ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Klíšťata útočí – 1. června

ČESKÝ HYDROMETEOROLOGICKÝ ÚSTAV: Klíšťata útočí – 1. června

 

Aktuálně probíhá jeden ze 2 vrcholů aktivity klíšťat v rámci roku (k tomu 1. dochází nejčastěji v květnu, 2. se tradičně odehrává na podzim). Klíště má rádo teplo a vlhko – takže mu současné meteorologické podmínky (teploty vzduchu do 25 °C, chladná rána a večery) vyhovují.

Loni jsme zažili vrchol aktivity klíšťat již kolem poloviny května (cca o 10-14 dní dříve než letos). Tento rok bylo totiž relativně dlouho chladno – studený byl hlavně duben (kdy se vyskytovaly noční a ranní mrazy). Také se letos vývoj vegetace na mnoha místech opožďoval. I průměrné denní teploty vzduchu byly nižší a na velkém části území (zejména na Moravě) se vyskytovaly výrazné srážky.

Co klíště nemá rádo, jsou extrémy. Jakmile se oteplí a bude nižší vlhkost vzduchu, sníží se i aktivita klíšťat. Předpokládáme velmi mírný pokles od pátku a během víkendu, kdy mají panovat letní teploty. Ale půjde o pokles opravdu jen velmi mírný. Jestli se výrazněji sníží aktivita klíšťat, o tom rozhodne až další vývoj počasí.

Odkud si v těchto dnech můžeme nejpravděpodobněji přinést nezvaného návštěvníka?
Mimořádná aktivita klíšťat panuje po celé ČR – nejhorší situace je v místech pokrytých vegetací – neposečené travní porosty, listnaté a smíšené lesy, porosty křovin s bylinným patrem… Tedy místa, kde se udržuje vlhkost po celý den.

A jak se vyhnout malým „upírkům“, jak bychom mohli klíšťata s trochou nadsázky nazvat?
Často pomůže repelent. Dobré je chodit využívat zpevněné cesty a raději nevstupovat do listnatých a smíšených lesů bez dostatečného oblečení a obuvi. Večer a ráno je třeba se prohlédnout a při prohlídce hned odstranit případné nezvané hosty.

 

Text a foto: FB – Český hydrometeorologický ústav


 

 

0 0 votes
Hodnocení článku
Odebírat
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře