ŠUMAVA: Lesy ČR budují pro turisty novou cestu do Boubínského pralesa

ŠUMAVA: Lesy ČR budují pro turisty novou cestu do Boubínského pralesa

Dřevěné chodníky a mostek právě instalují Lesy ČR na náhradní trasu k Boubínskému jezírku. Už v červnu tak turisté opět nahlédnou do pralesa.

Vstup na původní cestu i naučnou stezku kolem pralesa je už přes rok kvůli bezpečnosti turistů zakázaný, protože tam hrozí pád stovek souší. Ty nelze v jádru národní přírodní rezervace kvůli ochraně přírody odstranit ani zlomit. Boubínský lesní závod Lesů ČR tedy navrhl náhradní trasu, připravil dřevěné trámy na povalový chodník i mostek a získal stavební povolení. Náklady podniku na vybudování náhradní trasy dosáhnou asi půl milionu korun.

První návštěvníci by se měli vydat k jezírku koncem června.

„Materiál už v květnu zdarma roznesli po celé dvěstěmetrové trase zástupci boubínské pobočky České lesnické společnosti. Tím nám pomohli zkrátit dobu výstavby chodníků, za což jim moc děkuji. Nyní požádáme Městský úřad Vimperk o zpřístupnění dosud uzavřeného úseku od Amortovky směrem k jezírku. Tam už je bezpečno a lidé se dostanou k odbočce na náhradní trasu,“ uvedl ředitel lesního závodu Miloš Juha s tím, že vstup na Knížecí a Lukenskou cestu po obvodu Boubínského pralesa je nadále zakázaný.

Nová trasa vede po stávající značené zelené z parkoviště Na Kaplici pod Boubínem kolem Stromu duší, památníku zemřelých při práci v lese, a informačního střediska na Idině pile až na rozcestí. Odtud pokračuje po dosud uzavřené cestě od Amortovky směrem k jezírku, kde se odkloní vpravo do porostu na první povalový chodník. Přes Kaplický potok návštěvníci přejdou po novém mostku a vydají se po nezpevněné cestě, kde se po dalším povalovém chodníku a mírném svahu dostanou na hráz Boubínského jezírka. Tam cesta končí a bude třeba se vrátit zpět.

 

Text a foto: (tz-lčr)


 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře