Z PRVNÍ RUKY: 23. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr...

Z PRVNÍ RUKY: 23. týden 2023. Tiskové zprávy úřadů a firem, výběr z médií, informace z Jihočeského kraje a radnice ve Vimperku i další aktuality týdne

Foto: (red) – Za krásnější Vimperk

 

 

Důvěra k vybraným institucím veřejného života a mezilidská důvěra – duben / květen 2023

Největší důvěře ze zkoumaných veřejných institucí se těší policie ČR (74 %) armáda a banky (shodně 68 %), nejméně lidé důvěřují církvím (28 %) a politickým stranám a hnutím (24 %).

Výraznější převaha důvěry nad nedůvěrou je patrná také v případě soudů, výzkumů veřejného mínění, odborů a rádií. Ve vztahu k neziskovým organizacím je důvěra a nedůvěra víceméně vyrovnaná. U zbývajících institucí (televize, internet) již mírně či výrazně (politické strany a hnutí, církve, tisk) převažuje nedůvěra.

V porovnání s předchozím šetřením z března 2022 případně srpna 2021 byly zaznamenány největší změny v případě odborů (nárůst důvěry o 10 procentních bodů), neziskových organizací, výzkumů veřejného mínění a politickým stranám (nárůst důvěry shodně o 6 procentních bodů), internetu (nárůst důvěry o 5 procentních bodů) bank a rádií (nárůst důvěry shodně o 4 procentní body). Armáda a Policie ČR naopak meziročně zaznamenávají pokles důvěry (shodně o 5 procentních bodů).

Mezilidská (sociální) důvěra je v české společnosti oproti minulému šetření z března 2022 mírně nižší. Svým nejbližším důvěřuje 94 % dotázaných (pokles o 4 procentních body), obyčejným lidem pak 73 % (pokles o 6 procentních bodů).

(tz-cvvm)

 


 

V sobotu představí v Hořicích na Šumavě zrekonstruovaný památník pašijových her, křížovou cestu, sehrají pašijové hry

Hořice na Šumavě 9.6. 2023: Do Hořic na Šumavě se během těchto dní sjíždí na tři stovky delegátů – milovníků a herců pašijových her z celé Evropy. Ti se budou účastnit akce zvané Europassion 2023, což je setkání, na které se sjíždí herci a milovníci pašijí z celé Evropy. Do příprav této hořické akce se zapojily desítky místních i dobrovolníků z okolí, řada z nich se ten den objeví i na jevišti. Europassion se koná každý rok a Hořice jsou nejmenším městem, kde toto logisticky náročné setkání uspořádali.

Podle starosty Martina Madeje čeká návštěvníky několik opravdových zajímavostí. „Především se jedná o odhalení památníku pašijových her, dále představení restaurované křížové cesty,“ uvádí.

V Hořicích na Šumavě, ale budou o tomto víkendu také odborníci, kteří mají na starost zápis hořických pašijí na seznam UNESCO. Městečko nedaleko Lipna, kde žije zhruba 870 lidí se o tomto víkendu stane jedním z center evropských křesťanských tradic.

Příchozí zhlédnou divadelní inscenaci o ukřižování Ježíše Krista a další atraktivní program. Zajímavostí je, že opravený památník pašijových her se dočká slavnostního znovuodhalení téměř na den přesně po 111 letech od svého postavení.

Hosté také budou mít možnost se v 15.30 nově projít po křížové cestě, jejíž rekonstrukce vyšla na dva miliony korun a milionovou dotací ji podpořil Jihočeský kraj. „Dříve zde stála kaple, kterou vojáci vyhodili do povětří v roce 1969, na žádost místního národního výboru. Zůstala jen podlaha, na ní budou stát informační panely respektive výstava nazvaná Znovuobjevené poklady Sudet. Jedním z těchto pokladů jsou právě naše pašije,“ uvádí Madej.

Následně se všichni přesunou do amfiteátru, kde bude v 18.30 celebrovat mši českobudějovický biskup Mons. Vlastimil Kročil, křížovou cestu a památník pašijí požehná převor vyšebrodského kláštera Justin Berka. „Biskupská mše bude kompletně nazvučená a bude ji doprovázet orchestr a asi padesáti členný pěvecký sbor,“ uvádí starosta Madej.

Ve 20.30 se budou v amfiteátru hrát samotné pašije. „Předprodej byl ukončený. Bylo vyprodáno a tak jsme navýšili kapacitu a věříme, že i ti, kteří se rozhodnou přijet na poslední chvíli své místo najdou,“ uvádí starosta.

Místní ale ve svých snahách akcí Europassion 2023 nekončí. Martin Madej chce Hořicím na Šumavě vrátit zašlou slávu, kterou městečko mělo na začátku minulého století. Také díky pašijovým hrám se jednalo o jedno z nejnavštěvovanějších míst celé Šumavy. „Snažíme se navázat přeshraniční spolupráci s bavorským městem Tirschenreuth, které leží nedaleko Chebu a také se zde hrají pašijové hry,“ uvádí Madej. Do dalších let mají v Hořicích na Šumavě v plánu zřídit nové muzeum pašijových her. To vznikne rekonstrukcí budovy zdejší bývalé fary, která stojí na tamním náměstí. Zamýšlená investice by měla přesáhnout 20 milionů korun.

(tz-pp)


 

Českému stavebnictví se loni dařilo

Stavební společnosti provedly v roce 2022 stavební práce v hodnotě přes 680 miliard korun, což bylo meziročně o téměř 18 procent více. Nejaktivnější byli stavaři na území hlavního města Prahy, s větším odstupem následoval kraj Jihomoravský a také Středočeský. Více než tři čtvrtiny z celkového objemu stavebních prací připadaly na novou výstavbu, rekonstrukci a modernizaci.

„Stavební společnosti provedly v roce 2022 stavební práce v hodnotě 682 miliard korun, což v meziročním porovnání představovalo nárůst o 17,5 %. Tento růst byl rychlejší než v případě indexu stavební produkce zejména z důvodu jiné cenové hladiny,“ říká Petra Kačírková z oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

„V roce 2022 realizovaly větší firmy s dvaceti a více zaměstnanci stavební práce v hodnotě 198 miliard korun pro veřejné zadavatele, což tvořilo 46,3 % z jejich celkového objemu. Veřejné prostředky v převážné většině směřovaly do výstavby inženýrských staveb, naopak nejméně do výstavby bytových budov,“ dodává Kačírková.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/ceskemu-stavebnictvi-se-loni-darilo

(tz-čsú)


 

V květnu odešlo z evidence Úřadu práce ČR téměř 40,5 tisíce lidí, nezaměstnanost klesla

Úřad práce ČR evidoval k 31. 5. 2023 celkem 253 893 uchazečů o zaměstnání (UoZ), o 7 790 méně než v předchozím měsíci a o 18 425 více než loni.

Podíl nezaměstnaných osob meziměsíčně poklesl o 0,1 p. b., meziročně o 0,3 p. b. vzrostl. Ke konci května činil 3,5 %. V mezinárodním srovnání byla míra nezaměstnanosti podle posledních dostupných dat  EUROSTATU (za duben) druhá nejnižší v celé EU, a to 2,7 % (průměr EU 6 %).

(tz-úpčr)


 

V dubnu vyhověly všechny kontrolované vzorky pohonných hmot

(Praha, 7. červen 2023) Česká obchodní inspekce monitorovala jakost pohonných hmot v dubnu 2023.

Celkem odebrala a zkontrolovala 224 vzorků pohonných hmot a všechny vzorky vyhověly stanoveným jakostním požadavkům.

(tz-čoi)


 

Maloobchodní tržby klesly dvanáctý měsíc za sebou

Meziročně se tržby v maloobchodě v dubnu snížily reálně o 7,7 %, meziměsíčně klesly o 0,3 %.

„Maloobchodní tržby po očištění o cenové vlivy v dubnu meziročně poklesly o 7,7 %. Pokles  prodeje potravin a nepotravinářského zboží, započatý v květnu loňského roku, pokračoval i v letošním dubnu. Naopak prodej pohonných hmot zaznamenal růst tržeb, stejně jako v předchozím měsíci,“ říká Jana Gotvaldová, vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb ČSÚ.

„Pokles tržeb zaznamenaly všechny sortimentní skupiny prodejen a také internetové a zásilkové obchody. Významný vliv na pokles tržeb maloobchodu měl nižší prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin a nižší prodej výrobků pro domácnost,“ dodává Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/maloobchod-duben-2023

(tz-čsú)


 

Důvěra vrcholným politikům – duben/květen 2023

CVVM Sociologického ústavu AV ČR v šetření probíhajícím v období od konce března do začátku třetí květnové dekády roku 2023 zjišťovalo, zda dotázaní důvěřují vybraným vrcholným politikům. Předložený seznam tentokrát obsahoval jména předsedů stran či hnutí zastoupených v Poslanecké sněmovně, členů vlády, předsedů obou komor parlamentu a prezidenta republiky.

Mezi zkoumanými vrcholnými politiky zařazenými do výzkumu nejvyšší podíl důvěry byl zaznamenán u prezidenta Petra Pavla (59 %), za nímž se na druhém místě umístil předseda hnutí ANO Andrej Babiš (44 %).

S výjimkou prezidenta u všech zkoumaných politických představitelů více či méně významně nedůvěra převažuje nad důvěrou.

Nejvyšší podíl nedůvěry mezi zkoumanými politiky šetření zaznamenalo u předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Adamové Pekarové (69 %) a předsedy ODS a předsedy vlády Petra Fialy (68 %).

Oproti poslednímu šetření z přelomu roku 2022 a 2023 se výrazně zhoršilo hodnocení v případě předsedy KDU-ČSL, místopředsedy vlády a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, ministra financí Zbyňka Stanjury, předsedy hnutí STAN, 1. místopředsedy vlády a ministra vnitra Víta Rakušana, ministryně obrany Jany Černochové, předsedy hnutí SPD Tomia Okamury a předsedy ODS a předsedy vlády Petra Fialy. Mírnější nárůst nedůvěry byl u ministra spravedlnosti Pavla Blažka, místopředsedy vlády a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka, ministra školství, mládeže a tělovýchovy Vladimíra Balaše a předsedkyně TOP 09 a předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové.

Mírný nárůst důvěry se objevil u ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, mírný pokles nedůvěry byl zaznamenán u ministra pro legislativu a předsedy Legislativní rady vlády Michala Šalomouna.

(tz-cvvm)

 


 

Pokles dovozu přispěl ke zlepšení obchodní bilance

​​Podle předběžných údajů skončila v dubnu bilance zahraničního obchodu se zbožím v běžných cenách přebytkem 8,4 mld. Kč, což byl meziročně o 36,6 mld. Kč lepší výsledek.​

​​​„Obchodní bilance za duben se meziročně zlepšila téměř o 37mld. Kč. V přebytku skončila díky meziročně vyššímu vývozu motorových vozidel a výrazně nižšímu dovozu zemního plynu. Ve stejném období předchozího roku zde byla signifikantní snaha o předzásobení se, a to s ohledem na nejistotu budoucích dodávek a vývoje cen této strategické suroviny.“ říká Stanislav Konvička, vedoucí oddělení obchodní bilance ČSÚ. ​​

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/zahranicni-obchod-se-zbozim-duben-2023

(tz-čsú)


 

Stavební produkce pokračovala v poklesu

Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 6,4 %. Meziměsíčně byla nižší o 3,4 %. Stavební úřady vydaly meziročně o 10,9 % stavebních povolení méně a orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,1 %. Meziročně bylo zahájeno o 24,6 % bytů méně. Dokončeno bylo o 40,6 % bytů více.

„V dubnu stavební produkce zrychlila svůj meziroční pokles a byla nižší o 6,4 %.  K tomuto poklesu přispěly oba její segmenty,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Stavební produkce v EU27 v 1. čtvrtletí v podstatě stagnovala. Česká republika je svým výkonem mírně pod průměrem EU podobně jako Německo. Naopak Polsko, Slovensko a Rakousko mají produkci meziročně vyšší,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/stavebnictvi-duben-2023

(tz-čsú)


 

Výroba automobilů udržela průmysl v růstu

Průmyslová produkce v dubnu meziročně reálně vzrostla o 1,2 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,9 %. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o 2,7 %. 

„Stejně jako v přechozích měsících dubnový výsledek průmyslu ovlivnila zejména loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel. Průmyslových odvětví, u kterých meziročně produkce vzrostla, však opět ubylo,“ říká Radek Matějka, ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

„Pokles produkce pokračoval zejména ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství či v chemickém průmyslu. Meziměsíčně produkce většiny odvětví spíše stagnovala,“ dodává Veronika Doležalová, vedoucí oddělení statistiky průmyslu ČSÚ.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumysl-duben-2023

(tz-čsú)


 

Značka domácích zařízení Dreame přichází do Česka

Praha 5. června 2023 (PROTEXT) – Přední inovativní značka v oblasti inteligentního čištění a domácích zařízení, Dreame Technology, oficiálně vstupuje na český a slovenský trh. Značka spouští prodej svých produktů na e-shopech Alza.cz a Alza.sk.

Dreame Technology, založená v roce 2015, je inovativní společností s vizí “zlepšit kvalitu života uživatelů po celém světě”. Společnost se zaměřuje na vysoce kvalitní čistící přístroje využívající nejnovější technologie. Do portfolia značky patří tyčové vysavače, robotické vysavače a mopy, ale i vysoušeče vlasů.

Dreame je známa svým důrazem na inovace a výzkum a vývoj. Společnost má více než 150 patentů v oblasti čisticích technologií a je považována za průkopníka v oblasti bezdrátových vysavačů. Její výrobky jsou uznávány a oceněny na mezinárodní úrovni za svůj design. Je držitelem několika ocenění jako je Red Dot Design Award nebo Golden Pin Design Award. Na konci roku 2017 se Dreame stala součástí ekosystému značky Xiaomi.


 

Kvalifikovaní cizinci přicházejí do Česka za vyššími mzdami

Česko stále patří v nákladech práce mezi chudší polovinu států Evropské unie. Mzdy ale u nás rostou rychleji než v západních zemích a rozdíly se proto snižují. ČR také dokáže přilákat nejlépe placené manažery a specialisty z Východu. Krajské rozdíly ve mzdách se nezvětšují, Praha však zůstává svým trhem práce výjimečná.

„Česko v roce 2022 předstihlo v úrovni nákladů práce Portugalsko, kde došlo v tomto ohledu ke stagnaci, zatímco u nás se náklady zvýšily meziročně o 5 %,“ komentuje mezinárodní srovnání Marek Rojíček, předseda Českého statistického úřadu. Za desetiletí od roku 2012 se nominálně snížily náklady práce jen v Řecku (o plnou desetinu) a v Norsku (o 4 %). Nejvíce za 10 let vzrostly právě ve státech s dosud nejnižšími úrovněmi, jako je Bulharsko (o 136 %) a Rumunsku (o 126 %). V Česku stouply o 60 %.

V rámci krajů České republiky zaujímá na trhu práce specifické postavení Praha. Třebaže je v hlavním městě obecně nejvyšší průměrná mzda, čelí zde zaměstnanci vysokým nákladům na bydlení a dražším službám. „Výrazně vyšší mzdy vydělávají v Praze jen ti, kteří pracují ve vysoce kvalifikovaných nemanuálních profesích, nejlépe manažerských,“ vysvětluje Dalibor Holý, ředitel odboru statistik trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. „Podíl velmi nízkých mezd do 22 tisíc hrubého je tu navíc takřka stejně velký jako v ostatních krajích, tedy desetinový,“ dodává.

Hlavní město je výlučné také tím, kolik je zde pracovníků z jiných zemí, zejména těch kvalifikovaných. I to ovlivňuje průměrné mzdy. „Nejvíce si u nás vydělávají vedoucí pracovníci a specialisté z cizích zemí. Manažerské platy Rusů, Rumunů či Bulharů jsou až násobně vyšší než je standard, což ukazuje na odliv mozků z východní Evropy západním směrem. Naopak v početně větších skupinách v dělnických profesích berou cizinci spíše nižší mzdy,“ doplňuje Jitka Erhartová z oddělení statistiky práce ČSÚ.

Více: https://www.czso.cz/csu/czso/kvalifikovani-cizinci-prichazeji-do-ceska-za-vyssimi-mzdami

(tz-čsú)


 

Lidl slaví, všichni slaví

Maloobchodní řetězec Lidl v letošním roce slaví neuvěřitelných 20 let v České republice. Oslavy budou probíhat ve všech prodejnách a slavit tak může úplně každý. Ať už se bude jednat o výhodné slevy vybraného sortimentu, soutěže o pětiminutové nákupy nebo nákupy zdarma na celý rok.

Lidl vstoupil na český trh v roce 2003, kdy v červnu otevřel prvních 14 prodejen. Jejich počet do dnešního dne narostl až na 316 a v každé z nich se bude konat oslava dvacetiletého jubilea. V termínu od 5. června do 30. června se mohou zájemci těšit na řadu zajímavých akcí. Zákazníky na to upozorňuje speciální logo přímo ve vstupu do prodejen, ale také přímo na prodejní ploše.

Při oslavě svých dvacátých narozenin bude Lidl opravdu štědrý. Celková hodnota výher, o které mohou zákazníci celý červen usilovat, se pohybuje v desítkách milionů korun. V prvním týdnu si na své přijdou milovníci pečiva, zmrzlin, čerstvého ovoce a zeleniny a výrobků pod privátními značkami Argus, Eridanous, Grill&Fun a Pilos. Každý den mohou výrobky z daných kategorií zakoupit s 20% slevou. Druhý týden přinese soutěže o 316 pětiminutových nákupů zdarma. Zapojí se totiž všechny prodejny, za každou pak bude vybrán jeden šťastný výherce. Ve třetím týdnu budou mít radost kutilové. Stačí, když nakoupí v kterékoliv prodejně a mohou vyhrát vybavení do dílny značky Parkside. Ve hře bude celkem 1000 hodnotných cen.

Oslavy pak završí týden od 26. června do 2. července. „Jako pomyslnou třešničku na narozeninovém dortu jsme si pro zákazníky připravili opravdu skvělou cenu. Mohou se zapojit do soutěže o celkem 50 nákupů v Lidlu na celý rok zdarma. Všechny akce jsme vybírali tak, abychom našim věrným zákazníkům udělali radost a aby s námi mohl slavit opravdu každý,“ vysvětluje generální ředitel Lidlu Adam Miszczyszyn.

Něco navíc pak čeká na uživatele mobilní aplikace Lidl Plus. Po celé čtyři týdny mohou roztočit virtuální kolo štěstí a vytočit si proplacení svého posledního nákupu. Každý den si nákup zdarma domů odnese celkem 316 zákazníků. Šance na výhru tak bude čekat v každé prodejně. Veškeré informace zájemci najdou na speciální stránce www.lidl20let.cz, o aktuální akci bude samozřejmě informovat také leták. Kampaň pak doplňují také TV spoty.

(tz-lidl)


 

Průměrná mzda klesla reálně o 6,7 %

V 1. čtvrtletí 2023 vzrostla průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců v národním hospodářství proti stejnému období předchozího roku o 8,6 %, reálně klesla o 6,7 %. Medián mezd činil 34 741 Kč.

„Pokles reálných mezd pokračoval i v 1. čtvrtletí 2023. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda na přepočtené počty zaměstnanců vzrostla sice proti stejnému období minulého roku o 8,6 % na 41 265 Kč, ale po započtení vlivu inflace klesla o 6,7 %. Spotřebitelské ceny se totiž v 1. čtvrtletí zvýšily o 16,4 %,“ komentuje Jitka Erhartová, vedoucí oddělení statistiky práce.

Další podrobnosti: https://www.czso.cz/csu/czso/cri/prumerne-mzdy-1-ctvrtleti-2023

(tz-čsú)


 

Počet spořicích Čechů za poslední rok vzrostl o třetinu. Vzrostl také počet Čechů, kteří investují, nicméně bez dlouhodobé rezervy je stále téměř pětina obyvatel, vyplývá z analýzy České spořitelny

Poslední rok byl ve znamení růstu (duben 2022-duben 2023) objemu finančních prostředků na spořicích účtech klientů Spořitelny o čtvrtinu. Počet klientů se spořicím účtem narostl dokonce o třetinu. · Podle Indexu prosperity a finančního zdraví Čechů 83 % Čechů má nebo si tvoří dlouhodobou rezervu, nicméně téměř pětina obyvatel (17 %) stále nemá nebo nevytváří dostatečnou finanční rezervu na vzdálenější potřeby a cíle.

  • · Tři čtvrtiny Čechů (74 %) si měsíčně nebo skoro každý měsíc ukládá částku do 8 tisíc korun, zároveň 64 % Čechů má naspořeno méně než 300 tisíc korun.
  • · Třetina Čechů (37 %) již má zkušenost s pravidelným nebo jednorázovým investováním a dalších 27 % o investování uvažuje.
  • · Z dat České spořitelny zároveň vyplývá, že meziročně se zvýšil počet klientů, kteří pravidelně investují, a to o 70 tisíc. Jen v dubnu 2023 tito klienti investovali do fondů souhrnnou částku přes 800 milionů korun.

Podle dat Eurostatu míra úspor českých domácností vzrostla v letech 2020 a 2021 z 12 % na 19 %. Za loňský rok lze nicméně očekávat propad vlivem inflace a energetické krize, která rozpočty domácností výrazně ovlivnila. Češi měli v roce 2021 finanční aktiva v hodnotě téměř 8,3 bilionu korun, což je o 11 % více, než v roce 2020. Z hlediska struktury finanční aktiv českých domácností dominuje hotovost a vklady na běžných a spořicích účtech, které se na celkových aktivech podílejí z 46 %. V akciích, investičních fondech či podílech ve firmách mají české domácnosti 40 % svých finančních aktiv. Pojištění a penzijní fondy pak tvoří pouze 10 % z celku.

Nejmenší podíl hotovosti a prostředků na běžných účtech mají domácnosti v Dánsku, Švédsku a Nizozemsku. Ty se zároveň vyznačují vysokým podílem finančních aktiv v penzijních fondech a jiných formách pojištění.

„Nejvíce finančních prostředků si Češi uchovávají na netermínovaných účtech u bank. Ke konci roku 2022 na nich české domácnosti měly uloženo přes 2,5 bilionu korun, přičemž z toho 1,5 bilionu korun, tedy 60 %, bylo na běžných účtech a zbytek na různých typech spořicích účtů. Jejich obliba s rostoucími úrokovými sazbami logicky v posledních dvou letech vzrostla,” říká David Navrátil, hlavní ekonom České spořitelny. „Jen u našich klientů vidíme v meziročním srovnání od dubna 2022 do dubna 2023 čtvrtinový nárůst objemu finančních prostředků na spořicích účtech, zároveň o více než třetinu vzrostl počet klientů, kteří mají na svém spořicím účtu uložené finance,” doplňuje Navrátil s tím, že zvýšení úrokových sazeb rovněž zvýšilo zájem Čechů o termínované vklady. Jejich objem se dle dat Eurostatu jen mezi zářím 2021 a koncem roku 2022 zvýšil o 68 % na téměř 845 miliard korun. Zájem o termínované vklady u Spořitelny se od ledna loňského roku do dubna 2023 zvýšil více než desetinásobně a objem prostředků uložených na těchto účtech stoupl čtyřnásobně.

Češi zároveň ukládají své finanční prostředky do systému penzijního spoření. Celkem penzijní společnosti ke konci loňského roku spravovaly 584 miliardy korun, z čehož 80 % bylo v transformovaných fondech a pětina v nových účastnických fondech. Právě systém fungování penzijního spoření se od příštího roku změní, což bude mít významný vliv na jeho atraktivitu. „O konkrétních změnách se ještě na úrovni ministerstva financí se nyní diskutuje. Zveřejněn byl například záměr na zvýšení horního stropu pro státní příspěvky z 1 000 na 1 700 Kč, což je pro motivaci klientů spořit solidní pobídka. Lidé potřebují vidět, že pokud se rozhodnou investovat více, dá jim více i stát. Jisté tak je, že penzijní spoření je a zůstane důležitou součástí zajištění klientů na budoucnost,“ poznamenává Aleš Poklop, předseda představenstva Penzijní společnosti České spořitelny.

Na důchod alespoň 2 miliony korun

I když si lidé snaží dávat stranou peníze do dlouhodobé rezervy, většina z nich v současnosti nemá našetřeno dost. „36 % z těch Čechů, kteří si tvoří dlouhodobou rezervu, má našetřeno méně jak 100 tisíc korun, 18 % dokonce méně než 50 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že tento typ rezervy slouží k překlenutí delší doby bez příjmů anebo k velkým investicím jako koupě nemovitosti, jedná se o zcela nedostačující výši,“ říká Milan Mařík, analytik Evropy v datech.

V ideálním případě by totiž člověk měl mít na svůj důchod naspořeno alespoň 2 miliony korun. „Díky tomu se v penzi vyhnete prudkému poklesu své životní úrovně. V důchodu s největší pravděpodobností lidé stráví něco mezi patnácti a pětadvaceti lety – takže pokud máte naspořené dva miliony korun, tak vám vyjde, že ze svých úspor můžete utratit 100 tisíc ročně, tedy 8 333 korun měsíčně. A tato částka vám pak doplní důchod od státu,“ vysvětluje Monika Hrubá, manažerka zákaznické zkušenosti České spořitelny. Na takovou částku však většina populace nedosáhne. Podle dat více jak dvěma miliony v rámci dlouhodobé rezervy disponují jen 4 % Čechů v předdůchodovém věku (55–65 let).

Velký boom zažívá v posledních deseti letech investování do kolektivního investování. Hodnota majetku investovaného do investičních fondů kolektivního investování nabízených v ČR se od roku 2012 do konce roku 2022 více než ztrojnásobila na 752 miliard korun.

„Třetina investic se nachází v tzv. smíšených fondech, které obsahují jak akcie, tak dluhopisy i další druhy aktiv, 31 % v dluhopisových fondech a čtvrtina v akciových. To mimo jiné svědčí o stále poměrně silně konzervativním přístupu Čechů ke svým investicím. Necelá desetina (8 %) připadalo ke konci loňského roku na nemovitostní fondy,” říká Ján Hájek, portfolio manažer akciového podílového fondu Erste Top Stock.

Martin Řezáč, ředitel Erste Asset Management ČR k tomu dodává: “Dominantním trendem je růst počtu Čechů, kteří investují, ať už pravidelně nebo formou jednorázové investice. Zatímco před 10 lety měla zkušenost s investováním zhruba čtvrtina dospělé populace, dnes je to již 37 %, přičemž dalších 27 % dospělé populace o investování uvažuje. Trend je tedy jednoznačně vzestupný, což je obzvláště potěšující v kontextu minulého roku, kdy investiční trhy zaznamenaly řadu propadů. Potěšujícím trendem je počet pravidelně investujících, kterých jen u Spořitelny za poslední rok přibylo přes 70 tisíc.”

Vedle 752 miliard korun investovaných v podílových fondech dosáhl podle dat Asociace pro kapitálový trh ČR v loňském roce objem majetku ve fondech kvalifikovaných investorů 351 miliard korun.

“Čeští investoři mohou samozřejmě rovněž nakupovat i konkrétní akcie tuzemských a zahraničních společností, indexové fondy či zahraniční měny. Zpravidla se tak děje prostřednictvím obchodníků s cennými papíry, kterých už v ČR působí přes 80. Konkrétní statistiky, kolik mají Češi v těchto nástrojích investováno, nicméně neexistují,” doplňuje Hájek a dodává, že obdobně je to i s dluhopisovými nástroji. Dluhopisy mohou být vydány státy, municipalitami, bankami nebo soukromými podniky. Těchto posledních, tzv. korporátních dluhopisů, je podle statistiky portálu Dluhopisomat.cz v ČR vydáno už téměř 1 100. Jejich nevýhodou je fakt, že čtyři pětiny z nich jsou nezajištěné a investoři tak musejí spoléhat především na bonitu emitenta.

(tz-spoř)


 

E.ON v číslech

107 000 unikátních návštěvníků využilo v prvním roce fungování formulář Bezproudí, který na svém webu spustila vloni v červnu distribuční společnost EG.D, člen skupiny E.ON

Online formulář Bezproudí, který je dostupný na adrese egd.cz/formular-bezproudi, pomáhá zákazníkům na distribučním území EG.D rychleji zjistit, proč zrovna u nich došlo k omezení dodávek elektrické energie. Nemusí tak volat na nonstop linku a aktuální informace najdou na pár kliknutí ve svém telefonu nebo tabletu. To se hodí například při extrémních klimatických jevech, jako jsou letní bouřky, kdy může dojít k poškození distribuční sítě a omezení dodávek elektrické energie.

Uživatelé pomocí formuláře Bezproudí v reálném čase zjistí, jestli se jedná o plánovanou odstávku, poruchu nebo kratší výpadek elektřiny a taky to, kdy EG.D dodávku pravděpodobně obnoví. Stačí jim jen do jednoduchého řádku zadat název obce nebo ulice, popřípadě EAN kód odběrného místa, jež najdou na faktuře od elektřiny. Naplánované odstávky pak mohou lidé vidět až tři měsíce dopředu. U poruch zase zjistí aktuální stav prací na obnově dodávek elektrické energie. Při výpadcích najdou na stránce i to, kolik procent dané obce je aktuálně bez proudu.

Bezproudí od svého spuštění používá v průměru 9 000 zákazníků měsíčně. Formulář je dostupný i ve formě odkazu na web v mobilní aplikaci Distribuce, která je k dispozici pro operační systémy iOS i Android a lze ji stáhnout z Apple App Store nebo Google Play.

(tz-e.on)


 

Podmínky dotací v nové etapě programu Nová zelená úsporám od září 2023

Podpora úsporných opatření bude výhodnější a zmírní se nároky při administraci žádostí. Podstatně se zvyšuje podpora pro komplexní zateplení. Státní fond životního prostředí ČR s předstihem informuje o všech změnách a přesných podmínkách pro dotace, které budou platit od září 2023. Zájemci je najdou ode dneška na webu programu Nová zelená úsporám (NZÚ).

„Od letošního září bude Nová zelená úsporám využívat financování z Modernizačního fondu, které je účelově vázáno na energetické úspory v domácnostech. To je i důvod proč máme pro podávání žádostí v NZÚ kratší prázdninovou přestávku. Zdrojem pro Modernizační fond jsou peníze z výnosů z emisních povolenek. Nejde tedy ani o peníze daňových poplatníků, ani o peníze ze státního rozpočtu, krácení dotací v rámci vládního úsporného balíčku se proto Nové zelené úsporám netýká a ani v budoucnu týkat nebude,”zdůrazňuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Objem prostředků z programu HOUSEnerg Modernizačního fondu ve výši více než 55 miliard zajistí dlouhodobé pokračování podpory úsporných opatření pro domácnosti a umožní nejen rozšířit nabídku dotací pro různé skupiny příjemců, ale i navýšit jednotkové dotace pro vybraná opatření.

Nová zelená úsporám poběží po krátké provozně-technické přestávce během letních prázdnin za téměř stejných podmínek jako v dobíhající etapě. Cílem změn v programu je zpřístupnění dotací pro další skupiny žadatelů zejména v oblasti bytových domů a zjednodušení administrace žádostí.

„Díky změně financování podpoříme více domácností než dosud. Vedle dotací pro rodinné domy, kde už dnes nízkopříjmovým domácnostem pomáháme, nově přidáme podporu i pro bytové domy, kde žijí senioři, rodiny pobírající příspěvek na bydlení nebo lidé se třetím stupněm invalidity. Podpoříme nízkopříjmové vlastníky bytových jednotek a družstevních podílů tak, aby kvůli obavám z navyšování pravidelných příspěvků do fondu oprav nebrzdili nákladné renovace domů. Žadatele z hospodářsky a sociálně ohrožených území zvýhodníme o 10 % vyšší dotací. Podporu jsme připravili i pro bytové domy ve vlastnictví obcí,“říká ministr Hladík.

Dotace pro bytové domy budou zacíleny podle typu vlastníka bytového domu. Základní portfolio dotací pro všechny bytové domy zůstává zachováno a je doplněno o možnost výměny starých plynových kotlů. SVJ a bytová družstva získají navíc nejen možnost čerpat dotaci zálohově, ale i bonusové plnění za každou nízkopříjmovou domácnost. Obce budou moct využít dotace ve výši až 70 % vynaložených nákladů, stejně jako další vlastníci bytových domů z veřejného sektoru – kraje, nadace, příspěvkové organizace a celá řada dalších subjektů.

Vedle rozšíření nabídky finančních prostředků pro bytové domy bude i nadále pokračovat NZÚ pro rodinné domy ve vylepšené podobě. Podpora výměny zdrojů energie se rozšíří o možnost výměny starých plynových kotlů za tepelné čerpadlo. Výrazně se navýší dotace na zateplení – žadatelé, kteří zateplí svůj dům komplexně, nově získají až 950 tisíc korun (v současné etapě je maximální výše dotace 650 tisíc korun). V oblasti novostaveb budou nově podpořeny pouze stavby v nejvyšším energetickém standardu, výše dotace bude navýšena na 535 tisíc korun. V nezměněné výši zůstane podpora fotovoltaiky.

„Neustále se setkáváme s nekalými praktikami některých realizačních firem, které tlačí zájemce o fotovoltaiku k urychlenému uzavření smlouvy pod pohrůžkou, že od září už nebudou tak výhodné dotační podmínky. Není to pravda. Zájemci o fotovoltaiku nemusí mít obavy, že by se pro ně něco změnilo, podpora pokračuje ve stejné výši a za stejných podmínek, naopak se pro žadatele zjednoduší administrace žádosti,“ připomíná Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR a dodává: „Žadatelům doporučuji využít letní přestávku k přípravě kvalitního projektu na renovaci jejich domu a k výběru spolehlivého a prověřeného dodavatele. Do úprav se mohou pustit i před podáním žádosti, stejně jako v současné etapě budou podpořena opatření realizována po 1. lednu 2021.“

V nové etapě programu, stejně jako v té stávající, zůstane možnost kombinovat podporu na více různých opatření v rámci jedné žádosti. Nemění se ani motivační bonus ve výši 10 tisíc korun za každou kombinaci. Program bude i nadále bonifikovat projekty na území znevýhodněných krajů – Karlovarského, Moravskoslezského a Ústeckého kraje, zcela nově pak zvýhodní i projekty mimo tyto znevýhodněné kraje, které budou realizovány na území obce s rozšířenou působností z regionů podporovaných státem.

„Zároveň právě teď formulujeme podmínky nové nabídky Nové zelené úsporám pro mladé rodiny avizovaného programu – „Oprav dům po babičce,“ který cílí na mladé žadatele. Představíme je koncem června,“ uzavírá ministr Hladík.

Lepší dostupnost a šíře podpory zásadně pomůže s rekonstrukcí českého bytového fondu, který patří mezi nejzastaralejší v EU. „Cílem je navýšit tempo renovací až na 3 % ročně, aby obnova bytového fondu proběhla za tři dekády. Lidem se tím podstatně zlepší komfort bydlení, a hlavně se jim citelně sníží účty za energie. Nastavené cíle jsou náročné, ale zvládnutelné. Výrobci materiálů i realizační firmy jsou a budou schopny kapacity adekvátně navýšit a investovat do rozvoje oboru. V ČR tím vzniknou odhadem tisíce nových pracovních míst,“ říkáarchitektka Marcela Kubů za iniciativu ZateplujemeCesko.cz, která sdružuje největší profesní organizace v oblasti renovací a zateplování bytových a rodinných domů.

“Vítáme, že nové podmínky programu zvýhodní stavebníky, kteří se odhodlají renovovat dům tak říkajíc z gruntu. Izolují jej silnější tepelnou izolací, vymění okna za nová s trojskly, instalují efektivní technologie, případně si zajistí příjemné vnitřní prostředí pomocí vzduchotechniky s rekuperací tepla. Tyto chytré a kvalitní renovace výrazně zlepší komfort bydlení a umí snížit spotřebu energie o 60-85 %“, říká konzultant energetických úspor Michal Čejka z profesního sdružení Centrum pasivního domu, které se zabývá zdravým a úsporným bydlením.

“Vítáme, že nastavení Nové zelené úsporám počítá se zvýhodněním nízkopříjmových domácností v bytových domech. Navrhovaný bonus může odblokovat konkrétní projekty na úrovni společenství vlastníků a zároveň přispět k řešení problému energetické chudoby. Pro úspěch programu bude také nezbytné, aby byl bonus pro nízkopříjmové domácnosti zacílen nejvíce na skupiny obyvatel postižené energetickou chudobou,“ říká Karel Polanecký, energetický expert Hnutí DUHA.

Podmínky nové etapy programu Nová zelená úsporám jsou zveřejněny na webu programu v sekci Dokumenty: https://novazelenausporam.cz/dokumenty/podminky-2023/

(tz-mžp)


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře