasavrky absolvovaly vědomostní test, a následně v praktické části poznávaly rostliny, včelařské pomůcky, ochutnávaly med, a ukazovaly praktické dovednosti včelařské praxe. O pouhého půl bodu ve vyrovnané soutěži vyhrála Adéla Brodská z kroužku Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích, která bude spolu s Helenou Bendovou z Votic a Lukášem Loukotou ze Stříbra, kteří se umístili na 2. a 3. místě, reprezentovat Českou republiku na letošním setkání mladých včelařů IMYB ve Slovinsku.

PENNY podporuje včely dlouhodobě a komplexně. Kromě chovu vlastních včel v okolí svých logistických center a vybraných prodejen po celé zemi, spolupracuje s Botanickou zahradou hl. m. Prahy a podílí se na expozici „Medonosné rostliny a včely“. Připravilo také pro zákazníky akci PENNY PRO VČELY, na níž představilo svoji prodejnu bez produktů, na jejichž vzniku se včely podílí. V loňském roce pak navázalo spolupráci i s nejvýznamnějším včelařským učilištěm u nás SOUV Nasavrky a s Českým svazem včelařů, ve kterém je organizováno 95 % včelařů v ČR, aby podporovalo výchovu nové generace včelařů. K tomu Jarmila Machová, předsedkyně Českého svazu včelařů dodává: „Český svaz včelařů si velmi váží spolupráce s PENNY, které výrazně přispělo na organizaci finále Zlaté včely 2023. Nejde zde jen o partnerství a spolupráci svazu a významného řetězce v ČR, ale také o pomoc člena svému spolku a naopak. Vždyť jde o dobrou věc a naši malí včelaříci si naši péči zaslouží.“

(tz-penny)


 

Výplaty důchodů nejsou i přes uzavírání poboček České pošty v ohrožení

Uzavírání poboček České pošty se dotýká také některých klientů ČSSZ, přesto Česká pošta garantuje, že všichni důchodci své důchody obdrží a nezmění se ani jejich výplatní den. V hotovosti bylo prostřednictvím České pošty k 31. 5. 2023 vypláceno 644 499 důchodů.

Informace pro důchodce, jejichž pobočka bude uzavřena

Česká pošta o této situaci informuje důchodce nejen prostřednictvím letáků, ale také osobně na přepážkách při vyzvednutí důchodů, kde konkrétním klientům nabízí možnost doručovat důchod na adresu bydliště nebo na jinou poštu (kterou si sami vyberou) prostřednictvím žádosti o změnu pobočky.

Pokud dojde k 1. 7. 2023 k uzavření pobočky České pošty, na kterou je našemu klientovi jeho důchod doručován, a on nebude ve výplatní den na své adrese zastižen, jeho důchod bude uložen do 30. 6. na stávající poště a od 3. 7. bude připraven k vyzvednutí na nové ukládací poště. O její adrese bude klient informován a najde ji také na plakátu v prostorách rušené pošty anebo v letáčku o rušení pošt. Informace o rušených pobočkách České pošty jsou k dispozici zde: Trvalé zrušení pošt k 1. 7. 2023 – Česká pošta (ceskaposta.cz). Konkrétní informace, jak mají klienti postupovat, pokud požadují jakoukoliv změnu v souvislosti s předáním jejich důchodu Českou poštou, jsou k dispozici v letáku České pošty zde: Informace České pošty o výplatě důchodů. Důchodci se také mohou obrátit na call centrum České pošty 800 104 410.

Doporučený postup při změně v zasílání důchodu z hotovostní platby na platbu na účet

ČSSZ doporučuje využívat pro výplatu důchodu spíše bezhotovostní formu. Výhodou tohoto způsobu výplaty je skutečnost, že poživatel důchodu nemusí důchod osobně vyzvedávat a výplata důchodu bezproblémově plyne, čili není ovlivněna například dlouhodobou hospitalizací nebo letním pobytem na chalupě. U důchodů přiznaných po 31. 12. 2009 platí důchodce každý měsíc poplatek ve výši 29 Kč (35 Kč od 1. 9. 2023), bezhotovostní výplata je zdarma.

Pokud se klienti ČSSZ rozhodnou pro změnu v zasílání důchodu na běžný účet, je třeba vyplnit tiskopis ČSSZ s názvem Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v ČR – majitel účtu, případně Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet manžela (manželky) v ČR, který je k dispozici elektronicky na ePortálu ČSSZ nebo v papírové podobě na příslušné OSSZ / PSSZ / MSSZ BrnoVyplněný, vlastnoručně podepsaný a bankou potvrzený tiskopis je možné podat u kterékoliv OSSZ. Změna způsobu výplaty důchodu z hotovosti na účet ČSSZ se provede zpravidla od druhého výplatního měsíce po podání žádosti.

(tz-čssz)


 

S hrdiny řemesel se setkaly stovky žáků na výstavě Řemeslo má zlaté dno

V reakci na narůstající nedostatek odborníků v řemeslných oborech v Jihočeském kraji, Dolním Bavorsku a Horním Falci, spouští Jihočeská hospodářská komora projekt nazvaný “Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech”. Projekt, který je financován z Programu Interreg Bavorsko-Česko 2021–2027, má za cíl zvyšovat odborné kompetence a zájem mladých lidí o studium řemeslných oborů a poukazovat na jejich perspektivu a význam pro celý příhraniční region. Mezi plánované aktivity patří řemeslné výstavy, workshopy a studijní výlety jak pro žáky, tak pro rodiče, a to až do roku 2026.

„Po některých řemeslných profesích je na trhu doslova hlad už několik let. Přestože se řemeslo stává stále více lukrativním zaměstnáním, je zájem o studium řemeslných oborů velmi nízký a tím se problém nedostatku odborníků prohlubuje. A není to problém jen jižních Čech či České republiky. Podobně jsou na tom i sousední země. Proto jsme v dubnu spolu s partnery z Řemeslné komory pro Dolní Bavorsko-Horní Falc spustili projekt Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech, díky kterému bychom chtěli zájem o řemesla zvýšit,“ upozorňuje Miroslav Dvořák, předseda představenstva Jihočeské hospodářské komory a generální ředitel MOTORU JIKOV Group, a.s.

Ochotu obou komor společně podpořit řemesla potvrzuje Christian Kaiser, vedoucí oddělení odborného vzdělávání Řemeslné komory pro Dolní Bavorsko- Horní Falc: „Řemeslná výroba hraje v bavorsko-českém pohraničí významnou roli v prosperitě a kvalitě života. Je tedy důležité neustále sensibilizovat mladé lidi k řemeslům. S Jihočeskou hospodářskou komorou chceme této výzvě čelit společně, a to prostřednictvím přeshraniční spolupráce a podpory řemesel při náboru mladých lidí.“

V Jihočeském kraji je obdobně jako v České republice rostoucí tendence nedostatku pracovníků. Aktuální míra nezaměstnanosti v Jihočeském kraje je 2,5 %. Většina současných neobsazených pozic na trhu práce je určena právě pro osoby z učebních a řemeslných oborů. O tyto obory však v posledních letech nebyl takový zájem jako dříve, a především pak tyto obory nedokázaly generovat absolventy v dostačujícím počtu pro trh práce. Přitom se ukazuje, že uplatnitelnost absolventů řemeslných oborů je nadprůměrná, současně díky nedostatku řemeslníků se zvyšuje výdělek a profese se stávají více atraktivní. Přibývá i těch, kteří se rozhodli změnit svou profesi a v řemeslech nalézají smysluplnou práci s viditelnými výsledky.

Velký zájem a chuť si vyzkoušet řemesla mezi mladými se potvrdil nedávno na Výstavišti v Českých Budějovicích. Výstavu Dobrodružství s technikou, jejíž sedmý ročník Jihočeská hospodářská komora (Jhk) uspořádala 15.6.2023, a na kterou dorazilo více jak 7500 návštěvníků, totiž komora letos rozšířila o zcela unikátní řemeslnou výstavu Řemeslo má zlaté dno. „V pavilonu T2 měli návštěvníci možnost si prohlédnout ukázky řemesel včetně možnosti si je vyzkoušet. Naše prvotní obavy, že by o řemeslná stanoviště nemusel být mezi návštěvníky takový zájem jako o technické vychytávky v pavilonu T1, vyvrátila hned první půl hodina, kdy se k našim pekařům, truhlářům a dalším řemeslníkům nahrnuly zástupy žáků, kteří si vše chtěly vyzkoušet a osahat,“ uvádí Luděk Keist, ředitel Jihočeské hospodářské komory.

„Výstava nabídla řemeslníkům v příhraničním regionu příležitost ukázat rozmanitost profesí a profesní perspektivy pro mladé lidi. Nejen školy z Německa, které se výstavy účastnily, tak měly možnost prostřednictvím drobných praktických činností získat první poznatky o řemeslných oborech,“ dodává Christian Kaiser. Výstava Řemeslo má zlaté dno nabídla na 20 stanovišť řemeslných ukázek jako je čalounictví, keramika, pekařina, ale také například šití a vyzkoušet si návštěvníci mohli také stavbu krovu či ohýbání plechů.

Komora plánuje vedle výstavy i řadu dalších aktivit. „Žáci základní školy Třeboň měli možnost se na začátku června podívat do partnerské školy ve Freyungu, kde se konal Den s řemeslem. Tento den nabídl pestrou škálu řemeslných workshopů vedenou německými mistry řemesel. Žáci si tak mohli mimo jiné vyzkoušet také komunikaci v cizím jazyce. Příležitost inspirovat se v zahraničí budou mít i učitelé středních škol a odborných učilišť z Jihočeského kraje. Na konci června je totiž čeká exkurze do Vilshofenu v Dolním Bavorsku, kde navštíví jedno z nejmodernějších učilišť, které je ojedinělé svou vybaveností i moderními technologiemi,“ vyjmenovává Šárka Kučerová, vedoucí oddělení zahraničí Jihočeské hospodářské komory, která projekt Hrdinové řemesla na Jhk koordinuje.

Na podzim pro změnu komora plánuje uspořádat zážitkové workshopy pro rodiče s dětmi. Dle dat Jhk se 57 % žáků rozhoduje o výběru školy samo, ale velký vliv na jejich rozhodnutí mají právě rodiče: „Jsou to většinou rodiče, kteří podporují myšlenku výběru oboru zakončeného maturitní zkouškou. Popularizace učebních oborů a jejich perspektivu bychom tedy měli cílit jednak na samotné žáky, ale i na jejich rodiče, aby oni sami viděli, že trh práce se v kraji mění, že učební obory a řemeslné profese udělaly za poslední roky velký krok kupředu,“ říká Šárka Kučerová. V Jihočeském kraji si tak účastníci během několika sobot vyzkouší na vlastní kůži práci truhláře, obkladače čalouníka či dalších zajímavých řemesel. Tyto a další aktivity plánuje komora pořádat průběžně až do roku 2026 čímž zpestří nejen nabídku pro rodiče, děti a školy, ale zástupci komory věří, že tak přilákají více zájemců o studium řemesel.

Projektem Jihočeská hospodářská komora reaguje na nedostatek odborníků v řemeslných oborech jak v Jihočeském kraji, tak v Dolním Bavorsku a Horním Falci. Cílem obou hospodářských komor, které jsou do projektu zapojeny, je zvyšovat odborné kompetence a zájem žáků a žákyň o studium řemeslných oborů, poukázat na jejich perspektivu a význam pro celý příhraniční region.

Aktivity projektu Hrdinové řemesla – perspektivní kariéra v řemeslných oborech jsou realizovány díky financování z Programu Interreg Bavorsko-Česko 2021–2027.

(tz-jhk)


 

Milostivé léto v podmínkách ČSSZ nabízí dlužníkům příležitost zbavit se dluhů na penále a exekučních nákladech

Díky akci Milostivé léto se klienti ČSSZ, kteří včas neuhradili pojistné splatné před 1. 10. 2022, budou moci zbavit dluhů vzniklých na penále a exekučních nákladech. Toto mimořádné opatření bude jednorázové a potrvá od 1. 7. do 30. 11. 2023. Konkrétní informace a postup obdrží klienti včas prostřednictvím datové schránky.

Tentokrát se Milostivé léto bude týkat pouze dlužného pojistného, které bylo splatné před 1. 10. 2022, nebylo v řádném termínu uhrazeno a vedlo ke vzniku penále i případných exekučních nákladů. Nyní mohou být penále i exekuční náklady související s tímto dlužným pojistným mimořádně odpuštěny a povinnost je splatit může zcela zaniknout.

„Navazujeme na úspěšné akce Milostivé léto I a II, díky kterým po úplném splacení jistiny skončilo více než 61 tisíc exekucí. Daňové a správní Milostivé léto může pomoci dalším statisícům lidí. Na ministerstvu práce jsme se rozhodli princip odpuštění penále a poplatků aplikovat na dluhy u České správy sociálního zabezpečení. Stát tak dostane příležitost dostat se jednorázově k penězům z jinak jen těžko vymahatelných pohledávek. Abychom vyšli lidem vstříc, zákon umožňuje rozložit platbu jistiny do splátkového kalendáře. Zároveň chci ocenit i ministerstvo financí, které za podobných podmínek umožní zbavit se drobných nedoplatků na daních,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Základní podmínkou mimořádného odpuštění je plná úhrada dlužného pojistného, které plátce pojistného splatí kdykoliv do konce června 2023, anebo v období od 1. 7. do 30. 11. 2023 podá oznámení, že dlužné pojistné zaplatí. Může se rozhodnout celou částku dlužného pojistného zaplatit během tohoto období, anebo v případě částky vyšší než 5 000 Kč tuto platbu rozložit do splátek. Počet splátek bude pevně stanoven podle výše dlužného pojistného: 12 měsíčních splátek u dlužného pojistného do 50 000 Kč a 60 měsíčních splátek u dlužného pojistného nad 50 000 Kč. Výše splátek se dopočítá (podle výše dlužného pojistného a počtu splátek). První splátku musí dlužník uhradit do 31. 12. 2023 a každou další splátku nejpozději poslední den následujícího kalendářního měsíce.

Příslušné oznámení o úhradě dlužného pojistného lze učinit výhradně prostřednictvím ePortálu ČSSZ (po přihlášení), kde je možné zjistit i výši dluhu. Tato služba bude z technických důvodů a s ohledem na červnovou uzavírku účetnictví (zahrnující relevantní údaje o případné úhradě dlužného pojistného) dostupná od 10. 7. 2023.

Plátci, kteří dlužné pojistné ve smyslu zákona uhradí před 1. 7. 2023, nemusí podávat žádné oznámení, k odpuštění neuhrazeného příslušenství dojde automaticky ze zákona. Informace o této skutečnosti bude (s určitým časovým zpožděním) zveřejněna v uvedené službě na ePortálu ČSSZ. Příslušné OSSZ budou všem plátcům pojistného (dlužníkům), na které se výše uvedený zákon vztahuje, odesílat do datových schránek v první polovině července 2023 adresnou informaci o tom, jak má plátce ve své konkrétní situaci postupovat. Toto Milostivé léto se bude podle zákona týkat fyzických i právnických osob, zaměstnavatelů i osob samostatně výdělečně činných a také plátců, kteří svoji činnost již ukončili.

Podmínky Milostivého léta týkající se ČSSZ budou právně ošetřeny zákonem o mimořádném odpuštění penále z dlužného pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti a exekučních nákladů, který nabude účinnosti 1. 7. 2023 a naváže na předchozí akce Milostivé
léto I a II. Je potřeba zdůraznit, že mimořádné odpuštění se podle citovaného zákona nevztahuje na dlužné pojistné, penále a exekuční náklady vymáhané prostřednictvím soudního exekutora (toto bylo předmětem Milostivého léta I a II) ani na pojistné splatné po 30. 9. 2022.

Podrobné informace o Milostivém létu v podmínkách ČSSZ budou zveřejněny také na webových stránkách ČSSZ. Jedná se o jednorázovou a mimořádnou příležitost, kterou bychom velmi doporučili využít.

(tz-čssz)


 

V 1. čtvrtletí letošního roku byl zjištěn jeden případ diskriminace

(Praha, 21. červen 2023) Česká obchodní inspekce pokračovala v kontrolách dodržování zákazu diskriminace spotřebitele.

V 1. čtvrtletí tohoto roku uskutečnila 42 kontrol a podezření na některou z forem tohoto závadného chování zjistila v 1 případě.

Více na webu České obchodní inspekce: www.coi.cz

(tz-čoi)


 

Informace k omezení veřejné dopravy při provádění stavebních prací na mimoúrovňové křižovatce dálnice D3 a silnicích II/157, III/15710, III/15536 od 22.6. do 6.12.2023 ve třech etapách

V tomto roce budou z důvodu výstavby dálnice D3 v úseku Třebonín – Kaplice nádraží probíhat tři uzavírky komunikací, které se budou vzájemně prolínat. V současné chvíli probíhá uzavírka silnice III/15536 mezi obcemi Mojné a Skřidla.

Nejdéle trvající bude uzavírka silnice II/157 z Kaplice nádraží ve směru jízdy do Českého Krumlova. Zde bude probíhat výstavba mimoúrovňové křižovatky a potrvá od 22.6. do 6.12.2023. Po dobu stavby bude průjezd tímto úsekem silnice II/157 úplně uzavřen. Objízdná trasa pro vozidla nad 6 tun bude značena po silnicích I/3 a I/39 u Štilce. Pro ostatní vozidla bude vyznačena objízdná trasa do 15.8.2023 přes Velešín nádraží a Markvartice po silnici III/15710.

Na silnici III/15536 mezi obcemi Mojné a Skřidla bude stávající uzavírka prodloužena do 15.8.2023. Objízdná trasa je vedena po silnici III/15536 přes obce Záhorkovice dále po silnici II/157 přes Horní Třebonín a Prostřední Svince. Od 16.8.2023 do 12.9.2023 bude uzavřena silnice III/15710 mezi Markvarticemi a Velešínem. Provizorní komunikaci v tomto úseku není možné vybudovat, a proto bude objízdná trasa pro osobní dopravu vedena již po zprovozněné části silnici III/15536 přes obce Skřidla a Mojné dále směrem na Horní Třebonín po silnici II/157 až na I/39. Pro nákladní dopravu bude i v tomto případě značena objízdná trasa po silnicích I/3 a I/39 u Štilce.

 

Při tomto dopravním omezení dojde k omezení následujících autobusových linek veřejné linkové dopravy:

  • – 330512 Český Krumlov-Mirkovice-Markvartice-Velešín (pouze v době od 15.8. do 12.9.2023)
  • – 330535 Kaplice-Český Krumlov
  • – 330537 Kaplice-Český Krumlov-Ktiš

 

1. Etapa od 22.6. do 15.8.2023 – uzavírka sil. II/157 – výlukové jízdní řády linek: 535 a 537

  • · Spoje uvedených linek budou vedeny přes Markvartice.
  • · Linka 537 zajistí obsluhu stávajících autobusových zastávek (dojde pouze k časovým posunům z důvodu objízdné trasy).
  • · Linka 535 bude v úseku Markvartice-ČK zajišťovat částečně omezenou dopravní obslužnost. Pouze vybrané spoje linky pojedou z Markvartic do obcí: Zubčice a Střítež. Vybrané spoje pak budou vedeny z Markvartic přes Mirkovice do Č. Krumlova.

 

2. Etapa od 15.8. do 12.9.2023 – uzavírka sil. III/15710 – výlukové jízdní řády linek: 512, 535 a 537

  • · Spoje uvedených linek budou vedeny po sil. III/15710 – Skřidla – po MK „kolem chatek“ – sil. III/15710 do Markvartic.
  • · Linka 537 zajistí obsluhu stávajících autobusových zastávek (dojde k dalším dílčím časovým posunům z důvodu delší objízdné trasy).
  • · Linky 535 a 512 budou v úseku Markvartice-ČK zajišťovat omezenou dopravní obslužnost (z důvodu delší objízdné trasy bude v tomto období více omezena obsluha zastávek než v době do 15.8.2023). Pouze vybrané spoje linky pojedou z Markvartic do obcí: Zubčice a Střítež. Vybrané spoje pak budou vedeny z Markvartic přes Mirkovice do Č. Krumlova.
  • · Linka 512 nebude zajišťovat obsluhu autobusové zastávky „Velešín, žel.st.“ (náhradní autobusová zastávka bude „Velešín, Výkupní závod“)

 

3. Etapa od 13.9. do 6.12.2023 (nebo do ukončení uzavírky II/157) bude opět platný bod č. 1.

 

Ve všech spojích platí tarif příslušného dopravce a dále doklady IDS a JIKORD plus.

Informace o jízdních řádech bude možné zjistit na webových stránkách www.idos.cz nebo na www.jikord.cz, a také na dispečinku společnosti JIKORD spol. s.r.o. (tel. kontakt je +420 380 309 022, v pracovních dnech od 6 hod do 22 hod).

Platné jízdní řády budou po uvedenou dobu vyvěšeny na úřední desce obcí.

(tz-jč)


 

Územní profily ze Sčítání lidu, domů a bytů

Český statistický úřad zveřejnil územní profily s vybranými údaji ze Sčítání 2021 a s časovou řadou údajů od roku 1980.

Údaje jsou k dispozici za Českou republiku, kraje, okresy, správní obvody ORP, obce a městské části územně členěných statutárních měst. Z důvodu srovnatelnosti územních celků byla data minulých cenzů přepočtena na územní strukturu platnou v době posledního sčítání.

Územní profily jsou dostupné ve Veřejné databázi ČSÚ v sekci Vše o území, a to na adrese Vše o území VDB (czso.cz)

(tz-čsú)


 

Bytové výstavbě se loni mimořádně dařilo

V roce 2022 si majitelé mohli převzít téměř 40 tisíc nových bytů, meziročně o necelých 14 % více. Nejvíce se stavělo ve Středočeském kraji a Praze. Náklady na výstavbu vzrostly a stavělo se delší dobu.

„Rok 2022 byl z pohledu dokončených bytů velice úspěšný. Dokončilo se 39 398 nových bytů, což je druhý nejvyšší počet od roku 2000, a výrazně se tak přiblížil k maximu z roku 2007. U bytů v rodinných domech to bylo dokonce maximum, od boomu v 70. letech nebylo dokončeno více než 20 tisíc bytů v žádném jiném roce,“ říká Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Meziročně bylo dokončeno o 13,9 % bytů více, nárůst byl jak u bytů v rodinných domech, tak i v domech bytových.

Celých 20 % bytů stavebníci dokončili ve Středočeském kraji, kde ze dvou třetin převládly byty v rodinných domech. Dařilo se také Praze, v níž jsou tradičním tahounem byty v bytových domech. Meziroční pokles nastal pouze ve dvou krajích, a to Kraji Vysočina a Jihomoravském. Nejméně bytů se dokončilo v Karlovarském kraji.

U nových domů došlo k prodloužení doby výstavby, zvláště v případě bytových domů. Jeden dům se stavěl v průměru 41 měsíců, výstavba jednoho rodinného domu byla o měsíc kratší. Velikost bytů se meziročně téměř nezměnila, zato došlo k nárůstu investičních nákladů na výstavbu. Na jeden byt v rodinném domě bylo potřeba vynaložit meziročně o 400 tisíc korun více, v bytovém domě bylo průměrné navýšení 140 tisíc.

Nové rodinné domy mají převážně zděnou nosnou konstrukci, mírně se snížil podíl dřevostaveb na 14,1 %. Bez připojení k plynovodní soustavě zůstalo téměř 70 % domů. Došlo také k méně výrazným přesunům mezi kategoriemi energetické náročnosti budov. Zatímco podíl v mimořádně úsporné třídě A zůstal na 8,9 %, podíl třídy B poklesl o pět procentních bodů ve prospěch třídy C.

Detailní informace přináší aktualizované časové řady dostupné na webu ČSÚ.

(tz-čsú)


 

Na Hořických slavnostech vystoupí legendární Fleret

Letní prázdniny se blíží a s nimi jedna jistota… Hořice na Šumavě budou opět naplno žít kulturou! V rámci Hořického kulturního léta do městyse dorazí hned několik slavných umělců, přičemž jednou z legend bude kapela Fleret, která zahraje v rámci Hořických slavností. Ty se uskuteční již v sobotu 24. června.

„Hořické slavnosti jsou každoročně první hudební akcí Hořického kulturního léta. Mají vždy perfektní atmosféru, ostatně stejně jako naše ostatní letní akce. Všechny zveme a těšíme se na setkání!“ uvádí Martin Madej, starosta Hořic na Šumavě, které jsou organizátorem Hořického kulturního léta.

Zmíněný Fleret zahraje se Zuzanou Šulákovou. Dvorní kapela Valašského království, jak je často označována, jejím angažmá skvěle navazuje na slavnou éru, kdy vystupovala se Zuzany známou maminkou Jarmilou. Těšit se můžete na energické vystoupení s výrazným hlasem.

Hořické slavnosti toho ale samozřejmě nabídnou daleko více. Ostatně začíná se už ve 14 hodin, kdy se na scénu postaví výborná zpěvačka Lenka Szabó Hrůzová. Následovat budou Michal Tučný Revival a Jiří Schelinger Tribute Mladen Djelmo. Fleret přijde na řadu ve 20 hodin a celou akci pak v nočních hodinách zakončí rocková Fontanela.

Hořické slavnosti se uskuteční v zastřešeném hořickém amfiteátru. Vstupné je 290 korun.

(tz-pp)


 

Hořické kulturní léto 2023

Hořické kulturní léto 2023 zahájily začátkem června slavné Hořické pašijové hry. Na programu letos jsou například Sirény na cestách (8. července), Rockfest Hořice s Alkeholem, Walda Gangem a dalšími (22. července), David Koller a Katarína Knechtová (5. srpna) či Hořické trhy (12. srpna).

Součástí Hořického kulturního léta je také Pohádková rezervace, jejíž program naleznete na webu www.pohadkovarezervace.cz.

Veškeré informace k Hořickému kulturnímu léto jsou k dispozici na www.horicenasumave.cz či www.facebook.com/akcehoricenasumave.

NADCHÁZEJÍCÍ AKCE HOŘICKÉHO KULTURNÍHO LÉTA 2023:

  • · So. 24. 06. – HOŘICKÉ SLAVNOSTI 2023 – Fleret + Z. Šuláková, Lenka S. Hrůzová, Michal Tučný revival, Jiří Schelinger Tribute Mladen Djelmo, Fontanela (od 14:00)
  • · So. 8. 07. – SIRÉNY NA CESTÁCH – L. Finková, S. Pogodová, J. Asterová (od 20:00)
  • · So. 22. 07. – ROCKFEST HOŘICE – Legendy rocku – Alkehol, Waldagang, Krypton, Witch Hammer (od 17:00)
  • · Ne. 30. 07. – MICHAL NESVADBA – Michal je pajdulák (od 15:00)
  • · So. 05. 08. – DAVID KOLLER + KATARÍNA KNECHTOVÁ – dvojkoncert hvězd (od 19:00)
  • · So. 12. 08. – HOŘICKÉ TRHY – staročeské trhy + bohatý doprovodný program (od 9:30)
  • · So. 19. 08. – ROZLOUČENÍ S LÉTEM – Parkán, Hrajeto, Patrola, Parní Wanna (od 17:00)

(tz-pp)


 

Veřejné mínění o interrupci, eutanazii a prostituci – duben/květen 2023

Ve výzkumu realizovaném v dubnu a květnu 2023 se Centrum pro výzkum veřejného mínění v rámci pravidelného omnibusového šetření zajímalo o názory veřejnosti na otázky, které lze z morálního hlediska považovat za kontroverzní. Konkrétně se dotazovaní občané vyjadřovali k tématu interrupce, eutanazie a prostituce.

Přibližně čtyři pětiny (79 %) českých občanů zastávají názor, že právo rozhodnout o přerušení vlastního těhotenství má mít žena sama. Pro úplný zákaz interrupcí se vyslovila pouhá 2 % občanů. Podpora práva ženy rozhodnout se, zda má být provedeno umělé přerušení jejího těhotenství, je vůbec nejvyšší za celou dobu sledování, tj. od roku 1990.
S uzákoněním eutanazie podle šetření souhlasí téměř tři čtvrtiny české veřejnosti (73 %).
Dvě pětiny (40 %) dotázaných občanů se přiklonily k tomu, že prostituce by měla být zákonem povolena a upravena jako živnost.

(tz-cvvm)

 


 

Státní úřad inspekce práce v roce 2022 uskutečnil více než 18 tisíc kontrol a uložil přes 3 tisíce pokut v souhrnné výši 357 milionů korun

20. června 2023 – V uplynulém roce provedly orgány inspekce práce u zaměstnavatelů celkem 18 553 kontrol, což je o 4 tisíce více než v předchozím roce.

Z tohoto počtu se 7 232 kontrol zaměřilo na dodržování bezpečnosti práce na pracovištích a bezpečný provoz vyhrazených technických zařízení, 3 920 kontrol se věnovalo dodržování pracovních vztahů a podmínek, na odhalování nelegálního zaměstnávání směřovalo 6 572 kontrol a na oblast zaměstnanosti bylo zaměřeno 829 kontrol. Kromě inspekční činnosti v oblasti bezpečnosti práce a vyhrazených technických zařízení provedly oblastní inspektoráty práce 536 kontrol příčin a okolností pracovních úrazů.

Celá zpráva (textový soubor)

(tz-súip)


 

Situaci v oblasti vyřizování žádostí o důchod se daří stabilizovat

Díky nadstandardním výkonům zaměstnanců ČSSZ se daří zpracovávat enormní množství žádostí a vše směřuje k úspěšnému splnění cíle ČSSZ zpracovat do konce června žádosti, u kterých doba řízení překračuje zákonem stanovenou lhůtu.

Zatímco k 15. 5. se v pásmu nad 90 dnů nacházelo 22,4 tisíce žádostí o starobní důchod (z toho
18 tisíc žádostí o předčasný starobní důchod), k 16. 6. se v pásmu nad 90 dnů nachází 12,5 tisíce žádostí o starobní důchod (z toho 6 325 žádostí o předčasný starobní důchod).

V období od 1. 6. do 13. 6. 2023 bylo zpracováno celkem 17,5 tisíce žádostí, což znamená
v průměru 1 952 případů denně. K polovině června tak zůstalo po zákonné lhůtě 90 dnů v oblasti vnitrostátních důchodů aktuálně nezpracováno 2 012 řádných starobních důchodů, 6 325 předčasných starobních důchodů, 1 896 vdovských/vdoveckých důchodů, 2 141 invalidních důchodů a 143 sirotčích důchodů. Pokud během následujících pracovních dnů zbývajících do konce června nenastanou žádné nepředvídatelné překážky a zaměstnanci zpracují alespoň cca 1 600 případů denně, podaří se do konce června zpracovat přibližně 20 tisíc případů a celou situaci tak stabilizovat. A to i přes enormní množství žádostí z posledního čtvrtletí roku 2022, kdy téměř 97 tisíc podaných žádostí o důchod znamenalo dvojnásobek oproti stejnému období roku 2021.

Taktéž pokračuje i v letošním roce sepisování žádostí o předčasný starobní důchod, kde klient v roce 2022 nárok na důchod uplatnil, ale žádost o důchod sepisuje až během roku 2023. Kvůli tomu je nadále sepisováno více žádostí o důchod, než bylo běžné. Za leden až květen bylo v roce 2022 na OSSZ sepsáno 94 891 žádostí, za leden až květen v roce 2023 pak 105 727 žádostí, z toho
49 463 žádostí o předčasný starobní důchod.

(tz-čssz)


 

Hodnocení některých sociálních podmínek – duben/květen 2023

Součástí jarního šetření CVVM byla otázka zjišťující hodnocení možností, které nabízí naše společnost občanům v oblasti bydlení, finančního zabezpečení, zdravotní péče, vzdělávání a uplatnění na trhu práce. Naposledy byla tato otázka položena v květnu 2022.

Nejlépe je hodnocen přístup ke vzdělání (84 % dotázaných uvedlo, že je velmi dobrý či spíše dobrý), následuje přístup ke zdravotní péči (74 %) a možnost pracovat (73 %).

Nejhůře jsou hodnoceny možnosti získání bytu, resp. koupě vlastního bytu (85 %, resp. 91 % odpovědí „velmi špatná“ a „spíše špatná“ situace). Následují finanční podmínky k založení rodiny a zabezpečení ve stáří (záporné hodnocení uvádějí zhruba dvě třetiny dotázaných).

V porovnání s výsledky z roku 2022 se hodnocení sociálních podmínek změnilo u hodnocení životních podmínek zdravotně postižených (pokles negativních odpovědí) a u obou položek hodnotících situaci s byty (nárůst negativních odpovědí) o 7-10 procentních bodů. Ve stejném rozsahu došlo též k nárůstu negativního hodnocení u přístupu ke vzdělání a ke zdravotní péči

Hodnocení všech položek se výrazně liší v závislosti na deklarované životní úrovni domácnosti.

(tz-cvvm)


 

Bytové výstavbě se loni mimořádně dařilo

V roce 2022 si majitelé mohli převzít téměř 40 tisíc nových bytů, meziročně o necelých 14 % více. Nejvíce se stavělo ve Středočeském kraji a Praze. Náklady na výstavbu vzrostly a stavělo se delší dobu.

„Rok 2022 byl z pohledu dokončených bytů velice úspěšný. Dokončilo se 39 398 nových bytů, což je druhý nejvyšší počet od roku 2000, a výrazně se tak přiblížil k maximu z roku 2007. U bytů v rodinných domech to bylo dokonce maximum, od boomu v 70. letech nebylo dokončeno více než 20 tisíc bytů v žádném jiném roce,“ říká Silvie Lukavcová z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/bytove-vystavbe-se-loni-mimoradne-darilo

(tz-čsú)


 

Jednací stoly, kuloáry i večírky: parlamentní dění po roce 1990 objektivem poslankyně a profesionální fotografky

Jak se utvářela nová demokratická kultura v Československu a co se dělo v pozadí větších i menších událostí v České národní radě (předchůdkyně Poslanecké sněmovny), zachycovala uznávaná fotografka Dagmar Hochová. Soubor exkluzivních fotografií si můžou od 21. června prohlédnout návštěvníci Galerie Věda a umění v budově Akademie věd na Národní v Praze.

Jedna z mnoha černobílých fotografií Dagmar Hochové. Zdánlivě klidná přestávka během jednání České národní rady. Skupinka poslankyň Občanského fóra včetně nerozpoznatelné Daniely Kolářové, v lavici si Hana Marvanová podpírá hlavu. To hlavní se ale děje v jejím středu. Tehdejší předseda vlády Petr Pithart opřenýma rukama jako by svírá rezignovaně sedícího Bedřicha Moldana, kterého krátce předtím „odstřelil“ z funkce ministra životního prostředí.

Jedna z mnoha černobílých fotografií Dagmar Hochové, toho času poslankyně Občanského fóra, poodhaluje vnitřní dynamiku tehdejší sněmovny. Během dvou let, které Dagmar Hochová strávila v poslanecké lavici, pořídila snímky, jež se od běžných politických fotografií liší jedinečným propojením političky a profesionální umělkyně v jedné osobě. Fotografická dokumentace přelomové doby zrodu demokracie je nyní k vidění na výstavě Parlamentní dění objektivem poslankyně ČNR Dagmar Hochové v Akademii věd.

„Soubor je zcela unikátní i v mezinárodním měřítku. Hochová je jedinou významnou uměleckou fotografkou, která získala v politickém převratu poslanecký mandát a využila ho k fotografování dalších fází revoluce. Jako poslankyně nebyla odkázána na místa pro fotografy. Bez dovolení fotila z poslanecké lavice, fotila na poradách politických klubů, v kuloárech, na soukromých oslavách. Pomáhalo jí, že po desetiletí patřila do pražské umělecké společnosti a že klíčoví lidé nové politické scény ji dobře znali a měli k ní důvěru,“ říká Tomáš Zahradníček z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, který se podílí na digitalizaci celé fotografické sbírky Dagmar Hochové. „Fotografie tak přinášejí zcela nový materiál pro analýzu procesů parlamentní i národní emancipace, jakož i propojování sfér politiky a umění,“ doplňuje.

Ze sněmovny do Akademie věd

Ze dvou let focení mezi politiky sama Dagmar Hochová vybrala pár snímků, které instalovala v Poslanecké sněmovně po ukončení svého mandátu.

„Výstavu jsme za covidu pověsili po třiceti letech opět do parlamentu a teď chceme její unikátní vhled do politického vnitro-dění zpřístupnit ještě širší veřejnosti – v centru Prahy v budově Akademie věd ČR,“ říká Tomáš Zahradníček.

Návštěvníci si ve všední dny od 10 do 18 hodin můžou prohlédnout tři desítky černobílých fotografií až do 18. srpna 2023. Vstup je zdarma.

Výstavní projekt je výsledkem spolupráce Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR, Kanceláře Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky a Moravské galerie v Brně, kde je uložena fotografická pozůstalost Dagmar Hochové čítající tisíce fotografií z veřejného života i politického zákulisí domácí i zahraniční politiky, snímané z poslanecké lavice a dalších míst vyhrazených nikoli fotografům, ale politickým aktérům.

Projít archivem z pohodlí domova

Rozsáhlé dílo Dagmar Hochové se kromě výstavy dočká také internetové podoby, což znamenalo projít více než 3000 pozitivů a na 200 000 políček negativů.

„V minulých letech jsme digitalizovali a připravili ke zveřejnění online celou její fotografickou pozůstalost z parlamentu,“ vysvětluje Tomáš Zahradníček. Archiv negativů Dagmar Hochové jako nový, bohatý a přístupný pramen poslouží pro další výzkum transformace devadesátých let. Zpřístupněný by měl být na konci letošního roku.

***

Dagmar Hochová (1926–2012) byla česká dokumentární, portrétní a reportážní fotografka. Pracovala jako fotografka na volné noze pro obrazové časopisy i knižní nakladatelství. V roce 1990 byla za Občanské fórum zvolena poslankyní České národní rady.

***

Vysvětlení k zmiňované fotografii:

Lustrace před stanovením pravidel. Předseda vlády Petr Pithart v únoru 1991 vysvětluje poslanci Bedřichu Moldanovi, proč se ho zbavil jako ministra životního prostředí.

Moldan veřejně odmítl, že by dokumenty, které o něm shromažďovala Státní bezpečnost, mohly dokládat, že jakkoli napomáhal tajné policii, která dlouhodobě sledovala a omezovala jeho ekologické a vědecké aktivity. Nedlouho po této široce diskutované aféře v Pithartově vládě přijalo Federální shromáždění lustrační zákon, který stanovil pravidla pro posuzování podobných případů. Působení lustračního zákona bylo i po úpravě ústavním soudem problematické, pro demokratický vývoj však znamenala zákonná úprava pokrok proti dosavadní praxi, při níž politici ve vedení rozhodovali o jednotlivých kauzách bez jasných mantinelů improvizovaně sami. Dagmar Hochová ze své poslanecké lavice v České národní radě zachytila moment, kdy si Pithart s Moldanem, staří známí, jejichž další osudy tyto události nepříjemně poznamenaly, uprostřed sněmovního sálu po veřejné polemice ještě vyměňují pár slov mezi čtyřma očima.

Text a foto: (tz-avčr)

 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře