VLADIMÍR PIKORA: … Za svou práci si tedy koupíme méně. Je proto...

VLADIMÍR PIKORA: … Za svou práci si tedy koupíme méně. Je proto logické, že se lidé cítí chudší…

Český statistický úřad uvedl, že v 1. čtvrtletí 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda meziročně o 8,6 %. Nicméně nerostly jen mzdy, rostly i ceny. Reálně tak mzdy klesly o 6,7 %. To není žádná sláva. Za svou práci si tedy koupíme méně. Je proto logické, že se lidé cítí chudší.

Průměrná mzda v ekonomice činí 41 265 Kč. Na tuto částku však zhruba dvě třetiny domácností nedosáhnou. Když seřadíme mzdy v ekonomice od nejnižší po nejvyšší, dostaneme medián. Ten činí 34 741 Kč. To je částka, ke které bychom se měli upínat. Průměrná mzda je zkreslena některými extra vysokými mzdami v ekonomice.

Studenti gender studies se jistě pohorší nad tím, že medián mezd mužů činí 37 696 Kč, zatímco žen jen 31 856 Kč. Očekávám, že tak velký rozdíl bude časem neudržitelný a mzdy mužů a žen se sblíží. Nicméně bude to běh na dlouhou trať, protože stále platí, že v některých odvětvích pracují spíše ženy a v některých spíše muži. A některá odvětví jsou zkrátka lépe placena než jiná.

Největší růst mezd zaznamenaly v energetice. Tam rostly mzdy o 23,1 %. To asi všichni vzhledem k cenám energií čekali. Co asi překvapí je ale veřejná správa a obrana, kde mzdy rostly o 11,9 %. Překvapivý růst vidíme u stravování a pohostinství, kde si polepšili o 11,4 %. Naopak nejméně rostou mzdy ve vzdělávání, kde si polepšili jen o 3,9 %.

Růst mezd ve veřejné správě asi brzo skončí. Nemůžeme si ho dovolit. Myslím, že potřebujeme méně státních úředníků.

Zajímavé je, že z pohledu regionů rostly nejrychleji v Jihočeském kraji, kde vzrostly o 9,9 % a nejméně v Praze, kde si připsali jen 7,2 %. To si vysvětluji tím, že kvůli nedostatku zaměstnancům s nízkým vzděláním rostly mzdy hlavně tady. Tyto lidi přitom Praha moc nepoptává.

Léčba je jasná, je třeba tvrdá měnová politika. Tu máme. 7 % je dost. K tomu by se měla přidat vláda snížením výdajů. Velmi efektivně zapůsobí navržené snížení mezd státních zaměstnanců. To srazí inflační očekávání, ale bude to velmi nepopulární. Nicméně makroekonomický efekt by se měl dostavit.

Pro centrální banku jsou tato data dost nepříjemná. Myslím, že většina centrálních bankéřů je ochotna akceptovat růst mezd do 10 %. To je taková psychologická hladina. Podle sebe soudím, že dokud budeme pod touto hladinou, budou centrální bankéři ochotni hlasovat pro ponechání stávajících úrokových sazeb. Pokud by ale rostly mzdy rychleji, hlasovali by pro vyšší úrokové sazby, aby ekonomiku ochladili. Nicméně pokud opravdu bude vláda škrtat a sníží mzdy, myslím, že růst úrokových sazeb nebude nutný.

 

FB – Vladimír PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře