VLADIMÍR PIKORA: To, že vláda řekne, že nebude zvyšovat daně, aby je...

VLADIMÍR PIKORA: To, že vláda řekne, že nebude zvyšovat daně, aby je následně zvýšila, je zásadní chybou

Český statistický úřad zveřejnil data o hospodářském růstu ČR.

Podle zpřesněného odhadu se hrubý domácí produkt v prvním čtvrtletí mezičtvrtletně nezměnil a meziročně klesl o 0,4 %. Za poklesem ekonomiky stálo to, že domácnosti méně utrácely. Jejich spotřeba meziročně poklesla o 6,4 %. Naopak vláda svou spotřebu zvýšila o 3,9 %, a pokles ekonomiky tím brzdila.

Dalším důvodem poklesu ekonomiky byl pokles zásob v ekonomice. Zkrátka firmy nemají tolik rozpracovaných výrobků a komponent k nim. Podnikatelé tak reagovali na válku a všeobecný pesimismus ve společnosti.

Naopak k růstu ekonomiky přispívaly investice. Ty meziročně vzrostly o 0,3 %. Rostly investice do dopravních prostředků. Naopak poklesly investice do nemovitostí.

Tady se podle mě zrcadlí dva faktory. Tím prvním je, že lidé více nakupují auta, k čemuž je dohnalo to, že dříve auta kvůli komponentům nebyla. Druhým faktorem je situace na trhu hypoték. Ty se prakticky přestaly poskytovat. Trh zamrzl.

K růstu pomáhal i čistý export. Jeho přebytek byl o 93 mld. Kč vyšší než před rokem. Vývoz rostl o 9,5 % a dovoz o 3,3 %. To jasně vysvětluje, jak je možné, že koruna i při meziročním poklesu ekonomiky posiluje.

Do budoucna lze očekávat, že přijde obrat. Očekávám zpomalení inflace. To přinese to, že mzdy budou reálně klesat méně, až postupně přejdou v reálný růst. To vyvolá oživení spotřeby domácností. Maloobchodní tržby porostou. Pokles inflace s sebou časem přinese i pokles úrokových sazeb a tím pádem i vyšší investice.

Kdybych to měl shrnout: důvodem problémů ekonomiky je inflace. Jakmile inflace poklesne k rozumným hodnotám, ekonomika se nadechne a bude růst. To mluví ve prospěch toho, aby centrální banka nespěchala s poklesem úrokových sazeb. Nicméně mohla by změkčit pravidla poskytování hypoték. Tím by růstu pomohla.

Dalším faktorem, který by růst potřeboval je optimismus v ekonomice. Tady je míč na straně vlády. Ta by měla lépe komunikovat, aby v ekonomice poklesl vliv nejistoty. To, že vláda řekne, že nebude zvyšovat daně, aby je následně zvýšila, je zásadní chybou. To vytváří v ekonomice špatnou náladu. Spotřebitel chce věřit své vládě.

 

FB – Vladimír PIKORA, hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group 


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře